PDA

View Full Version : Избор м/у три климатика

popaay
15-08-2016, 21:19
Трябва да избера климатик за хол с кухня(ново строителство), и ми предлагат 3 модела климатици.
Стая 26кв. 63куб. югоизток, тухла
- DAIKIN FTXM35M
- Mitsubishi MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE
- Toshiba RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP-E Super Daiseikai 8
Клоня към Daikin, нека ако има по-запознати хора да дадат по едно мнение.

Fori
15-08-2016, 22:10
Здрасти Колега,

Аз вече 4 години охлаждам/отоплявам към 35 кв.м. с Daikin FVXS35FV1B. Работи без прекъсане/почти целогодишно и се справя без забележки. Дано съм ти бил полезен !

alfa racer GTA
16-08-2016, 00:22
Вземи да клониш към тошбата или в краен случай мицубиши илектрика.

Дайкина са много слаби в режим отопление.Отгоре на всичко ниския и средния им клас някои модели ги произвеждат във заводите на GREE в Китай.

Тошибата ще топли и има плазма филтър.

Мицубишито също топли много, лошото е че е с висок минимум е ще спира и тръгва при външни температури над+10 градуса.
Тошибата ще работи по плавно, защото е с нисък минимум в режим отопление.

Дайкин са слаби в режим отопление.Имам от 6 години подов климатик дайкин FVXS50 GV в 30 квадрата и зимата дефроства често при външна температура под +2 градуса - на всеки един час , като това му пречи да достигне температура от +23/+24 градуса вътре.

Ако искаш ме послушай, ако искаш след това съжалявай.

На дайкин в момента си струва само върховия клас, но там цените започват от 3500+ лева за 9-ка

За твоето помещение е добре да имаш поне 4.5-5 киловата номиналнамощност в режим отопление, а върховата мощност в режим отопление да е над 7 киловата.Това е необходимо, за да се компенсират увеличените топлозагуби при ниски външни температури и намаления капацитет мощност в режим отопление на климатика.

единственото предимство на дайкина е тихата работа.

lordliness
16-08-2016, 06:21
Ако искаш професионален съвет, а не глупости, мога да те заведа до магазина. На едно приятелче е. А и ти е близо. Излизаш на пътя и го виждаш :) Не е задължително да взимаш от там.
Един от най добрите специалисти в твоя град.
Можем да питаме и за отстъпка

popaay
16-08-2016, 07:40
Ако искаш професионален съвет, а не глупости, мога да те заведа до магазина. На едно приятелче е. А и ти е близо. Излизаш на пътя и го виждаш :) Не е задължително да взимаш от там.
Един от най добрите специалисти в твоя град.
Можем да питаме и за отстъпка
На мальовица ли? Днес мисля да ходя до там.

Иначе и във вмакс ми казаха да забравя за Дайкина, Тошибата и дават 5г. гаранция. Не знам за Тошибата или Мицубишито ми каза е супер презапасен и без проблем ще се справи с 25кв. даже без да гледа апартамента и топло загуби.

lordliness
16-08-2016, 07:42
На мальовица ли? Днес мисля да ходя до там.

Иначе и във вмакс ми казаха да забравя за Дайкина, Тошибата и дават 5г. гаранция. Не знам за Тошибата или Мицубишито ми каза е супер презапасен и без проблем ще се справи с 25кв. даже без да гледа апартамента и топло загуби.
Да. Няма по добро от Дайкин.

italfen
16-08-2016, 09:46
Едно малко странично мнение от темата, понеже скоро си взехме бюджетен климатик Haier AS12TA2HRA/1U12BE8ERA за 800лв с монтажа. Не съм виждал по-безшумен климатик от този, както външно тяло така и вътрешно. Топли и охлажда перфектно 21кв.м..
А иначе, ако се колебая между тези 3те, бих заложил на Daikin.

alfa racer GTA
16-08-2016, 12:17
На някои модели на дайкин им ръждясват компресорите до степен да се получи дупка и да излети в атмосферата фреона.Включително и на 50-ки ...

Следва блокиране на компресора и покупката на нов такъв на цена 1/3 до 1/2 от цената на модела климатик като нов.

А да кажеш "няма по добро от дайкин" е глупост.

Може би е един от най-тихите климатици.И това му е единственото положително качество.Дори на китайчетата не им ръждясват така компресорите.

Има климатични форуми.Попитай там сервизните техници.Не пиши свободни съчинения.

Можеш да се ограмотиш и в норвежските, датските и шведските форуми за използване на климатик през зимата за отопление и да прочетеш там кои марки и модели са най-предпочитани за ползване за отопление зимата.

С форумни тролове повече няма да споря.Загуба на време.

lordliness
16-08-2016, 12:34
Не си запознат.

Alex_26
16-08-2016, 17:24
Вземи си Хитачи, Митсубиши или Тошиба. Да са инвертер DC и да работят до -20 градуса. Вси1ко друго е пронография. Може и Панасоник, но сглобяван в Малазия - аз съм с такъв вече 12г. и единствено му се скапа йонизаторът. Иначе не е пипан за поддръжка и работи до -15

lordliness
18-08-2016, 05:13
Хареса ли си климатик.

alfa racer GTA
18-08-2016, 06:05
Лорде, ти не си запознатия.

Аз имам и ползвам подов дайкин от 6 години.50-ка.Знам им проблемите.Тази 50-ка когато я купувах струваше 3000лв.
Сега върху дайкин и сопола си не бих хвърлил...

В момента в който реша да го разкарам ще си купя тошиба.Другата възможност е да го продам заедно с жилището.

Хитачи също не стават, те също дават много чести дефрости при ниски температури под нулата.Дори високия им клас който е +3000лв.

Тошиба и двете мицубиши(илектрик и хеви) са топлещите климатици при отрицателни температури.

Фуджи илектрик/фуджицу и Дженерал фуджицу също, но са с по-шумно външно тяло.

lordliness
18-08-2016, 07:16
Трите върхови са Дайкин,Мицубиши и Фуджицу.
Не знам защо имаш лошо мнение за Дайкина. Вероятно имаш ограничени наблюдения. Моите наблюдения са други. И не бих се колебал.
Всичко друго е среден и нисък клас.

popaay
18-08-2016, 07:40
Хареса ли си климатик.
Да Лорде, Дайкина отпада, сега съм между Тошибата и Мицубишито. Мицуто е по-ново с повече екстри близки до дайкина, а Тошибата е малко по-добра и залагат на нея. Но чета нещо "заспивала" чували се клапите на по-малкия модел, уж било отстранено в 35цата ама знае ли човек.

Alex_26
18-08-2016, 10:31
Лорде, ти не си запознатия.

Аз имам и ползвам подов дайкин от 6 години.50-ка.Знам им проблемите.Тази 50-ка когато я купувах струваше 3000лв.
Сега върху дайкин и сопола си не бих хвърлил...

В момента в който реша да го разкарам ще си купя тошиба.Другата възможност е да го продам заедно с жилището.

Хитачи също не стават, те също дават много чести дефрости при ниски температури под нулата.Дори високия им клас който е +3000лв.

Тошиба и двете мицубиши(илектрик и хеви) са топлещите климатици при отрицателни температури.

Фуджи илектрик/фуджицу и Дженерал фуджицу също, но са с по-шумно външно тяло.
Хм, не знаех, че Хитачи са започнали да се осират. Гледам сега рекламират някакви до -30 градуса, но това не го вярвам. Ще се обледенява много питата и ще харчи ток за размразяването и

old alfist
19-08-2016, 01:01
И аз не съм чувал за Хитачи да се осират - имаме 4 такива от осем-те ни, но може би след 15-тата година да дават някакви незначителни дефекти, вседствие на неправилна експлоатация или занемарена профилактика.

alfa racer GTA
19-08-2016, 05:30
1. Хитачи винаги са били така при високи топлозагуби.Има съвсем пресни отзиви от изминалата зима от най-високия има клас/модел климатик и на него му искат +2700лв за 9-ка .

Намират им цаката.Местят външен тръбен датчик и дефростите оредяват на до 1-2 на 24 часа което е достатъчно.Иначе са по на 50-90 минути. при отрицателни температури.Не е работа за всеки обаче, трябва да знае къде да го премести, макар и малко.

А, бе изобщо това един климатик не е ли направен от производителя както трябва, това ти да дадеш една камара пари и след това да го преправяш е пълна тъпотия.

2.Не сравнявайте климатици отпреди 15 и повече години с днешните.Тогава японските марки немалка част все още се произвеждаха в Япония и нямаше такова сепариране на пазарите и съответно производство за всеки един пазар...

3. Ако са климатици втора употреба(или нови) за японския пазар пък изобщо не може да се сравняват с повечето от днешните дръгели за европейския пазар.

Високия клас на тошиба и мицубиши илектрик все повече приличат на климатиците за японския пазар, поради факта, че изискванията за енергийна консумация и ефективност драстично се доближиха до критериите за японския пазар и става все по-неефективно да се разработват и произвеждат климатици отделно за японския и европейския пазар.

Най-високия клас модел на дайкин също са много добре, но започват от +3700лв за 9-ка което не ми се струва много разумно предивид, че има такива на тошиба и мицубиши илектрик за +2000лв до 2400лв.

В ниския клас обаче много малко модели стават за отопление.А за охлаждане стават всички.

Изобщо забравете да сравнявате стари с нови модели.Като при автомобилите е.

Старите "са сила"-много мускули и груба сила, без "smart" .В новите слагат много "smart" функции които да го управляват и дозират възможно най-ефективно консумацията и работата му в отопление и охлаждане, за сметка на това грубата сила е орязана и то значително.
Единствено високите класове на отделните марки предлагат и двете ="smart"+ груба сила за което си плащаш като поп.

В момента се продават последни бройки от "старата грубата сила" и навлизат метросексуалните с бръснатите крака които са смарт...

Лошото е че ние не сме зимата с климата на Гърция, Южна Италия, Испания или Великобритания...

old alfist
19-08-2016, 21:52
Едно време марковите уреди бяха стабилни - все още не мога да се разделя с уреди които си работят перфектно в техническо отношение, въпреки, че във времето дизайна е остарял и променил търговският си вид.
Само чакам някой от тях да даде фира, за да ги сменя, но нямат чупене - не бих се разделил с уред, който си работи.

popaay
20-08-2016, 19:53
Дa ce пoxвaля и aз, с пoĸyпĸката нa двa ĸлимaтиĸa
eдиния зa xoл 25ĸв. МІТЅUВІЅНІ ЕLЕСТRІС МЅZ-FН35VЕ/МUZ-FН35VЕ
дpyгия зa cпaлня 15ĸв МІТЅUВІЅНІ ЕLЕСТRІС МЅZ-ЅF25VЕ/МUZ-ЅF25VЕ

ecotronic
20-08-2016, 20:23
E - сега със здраве да си ги ползваш а те да ти служат вярно дълги години. :th_up:

Alex_26
20-08-2016, 22:49
Дa ce пoxвaля и aз, с пoĸyпĸката нa двa ĸлимaтиĸa
eдиния зa xoл 25ĸв. МІТЅUВІЅНІ ЕLЕСТRІС МЅZ-FН35VЕ/МUZ-FН35VЕ
дpyгия зa cпaлня 15ĸв МІТЅUВІЅНІ ЕLЕСТRІС МЅZ-ЅF25VЕ/МUZ-ЅF25VЕ

Другата пролет искам впечатления как са се държали зимата

popaay
21-08-2016, 09:22
E - сега със здраве да си ги ползваш а те да ти служат вярно дълги години. :th_up:
Мерси :th_up:

Другата пролет искам впечатления как са се държали зимата

Да се надяваме само положителни.

Alex_26
23-08-2016, 13:11
Мерси :th_up:

Да се надяваме само положителни.
И аз така искам да са, но все пак друго си е като имаш преки впечатления