Log in

View Full Version : Охранявал ли е СССР въздушното пространство на РБ

Maximus
05-02-2016, 20:19
Ей така, просто питам:))))

myato
05-02-2016, 23:23
Не.

Liminat
06-02-2016, 08:57
Имало ли е нужда? Все пак сме имали повече от 180 бойни самолети.

alfa racer GTA
06-02-2016, 09:15
Охранявал е.

Имало е съветска военна ПРО база.

Имам приятел служил там-командирите са били руснаци.След 1989 година СССР/ОНД си ги прибира.

Сержанти и старшини са били българи, но офицерите са били руснаци.Е, имало е български офицери, но малко.

Цялото оборудваме вътре е било съветско и всичко е било на руски.Базата е била секретна.Трябва да го питам къде точно беше, макар че ми е казвал над Самоков или Боровец вече беше не помня точно(казвал ми го е преди 20-на години), но не е имало път до там, тоест имало е само черен/горски път-тревясал.

Както сега НАТО, така и тогава Варшавския договор си имаше обща отбранителна политика и отбранителен план- морски, сухопътен, въздушен.

Orm
06-02-2016, 09:17
От кой да ни охранява?!?! Некой можеше да припари до нас ли ?!???

myato
06-02-2016, 12:41
Първо, СССР и РБ имат "съвместен живот" от 13 месеца, така че е било практически невъзможно.
За друго изобщо не желая да коментирам.

Охранявал е.

Имам приятел служил там-командирите са били руснаци.След 1989 година СССР/ОНД си ги прибира.

Сержанти и старшини са били българи, но офицерите са били руснаци.Е, имало е български офицери, но малко.

Цялото оборудваме вътре е било съветско и всичко е било на руски.Базата е била секретна.Трябва да го питам къде точно беше, макар че ми е казвал над Самоков или Боровец вече беше не помня точно(казвал ми го е преди 20-на години), но не е имало път до там, тоест имало е само черен/горски път-тревясал.

Както сега НАТО, така и тогава Варшавския договор си имаше обща отбранителна политика и отбранителен план- морски, сухопътен, въздушен.

По тая логика и български войски са охранявали СССР, щото се дигаха цели разчети от ПВО, барабар с техниката и седяха в съюза по няколко месеца.
Техниката ни беше съветска и съответно надписите в нея бяха на руски. Даже на оръжията, които ние правихме, надписите бяха на руски.
"Секретни поделения" имаше из цялата страна, но бяха секретни само за който не се е интересувал.
Разбира се, че е имало съветски офицери и сержанти, все пак от тях получавахме основните технически средства. Американци ли трябваше да викат да ни учат?

Liminat
06-02-2016, 13:35
Kаквото и да го въртим, все си е друго страната ти да е достатъчно богата, за да има едно 150 бойни самолети, отделно ракетни войски и да може да ги поддържа. Били те и съветски, след като не ни дават безплатно ни американски, ни немски, нито пък... Руски :)

DiStefano
06-02-2016, 14:26
На нас никога нищо не ни се е давало даром! То реално и ние немаме файда да ни се подарява, щото по "високите етажи" нема да има как да се краде в тоя случай.

alfa racer GTA
06-02-2016, 17:40
Хайде няма нужда!

Служил съм танкови войски, та знам какви но бяха танковете...

Обирахме боклука на съветите/руснаците...

Танковете бяха втора употреба останали от Афганистан- лично съм виждал няколко танка с по дупки от РПГраната на предния брониран лист, запълнена след основен ремонт в СССР, след което продаден на нас. Единият от танковете дори имаше 2 дупки на предния брониран лист- имало едно време екипаж ...

Тогава парите не се крадяха толкова колкото се правеха подаръци на "Братски комунистически партии" - в арабския свят(например Ирак- 1.3 милиарда долара), африкански държави, Латиноамерикански...

Комунизмът започна с кражба- окрадоха предприятията на хората, земята, фермите и животните им ... и ЗАВЪРШИ с КРАЖБА -

1.http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/ivo-nedyalkov-za-izbranitzite-na-komunisticheskata-vlast.html

2. http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/07/04/116823/%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE/

"Отрочетата" на комунистите 'довършиха" комунизЪма.Те станаха неговите сатрапи ...

ivan dimitrov
06-02-2016, 19:48
Хайде няма нужда!

Служил съм танкови войски, та знам какви но бяха танковете...

Обирахме боклука на съветите/руснаците...

Танковете бяха втора употреба останали от Афганистан- лично съм виждал няколко танка с по дупки от РПГраната на предния брониран лист, запълнена след основен ремонт в СССР, след което продаден на нас. Единият от танковете дори имаше 2 дупки на предния брониран лист- имало едно време екипаж ...

Тогава парите не се крадяха толкова колкото се правеха подаръци на "Братски комунистически партии" - в арабския свят(например Ирак- 1.3 милиарда долара), африкански държави, Латиноамерикански...

Комунизмът започна с кражба- окрадоха предприятията на хората, земята, фермите и животните им ... и ЗАВЪРШИ с КРАЖБА -

1.http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/ivo-nedyalkov-za-izbranitzite-na-komunisticheskata-vlast.html

2. http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/07/04/116823/%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE/

"Отрочетата" на комунистите 'довършиха" комунизЪма.Те станаха неговите сатрапи ...

Е, да, ама параходите ни нямаха дупки. Поне докато не отидеха на док и пясъкоструйката не им направи. ПЛК -тата може и да плаваха без турбини, но се държаха над водата. Може това да е било "на магия" и да сме издирвали "вражеските" подводници съгласувайки плановете м/у щурманите, ма имахме флот. А сега...кво!? Членуваме в някакъв алианс, дето половината развит свят членува в него. Некви "чужди" страни, дето само един град от тях, съдържа по вече граждани от нас всички, ни пазят. Какво като тия ни имат за собствено семейство!? На нас гордоста ни къде е!? Я вижте "оная" Корея!
Каква гордост!?
Какъв национален дух!?
А!?
Това че помполита ни разправяше, че трябва да устискаме 45мин, докато дойдат "братушките", при полужение че тамън толкова е необходимо на параход да напусне порта, Обама го измисли. Тия гадни американци, и машина на времето са измислили, само и само да пречат на развиващият се социализъм. Докторът каза че комунизъм няма, нямало е и не може да има. Съгласявам се с него. Възниква въпросът - абе.....кви са тия комунистически партии, дет се бяха навъдили, та още съществуват някой, а други имат потомство!? Тия от друго измерение ни полазиха май!?
И аха-а-а да публикувам постът си,прозрях че не съм отговорил на въпросът. Не зная дали СССР е пазил въздушното пространство на НРБ. Със сигурност Русия нарушава въздушното пространство на РБ обаче. Не само нейното де.Какво се случи с гордоста и патриотизмът на русофилите тогава, та не ревнаха в един глас - свалете го, а вместо това разправяха колко мъдро сме постъпили?А!? Какво се случи!? На ремонт ли беше?

Orm
06-02-2016, 20:54
Със сигурност Русия нарушава въздушното пространство на РБ обаче. Не само нейното де.

Да беше се обадил на семейството си да го свалят .... ма нещо като видят руски самолет им запулсирват анусчетата синхронно ... на цялото семейство....

Maximus
06-02-2016, 22:39
Охранявал е.

Ти служил ли си?
Поделението е в Самоков.
Всички ПВО поделения бяха секретни. Някои повече, други по-малко.
Аз задавам конкретен въпрос. Не питам за техника, обмяна на опит и СЪВМЕСТНИ операции.
Виждам, че темата накара либерастите демократи да се раздвижат.:)))))
България никога не е била толкова зависима, колкото е сега.:)
Дори тъпите комунисти поставяха ясни условия на съветския, когато последния искаше неща.
:))))
Да поясня - либераст е комунист по душа и морал, но доста по-тъп.

ivan dimitrov
06-02-2016, 23:01
Да беше се обадил на семейството си да го свалят .... ма нещо като видят руски самолет им запулсирват анусчетата синхронно ... на цялото семейство....

Хм, аз не, други се обадиха и псевдо патриотите се запритесняваха гледам.
Абе ... вие с Митака, сигурни ли сте че нямате нещо турско в кръвта си? Очите ви все в анусите на хората......

България никога не е била толкова зависима, колкото е сега.:)

Това в коя паралелна вселена?

Orm
07-02-2016, 01:11
Хм, аз не, други се обадиха и псевдо патриотите се запритесняваха гледам.
Абе ... вие с Митака, сигурни ли сте че нямате нещо турско в кръвта си? Очите ви все в анусите на хората......

Не аз нямам нищо турско , виж за теб не знам .... Аз ти описах анатомично явление при силен страх... и само ти като чуеш за анусчета мислиш за некви сексове :bangin:

RPWWD
07-02-2016, 08:54
Предвид факта, че трябваше да удържим долините на Струма и Марица, "докато дойдат МиГ-овете", явно са ни охранявали :BIGsmile: Само долината на Места беше изцяло наша грижа...

alfa racer GTA
07-02-2016, 10:09
Orm-ч0 престани бре мойто момче.Роден си 82- година.Бил си на 7 годинки когато БКП си самосвали Тодор Живков.

Какво си "видял" през тези годинки та дуднеш непрестанно....???

Спри се малко.

================================================

Служил съм, включително съм бил на учение на Корен с два рода войски- сухопътни военновъздушни.Нещо което повечето от тук не са били.

Стига сте писали глупости.От двете сисстеми сегашната е по-добра, независимо дали е "либерастка" гей-европейска или каквато и да я наричате.

След 20-40-50 години, ще има друга система и тя ще е по-добра и от двете досегашни ...

Историята си каза думата и за двете досегашни- остана по-жизнеспособната от двете.

Отделно хора бягат от Куба, Северна Корея и Венецуела към Западни държави, а не обратно...

Ако бяхме още от Втората световна война част от "либерастката" система, сега нямаше да има 2 милиона българи избягали в същата тази западна по-"либерастка" система от нашата ...

Доказателство за това са западните държави в Европа.Такова чудо като в България няма и това е благодарение на БКП и комунистите, които за мен многократно са предали България-един път принуждавайки българи да се пишат в паспортите "македонци", друг път като искат да направят 16-те република на СССР...трети път ....

Отделно никога не сме имали членове на съветската дума, нито сме имали министри в съветско правителство.

Сега имаме и двете- и депутати в парламента на ЕС и министри в правителството на ЕС.

А "либерасти" пишат само дечица които никога не са живели по време на комунизъма, нито са служили във войската тогава.

Maximus
07-02-2016, 11:53
Orm-ч0 престани бре мойто момче.Роден си 82- година.Бил си на 7 годинки когато БКП си самосвали Тодор Живков.

Какво си "видял" през тези годинки та дуднеш непрестанно....???

Спри се малко.

================================================

Служил съм, включително съм бил на учение на Корен с два рода войски- сухопътни военновъздушни.Нещо което повечето от тук не са били.

Стига сте писали глупости.От двете сисстеми сегашната е по-добра, независимо дали е "либерастка" гей-европейска или каквато и да я наричате.

След 20-40-50 години, ще има друга система и тя ще е по-добра и от двете досегашни ...

Историята си каза думата и за двете досегашни- остана по-жизнеспособната от двете.

Отделно хора бягат от Куба, Северна Корея и Венецуела към Западни държави, а не обратно...

Ако бяхме още от Втората световна война част от "либерастката" система, сега нямаше да има 2 милиона българи избягали в същата тази западна по-"либерастка" система от нашата ...

Доказателство за това са западните държави в Европа.Такова чудо като в България няма и това е благодарение на БКП и комунистите, които за мен многократно са предали България-един път принуждавайки българи да се пишат в паспортите "македонци", друг път като искат да направят 16-те република на СССР...трети път ....

Отделно никога не сме имали членове на съветската дума, нито сме имали министри в съветско правителство.

Сега имаме и двете- и депутати в парламента на ЕС и министри в правителството на ЕС.

А "либерасти" пишат само дечица които никога не са живели по време на комунизъма, нито са служили във войската тогава.

Либераст е състояние на духа, загубил си си времето да обясняваш с комсомолска страст предимствата на една доказано провалила се. система, която се самообяви за безалтернативна, защото тя самата спечели и живна след краха на източния блок.
Толераст е субект, който иска да се слага на някой, да прислугва.
България сега е по-зависима от времето на соца.
Потомците на ония слагачи сега с още по-голяма страст се слагат на новите господари.
Но едно да строиш рафинерии, тецове, язовири и друго е да строиш инфраструктура, която ще ползват новите ти господари, а ти ще затъваш в дългове, за да я поддържаш.

ecotronic
07-02-2016, 12:44
Икономическата зависимост е нещо съвсем закономерно и няма нищо необичайно в нея.

Политическата или партийната зависимост е нещо деструктивно.

Без значение, как ще извращавате думите и техните значения, България успя някак да се избави от второто и сега е обект на първото.

Което вече е доста положително.

nhg
07-02-2016, 13:57
Икономическата зависимост е нещо съвсем закономерно и няма нищо необичайно в нея.

Без значение, как ще извращавате думите и техните значения, България успя някак да се избави от второто и сега е обект на първото.

Всички субекти са икономически зависими от нещо - аз например съм икономически зависим от заплащането, което получавам за труда си; прехвалената Русия пък е зависима от цените на петрола например (или на други добивани от нея продукти, влияещи пряко върху приходите). Все пак не живеем в първобитно-общинния строй и ни е необходимо мааалко повече от една градинка с картофи например, от която ще можем да се изхранваме и да преживяваме...
А по отношение на 'другата' зависимост: май доста бързо забравихме текста на Чл. 1 от конституцията на НАРОДНА Република България (впрочем аз си спомням и 2 и 3 куплет от тогавашния/сегашния химн...)
"Стоп! Да, благодаря!" - както се казваше в едно небезизвестно ТВ предаване

Maximus
07-02-2016, 15:20

Дам. И едните и другите им харесва да са зависими.
Нали това обяснявам.
Ти обичаш да си държанка на нечия развита икономика и за теб това е нормално.
Разлики в зависимостите няма, така както няма разлика между платената курва и държанката. И двете са зависими, но последната живее с илюзията, че не е платена курва.

ivan dimitrov
07-02-2016, 15:28
Всички субекти са икономически зависими от нещо - аз например съм икономически зависим от заплащането, което получавам за труда си; прехвалената Русия пък е зависима от цените на петрола например (или на други добивани от нея продукти, влияещи пряко върху приходите). Все пак не живеем в първобитно-общинния строй и ни е необходимо мааалко повече от една градинка с картофи например, от която ще можем да се изхранваме и да преживяваме...
А по отношение на 'другата' зависимост: май доста бързо забравихме текста на Чл. 1 от конституцията на НАРОДНА Република България (впрочем аз си спомням и 2 и 3 куплет от тогавашния/сегашния химн...)
"Стоп! Да, благодаря!" - както се казваше в едно небезизвестно ТВ предаване

Е, да де! Ама на псевдопатриотите не им дреме. На тях им дай да реват за независимост. Ако попиташ авторът на темата, в какъв аспект България сега е по зависима, ще ти отговори - има материали - чети.
И нямам предвид само ония 45г.
По зависима в какъв аспект, за кой период иде реч.... - подробности......
Подробностите не са им важни на хората. Важни са им "голите" твърдения.
Ей го, единият патриот ми обясни с каква честота вибрират анусите на еврогейовете, при видът на руски самолет. Пропусна да ми обясни обаче защо не се притеснява от нарушаването на въздушното ни пространство от руски военни самолети. Той е патриот! За него понятията чест, доблест, достоинство са животоопределящи.
Другият пък, се възмущаваше че на 12 юни, смъртта на Ботев не е централна тема на новините.
Авторът на темата не го интересуват подробности. Него го интересува статистика от типът на тая - в еди си коя година, България е имала еди колко си самолети, сега има - толкова. Не го интересува малката подробност, че няма значение кой охранява въздушното ни пространство, а е важно то да е защитено. Човекът дуржи на независимост. От какво, кого, кога, как - подробности някакви. Аз ще го попитам в прав текст сега - дай бе, дявол го взел, рецепта - как да сме по независими?
А да видим, каква ще е тя.
За стотен път напомням - преко сили, дори по някакъв начин да върнем всички с българско гражданство в страната ни, пак не можем надхвърли жителите на един град в Турция, Русия, Обединеното Кралство, франция.....
Давай да видим, как ще си независим, без ресурси.
Инак - да-а-а-а, темата Македония ни е болна тема, нищо че държава на практика нямаме. Тук нямаме, на нашата си територия. ЕС ни е пречка, щото излизат едни доклади, дето като ги видиш как ти казват че на практика държава тук няма, направо ти се реве. Реве ти се, щото е видимо че е така, дори да си сляп е видимо, ама....
Не, много по важни са високопарните приказки, фактите са от второстепенно значение, ако въобще имат някакво.

ecotronic
07-02-2016, 15:34
Нали това обяснявам.
Разлики в зависимостите няма, така както няма разлика между платената курва и държанката. И двете са зависими, но последната живее с илюзията, че не е платена курва.

Не е важно, кой и какво обича. Важното е, каква е действителността.
А действителостта е, че слабата икономика е зависима от силната. А силната икономика не пада от небето.

---------- Post added at 15:34 ---------- Previous post was at 15:29 ----------

Миналата седмица в новинарска емисия по БТВ бе изнесена информация за срещата в Лондон между Бойко Борисов и част от българската общност там. От тази новина аз разбрах, че ББ се е държал арогантно и непристойно на въпросната среща.

По-късно си направих труда да изгледам пълния запис от срещата. Такова нещо, като непристойно поведение от страна на ББ аз не видях.

Питам се, защо е това медийно изопачаване на действителността?

Maximus
07-02-2016, 16:14
Не е важно, кой и какво обича. Важното е, каква е действителността.
А действителостта е, че слабата икономика е зависима от силната. А силната икономика не пада от небето.

---------- Post added at 15:34 ---------- Previous post was at 15:29 ----------

Миналата седмица в новинарска емисия по БТВ бе изнесена информация за срещата в Лондон между Бойко Борисов и част от българската общност там. От тази новина аз разбрах, че ББ се е държал арогантно и непристойно на въпросната среща.

По-късно си направих труда да изгледам пълния запис от срещата. Такова нещо, като непристойно поведение от страна на ББ аз не видях.

Питам се, защо е това медийно изопачаване на действителността?

Да бе. Ако не бяха пуснали запис с телефон на участник никога нямаше да разберем истината за срещата. Пресцентърът на МС друго пусна..
Емигрантите ни. са умни хора тва да не са тукашните клакьори.
Чел ли си коментарите под писанията на ББ във фейса. Хахаха
Там е кат на манифестация от соца. Мекотели без достойнство.

ecotronic
07-02-2016, 16:17
Да бе. Ако не бяха пуснали запис с телефон на участник никога нямаше да разберем истината за срещата. Пресцентърът на МС друго пусна..
Емигрантите ни. са умни хора тва да не са тукашните клакьори.
Чел ли си коментарите под писанията на ББ във фейса. Хахаха
Там е кат на манифестация от соца. Мекотели без достойнство.

Дай да го видим въпросният запис на участник в срещата.

ivan dimitrov
07-02-2016, 16:25
Нали това обяснявам.

И да имах съмнения в "прочитът си" разсеяха се.
Можеш ли да обясниш разликата м/у съпругата/домакинята, стояща си в къщи, чакайки съпругът да се прибере със заплатата и горните две?
Хората са различни, с различни способности и слабости. Докато това не го разбереш, все ще си войнстващ "рицар". Независимо дали е необходимо или не. Все някой/нещо ще ти пречи.
Ако задълбаеш малко. ще установиш че сега сме МНОГО по свободни от "тогава". Съответно и много по независими. Преди да ме залееш с патриотични приказки, вземи поумувай над сравненията по горе.

Maximus
07-02-2016, 16:39
И да имах съмнения в "прочитът си" разсеяха се.
Можеш ли да обясниш разликата м/у съпругата/домакинята, стояща си в къщи, чакайки съпругът да се прибере със заплатата и горните две?
Хората са различни, с различни способности и слабости. Докато това не го разбереш, все ще си войнстващ "рицар". Независимо дали е необходимо или не. Все някой/нещо ще ти пречи.
Ако задълбаеш малко. ще установиш че сега сме МНОГО по свободни от "тогава". Съответно и много по независими. Преди да ме залееш с патриотични приказки, вземи поумувай над сравненията по горе.

Домакинята създава уют, тя е майка и възпитава деца, тя дава живот. Въпрос на избор, вътре в семейството е кой модел ще избере.
Ти семейство имаш ли?
Странно е, че правиш това сравнение.:)
Държанка е цицеста убавица, която прави пари и/или кариера със задник. Може и мъж да е.

---------- Post added at 16:39 ---------- Previous post was at 16:38 ----------

Дай да го видим въпросният запис на участник в срещата.

Е нали си го гледал.

ecotronic
07-02-2016, 16:43
Е нали си го гледал.

Аз съм го гледал много внимателно. Ето го тук:

https://www.youtube.com/watch?v=ERSprKgJ2wA&feature=youtu.be

Добре ще е и ти да го изгледаш а не само онези 8 минути (от 12:44 натам), които вие путиновите клакьорчета упорито повтаряте, като си мислите, че като го повторите 1000 пъти, лъжата ви ще се превърне в истина.

ivan dimitrov
07-02-2016, 17:05
Д Въпрос на избор

Точно така! Въпрос на избор и определение. От гледна точка на независимоста обаче - все тая.
Ще отречеш ли че съпругата в някой случаи, може да се представя по зле в "дисциплините" от другите две. Определението съпруга, прави ли я по ефективна или по независима? Според мен - не. Даже е точно обратното що се отнася до независимост.
Дано ме разбереш, навремето НРБ искаше да е република от СССР, беше и отказано, "сама" си пазеше небето. Сега РБ искаше да е част от НАТО и ЕС - приеха я. Пазят и небето вече, след като сама не може. Защо това те притеснява!? Какво те кара да се страхуваш за близкото си бъдеще? Страховете ти имат ли връзка с наболялата тема за робството и учебните планове? Фактът че нямаме действащо правосъдие, полиция, здравеопазването куца, не те ли плаши по вече? За икономиката въобще няма смисъл да говорим.
Ще дадеш ли някаква рецепта за независимост, каквато и да е, от когото и каквото и да е?

ecotronic
07-02-2016, 17:12
По времето на ВД България жертваше много по-голяма част от ресурсите си за да гарантира националната си сигурност, отколкото откакто е член на НАТО. Дори и младите мъже вече в казарма не ходят.

А може би трябва да ходят, за да разберат, кое от двете е по-добро?

ivan dimitrov
07-02-2016, 17:34
По времето на ВД България жертваше много по-голяма част от ресурсите си за да гарантира националната си сигурност, отколкото откакто е член на НАТО. Дори и младите мъже вече в казарма не ходят.

А може би трябва да ходят, за да разберат, кое от двете е по-добро?

Слава богу, не се е налагало да разберем доколко ефективна би била нашата собствена част от тая защита. Това са подробности в действителност, щом не се е налагало, значи все пак е имало защита. Това е важно в крайна сметка. Въпросът че не е важно дали имаме 12 ПЛК, след като са склонни да потъват на пирса, да нямат газови турбини, една пясъкоструйка да ги пробива и т.н.т е съвсем друг. Сега е същата работа, част сме от система за сигурност, дай боже да не се налага да разбираме доколко е ефективна. Аз съм притеснен от непукизмът на русофилите, че Путин я изпробва тая система регулярно.

Стига бе човек! Не мислиш сериозно че трябва да навираме младежите в казарма. Това което беше казармата "тогава", сега е невъзможно да се сътвори. Слава богу!
Бре! Аз не съм вярващ по принцип, виж ти, как ми въздейства писанието на една независима журналистка.

ecotronic
07-02-2016, 17:44
Народът го е казал:

Жена, която не е раждала и мъж, който не е ходил войник..................

Казармата, колкото и негативи да имаше си беше едно училище в което много се научаваше.

Мога съвсем отговорно да заявя, че днешната младеж повече губи отколкото печели от нейната липса.

Това прекрасно си личи от дискусиите, които се водят тук.

ivan dimitrov
07-02-2016, 18:07
Народът го е казал:

Казармата, колкото и негативи да имаше си беше едно училище в което много се научаваше.

Мога съвсем отговорно да заявя, че днешната младеж повече губи отколкото печели от нейната липса.

Винаги съм бил фен на народната мъдрост. В тоя случай съм склонен да споря. Пак обръщам внимание на фактът, че днес 2016, тук в РБ това което беше казармата "тогава", с нейните "порядки", не може да се случи.
Въобще не бих спорил по въпросът дали е имало или не полужителни уроци тогава. По въпросът дали има или не друг начин те да се усвоят, мога да споря до .......когато поискаш, всъщност. Но и това би било "изместване на фокусът". Първо ни трябва държава, после здравеопазване и чак тогава образование. За жалост без предходните, икономика като светът .... няма как....
Няма ли икономика, да ми разправят за армия, колкото си искат. Не говоря за мобилизация, когато всеки хваща квот намери и отива да трепе, за да си защити семейството/родината. Говоря за редовна армия, издържана от населението група хора, въоръжена и занимаваща се единствено с целите на охраната на държавата. " онова" дето му викаха казарма тогава, не беше армия. Ако беше, нямаше във флотът да има две успешни торпедни атаки. Едната всички са я чели в учебниците, за втората - малцина са чували. Не, не е руският крайцер, той е потопен с минно заграждение. От по "съвремената" история на флотът е.

Orm
07-02-2016, 18:25
Това че сме се отървали от политическата зависимост беше велико....

ivan dimitrov
07-02-2016, 18:40

Велик беше тоя факт, да. Не твоят прочит на написаното.
Тогава СССР имаше политическата, икономическата и военната власт. Сега България има представители във парламента на ЕС и в централата на НАТО. Тогава НРБ била поставяла ясни условия - кога, какви!? Сега ще ми напишеш че никой не ни "бръсне". Аз ще трябва да те пратя да гледаш новините, естествено. Знаеш ли за какъв пост се кандидатира Бокова. Защо лявоориентираните толкова пищят, та са склонни да залагат вътрешната ни политика, само и само да се докопат до тая власт? Това като част от СИВ или ВД имаше ли шанс да се получи, според теб?

ecotronic
07-02-2016, 19:33

Велико е - да.

А не е толкова велико това, че ти не го проумяваш.

Но аз съм упорит човек и ще ти го обясня с думи прости....

Ако сега по някаква причина България реши, че повече няма да членува в ЕС и в НАТО, за последиците от това много можем да предполагаме, но едно е сигурно:

24 часа след вземането на това решение, в София няма да влязат танковете на ЕС или НАТО.

Можем да си сърбаме икономическата попара от това, но танкове няма да има.

Понимаеш?

---------- Post added at 19:33 ---------- Previous post was at 19:24 ----------

Винаги съм бил фен на народната мъдрост. В тоя случай съм склонен да споря. Пак обръщам внимание на фактът, че днес 2016, тук в РБ това което беше казармата "тогава", с нейните "порядки", не може да се случи.
Въобще не бих спорил по въпросът дали е имало или не полужителни уроци тогава. По въпросът дали има или не друг начин те да се усвоят, мога да споря до .......когато поискаш, всъщност. Но и това би било "изместване на фокусът". Първо ни трябва държава, после здравеопазване и чак тогава образование. За жалост без предходните, икономика като светът .... няма как....
Няма ли икономика, да ми разправят за армия, колкото си искат. Не говоря за мобилизация, когато всеки хваща квот намери и отива да трепе, за да си защити семейството/родината. Говоря за редовна армия, издържана от населението група хора, въоръжена и занимаваща се единствено с целите на охраната на държавата. " онова" дето му викаха казарма тогава, не беше армия. Ако беше, нямаше във флотът да има две успешни торпедни атаки. Едната всички са я чели в учебниците, за втората - малцина са чували. Не, не е руският крайцер, той е потопен с минно заграждение. От по "съвремената" история на флотът е.

Е - тя народната мъдрост е изпълнена и с противоречия.
Като например:

"Сам човек става само за кенефа"

и

"На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата"

:)

alfa racer GTA
07-02-2016, 21:34
Казармата беше една голяма простащина момчета.Това е:

1. http://www.blitz.bg/news/article/263965

2. http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=458&aid=10755

Три-четири месеца обучение е достатъчно.И без това военна техника не остана, а единствено трябва да ги обучат за автоматчици, да хвърлят бомба, да правят минно поле, малко тактика, използване на индивидуални предпазни средства при атака с оръжия за масово поразяване и това е.

Техниката- танкове, БМП-та, самолети, хеликоптери, артилерия, всичката сложна военна техника трябва да се "оперира" и обслужва от професионални военни. Другото е глупост.
При нас техниката голямата част от войниците не я пазеха и това се дължеше основно на факта, че всеки набор започваха да го учат на тази техника как да борави с нея и как да я облсужва.И това всеки шест месеца...

Професионалния войник, веднъж научен не се налага да го учиш наново на всеки шест месеца или една година.Свиква с техниката знае как да борави с нея и как да я пази.
Обучението на новобранците и боравенето с техниката беше най-голямото гайле на ротния.Той казваше "Точно се научихте и сега с новобранките започваме наново..."

Това е правилното.Всеки си има бойна машина, знае си кои са и недостаъците и къде се е повреждала, знае какво да очаква от нея и как точно да стреля с нея...

Всичко останало за наборна войска са пълни 100% шитни от неграмотни хора или правещи се на такива ...

Истината е в потомствените професионални военни при които има традиция има и мотивация.
При наборната войска нито има традиция нито мотивация за военна служба ...

---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:27 ----------

Това го разбра дори и Путин.

Поради това че нямат пари руснаците обаче, единствено което правят е да разрешат частните военни организации в стил Black water, които да изпращат в непослушни чужди държави и региони от Русия .

ecotronic
07-02-2016, 21:37
Мда. В казармата се научих да предавам и приемам данни (морз) със завидните 120 знака в минута, което по днешните стандарти е 16 бита за секунда, което е около 6,25 милиона пъти по-бавно от средно-статистическата компютърна комуникация днес.

:disgust:

PS:

Като говоря за ползите от казармата, нямам впредвид овладяването на кой знае какви бойни умения и техники.
Имам впредвед каляване на детинската психика и превръщането и в мъжка. Да се научиш на отговорност, на това да работиш в екип, да делиш коричка хляб с този до теб.
..........ей такива неща.

Orm
07-02-2016, 22:29
Я разбираачите да лажете кой закон сме прокарали в ЕС или кой генерал сме уволнили от НАТО... На вас зомбясалите нощо не мое се обясни.... И Цар Симеон е цар ... ма аз отдавна се чудя на кого или на какво ....

кученцетоОгиитаткоДоги
07-02-2016, 23:57
Абе по бай Тошово време си беше рахат:) и в Коми си имаше бачкане:) Отиваш бачкаш 10 години и са пребираш кат паша,лада апартамент:) какво му трябва повече на човек?

Maximus
08-02-2016, 00:18
1912 г. Балканската война - При население от 4 430 000 души (над 2 милиона по-малко от днес), по време на Балканската война, България мобилизира 600 000 войника (само с няколко десетки хиляди по-малко от втората по мощност натовска армия днес). Мобилизационния резерв е 714 000 войника.

---------- Post added at 00:03 ---------- Previous post was at 00:01 ----------

Велико е - да.

А не е толкова велико това, че ти не го проумяваш.

Но аз съм упорит човек и ще ти го обясня с думи прости....

Ако сега по някаква причина България реши, че повече няма да членува в ЕС и в НАТО, за последиците от това много можем да предполагаме, но едно е сигурно:

24 часа след вземането на това решение, в София няма да влязат танковете на ЕС или НАТО.

Можем да си сърбаме икономическата попара от това, но танкове няма да има.

Понимаеш?

---------- Post added at 19:33 ---------- Previous post was at 19:24 ----------

Е - тя народната мъдрост е изпълнена и с противоречия.
Като например:

"Сам човек става само за кенефа"

и

"На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата"

:)

За какво са ти танкове, кат за 48 часа лева ще стане 0.0001 долара. Те го правиха веднъж.

---------- Post added at 00:08 ---------- Previous post was at 00:03 ----------

Велик беше тоя факт, да. Не твоят прочит на написаното.
Тогава СССР имаше политическата, икономическата и военната власт. Сега България има представители във парламента на ЕС и в централата на НАТО. Тогава НРБ била поставяла ясни условия - кога, какви!? Сега ще ми напишеш че никой не ни "бръсне". Аз ще трябва да те пратя да гледаш новините, естествено. Знаеш ли за какъв пост се кандидатира Бокова. Защо лявоориентираните толкова пищят, та са склонни да залагат вътрешната ни политика, само и само да се докопат до тая власт? Това като част от СИВ или ВД имаше ли шанс да се получи, според теб?

Знаех си, че обичаш Бокова.
Системата праща удобни представители.
Хахаха, разсмя ме. Имаме влияние, казваш?

---------- Post added at 00:12 ---------- Previous post was at 00:08 ----------

Аз съм го гледал много внимателно. Ето го тук:

https://www.youtube.com/watch?v=ERSprKgJ2wA&feature=youtu.be

Добре ще е и ти да го изгледаш а не само онези 8 минути (от 12:44 натам), които вие путиновите клакьорчета упорито повтаряте, като си мислите, че като го повторите 1000 пъти, лъжата ви ще се превърне в истина.

Не съм си позволявал да те квалифицирам!!!!
Не ми лепи етикети.
Къде видя, да подкрепям нещо и някой???
Това издава слабост при водене на спор.

---------- Post added at 00:18 ---------- Previous post was at 00:12 ----------

Пълния запис го пуснаха след като пуснаха записа от gsmа на един от присъствалите.
Абе ти да не си от онези дето определят ББ като дисидент и антикомунист?
ХАХАХА
Куче на дисидент не можеше да припари до школата в Симеоново.

Bobo Markov
08-02-2016, 00:26
Народът го е казал:

всичко е относително аз примерно съм служил - строителни войски... Ръководител Бюро по ОРС (Организация работата в стрителството) след това бекофис офертен отдел ГУСВ :) демек не съм бил войник :) бях служител но си имах отговорности не пред Устава а пред себе си и си ги спазвах :) - навеждам ви на мисълта, че не казармата а отговорностите и тяхното спазване и отстояване градят характера на мъжа.
и колкото по-рано- толкова по-добре

alfa racer GTA
08-02-2016, 01:12
Отново щуротии.

Какви отговорности какви пет лева.

Отговорности за безотговорните.

Аз и преди и след казармата и сега съм си бил отговорен.

За останалите не ми пука- има(т) си жени(приятелки, съпруги, сестри) те да ги учат на отговорност, след като родителите има са били некадърни и не са ги научили...

---------- Post added at 01:12 ---------- Previous post was at 01:09 ----------

Не слагайте всичко под един знаменател.

За казармата единственото относително вярно е че "Всички влизат различно умни и интелигентни и излизат еднакво тъпи..."

То и примера в който решили да въведат комунизма е училище и на всички ученици да пишат средно аритметична оценка е същият=накрая всички са двойкаджии...

кученцетоОгиитаткоДоги
08-02-2016, 01:25
Казармата е най-голямата простотия,дядо ми не само е бил в казармата ами и се е сражавал във втората световна война,накрая му хвърлиха една доста недостойна пенсия.

mordohy
08-02-2016, 11:48
Интересна дискусия сте си заформили тука.:unsure: Тия, които не знаят съдят, а тия , които знаят мълчат.
Само хора, които са били пълни неудачници в казармата или изобщо не са били в нея може да твърдят, че тя е простотия. Войник не се става за три месеца, нито за една година. Има си етапи и те трябва да се минат. Ако е до стрелба и останалите умения, аз си ги имах на много високо ниво години преди да помириша казарма. Стрелям от три годишен, но това не ме правеше войник. Да кажем, че трябва не само характера да се изглади и да се научи да се подчинява, но и да се развие решителност и определена злоба. Знанията получени там хич не са за пренебрегване.
Никога не е имало руски бази у нас, защото такова понятие нямаше. Както те са идвали у нас, така и ние ходихме при тях.
Самолетите ни летяха свободно във въздушното пространство и което е особено важно, пилотите имаха лични връзки. Не беше рядкост пилотите да си гостуват за по няколко часа, наслаждавайки се на дребна контрабанда, като някоя бутилка коняк или водка мушнати в димните отсеци. Тези облитания позволяваха да се опознаят всички основни летища. Руски кораби, както и наши са акостирали в дружески пристанища.
Къде сега е проблемът?
Ако в нашето въздушно пространство летят френски, немски или чешки самолети, едва ли някой ще протестира.
Така и трябва.
Проблемът са турските самолети, защото Турция води агресивна политика срещу нас и това не е видно само от политическите партии. Това налива вода в мелницата на ДПС и сателитите ѝ , а това плаши хората.
Инстинктивно е неприемливо и неестествено вълкът да пази агнето.
Ето по морето и в цяла България руснаци купуват имоти, но никой не се чувствува застрашен. Те строят православни църкви, ремонтират училища, читалища...
Културно те не ни застрашават и за това не говорим за никакъв интегритет. Той не е нужен.
Обратното. Представете си, че турци са купили тия имоти и започнат да строят джамии и по пет пъти на ден да реват ходжи и всички останали хубосии.
Ето тука идва особеният вододел, където русофили и русофоби застават на една страна, защото заплахата е обща.
Разбира се има и ибрикчии, които са против всичко и всеки, стига да им се плати добре.
Те са способни не само да излижат до блясък нечий гъз, но и да си продадат и майката.
Как да ги познаете?
Много лесно!
Когато някой застрашава Род, Родина или жена му, той не бие нахалника по мутрата, а звъни на 112.
:cheers:

ecotronic
08-02-2016, 12:02
всичко е относително аз примерно съм служил - строителни войски... Ръководител Бюро по ОРС (Организация работата в стрителството) след това бекофис офертен отдел ГУСВ :) демек не съм бил войник :) бях служител но си имах отговорности не пред Устава а пред себе си и си ги спазвах :) - навеждам ви на мисълта, че не казармата а отговорностите и тяхното спазване и отстояване градят характера на мъжа.
и колкото по-рано- толкова по-добре

Бе ти си бил в Кралските Елитни Части. Това е друга бира :)

ecotronic
08-02-2016, 13:24
Отново щуротии.

Какви отговорности какви пет лева.

Отговорности за безотговорните.

Аз и преди и след казармата и сега съм си бил отговорен.

За останалите не ми пука- има(т) си жени(приятелки, съпруги, сестри) те да ги учат на отговорност, след като родителите има са били некадърни и не са ги научили...

---------- Post added at 01:12 ---------- Previous post was at 01:09 ----------

Не слагайте всичко под един знаменател.

За казармата единственото относително вярно е че "Всички влизат различно умни и интелигентни и излизат еднакво тъпи..."

То и примера в който решили да въведат комунизма е училище и на всички ученици да пишат средно аритметична оценка е същият=накрая всички са двойкаджии...

Явно нямаш около себе си някой 18 - 20 годишен младеж, на когото все още майка му пере гащите.

Тук разбира се че нещата зависят от възпитанието в семейството. Но да го кажем така: Казармата поправяше някои грешки от семейното възпитание и като цяло в нея влизаха деца а излизаха мъже.

Нещо повече. Аз смея да твърдя, че има връзка между липсата на казарма и понижаването на броя на формирани семейства точно при възрастта, последваща уволнението. Причините за това естествено са много комплексни и далеч не са само икономически. В основата стои бягството от отговорност у днешните младежи.

кученцетоОгиитаткоДоги
08-02-2016, 14:29
Хората са казали две приказки ,,първите седем години,, и ,,изпусната работа,,..................... до 14-15 години не е ли влязъл в релса после и сто казарми не могат да го управят.На 15 години вчерашно лайно като ми влиза на въпреки и не е научено че по възрастните трябва да се уважават, и да го вкараш в казармата той половината ще я искара в дисципа и после като излезе ще бъде още по голяма утайка.

ecotronic
08-02-2016, 14:46
Липсата на казарма уби българския мъж (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4032489).

"По поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 феруари т.г. Exacta Research Group е интервюирала по домовете им 1000 пълнолетни жители от 86 населени места. 62% от мъжете са за възстановяване на казармата, а 28% - против."

"Сред ромите доминира мнението, че не трябва да има задължителна военна служба".

http://www.otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_5571