View Full Version : Проблем със скоростен лост
Здравейте отново, колеги!
Проблемът този път е следния. Колата претърпя удар в една дупка на пропаднал паваж, при което се спука картерът заедно с маслената помпа и една от тръбите на колекторите се беше така смачкала, че едва можеш да я познаеш. Купех нови тръби, смених картера. Ударът в дупката действително си беше голям, но по двигателя на колата няма разместване и всичко изглежда наред.
Проблемът в скоростния лост е, че скоростите влизат много ама много трудно и те самите изглеждат изместени. Лично според мен свободна изобщо не си е на мястото. Когато включа трета ми изглежда повече на свободна. Трета, четвърта и задна включват без проблем. Зор виждам при първа и втора. Изключително трудно се вкарват...
Не мисля, че проблемът е в скоростната кутия, тъй като скоростите влизат. Махнат всичко около лоста, извадих, погледнах ябълката - не откривам проблем. Изобщо не съм наясно там с механизъма. Къде да гледам, какво да правя и откъде може да идва проблемът?
Здравейте отново, колеги!
Проблемът този път е следния. Колата претърпя удар в една дупка на пропаднал паваж, при което се спука картерът заедно с маслената помпа и една от тръбите на колекторите се беше така смачкала, че едва можеш да я познаеш. Купех нови тръби, смених картера. Ударът в дупката действително си беше голям, но по двигателя на колата няма разместване и всичко изглежда наред.
Проблемът в скоростния лост е, че скоростите влизат много ама много трудно и те самите изглеждат изместени. Лично според мен свободна изобщо не си е на мястото. Когато включа трета ми изглежда повече на свободна. Трета, четвърта и задна включват без проблем. Зор виждам при първа и втора. Изключително трудно се вкарват...
Не мисля, че проблемът е в скоростната кутия, тъй като скоростите влизат. Махнат всичко около лоста, извадих, погледнах ябълката - не откривам проблем. Изобщо не съм наясно там с механизъма. Къде да гледам, какво да правя и откъде може да идва проблемът?
Огледай за изкривяване на ламарините отдолу след такъв удар и оттам да има изместване
nickgaidarov
07-09-2016, 21:05
...
Проверени са тампоните - всичко е наред. Отдолу е огледана цялата кола.
Въпросът ми е дали е възможно да има изместване на ябълковата част в скоростния лост при удара?
Забравих да пиша, че колата е Боксер.
nickgaidarov
07-09-2016, 21:46
...
nickgaidarov
07-09-2016, 22:13
...
Предполагам , че се е счупила ябълката или са се разместили карантиите там. Ако лостът ти е свободен и пропада, точно там ти е проблема.
Предполагам , че се е счупила ябълката или са се разместили карантиите там. Ако лостът ти е свободен и пропада, точно там ти е проблема.
Ей, тая кола нямаше ли опашка назад?.Щом е изкривила яко колектори явно и там е имало удар. От там цялостно разместване. Карам по спомени
nickgaidarov
07-09-2016, 23:08
...
Разглобявах го, целия, да... мисля да ида на канал пак да прегледам нещата, но тампоните са н място, всичко е точно. Двигателя изглежда наред... щом скоростите влизат, изключвам голям проблем със скоростната кутия... в шах съм!
nickgaidarov
07-09-2016, 23:18
...
Сега се сетих. Скоростният лост отдолу трябва да има едно Т колано. Там, където влиза накрайникът от скоростната има една скоба и под нея щифт. Ако той се е изял ще имаш проблеми. Там имаше и гумен уплътнител ли, втулка ли ....отдавна беше
ivan dimitrov
11-09-2016, 08:58
Като оглеждате, обърнете внимание на конзолките които държат жилата към кутията. Ако трета е "на мястото на свободна" вероятноста там да има изкривяване е голяма. След като сте разглобили така и така, не забравяйте да промиете и смажете жилата.
Като оглеждате, обърнете внимание на конзолките които държат жилата към кутията. Ако трета е "на мястото на свободна" вероятноста там да има изкривяване е голяма. След като сте разглобили така и така, не забравяйте да промиете и смажете жилата.
Боксерът няма жила, доколкото си спомням от 33
thecleaner
12-09-2016, 08:38
:shutup::shutup::shutup:
mimouzunov
12-09-2016, 08:44
33 е с лостова ситема а 145 с жила....
:mrgreen:
ivan dimitrov
12-09-2016, 11:29
За 33 не зная, боксерът на 145/146 е с жила, като при това жилото осигуряващо придвижване напред/назад, стои доста ниско. Накрайникът на жилото също може да доведе до подобен ефект, ако е изкривен малко.
п.п. Не видях че има и втора страница. Извинявам се.
За 33 не зная, боксерът на 145/146 е с жила, като при това жилото осигуряващо придвижване напред/назад, стои доста ниско. Накрайникът на жилото също може да доведе до подобен ефект, ако е изкривен малко.
п.п. Не видях че има и втора страница. Извинявам се.
На мен лостът на скоростите на 33 директно се закачаще на един накраиник, излизаш от скоростната кутия (ос да я кажем) и той го дърпаше и въртеше. Нямаше никакви жила и онзи щифт беше голям проблем
ivan dimitrov
12-09-2016, 14:06
Ос е материално тяло или въобръжаема точка, околу което/която нещо се върти. Разбрах какво ми казваш, само защото съм виждал подобен привод. Да, има детаили и възли, на които е трудно да се даде определение. Но ако заместваме определения и термини, никога няма да се разберем
mimouzunov
12-09-2016, 16:19
На мен лостът на скоростите на 33 директно се закачаще на един накраиник, излизаш от скоростната кутия (ос да я кажем) и той го дърпаше и въртеше. Нямаше никакви жила и онзи щифт беше голям проблем
Като не ти е ясно и се вижда че нямаш и идея от проблема, по-добре недеи да пишеш!
Ос е материално тяло или въобръжаема точка, околу което/която нещо се върти. Разбрах какво ми казваш, само защото съм виждал подобен привод. Да, има детаили и възли, на които е трудно да се даде определение. Но ако заместваме определения и термини, никога няма да се разберем
Но ако имаме представа за нещата, ще знаем за какво се говори и ще можем да помогнем или сами да се справим
Колеги, за момента се оказа скъсано жило на скоростите и по-конкретно това, което ги движи напред и назад. Сега търся ново. Да видим докъде ще стигна...
Колега,ако си от София мога да ти кажа къде да идеш да ти го направят.
-----------
Пай сеее ...
Колега, от Пловдив съм. Има ли някакъв начин да го оправя сам?
Колега, от Пловдив съм. Има ли някакъв начин да го оправя сам?
Да, Любо. Алфистът 96 се води тук
http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=20035