View Full Version : Стържене около предна дясна гума
Здравейте на всички!
От няколко седмици един, предполагам, дребен проблем ми трови нервите :evil: . Когато карам бавно, примерно по черен път с бауни или преминавам легнал полицай, на моменти чувам някакво откъсечно стържене около предна дясна гума, все едно, че се трие в калника. Свалих гумата и огледах за следи по нея и калника, но няма.
Възможно ли е стърженето да идва от някое подвижно съединение - носач, шарнир, амортисьор или пружината около него :?:
Надявам се да не е нещо сериозно, че често пътувам извънградско и ме е страх да не ме остави някъде на пътя. :shock:
raitchev
13-04-2007, 10:57
според мен е амортисьор, в твоя случай го чуваш точно когато е най натоварен ...
аз не съм технически подготвен, но и аз бих дал това предположение. Нека все пак и някой по- в час да се изкаже, да не те пратим за пълни глупости да гледаш.
Дадоха ми съвет, че пружината около амортисьора скърцала в двата си края. Да я намокря с вода и ако спре да скърца - от там било. !!!
Не съм го пробвал, но не ми косва да опитам.
скърцане и стържене не са ли различни неща?
Да, не съм се изразил правилно, не е скърцане, а стържене. Опита с водата не даде резултат. Уплаших се, като ми казаха, че лагер на главината. Но стърженето се проявява и на място, при разклащане на предницата. От амортисьора се чува шум, подобен на всукване и изпускане на въздух. А стърженето освен от втулките на носача, не знам откъде може да е. Нямам време да наблегна и да си разреша проблема, надявах се на съвети от форума. Ще я закарам днес на майстор.
аз от Румен съм чувал за т.нар. "аксиален луфт" на амортисьора
може от тва да е?
Трудно мога да си го обясня такъв луфт, но щам казваш, че на парктика съществува, значи е така. А дали и лагера в макферсона не прави щуротии ...
Crusader
16-04-2007, 14:29
Я помислете за някои елементи дето се движат при въртене на колелото и други дето стържат в тях, най вече при спиране ама и при други обстоятелства :wink:
Колеги, направо откачам от този дразнещ звук. Яд ме е, че съм чепкач и обичам сам да се справям с по-дребните проблеми, а този ми прилича на такъв. Описах, че и на място се проявява при разклащане. Това ме успокои, че не е по движещите се части и няма да ме остави на пътя. Затова не си давам зор да го отстраня. Все пак благодаря на всички, които ме направляваха със съвет! :wink:
sirius1980
23-04-2007, 09:53
Според мен стърже в накладките :? на мен ми стърже като движа назад и трябва да натисна и отпусна рязко педала на спирачката и спира. Пробвай като застърже да натиснеш и пуснеш така спирачката :lol:
sirius1980
23-04-2007, 09:53
Според мен стърже в накладките :? на мен ми стърже като движа назад и трябва да натисна и отпусна рязко педала на спирачката и спира. Пробвай като застърже да натиснеш и пуснеш така спирачката :lol:
Колеги, не съм си разрешил проблема, нямам време. Но не е от накладките, защото стърже и при разклащане на място. Звука идва някъде отдолу, около предния носач. Напръсках с WD-40 гумените втулки на носача, но не е оттам. Стигам до извода, че е от амортисьора, защото и задния десен прави нещо подобно, но там съм сигурен, че е амортисьора.
Колеги, май отрких дразнителя. Скъсано уплътнение 4 на накрайника 1 на прдния носач. Вероятно е влязло пясък и смазката е заминала. Напълних го с масло, колкото можах, но това е временно решение. Някой знае ли дали се сменя тоз накрайник или е комплект с носача?
по принцип на мен ми смениха целия носач заради шарнира, макар да имаше оферти да се отвори на стуг и да се възтанови. а уплътнение сугурно ще се намери някво.
Колеги, май отрких дразнителя. Скъсано уплътнение 4 на накрайника 1 на прдния носач. Вероятно е влязло пясък и смазката е заминала. Напълних го с масло, колкото можах, но това е временно решение. Някой знае ли дали се сменя тоз накрайник или е комплект с носача?
Това не е накрайник а шарнир и се сменя с целия носач-колегата вече го каза.Има вариянт за рециклиране но според мен не си заслужава :wink: :wink:
Благодаря за уточнението! Знам, че става въпрос за шарнирен болт, но във форума го намерих като "накрайник" и затова така го и написах. На голфчето си го смених, но беше като отделна част от носача. Все пак благодаря за съветите. :th_up: