Log in

View Full Version : Не свети таблото

KARTaL
13-04-2017, 01:14
В последно време ми се получава един проблем. При завъртане на ключа (на контакт) на таблото нищо не свети(километри, дневен километраж, лампички), а когато запалиш колата тя си работи но и оборотомера е на нулата. Като чукна бушоните се оправи, но някои път не. Според вас от къде идва проблема?

ecotronic
13-04-2017, 01:37
Най вероятно прекъсва означеният предпазител (F18 ) :

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/jdv1492036526w.jpg

KARTaL
13-04-2017, 11:10
Сега погледнах и на негово място е сложен 20А. Махнах го, врътнах ключа и не показва за вратите и багажника дали са отворени, друго всичко си свети.

ecotronic
13-04-2017, 11:26
Какво значи "махнах го" ? Сменил си го с 5 амперов или просто си го махнал?

За индикацията за отворени врати си провери F1 (най-горе в ляво)

KARTaL
14-04-2017, 10:56
Смисъл че го извадих за момент, проверих дали няма да свети нищо на таблото, но не светеше само индикацията за вратите. След това си го сложих отново.

iveli
14-04-2017, 21:39
Колега картал пиши повече за проблема Аз немога да помогна но колегите които могат според мен не те разбират Към момента аз разбирам че с поставен бушон не ти работят доста работи а с изваден бушон само индикации за врати и багажник

KARTaL
17-04-2017, 11:01
Колеги, честит празник първо! Проблема не го прави всеки път или постоянно. Както си е работило и се качвам след 4-5 часа врътвам ключа на контакт и нищо не свети, а иначе като решиш да я запалиш си пали. За да ми се появят индикациите (които светят само на контакт) бутам гнездото с бушоните без да вадя бушони.

iveli
07-01-2018, 16:19
Малко труден въпрос Имам теглич сложен на колата от мен оригинален с инсталацията На таблото трябва да има индикация която не е светвала никога Къде да гледам защо не работи индикацията Не съм сигурен дали в таблото има диод Не ми се сваля за проверка

dragonman
07-01-2018, 16:41
Колега,имаш лош контакт между предпазителя F18 и гнездото!Просто вземи пинсета и притисни перата на гнездото!Освен това всички гнезда профилактично се пръскат с контакт спрей!Проблема на повечето коли е или лоша маса,или лош контакт!

iveli
07-01-2018, 21:00
Пробвах с F18 но няма резултат Ако някой даде схема откъде идва управлението на индикатора на таблото може да разбера нещо

ecotronic
07-01-2018, 22:20
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1515356179l.jpg

D73 е белия конектор в дясната част на багажника за буксата на ремаркето. Нормално на пин 2 трябва откъм буксата на ремаркето трябва да дойдат +12V и да стигнат до индикацията на таблото (E50/конектор C/ пин 11).

Провери този въпросен пин 2 дали изобщо е опроводен и дали на него се появява въпросното напрежение при включено ремарке и чак тогава умувай за таблото и за индикацията.

iveli
08-01-2018, 12:21
При мен окабеляването е по друг начин Изключват се буксите на стоповете Включват се други букси с разклонения Тези разклонения отиват към една кутия - блок за управление която е постоянно захранена от акумулатора през бушон От тази кутия излиза стопа кабели за буксата отзад за ремарке Буксата в багажника я знам но при мен не се ползва За тази индикация знам че трябва да мига с мигачите при включено ремарке В този вариант ако взема сигнали от мигачите след управляващата кутия слагам елементи за еднопосочност на тока и тези сигнали ги свържа с упоменатия пин би трябвало да светне индикацията

iveli
11-01-2018, 22:29
Проблем Не виждам бялата букса в багажника при бушоните Когато имам време ще сваля кората да огледам А помня че е коментирана но може да съм я виждал в старата алфа Като огледам добре ще пиша

iveli
04-02-2018, 21:14
Намерих буксата и установих Не е окабелена откъм ремаркето Явно на оригиналната инсталация има пропуск Пин 2 получи ли 12в лампата на таблото светва В оригинален вариант я дават да мига с мигачите при включено ремарке Дали мога да получа следният вариант Включвам ремарке и тази лампа започва да свети Включвам мигач и започва да мига

ecotronic
04-02-2018, 22:51
Намерих буксата и установих Не е окабелена откъм ремаркето Явно на оригиналната инсталация има пропуск Пин 2 получи ли 12в лампата на таблото светва В оригинален вариант я дават да мига с мигачите при включено ремарке Дали мога да получа следният вариант Включвам ремарке и тази лампа започва да свети Включвам мигач и започва да мига

Това е най-простото за което се сещам:

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/rgh1518608651f.jpg

Трябва да имаш 1 свободен пин на буксата на ремаркето (4).

Идеята е следната:

Като включиш ремаркето релето SPST получава шаси през пин 4 на буксата, включва и така през нормално затворения контакт на другото реле (SPDT) лампата на таблото получава +12V и свети.

Когато пуснеш някой от мигачите, се появяват импулси +12V на някой от изводите 1 или 3 и това напрежение през съответния диод (D1 или D2) периодично включва релето SPDT, което периодично прекъсва напрежението към лампата. Пин 2 на буксата на ремаркето е шаси.

PS:

Връзката на бобината на SPDT релето можеш да я откачиш от шаси и да я обединиш с десния извод на бобината на SPST релето (към пин 4 от буксата на ремаркето). Това за да не ти цъка излишно въпросното реле, когато работи мигач, пък няма включено ремарке.

iveli
06-02-2018, 22:42
Благодаря ЕСО А ще дадеш ли някакви параметри на релетата и диодите Този плюс предполагам трябва да дойде след контакт Откъде е най удачно да го взема

ecotronic
07-02-2018, 10:49
Благодаря ЕСО А ще дадеш ли някакви параметри на релетата и диодите Този плюс предполагам трябва да дойде след контакт Откъде е най удачно да го взема

Изискванията към релетата са да са с намотка на 12V и ток през нея < 500 mA, контактите им да издържат ток > 1А.

SPDT релето може да е това:

https://store.comet.bg/Catalogue/Product/7432/#e30%3D

SPST може да е същото, просто ще му ползваш само нормално отворения контакт.

Диодите могат да са всякакви с ток над 0,5 A.

+12V след контакт можеш да вземеш от модула за задните стъкла, който се намира в дясната част на багажника:

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1517995532j.jpg

От 5 пиновия конектор, пин № 4. Проводникът би трябвало да е син с червена ивица.

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1517993262q.jpg

iveli
14-02-2018, 11:19
Есо прекарах кабелите но имам проблем с връзването на релетата Взех релета автомобилни с по пет крачета с контакти 30 85 86 87 и 87а Можеш ли да кажеш по горната схема кой кабел къде да свържа Или по схемата да номерираш крачетата

ecotronic
14-02-2018, 13:45
Есо прекарах кабелите но имам проблем с връзването на релетата Взех релета автомобилни с по пет крачета с контакти 30 85 86 87 и 87а Можеш ли да кажеш по горната схема кой кабел къде да свържа Или по схемата да номерираш крачетата

Номерирал съм изводите на релетата на схемата.

iveli
17-02-2018, 20:20
Аплодисменти за ЕСО и поредните благодарности Схемата е реализирана и лампата свети както желая