Log in

View Full Version : помощ за усилвател

tancho
28-11-2016, 19:38
Здравейте,направих една глупост и искам мнения дали е поправима.Става въпрос за усилвателя(BOSE) на алфата(GT).От доста време си търсех и накрая намерих,но буксите които влизат към усилвателя и баса бяха срязани.Колата от която ги взех имаше букси и за да ги ползвам ги срязахме след което ги наставих ръчно колкото да пробвам дали работят,е работеха но за малко докоснаха се две жици присветна вътре в усилвателя излезе малко пушек и те така.Отворих усилвателя и видях къде е нагоряло,прилагам снимка да се види,дайте мнения може ли да се оправи или да си търся друг.Загледайте се в квадратчето,едната връзка се вижда как е нагоряла.

mordohy
28-11-2016, 20:37
За Боклука е! Дори и да се намери някой, който да го оправи, ремонта ще е по-скъп, а резултатът може да не е такъв, какъвто се иска. Има доста усилватели в нета на съвсем прилични цени.

tancho
29-11-2016, 14:38
Поразпитах май си прав.Поръчах друг.

tancho
10-12-2016, 19:11
Дойде новия усилвател.Свързах го,всичко ок с изключение на едно.Като увелича повече музиката се чува странен звук,точно когато удря баса,като изкривяване не знам и аз как да го обясня,баса не е плътен,а има леко плякащо допълнение към него.Странното е че не идва от субуфера,а някъде по колоните.

ecotronic
10-12-2016, 20:16
Дойде новия усилвател.Свързах го,всичко ок с изключение на едно.Като увелича повече музиката се чува странен звук,точно когато удря баса,като изкривяване не знам и аз как да го обясня,баса не е плътен,а има леко плякащо допълнение към него.Странното е че не идва от субуфера,а някъде по колоните.

Не му достига захранване. Или сложи по-дебел захранващ проводник до усилвателя или дебел кондензатор успоредно на захранването непосредствено преди усилвателя. Най-добре и двете.

tancho
10-12-2016, 20:37
Добре де защо не му достига захранване,кабелите са си оригинални само са наставени до буксата от към усилвателя,а и тези проводник или кондензатор къде точно трябва да се сложат.

ecotronic
10-12-2016, 20:53
Добре де защо не му достига захранване,кабелите са си оригинални само са наставени до буксата от към усилвателя,а и тези проводник или кондензатор къде точно трябва да се сложат.

Не обърнах внимание, че говориш за оригиналния усилвател и оригиналната инсталация. При това положение по-дебел проводник и кондензатор не би трябвало да са необходими, въпреки, че не са излишни и само биха способствали да решат проблема. На първо време провери да няма лоши връзки по трасето на захранването. Настявянето със запояване ли си извършил?

tancho
10-12-2016, 20:58
Не са запоени,а с обувки или както там им казват,после съм ги изолирал всяка по отделно.

ecotronic
10-12-2016, 21:03
Не са запоени,а с обувки или както там им казват,после съм ги изолирал всяка по отделно.

Пусни само за проба един по-дебел (около 4 или 6 кв. mm.) проводник от + на акумулатора до + на усилвателя и виж дали проблемът пак ще се усеща.

tancho
10-12-2016, 21:08
Плюса на акумулатора ясно,но плюса на усилвателя как да го позная.

ecotronic
10-12-2016, 21:28
Плюса на акумулатора ясно,но плюса на усилвателя как да го позная.

Пин 1 от буксата на усилвателя (червен проводник със сечение 2,5 кв. mm. ):

http://snimki.be/store/1/951481398016.jpg

tancho
10-12-2016, 22:13
Благодаря колега.Ще пробвам и ще пиша какво е станало.

mordohy
10-12-2016, 23:14
Аз на моя съм с 10 квадрата кабел. Възможно е в усилвателя дса са спестили кондензаторите и от това да кляка.
Не каза и какъв е усилвателя, нов-стар и какво захранваш с него.
Много рядко, но имам няколко случая, кривенето идва от самия плеър, а не е причината в усилвателя.

tancho
11-12-2016, 08:44
Усилвателя си е оригинален BOSE втора употреба както и баса.Просто като купих колата усилвател и бас липсваха.Намерих си от друга кола и само ги свързах,няма нищо странично всичко си е от оригиналната музика затова ми е чудно защо се получава този проблем.Дори пробвах и с друг плейър проблема остава.Да уточня само че до към сила на звука 40 нямам оплаквания,след това започва.

mordohy
11-12-2016, 13:28
При всички положения усилвателя почва да криви, когато не му достига ток или входният сигнал е много силен.
По първа точка, това може да се получи илиот захранването или от товара. Тоест говорителя.

NoFeArr
11-12-2016, 13:38
След като си сложил BOSE отзад на плеъра има един кабел който трябва да се свърже за да мине CD-то в BOSE режим. Ако не си го направил вероятно това може да е проблем. Тук във форума имаше тема в този раздел в която аз и някой колега прекъсвахме този кабел (ако не намериш темата ще я потърся аз и ще ти кажа кой е кабела) за малко по-различен звук, но така се повишава входния сигнал и при мен се получи този ефект с кривенето след увеличаване и пак си свързах въпросния кабел.
EDIT: проводник А2 от ИСО конектора -това е въпросния кабел. А това е схемичка на пиновете, ако не ги знаеш http://www.tehnomagazin.com/images/ISO-connector.jpg

tancho
11-12-2016, 16:03
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=49793&page=4 Предполагам това е темата.До колкото разбирам май наистина не съм в босе режим,баса и високите стигат само до 5.Ще сваля плейъра да разгледам отзад за какво става въпрос и къде точно трябва да се свърже.

tancho
11-12-2016, 18:55
До тук добре намерих въпросния кабел и до колкото се ориентирам по схемата и прочетеното от другата тема,трябва да направя мост от пин А2 към пин А7.

mordohy
11-12-2016, 19:55
След като си сложил BOSE отзад на плеъра има един кабел който трябва да се свърже за да мине CD-то в BOSE режим. Ако не си го направил вероятно това може да е проблем. Тук във форума имаше тема в този раздел в която аз и някой колега прекъсвахме този кабел (ако не намериш темата ще я потърся аз и ще ти кажа кой е кабела) за малко по-различен звук, но така се повишава входния сигнал и при мен се получи този ефект с кривенето след увеличаване и пак си свързах въпросния кабел.
EDIT: проводник А2 от ИСО конектора -това е въпросния кабел. А това е схемичка на пиновете, ако не ги знаеш http://www.tehnomagazin.com/images/ISO-connector.jpg

Значи открихте проблема. Предполагам тоя кабел е на делител и е към маса. Винаги е добре, да има поне 10 К ом към маса на входа. Това дава една обратна връзка към крайното стъпало.

tancho
11-12-2016, 20:18
Значи открихте проблема. Предполагам тоя кабел е на делител и е към маса. Винаги е добре, да има поне 10 К ом към маса на входа. Това дава една обратна връзка към крайното стъпало.
Ами ще видим,утре ще гледам да направя този мост и ще споделя дали има ефект.

tancho
02-01-2017, 08:58
Колеги пускам едно клипче да се чуе точно какъв е проблема.Прави ми впечатление че според зависи от кои колони свири предни,задни,леви,десни шума изчезва и се появява.https://drive.google.com/file/d/0B_dATTggrJ_ONEpiR0E4c2V3NEU/view?usp=sharing

tancho
06-01-2017, 11:43
:BBQ:

PEPI-2ALFA
08-01-2018, 00:42
Прави ми впечатление че според зависи от кои колони свири предни,задни,леви,десни шума изчезва и се появява.
Това не означава ли, че проблема е в някой говорител?