View Full Version : Turtle vs Sonax wax
кученцетоОгиитаткоДоги
30-03-2016, 00:13
Колеги скоро започвам полирване на каросерията и се чудя коя от двете вакси да ползвам.И двете за тъмно синя кола.Костенурката съм виждал резултати на живо точно на тъмно синя кола, доста добра е....................................за Сонакса нищо не знам,или поне знам че е добра марка но не съм виждал резултати на живо.
digitalundgrd
30-03-2016, 00:58
Ръчно или с машина ще полираш? Ако ще действаш ръчно - която и да вземеш, няма да постигнеш желания резултат :(
Аз съм ползвал ето това на Сонакс :
http://www.senax.bg/eshop/userfiles/productlargeimages/product_572.jpg
Играх си няколко часа на ръка. Ефект имаше някакъв, но не е като да отидеш да ти я пастират с машина и пастите на 3М.
кученцетоОгиитаткоДоги
30-03-2016, 01:15
152168 На ръка ще полирвам.Едно приятелче преди известно време си полира на ръка тъмно синята кола с костенурката,доста ми хареса как стана.Пише че замаскирва и леки драскотини колко е вярно това незнам.......................................Днес пробвах малко на вратата от тази152169 уж замаскирва драскотини................................ама явно е само маркетинг........................
Ваксам обувки стари за две цигари......:)))....пак ни занимаваш с глупости....я се кротни и Наздраве....:drunk:
---------- Post added at 22:28 ---------- Previous post was at 22:24 ----------
Ръчно или с машина ще полираш? Ако ще действаш ръчно - която и да вземеш, няма да постигнеш желания резултат :(
Аз съм ползвал ето това на Сонакс :
http://www.senax.bg/eshop/userfiles/productlargeimages/product_572.jpg
Играх си няколко часа на ръка. Ефект имаше някакъв, но не е като да отидеш да ти я пастират с машина и пастите на 3М.
А...ще вденеш някой ден....ръчно се прай само чекия....:)))
кученцетоОгиитаткоДоги
30-03-2016, 01:35
[QUOTE=Бобби;1470955]Ваксам обувки стари за две цигари......:)))....пак ни занимаваш с глупости....я се кротни и Наздраве....:drunk:[COLOR="Silver"]
Тоо па...................от карусерии нищо не разбираш:):) Автосалона в Женава виждал ли си го?:):) Наздраве:drunk:
С тези пасти, ръчно освен вакса друго не можеж да постигнеш !
Ако искаш да полираш, Дигиталния по горе писа: 3М с машина !
Драскотини може да се премахнат само тези, които като си плъзнеш нокът от пръста да не се спре на тях.
1. Водна шкурка ~1500
2.Шлайф паста 3М с машина с постоянни леки пръски от вода върху обработваната повърхност.
3.Полир паста 3М с машина, като повърхноста трябва да е изцяло суха.
Шлайф пастата беше бяла, полир е синя. Препоръчително е да се облепят черните пластмасови детайли, понеже после се чистят трудно от пастите.
Я кажете колеги (да използвам темата) , понеже единия фар все пожълтява на слънцето , та се чудех ако се полира и му се залепи едно фолио (безцветно такова например http://www.aliexpress.com/item/30cm-x-120cm-7-Color-Auto-Car-Tint-Headlight-Taillight-Fog-Light-Vinyl-Smoke-Film-Sheet/32511217582.html) дали пак ще пожълтява или не? Някой правил ли е експерименти ?
dimitar_vd62
30-03-2016, 21:57
Пожълтява лака с който джамбазите са го лакирали да изглежда добре.Махаш лака ,полираш и не ти трябва фолио.Пък ако искаш си лепни пак.
Пожълтява лака с който джамбазите са го лакирали да изглежда добре.Махаш лака ,полираш и не ти трябва фолио.Пък ако искаш си лепни пак.
Не бе, няма лак ... полирам си го и след 2-3 седмици пак е жълт
dimitar_vd62
30-03-2016, 22:16
Сигурен ли си че няма, щото аз разбрах че са лакирани като ги снех да ги правя като на гта.Щото вече години карам без лак и нямат пожълтяване.1-2 пъти в годината като се сетя ги минавам информативно със вълнен парцал и фина паста.Иначе не знам, щом пожълтяват толкова бързо и след полиране се оправят начи е повърхностния слой.Не знам дали фолиото ще спре причината за пожълтяването.Вероятно ултравиолетовия спектър, ма дали фолиото ще го спира.
Сигурен ли си че няма, щото аз разбрах че са лакирани като ги снех да ги правя като на гта.Щото вече години карам без лак и нямат пожълтяване.1-2 пъти в годината като се сетя ги минавам информативно със вълнен парцал и фина паста.Иначе не знам, щом пожълтяват толкова бързо и след полиране се оправят начи е повърхностния слой.Не знам дали фолиото ще спре причината за пожълтяването.Вероятно ултравиолетовия спектър, ма дали фолиото ще го спира.
Чей са , моята е Пижо 607 и единия фар е сменян , и не мърда , а другия постоянно (лятото) пожълтява. И съм, сигурен че няма лак щет и аз съм го свалял , полирал , и какво ли още не :). Та мислим дали тая лента ще пропуска УВ лъчи и ще пожълтява пак или не (сам съм решил че проблема е в УВ лъчите :) )
кученцетоОгиитаткоДоги
31-03-2016, 00:47
Чей са , моята е Пижо 607 и единия фар е сменян , и не мърда , а другия постоянно (лятото) пожълтява. И съм, сигурен че няма лак щет и аз съм го свалял , полирал , и какво ли още не :). Та мислим дали тая лента ще пропуска УВ лъчи и ще пожълтява пак или не (сам съм решил че проблема е в УВ лъчите :) )
Фара оргинален ли е?;) Да не е нещо Али Афтър Маркет:wink:
Фара оргинален ли е?;) Да не е нещо Али Афтър Маркет:wink:
Де да го знам, пише си валео, и ксенона е оригиналния... би трябвало да е оригинален
Джамбазите не пръскат фаровете с лак, а ги полират некачествено. Всички поликарбонатни фарове имат лак върху тях, който да ги предпазва от UV лъчи и всякакви други външни влияния. При правилно полиране фаровете нямат нужда от други интервенции в рамките на следващите година и половина - две, като след този период не са жълти, а по-скоро леко мътни и им трябва леко полиране с последните 2 пасти може би.
С това се занимавам в свободното си време и много мога да говоря, но от сега един съвет - на ръка нищо няма да стане, а Turtlewax е горе долу малко по-добро от пастите на WS Teleshop...
old alfist
01-04-2016, 00:08
Пожълтелите стъкла са признак на замърсени стъкла от вътрешната страна ако са стъклени, ако не, са PVC променили бистротата си от температурата.
По отношение на темата мога да кажа, че препарати за пастиране и полиране си купувам от големите хипермаркети и винаги съм бил доволен независимо от марката.
Използвам машинка с покупна цена 35лв.,комплектована с по 1бр.от двата вида бонета едро и фино.
Комплект нови бонета на същия производител - 6+6 си купих за 18лв.
Ебати и шлайфането му ударихте...тия бояджиите пасти да ядат...:eat:
old alfist
01-04-2016, 00:24
Ебати и шлайфането му ударихте...тия бояджиите пасти да ядат...:eat:
Ако съм знаел навремето, че работата в автомобилният бранш ше бъде толкова доходна колкото е сега, не бих харчил парите на бащата си да уча строителство и икономика, после и моите както и да специализирам за да ставам някакав си беден знаеш експерт.
Ако съм знаел навремето, че работата в автомобилният бранш ше бъде толкова доходна колкото е сега, не бих харчил парите на бащата си да уча строителство и икономика, после и моите както и да специализирам за да ставам някакав си беден знаеш експерт.
Така е като гледа филма баш майстора и не си взе поука...:)))
old alfist
01-04-2016, 00:52
Така е като гледа филма баш майстора и не си взе поука...:)))
Разбрах и нещо друго.
Може работата по две коли с еднаква концепция и марка да е една и съща с малки различия отнемаща време, но заплащането за труда е коренно различно, заради предполагаемият материалния интерес - щом имаш по-голяма и нова кола, значи имаш пари да платиш повече.
Разбрах и нещо друго.
Може работата по две коли с еднаква концепция и марка да е една и съща с малки различия отнемаща време, но заплащането за труда е коренно различно, заради предполагаемият материалния интерес - щом имаш по-голяма и нова кола, значи имаш пари да платиш повече.
::)))...нищо не си разбрал...върни се на филма, на оная сцена дет циганите дърпаха москвича на баш майстора, когато се беше счупил и му повтаряха....."тебе само Бобо ще те опрай"......:)))...с две думи, всеки си намира майстора...:))
За пастирането, ако знаеш как да работиш с машината 2-ката на 3М върши чудеса. В 90 % от случаите 1 и 3 не са необходими, но естествено на мивката ще ти обяснят колко по добре е с 3-те пасти (нищо че е 3 пъти по скъпо)....
Личен опит на автомивка 3 години като студент :)
Отдавна 3-те пасти не се използват на 3м. Има нови пасти, нови машини и вече не са 3, а само 2 стъпки. Това, което наричате паста 1 е само за много дълбоки драскотини и след себе си оставя жестоки холограми.
Ама така като гледам темата няма идея да е полезна, а всеки да каже кво е чул...
кученцетоОгиитаткоДоги
01-04-2016, 11:27
Ами преди време една фирма която се занимава с това ми направиха показно на колата,пастата беше една.Много леките драскотини ги маха.Но по големите драскотини или следи от пръстени под дръжката на врата само където като лъсне се виждат в пъти повече.Иначе машина имам.Но ефекта който един приятел постигна с туртъла на ръка доста по ми хареса от това което се получи тогава с машината на моята кола.
Отдавна 3-те пасти не се използват на 3м. Има нови пасти, нови машини и вече не са 3, а само 2 стъпки. Това, което наричате паста 1 е само за много дълбоки драскотини и след себе си оставя жестоки холограми.
Ама така като гледам темата няма идея да е полезна, а всеки да каже кво е чул...
Не съм чул колега, бачкал съм го.... и чесно казано не разбирам тия нови машини какво правят , подскачат по колата или как ? А 3-те пасти до сега ги гледам че се продават, дали се предлага услугата или не .... не знам...
Ако се свежда до тия 3 пасти - да продават се, заедно с още 3 и още други 2-3 пак на 3м. Нормално е да се продават като имат различни приложения. Въобще добре е да се знае, че отдавна не се полират само коли, а и мебели и метали и дроста предмети от ежедневието, така че нормално да има голям избор от пасти. Както сам каза бачкал си го, а новите стъпки са от сравнително скоро.
Новите машини не подскачат по колата. Определено не са вибромасажори за 35-40лв с кече, а доста по-компактни от най-масовите и също със специфично предназначение.
Лошо няма някой да споделя опита си, но така като гледам до сега всеки дърпа към неговото си.
Turtle wax има препарати точно подходящи за вибромасажорите, които просто придават един блясък на колата и могат да се полагат след всяко второ миене.
old alfist
01-04-2016, 21:37
Ами преди време една фирма която се занимава с това ми направиха показно на колата,пастата беше една.Много леките драскотини ги маха.Но по големите драскотини или следи от пръстени под дръжката на врата само където като лъсне се виждат в пъти повече.Иначе машина имам.Но ефекта който един приятел постигна с туртъла на ръка доста по ми хареса от това което се получи тогава с машината на моята кола.
Първоначалният ефект е съшия, само дето усилията с машинката са по-малки - има си участъци и за на ръка където машиата не може да ги обхване.
По отошение трайността на покритието зависи как се мие колата и при какви условия престоява за продължително време - при безконтактното миене и паркиране в гараж, трайността е по голяма.
Първоначалният ефект е съшия, само дето усилията с машинката са по-малки - има си участъци и за на ръка където машиата не може да ги обхване.
По отошение трайността на покритието зависи как се мие колата и при какви условия престоява за продължително време - при безконтактното миене и паркиране в гараж, трайността е по голяма.
Явно доста отдавна е било това моето :) При нас пък съветвахме след пастиране да не се мие с безконтактно , понеже препарат е много силен и сваля пастата на 3-4-то миене :)
old alfist
01-04-2016, 22:14
Явно доста отдавна е било това моето :) При нас пък съветвахме след пастиране да не се мие с безконтактно , понеже препарат е много силен и сваля пастата на 3-4-то миене :)
Препаратите за безконтактно миене за безвредни за човешката кожа, а камо ли за покритието на ламарини, но за свалянето им е необходима силна водна струя, а Чичо Пичо не разполага с водоструйка и си знае с четката или гъбата.
Препаратите за безконтактно миене за безвредни за човешката кожа, а камо ли за покритието на ламарини, но за свалянето им е необходима силна водна струя, а Чичо Пичо не разполага с водоструйка и си знае с четката или гъбата.
Човек концентрата на тоя препарат разяждаше маслото , двигателите лъсваха, а червени коли не миехме щото ставаха розови :)
old alfist
01-04-2016, 22:20
Човек концентрата на тоя препарат разяждаше маслото , двигателите лъсваха, а червени коли не миехме щото ставаха розови :)
Концентрата - да. Но както знаем всички от отрова се правят лекарства - въпроса е в дозировката.
кученцетоОгиитаткоДоги
01-04-2016, 22:32
Туртъла който съм поснал го дава до 18 миенета.Плюс което е най-продаваната вакса в света,едва ли е само маркетинг..............................
old alfist
01-04-2016, 22:47
Не е добре да се отричат технологиите - дал съм средства за водоструйка, но с нея си мия както колите, така и облицовки, настилки и градинско обзавеждане и оборудване
кученцетоОгиитаткоДоги
01-04-2016, 22:53
Другата седмица съм при един ,,напушен,, който работи с нано технологии:) ще го преслушам и ще видим какво има да предложи:):)
Няма нано мано покрития, които да издържат безконтактно миене. Има шампоани за миене. Химията на безконтактното отмива всякаки покрития.
old alfist
01-04-2016, 23:26
Другата седмица съм при един ,,напушен,, който работи с нано технологии:) ще го преслушам и ще видим какво има да предложи:):)
Не е необходимо да се свързваш с такъв специалист. Нещата са елементарни - въпрос на химия, дозировка, пяна и измиваща вода, използвани по подходящ начин.
кученцетоОгиитаткоДоги
01-04-2016, 23:34
Не е необходимо да се свързваш с такъв специалист. Нещата са елементарни - въпрос на химия, дозировка, пяна и измиваща вода, използвани по подходящ начин.
Света се развива джи......................:)
За това хората са измислили нов вид тунинг:
http://bezrulya.ru/images/publish/1/1/185/gallery/moscow-youth-carting-festival-rusty-tuning.jpg
http://i117.photobucket.com/albums/o67/kauai03/rusted5.jpg
http://i298.photobucket.com/albums/mm254/Saamuell/RustyAudi004.jpg