PDA

View Full Version : Съвети преди покпката на Алфа 156

NaturalBG
15-03-2017, 00:16
Здравейте пичове, насочил съм се към количка до 2000 лева и главно ми грабват окото Alfa Romeo 156, доста коментари съм чувал и чел, че Алфите се чупели много и били скъпи за поддръжка, та викам най подходящото място да се консултирам е тук с вас. Спрял съм се на моделите 1.8 TS 144Hp но ако може да дадете съвет кои двигатели са най-читави и евтини за поддръжка ще е супер. Искам да попитам относно поддръжката, първоначалното обслужване, ролки, ремъци и подобие колко струват (приблизително с монтажа), какво трябва да се гледа най-често при закупуване нов внос от автокъща и какво им е най-слабото място.

Извинявам се ако темата не е на подходящото място, а относно темата, просто впросите са ми много и затова правя нова вместо да чета хиляди мнения. Благодаря !

---------- Post added at 00:16 ---------- Previous post was at 00:09 ----------

Виждам, че доста колеги тук си продават количките, но търся нещо от автокъща понеже мисля да го взимам на изплащане (нямам възможност в кеш, а близките месеци ме чака бебе и няма как да се справя без кола, а до сега карах на баща ми колата) спрял съм се на няколко обяви но главно тази ми грабна вниманието

http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11481970553617647&slink=294bw3

и тази

http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11482262345385979&slink=294bw3

Zlobich
15-03-2017, 07:11
Олеле,тази сивата гарантирано не е на 100к километра.
Окачването е слаба част на тези коли. За тези пари ще трябва да вкараш още поне толкова за да стане автомобил.
Във форума има много изписано за окачването на тези коли. Информирай се и реши за себе си. Нямам наблюдение над бензиновите мотори,моята е дизел.

Friday
15-03-2017, 09:21
Тези от 2000лв новия внос, ще набиеш още поне 1000лв отгоре за екотакси, ГО и обслужване на двигателя. Не дай си боже мотора, съединителя и окачването да не са в кондиция отиде още минимум 1500лв. ииии ще намразиш марката во веки. Та ще стъпи повече от такава форумна.
Не прави грешката да вземаш 15-16год. кола на изплащане!

Иначе като цяло болките са дебитомер, ламбда сонда, свещи и окачването. Електрониката е Bosch.
Всичко това смениш ли го с качествено такова ще те кара годинки напред!

Като разход 2.0TS мотора:
извънградско до 120км/ч
- бензин 7.5л/100км
- газ - 9л/100км
градско
- бензин 12л/100км
- газ - 11л/100км

Та и 1.8TS ще е около тези цифри!

Като обслужване на двигателя 2.0TS има едни 100-лева повече от 1.8TS заради баланс валове, но те се затапват..
Масло 10W40, 10W60 и редовна смяна.
Данък около 150-180лв в зависимост от общината.
ГО около 180лв.

За ремонти, части и що годе ориентировърни цени може да видиш тази тема: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=3181 . Разгледай по към последните страници заради датата на мненията.

От тези двете коли, едната гледам антифриза и е доста надолу и с някакъв странен цвят. То от снимки така изглежда.

acho_
15-03-2017, 09:35
Като за начало не се хвърляй и с лизинги от автокъщи, има най-различни варианти, с който колата ще си я регистрираш на твое име и няма да ти диктуват къде и за колко да си правиш каско, да я обслужваш и т.н.

Zlobich
15-03-2017, 10:18
Чак сега прочетох,че очакваш бебе. Алфа 156 не е за теб. Огледай се за нещо с по-евтина ходова част. Изтегли един потребителски кредит вместо да се заробваш с неясни условия и шано истории в авто къща.

Friday
15-03-2017, 10:24
:spam:
Еййй аз взех Алфата месец преди да се роди малкия :) :oops:

undy
15-03-2017, 12:09
И аз заради бебе си взех 156 Спортвагон....пък сега заради второ 159 Спортвагон :grandpa:....тъй че действай.

NaturalBG
15-03-2017, 12:21
Ми какво може да ми препоръчате в рамките на 2000 лева и да съм що годе доволен от поддръжка/комфорт/качество понеже не съм много на ти с този клас автомобили. Сега карам Passat 5.5 и съм доволен но там поддръжката си е***о майката....

DiStefano
15-03-2017, 12:42
Само да споделя от Роял Ауто - Пловдив преди Труд вдясно - НЕ купувайте нищо. 3 броя 156-ци са ми минали през ръцете от там - ТОТАЛКИ и ИЗГНИЛИ ..

Едната имаше и проблем с документите - не беше отписана в Германия.

NaturalBG
15-03-2017, 14:03
http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11481970553617647&slink=294bw3

главно съм се спрял на това именно защото има и газово, предполагам,ч е за тази цена ще е и нещо все за правене, но като гледам на снимките ми се вижда, че едната възглавница на пасажера е избушена.. което не е много добре

Friday
15-03-2017, 14:39
Принципно тази ципка там им е слабото място. Повечето са така, но не се знае на 100%.

Не разбирам тази, която си харесал с какво е по-добра примерно от тази (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=79587).

Zlobich
15-03-2017, 14:42
Тази е тотален кенеф,километрите гарантирано са възнати. Виж и само колко са издънени седалките бре човек.
Дефакто джамбазина ти продава газов инжекцион и колата подарък към него?! Така излиза май? Вземи някой който знае какво да им гледа на тези варели,че така както пишеш,че ще е с някакъв вид изплащане ще изплащаш недвижимо имущество. Моля не мислете,че хейтвам марката,хейтвам състоянието на колата и то само от снимките.
Коментара ми се отнася за комбито което автора на темата е пуснал.

NaturalBG
15-03-2017, 14:49
Няма да е наизплащане, отказах се от този вариант, затова и търся нещо читаво до 2000 лева за да мога да се вместя в 3000 с обслужването.

alfa racer GTA
15-03-2017, 14:57
Ама нали те посъветваха точно тази да не я гледаш/взимаш.

Не съм имал, но съм чел във форума, че 1.6 двигателя бензин е най-здрав от бензините.

Иска ми се да ти препоръчам алфа, но за този бюджет няма да е разумно.

Според мен се ориентирай към Сеат или Опел.

На Сеата една част от частите са взаимозаменяеми с тези на фолксваген и шкода, та дори и на ауди(по-малките модели).В този смисъл ще имаш голям избор от части и би трябвало да са евтини, тоест поддръжката трябва да е евтина.

NaturalBG
15-03-2017, 15:02
Да, конкретно за тази разбрах и се отказах от нея, вече колегите ако са ходили по къщите и имат някви наблюдения или пък за разглеждали из интернет и им е попаднало нещо читаво, приемам линкове тук. Благодаря !

dimitar_vd62
15-03-2017, 20:30
Ми какво може да ми препоръчате в рамките на 2000 лева и да съм що годе доволен от поддръжка/комфорт/качество понеже не съм много на ти с този клас автомобили. Сега карам Passat 5.5 и съм доволен но там поддръжката си е***о майката....

Преди месец и половина си потроших алфата, 1,8 тс 144 97-а година.Имах я от 2009.Ядове имах само с предното окачване по точно долните носачи. Взех същата но 2001 година 140 к.с. за 2500.Много запазена, особено вътре, на 156к километра....Ангренаж с ролките и пистовия ремък и водната помпа/водното помпа е на ангренажа и е добре да се смени че ако протече пак трябва презацепване и едни 120-150лв/Ангренажния ремък с ролките, водната помпа и пистовия ремък към 250лв.Обаче, оказа се че валовете са износени, съответно и повдигачи та добре че майсторчето в сервиза е оправен та намерихме два вала в идеално състояние със съвсем нов вариатор/малко късмет ми дойде добре/ за 120 лв и труд 150 лв.Имах резервен комплект свещи от старата кола та си спестих покупката на нови - ако не знаеш тези мотори ,бензиновите са с по две свещи на цилиндър на цена от 30-40 лв за бройка грубо казано.Смених и маслото със Селения 20к и филтъра - 130лв.Оправих и задното окачване - две напречни щанги по 32 лв и два тампона по 10лв плюс труд 60 лв и реглаж 25лв.Предстои смяна на стабилизираща щанга, имам резервна със сменени тампони та ще платя само за труд около 70 лв може би/сваля се магарето, генерацията, въобще всичко отдолу, не става на паркинга/.Предстои и смяна на горни и долни носачи средно по 100лв бройката.Също и предни вентилирани дискове и задни обикновени плюс накладките - да кажем 250.Вероятно и съединител ще излезе по нататък, нещо лагер помпата сякаш се обажда - та още едни400-500 лв.Акумолатор също купих 120лв.Гуми ми останаха от старата кола и зимни и летни даже са в гаранция още.Иначе колата си върви чудесно, не ми харесва че е със три ламбда сонди щото като им дойде времето са си финикийски знаци и също потециометъра на педала на газта не ми допада, но така са всички вече.Платих 50 лв на фирма да я регистрира, регистрацията излиза 400 лв - еко такси, номера, преглед, гражданска за три месеца - общо 450лв.Данъкът не влиза в тази сметка, за Варна ми дойде честитка от данъчното за 160 и няколко лв.Така че евтиното излиза през носа, само че по ред причини нямах време и средствата за момента да се оглеждам за каквото исках.Ако я поддържаш където трябва и с каквото трябва след първоначалното обслужване ще останеш доволен.Ако се чупеха толкова колкото приказват трябваше да съм луд да си купя пак същата.Коли от Германия и Австрия бегай щото са изгнили отдолу, по добре с повреден двигател отколкото с изгнило купе.От Италия няма изгнили но пък талянците много много не поддържат редовно.Мойта е от Италия.Така че успех с покупката ако все още искаш алфа.Кеф цена няма.

Lyubcho_88
15-03-2017, 21:44
До 2к има готини Lancia Lybra http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=3&slink=29zjvw&f1=1

NaturalBG
15-03-2017, 23:46
Ланчията не им ли беше още по скъпа поддръжката? До колкото съм чувал и мн мн не се намират части за тях, но не гарантирам, че информацията ми е правилна де, но да като гледам има хубави ланчии за до 2000 лева.

Lyubcho_88
16-03-2017, 00:08
От това което съм чел по форумите са доволни хората. Всяка кола се нуждае от поддръжка и всяка може да се поддържа с много пари и с не толкова много пари, зависи от желанието и възможността.

Бобби
17-03-2017, 00:30
Ланчията не им ли беше още по скъпа поддръжката? До колкото съм чувал и мн мн не се намират части за тях, но не гарантирам, че информацията ми е правилна де, но да като гледам има хубави ланчии за до 2000 лева.
По капризна е....и затова е по евтина на пазара...;-)

Bobi_33
17-03-2017, 22:29

Не слушай глупостите на хора, които не познават тая кола. Либрата е в пъти по-кола от Алфа 156. Окачването е доста по-здраво. Отзад е бетон, отиват си само биелетки, при това много рядко. Отпред е със един носач и макферсън, а 156 е с 2 носача, като горния си е консуматив. Вътре Либрата е доста по-луксозна, има си двузонов климатроник, от началото на производството. И също интегрирана музика, както и други глезотии, които са появяват при 156 доста по-късно. Багажника е по-голяма на Либрата.
Иначе за бензиновите мотори е различна моторизацията от на 156. Пак има 1.8 в Либра, но е с баланс валове, както при 156 2.0 и обслужването им е почти идентично в пари, като пак е малко по-евтино, защото мотора е с по 4 свещи, вместо 8. А 1.6 мотора в Либра е куцичък за купето, но много здрав, и по-евтин за обслужване от всичко останало.
Дизелите в Либра са същите като в 156, както и трансмисиите.
Само е важното за Либра, да избереш добър екземпляр. То и за 156 важи същото, но предлагането на Либри е по-малко, отколкото на 156-ци.

Bottata
20-03-2017, 19:04
Алфата е с по-скъпа поддръжка от ПАСАТ.(коя да е)
Нататък ти си смятай щом пасата ти е скъп

raiders
20-03-2017, 22:16
Не слушай глупостите на хора, които не познават тая кола. Либрата е в пъти по-кола от Алфа 156. ..

е тука не мога да се съглася, лично мнение ще изкажа, но на мен и през ум не ми е минавало да сравнявам двете коли, външно нямат нищо общо като дизайн, 156 е с уникална визия и непреходно излъчване във времето, за вътре единствено липсва борд компютър и вградено радио..., но дизайна е отново на много високо естетическо ниво. Съжалявам да го кажа, но за мен либрата е изключително далеч от дизайнерските ми възприятия за красота, за вътре е уютна, но ако я няма тръпката... забрави, а и това не е твоята кола тогава!

Автомобил се купува със сърце и, ако ти харесва, това може да е всеки ден от покупката до продажбата му...

Сега технически за 156 мога да говоря много, за либрата нямам представа на какво платформа е, но бензиновия двигател 2.0 е чудесен, ако знаеш как и какво искаш от него, на газ върви прилично и разхода е аналогичен на 1.6 и 1.8 който отпадат автоматично от класацията, а 2.5 ако ти идва в повече избора, не е толкова сложен.

За дизелите има хиляди теми.

Bobi_33
22-03-2017, 20:32
е тука не мога да се съглася, лично мнение ще изкажа, но на мен и през ум не ми е минавало да сравнявам двете коли, външно нямат нищо общо като дизайн, 156 е с уникална визия и непреходно излъчване във времето, за вътре единствено липсва борд компютър и вградено радио..., но дизайна е отново на много високо естетическо ниво. Съжалявам да го кажа, но за мен либрата е изключително далеч от дизайнерските ми възприятия за красота, за вътре е уютна, но ако я няма тръпката... забрави, а и това не е твоята кола тогава!

Автомобил се купува със сърце и, ако ти харесва, това може да е всеки ден от покупката до продажбата му...

Сега технически за 156 мога да говоря много, за либрата нямам представа на какво платформа е, но бензиновия двигател 2.0 е чудесен, ако знаеш как и какво искаш от него, на газ върви прилично и разхода е аналогичен на 1.6 и 1.8 който отпадат автоматично от класацията, а 2.5 ако ти идва в повече избора, не е толкова сложен.

За дизелите има хиляди теми.

Ти май пропусна да прочетеш постовете на автора. Човека не разполага с пари, дори смята да вземе колата на изплащане. Как мислиш се поддържа 156-ца на 17-18 години, нов внос. Дали като я купи, ще има само каране? Затова съм написал, че в случая Либра е в пъти по кола. По-евтина поддръжка, с комфортен салон, с по-голям багажник. А след близо 20 години съществуване на 2-та модел, на мен да ми обясняваш кое е по кола, сякаш аз не съм виждал нито еднат, нито другата, е меко казано неуместно.
В случая, избора на кола за човека е продиктуван предимно от финансова гледна точка. И го е привлякла 156 за 2000 лв., защото са малко колите с тая визия и ниво на оборудване за тези пари. Но нека бъдем реалисти, поддръжката на тая кола, спрямо цената и е абсолютно несъразмерна.

Защото, когато хвърлиш 2000 лв. и след това още 50% от стойността и само за обслужване, това се превръща в по-скъп автомобил, предвид, че човека говори, че търси кола на изплащане.

NaturalBG
22-03-2017, 22:37
От изплащането както казах се отказвам, просто ми предстои бебе след няколко 6 месеца както и сватба след 3 месеца. Не ми е преоритет да закупувам и да харча безбожни пари за кола, пасата мисля да го оставя на бщаа ми понеже сега го караме двамата, а не ми се дават 5000 лева за да го взема от него и да си го карам аз (в прочем се продава, ако някой има интерес 5.5 със сменена предница и обслужен хаха) но да, за сега съм се спрял на 156-ца или някое опелче, вектра.