PDA

View Full Version : Забраняват автомобилите на газ

lordliness
02-06-2016, 13:42
Това истина ли ви се струва?
Нали не е първи април?
Нещо май пак ни тестват как ще реагираме.

''От догодина ще бъде забранено шофирането на коли с газови уредби. За това съобщава вестник Всеки ден в своя статия. Това щяло да се случи заради директива от страна на Европейския съюз, според която автомобилите с бутан не могат да участват в движението. Това се спазва навсякъде в съюза, освен в България. Освен, че ще се забранят резервоарите за бутан, ще бъде строго забранено да се продава газ по бензиностанциите, ще бъдат закрити и газостанциите.

В съседна Румъния това се е случило още преди 3 години, но у нас икономически интереси правят така, че да се заобикаля европейският правилник. Логика в забраната има, защото шофирането на газ е опасно на пътя. Не всички водачи поддържат газовите си уредби в изправност и това е причината да има все по-често възпламенени коли.

„Имало е и много случаи, в които хора са си отивали от този свят само заради лепенката за газ, която се поставя на задното стъкло. Когато я видим на катастрофирала кола, нашите екипи не смеят да се приближават, защото има голяма възможност автомобила да избухне дори минути след катастрофата", разказва пожарникар. В почти всички случаи взрив няма, но забавянето на спасителните екипи много често се оказва фатална за хората в колата.

Повечето майстори са категорични, че карането на газ уврежда колата, затова те препоръчват изобщо да не се приспособява автомобила за подобно шофиране. Също така при пресмятане с калкулатор става ясно, че карането на газ не е чак толкова по-икономично, защото цената е двойно по-ниска, но разходът е двойно по-голям.

Очаква се през идните месеци да се повиши контролът на газовите уредби, като дори е възможно катаджиите да направят акции, като с тях присъстват специални техници, които да проверяват системите на спрените автомобили. У нас автомобилите с газови уредби са близо половин милион.''
http://www.trafficnews.bg/news.php?id=47918

ecotronic
02-06-2016, 13:58
Пълни глупости!

Някоя стажант журналистка е прекалила с тревата.

Къде в Европа били забранени газ станциите?

http://www.mylpg.eu/stations/

Еле пък в Румъния това било направено преди 3 години :)

lordliness
02-06-2016, 14:15
Пълни глупости!

Някоя стажант журналистка е прекалила с тревата.

Къде в Европа били забранени газ станциите?

http://www.mylpg.eu/stations/

Еле пък в Румъния това било направено преди 3 години :)

Представи си само какво ще стане с таксиджиите и ако стане реалност какви ще са цените

ecotronic
02-06-2016, 14:19
По-скоро бих занимавал мозъка си с това да си представям, как ще живеем на Марс, вместо с подобни журналистически партенки, които не за първи път се пускат.

http://novinar.bg/?act=news&act1=det&stat=left&sql=MjY0MDs0Mw==&mater=MjY0MDs1MA==

DerMeister
02-06-2016, 14:24
Защо ги четете тия гнусни и платени медии не мога да разбера...

lordliness
02-06-2016, 15:56
Трябва да се търси отговорност на такива журналисти и медии сигурно. Ако думата журналист е точна за тях, не мисля.

Това е на 180 градуса.
http://www.kmeta.bg/obshtestvo/nqma-da-zabranqvat-gazovite-uredbi-73083.html

razor1911
02-06-2016, 16:50
Точно преди месец карах в Румъния и това за забраната там е пълна простотия, да не е като тук всяка бензиностанция да има Газ но едно 50% от тях имаха. Пълни глупости не им вярвайте .

sasho_n2
02-06-2016, 16:54
Хахаха...По-голяма глупст не бях чел доста отдавна. И къде в Европа е забранено карането на прупан-бутан? Все повече последните години се увеличава броя на газстанциите....Хеле пък в Румъния......Хахаха...

DerMeister
02-06-2016, 16:59
Пак не сте дочели. Колите на бутан ще забраняват...

old alfist
02-06-2016, 19:59
Ще карате само на пропан.

myato
03-06-2016, 10:19
Пак не сте дочели. Колите на бутан ще забраняват...

Не бе, тези от Бутан:rotfl:

DobriRq
03-06-2016, 11:53
Според мен това са пълни глупости, не виждам как ще стане.

alfa racer GTA
03-06-2016, 12:55
Лош Европейски съюз!Лош!Лош!Лош!:chair:

Лоши еврогейове!Лоши!Лоши!Лоши! :smackbum:

===================================

Имало е няколко такива опита от 2009 година насам- дали лобирания в Парламента на ЕС или в отделни държави, дали просто пробване на мнението не държавните институции и обществото, но не са успявали.

Според мен някой прост журналист или е "изкопал" тази стара "новина" от някои чужда медия, без изобщо да е видял датите на която е била публикувана, или просто я е "изкопал" от задника си, за да има за какво сензационно да пише, че да не го уволнят ...:please:

П.П. Опитите в ЕС са били не изобщо за 100% забрана на използване на LPG(пропан -бутан) като средство за гориво за превозни средства, а за забрана на монтиране на превозни средства и движение на такива с впоследствие монтирани LPG.

Опитите са за допускане на превозни средства само със заводски монтирани LPG, което обикновено е ставало на превозни средства за които основното гориво е било бензин.

Италианците имат голям опит с такъв вид автомобили направени заводски за движение с 2 вида гориво.Още Ланча дедра 1.6, 1.8 бензин през 1992-1994 година имаше произведение със заводски настройки за работа с газ и монтирани резервоари за газ като стойки на резервната гума в багажника.

ecotronic
03-06-2016, 13:44
Основният мотив, който се визира при подобни дебати се състои в това, че един автомобил с монтирана впоследствие газова уредба би могъл да е опасен в ситуация на катастрофа или при нормални условия на експлоатация.

Подобни съображения, макар и да не могат да доведат до тотална забрана, не са лишени от основание.

Накратко - има много, което трябва да се направи по въпроса а не се прави.

На мен например никой и никога не ми е проверявал състоянието на уредбата, нищо, че редовно ми заверяват документите на ГТП.

Това за мен не е проблем, защото аз съм достатъчно технически грамотен за да си я подържам в изправност или поне за да разбера, когато има нещо нередно.

Но това валидно ли е за всички?

Очевидно - не.

lordliness
03-06-2016, 14:34
А тези на метан, за тях нищо, а те май са по опасни.
В мола е забранено да се влиза с метан, но за газ не пише нищо.

pyle
03-06-2016, 15:24

И за газ важи на входа на подземни паркинги пише "забранено за автомобили с газови уредби"

lordliness
03-06-2016, 15:39
И за газ важи на входа на подземни паркинги пише "забранено за автомобили с газови уредби"

На този мол пише само за метан.

acho_
03-06-2016, 15:39
Основният мотив, който се визира при подобни дебати се състои в това, че един автомобил с монтирана впоследствие газова уредба би могъл да е опасен в ситуация на катастрофа или при нормални условия на експлоатация.

Подобни съображения, макар и да не могат да доведат до тотална забрана, не са лишени от основание.

Накратко - има много, което трябва да се направи по въпроса а не се прави.

На мен например никой и никога не ми е проверявал състоянието на уредбата, нищо, че редовно ми заверяват документите на ГТП.

Това за мен не е проблем, защото аз съм достатъчно технически грамотен за да си я подържам в изправност или поне за да разбера, когато има нещо нередно.

Но това валидно ли е за всички?

Очевидно - не.
На мен и двете години само гледаха за течове в двигателния отсек, бутилката никой не я погледна, а въпросните инциденти от медийте всяко лято идват именно от взривили се морално и технически остарели бутилки.

lordliness
03-06-2016, 15:50
Преди когато прегледа беше отделен проверяваха всичко, включително и бутилката с водна проба, май се прави на около 5 години, а годността на бутилката е 10 години, или минава на рентген, не знам,после нова. И с някакъв уред са я проверявали плъзгайки го по бутилката :) , гледаха много съсредоточено все едно разбират :).
Сега когато прегледа е комплексен нищо не проверяват май, едни искат паспорт, въпреки че ги премахнаха, други не искат, иди че разбери.

ecotronic
03-06-2016, 16:24
Ако допуснем, че една бутилка е минавала на хидравлични изпитания, рентгени и пр., това въобще не означава, че могат да се изключат инциденти с нея.
Достатъчно е да се повреди ограничителя за пълнене на 80% от обема и. Това няма, как да се установи на преглед. Това дори може и да не се случва редовно.
Може и само веднъж да я напълниш на близо 100% и това да породи огромни поразии.

Накратко - освен периодичен контрол (на ГТП) е много важно и това самият потребител да е запознат с някои елементарни правила и да ги спазва.

alfa racer GTA
03-06-2016, 17:10
Основните инциденти със само взривили се бутилки както пропан-бутан, така и метанови са през зимата.Не знам защо.Дори имаше случай в който автомобил -такси оставен в покой зимата с неработещ двигател и водач извън него - таксиметровия шофьор бил в задното такси на стоянката, та да си поделят отоплението зимата и да не работят и двата автомобила както си седял в таксито на колегата си и изведнъж неговото такси на 4-5 метра напред избухнало.Мисля беше на улицата до пазара в Ситняково.

От друга страна най-много избухнали газови бутилки по време на движение на автомобила има лятото.Тогава и са отчетени и най-много жертви в следствие на запалване или избухване на газовата бутилка в резултат ПТП(катастрофа).

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=415516

http://fakti.bg/krimi/112778-vzriv-sled-katastrofa-ubi-dvama

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/opasni-gazovi-uredbi-v-zhegata-6040117

http://offnews.bg/news/Intcidenti_6/Gazova-uredba-v-kola-se-vzrivi-i-ubi-zhena-v-Sliven_435215.html

---------- Post added at 17:10 ---------- Previous post was at 17:06 ----------

https://www.youtube.com/watch?v=m7L6uksmUcU

https://www.youtube.com/watch?v=YTTTENpyaxI

https://www.youtube.com/watch?v=YTTTENpyaxI

http://www.dnesbg.com/krimi/lek-avtomobil-se-zapali-v-dvizhenie-zaradi-neizpravna-gazova-uredba.html

http://www.vbox7.com/play:db1327b8

Даже вече не ми се търси, толкова много са...+

BO
03-06-2016, 17:57
Забранено е да се влиза в закритите паркинги без значение дали си с пропан-бутан или метан. Не се прави разграничаване. В малко закрити паркинги може да влизаш с автомобил с газова уредба. Това според наредбите. Ама българина това не го спазва. Важното е да е пръв в мола, по възможност спрял до входа. Къде ще го накараш да спре на открито с газовата му кола.

ecotronic
03-06-2016, 18:06
Спомням си, че някога (преди 35 г) за да можеш да си купиш газова бутилка за домакински нужди, беше необходимо да представиш удостоверение, че си завършил кратък курс по безопасна експлоатация на газови устройства.

Сега си плащаш за монтажа и после............

lordliness
03-06-2016, 18:59
Забранено е да се влиза в закритите паркинги без значение дали си с пропан-бутан или метан. Не се прави разграничаване. В малко закрити паркинги може да влизаш с автомобил с газова уредба. Това според наредбите. Ама българина това не го спазва. Важното е да е пръв в мола, по възможност спрял до входа. Къде ще го накараш да спре на открито с газовата му кола.

Тук никой не иска да спира в подземния паркинг, всички се бутат да спират на открития и около мола. Подземния става платен след 90 мин. сигурно за това.
А за това какво ще кажеш:
https://press.mvr.bg/goreshta_tema/mat_po_tema110106_06.htm

BO
04-06-2016, 00:07
Ще отговоря, че бъркаш нормативните наредби и прилагането им.
В случая те касае това (http://www.dnsk.mrrb.government.bg/zakoni/z121.rtf).
Обърни внимание на чл. 98.
По тази наредба, ако съоръжението не е изградено по правилата, които са отредени, нямаш право да спираш в закрити помещения. Разбира се ако помещенията подсигуряват необходимите изисквания, никои няма да те спре да паркираш в такива паркинги. Но много строители избягват инвестицията в проектирането на гаражи, предназначени за АГУ и съответно поставят само една табела и просто забраняват паркирането на такива автомобили. Да не си мислиш, че табелите са случайни. Ей така поставени, защото на някой му хрумнало това. Даже има и наредба за поставянето на въпросните забранителни табели.

lordliness
04-06-2016, 00:36
Общо взето, ако имам подземен паркинг мога да напиша каквато си табела искам.
Купуваш си апартамент в модерна сграда с подземен гараж, купуваш си клетка за паркиране и се оказва, че не можеш да я ползваш защото си баровец и мерцедеса е с газова. :) какви парадокси има.

Stefan Caromov
04-06-2016, 11:32
Хъх, пълна глупост. В Румъния съм почти всяка седмица, наистина малко коли там са на газ.....явно заплатите им стигат, за да си хранят колите на бензин, но ги има

BO
04-06-2016, 21:51
Купуваш си апартамент в модерна сграда с подземен гараж, купуваш си клетка за паркиране и се оказва, че не можеш да я ползваш защото си баровец и мерцедеса е с газова. :) какви парадокси има.
Е да де, ама ако си баровец и имаш акъл, то ще питаш предварително дали ще може да спираш газовия си Мерцедес в сградата, в която възнамеряваш да купиш жилище.
И ако се окаже, че няма да може, то или подминаваш този строител или минаваш на дизелов Мерцедес.:devil:

lordliness
04-06-2016, 22:00
Дизела си е дизел :)

ecotronic
04-06-2016, 22:07
И тук водим класацията:

"Parking is now permitted in underground car parks in every country in the European Union with the
exception of Bulgaria, though in some countries, there are certain conditions that must be met by the LPG
vehicle or/and the parking facility"

http://www.aegpl.eu/media/114488/aegpl%20position%20lpg%20vehicle%20access%20to%20u nderground%20car%20parks.pdf

lordliness
04-06-2016, 22:21
Ние много се пазим за това. Колкото повече забрани, толкова населението е по смачкано и наплашено

Бобби
08-06-2016, 01:26
Е да де, ама ако си баровец и имаш акъл, то ще питаш предварително дали ще може да спираш газовия си Мерцедес в сградата, в която възнамеряваш да купиш жилище.
И ако се окаже, че няма да може, то или подминаваш този строител или минаваш на дизелов Мерцедес.:devil:
Ами, ако сградата е газифицирана......:wow:

---------- Post added at 22:18 ---------- Previous post was at 22:16 ----------

Ние много се пазим за това. Колкото повече забрани, толкова населението е по смачкано и наплашено
made in Bulgaria...:)))

---------- Post added at 22:26 ---------- Previous post was at 22:18 ----------

....много добре го каза!

dimitar_vd62
08-06-2016, 22:46

Ам нали са сещаш че газта е по тежка от въздуха и ще се натрупа в подземието ако има теч, както много често намирисват разни коли по паркингите.А са са сещай ко става като завъртиш стартера и имаш пробив на некоя бубина.

lordliness
08-06-2016, 23:46
Ам нали са сещаш че газта е по тежка от въздуха и ще се натрупа в подземието ако има теч, както много често намирисват разни коли по паркингите.А са са сещай ко става като завъртиш стартера и имаш пробив на некоя бубина.

Никога не съм твърдял обратното, просто трябва да има вентилация и газ анализатори.

alfa racer GTA
09-06-2016, 07:58
Тоест за автомобилите с газова уредба трябва да има такса за паркиране в подземни гаражи на МОЛ-ове и други обществени гаражи.

Защото само заради тях, ще се купуват тези газ анализатори и ще се прави цяла система за сигнализация...

lordliness
09-06-2016, 08:00
Тоест за автомобилите с газова уредба трябва да има такса за паркиране в подземни гаражи на МОЛ-ове и други обществени гаражи.

Защото само заради тях, ще се купуват тези газ анализатори и ще се прави цяла система за сигнализация...

това вече отива на дискриминация, апартейд и расова сегрегация :)

BO
09-06-2016, 09:09
Ами, ако сградата е газифицирана......:wow:
Значи ще трябва да се промени наредбата за съобщението и към автомобилите да добавят, че е забранено и инсталирането на готварска печка в гаража да речем.:tooth:

Бобби
10-06-2016, 00:31
Значи ще трябва да се промени наредбата за съобщението и към автомобилите да добавят, че е забранено и инсталирането на готварска печка в гаража да речем.:tooth:
:)))....важно е, че с електричките няма проблем...
А бе готин, ти говориш много обширно....това, като в оная тема за смяна на консумативи на автомобили с д.в.г...влизаш с некви умопомрачителни цифри....и след това разясняваш за какво иде на реч....:))

BO
10-06-2016, 12:15
:)))....важно е, че с електричките няма проблем...
А бе готин, ти говориш много обширно....това, като в оная тема за смяна на консумативи на автомобили с д.в.г...влизаш с некви умопомрачителни цифри....и след това разясняваш за какво иде на реч....:))
А ти нещо се покри там и не ми отговори на конкретния въпрос защо не си поддържам колата както трябва.
Може и тук да го направиш, ако си пропуснал въпроса.:thumbup:
За да съм в тон с темата, на газ не карам и си влизам нормално в закритите паркинги. А и нямам инсталирана печка в гаража.

Бобби
11-06-2016, 00:21
А ти нещо се покри там и не ми отговори на конкретния въпрос защо не си поддържам колата както трябва.
Може и тук да го направиш, ако си пропуснал въпроса.:thumbup:
За да съм в тон с темата, на газ не карам и си влизам нормално в закритите паркинги. А и нямам инсталирана печка в гаража.
Няма такова нещо...аз влизам в форума за по 30 минути макс и то среднощ....на другият ден, бяха те налазили други....но както казах по нагоре..идеше реч за автомобил с двг...а ти влетя с тролея....без предварително да се обосновеш за какво иде на реч....и те така....върни се в темата и виж, че последният ми въпрос бе, че триенето ти е сведено до нула.....а след това дръпнах ръчната, защото не съм много наясно с електричките....
Аз па имам печка у гаража, ама не готварска...:))

Alex_26
11-06-2016, 08:55
Прокрадва се лоби за газовите уредби да може да се слага само в оторизирани за това сервизи, а не всеки да може да си сложи и сам газ. Просто някой новобокаташ иска да хване тази апетитна ниша, която никак не е малка.
А наистина повече от 50% от колоите с газ са потенциално опасни. До работата ми има сервиз и просто ви е бедна фантазията какво виждам, особено в таксиметровите

ivan dimitrov
12-06-2016, 21:31
Не бе. Наложи се някой хора да намалят цената на горивата. Сега искат да продават по вече от по скъпото гориво, щото не са свикнали на малки печалби.
Или пък моите хора(от Марс) са спонсорирали статията, щото летящите чинии са на пропан/бутан.
Не ме бийте! Аз съм български марсиянец и нямам нищо общо с тая далавера.