PDA

View Full Version : Автомобилни гуми - правила за Гърция и ЕС

flipz
26-03-2017, 12:40
Здравейте колеги, понеже монтирах летните гуми и грайфера е ~3.5mm се интересувам ако пътувам в ЕС или в частност Гърция, какви изисквания имат.
Четох по форумите, че имат големи глоби и те пращат да си купиш и монтираш нови, преди да те пуснат.
Някой хора пишат, че трябвало да не са с DOT по стар от 4 години.
Имате ли някаква информация ?
* колко мм трябва да бъде гумата, дали това с ДОТ е вярно ?

PEPI-2ALFA
26-03-2017, 20:45
Откакто се пътува без визи за Гърция пътувам. До сега не съм имал случай да ме спрат просто ей така за проверка и да ми гледат каквото и да е по колата - гуми, тегличи, фарове, затъмнени стъкла ... Изключвам едно спиране от цивилна кола с цивилни полицаи за да ми тарашат колата - явно при минаване на границата със им се видял съмнителен.
Това, разбира се, не изключва при произшествие, или нарушение от твоя страна да ти "лепнат" и глоба за нещо от сорта на стари или изтъркани гуми.
За законови разпоредби можеш да поровиш в сайтове ... на СБА, винетка.ею, например или други за пътувания.

flipz
04-08-2017, 10:00
Благодаря за информацията.
Близките дни мисля да направя малка ваканция в Гърция. Гумите ми са на 3-4 години, но малко се поизносиха около 3,5мм; точно на маркера за смяна. Континентал 5та серия, предварително видях, че коеф. за износване е висок, но съвсем ме изненадаха. :) Понеже се двоумя за по- нова алфа, че да изкарам и този сезон. Аз карам умерено и спазвам правилата.

mordohy
04-08-2017, 23:07
Карай си нормално, спазвай правилата и няма да имаш проблеми.