View Full Version : Запис на mp3 диск на алфа 159
Dimitar Antonov
13-08-2017, 09:34
Колеги, реших да си запиша mp3 disk за алфата но нещо не ми се получава. Търсих стари теми но не намерих. Колата е с обикновенното CD не е с навигация. Дайте акъл как става таз работа. Нямам blue and my ако има значение, но доколкото знам CD то на 159 коте чете mp3 фабрично. Споделете как записвате вашите?
Чете Mp3, ако Cd - то е такова. Ако е обикновено не чете.
Dimitar Antonov
13-08-2017, 11:55
Дай малко по конкретно. Трябва ли да са в папки или нещо подобно. Как точно ги записваш ти. Аз ползвам неро, всичко е в мп3 формат, върху обилновенно сд от 700мб финализирам го и като го сложа ми дава CD error а обикновенни сд та тръгват
Слагаш човка(отметка) когато записваш на Track-At-Once
dansguardian
13-08-2017, 14:26
Дай малко по конкретно. Трябва ли да са в папки или нещо подобно. Как точно ги записваш ти. Аз ползвам неро, всичко е в мп3 формат, върху обилновенно сд от 700мб финализирам го и като го сложа ми дава CD error а обикновенни сд та тръгват
Ако ЦД-плейъра със сигурност чете МР3-ки, то проблемът най-вероятно е от скоростта, с която записваш диска. За съжаление вече всички записвачки работят на висока скорост, а ЦД-плейърите не могат да "четат" ЦД-та, записани на висока скорост. Пробвай да намериш от някъде стара записвачка (2005-2006 година), запиши един диск на скорост 8Х или 12Х и пробвай да го пуснеш в колата.
За съжаление на всички записвачки може да се зададе скорост на запис 8X . Няма значение от кога са произведени те от 2000 година ,2005,че дори произведена миналия месец на 2017! На всички може да се задава най ниската скорост за запис на CD 8X
Това с годината 2005-2006 са пълни глупости и не обмислено писане !
Dimitar Antonov
13-08-2017, 15:57
Еми на мойта най ниската е 10x но както и да е. Като стигна до компютъра ще пробвам пак. Идеята ми беше дали е възможно оригиналното CD да не чете mp3 или фабрично всички четът. И дали трабва файловете да бъдат във папка или не е нужно. Но взех десет диска и ще се пробват различни варианти хахах. Няма да се предаваме
Еми на мойта най ниската е 10x но както и да е. Като стигна до компютъра ще пробвам пак. Идеята ми беше дали е възможно оригиналното CD да не чете mp3 или фабрично всички четът. И дали трабва файловете да бъдат във папка или не е нужно. Но взех десет диска и ще се пробват различни варианти хахах. Няма да се предаваме
Я ми напиши модела и марката на записвачката,че най не обичам да ме правят на балък ! И виж в книжката на колата там е дадено какво чете и како не.... всички се правите на не разбиращи !
P.S
И да ти кажа ,че да знаеш скоростите който се показват зависят и от записващия софтуер !И за предпочитане е да си купил софтуера а не да си инсталирал не легален такъв !
dansguardian
13-08-2017, 17:23
За съжаление на всички записвачки може да се зададе скорост на запис 8X . Няма значение от кога са произведени те от 2000 година ,2005,че дори произведена миналия месец на 2017! На всички може да се задава най ниската скорост за запис на CD 8X
Това с годината 2005-2006 са пълни глупости и не обмислено писане !
Старите записвачки от 2005-2006 година СЪС СИГУРНОСТ записват само на ниска скорост, новите записвачки записват минимум на 24-та скорост, от значение е и диска на който се записва. Да не отварям дума за дисковете, които се продават на пазара, че минималната им скорост на запис е около 24-та. Освен това версията на NERO-то (ако записваш с NERO) трябва и тя да е ниска, щото с версии над 5-та ще запишеш диск на ниска скорост на кукуво лято. А NERO отдавна не е това, което беше, има редица безплатни програмчета, като Ashampoo Burning Studio, които вършат работа.
П.С. Ако успееш да накараш записвачката на лаптопа ми да запише диск на скорост 8Х със софтуер, избран от теб - подарявам ти лаптопа моментално! :)
ecotronic
13-08-2017, 17:57
Ако ЦД-плейъра със сигурност чете МР3-ки, то проблемът най-вероятно е от скоростта, с която записваш диска. За съжаление вече всички записвачки работят на висока скорост, а ЦД-плейърите не могат да "четат" ЦД-та, записани на висока скорост. Пробвай да намериш от някъде стара записвачка (2005-2006 година), запиши един диск на скорост 8Х или 12Х и пробвай да го пуснеш в колата.
Така, както си го написал и не си обяснил, защо се наблюдава дискутираната зависимост, човек би си помислил, че проблемът е просто в скоростта на запис.
По-правилното обяснение е, че способността за четене зависи от контраста на записания образ.
А контрастът на записания образ зависи от:
- скоростта на запис
- качеството на записващия лъч (хардуера на записвачката)
- качеството на носителя (CD - то)
От друга страна по-новите четящи устройства, за разлика от по-старите, са способни да четат и по-нискоконтрастни образи.
Накратко:
с качествена записвачка и качествен носител и на висока скорост, може да се запише диск, който да се чете и от по-старо CD.
dansguardian
13-08-2017, 18:09
Не исках да се впускам в толкова подробни обяснения, но както винаги обясненията ти са на ниво low level, т.е. малко хора са наясно с технологията на запис. И само да допълня някои фактори, които също влияят на възпроизвеждане:
1. Лещата на скенера е замърсена от полепнал катран от цигари (ако се в колата е пушено). А това променя дължината на вълната на лазера.
2. Деградиране на GaAs-кристал на скенера, в следствие на протичащия ток през него с течение на времето, оттам промяна на дължината на вълната на лазера. Има логика за компенсиране, но тя е до един момент.
:)
Старите записвачки от 2005-2006 година СЪС СИГУРНОСТ записват само на ниска скорост, новите записвачки записват минимум на 24-та скорост, от значение е и диска на който се записва. Да не отварям дума за дисковете, които се продават на пазара, че минималната им скорост на запис е около 24-та. Освен това версията на NERO-то (ако записваш с NERO) трябва и тя да е ниска, щото с версии над 5-та ще запишеш диск на ниска скорост на кукуво лято. А NERO отдавна не е това, което беше, има редица безплатни програмчета, като Ashampoo Burning Studio, които вършат работа.
П.С. Ако успееш да накараш записвачката на лаптопа ми да запише диск на скорост 8Х със софтуер, избран от теб - подарявам ти лаптопа моментално! :)
Няма да споря щото няма смисъл ! Само,ще ти подскажа,че лаптопите записват CD max до 24 скорост.Но това не значи,че не могат да записват и с по ниска скорост !При настолните скоростта е повече понеже не са SLIM
Лаптопа ми е ACER от 2014 и записвам дискове Verbatim на 8x с Ashampoo Burning Studio 18
Това,че на някой не му работи телевизора не означава,че и на другите не им работят !!!
Пак казвам не искам да споря
Ето ти данните на една записвачка LG за лаптоп от 2015
dansguardian
13-08-2017, 18:23
И на мен не ми се спори, много се отплеснахме от темата.
Към колегата с проблема - извади ЦД-то и виж какъв е модела, поне ще знаеш дали възпроизвежда МР3-ки или не. :)
ecotronic
13-08-2017, 18:26
Като сме тръгнали да обясняваме нещата в детайли, да спомена и това, че самите носители (CD - та) променят драстично "качествата" си с времето.
Това е и причината заради която никъде в сериозния бизнес за съхранение на информация, не се ползват, като носители CD -та.
Правилно тук няма как да знаем питащия каква записвачка има ,какъв софтуер ползва и какви дискове ! Купува един шпиндел с дискове и почва проби това е,ние тук няма как да му запишем работещ диск
Dimitar Antonov
13-08-2017, 18:52
Колеги май май аз съм за бой че ви занимавам с глупости, сега разгледах книжките и се оказа че съм в някаква заблуда. Бях останал с впечатление че всичките плеари на 159 четаът mp3 ама май май не е така. Моя по картата с кода е модел Alfa 939 CD и сер.ном. BP630278158466 . След ровене се оказа че има няколко модела плеари като след модела има и някакви абривиатури като cd/mp3 или CD sb05 и тн. който при мен ги няма. Не можах да намеря инфо какво точно чете този плеар но явно съм се подвел от съществуващия надпис на дисплея ,mp3, . Ще извинявате за темата но не ми даваше мира че не мога да го накарам да тръгне. Ако някой може да го провери по серииния номер ще е ок да знам какво точно представлява плеара, защото в сайта radio code не ми излезна този модел с този сериен номер.
Колеги май май аз съм за бой че ви занимавам с глупости, сега разгледах книжките и се оказа че съм в някаква заблуда. Бях останал с впечатление че всичките плеари на 159 четаът mp3 ама май май не е така. Моя по картата с кода е модел Alfa 939 CD и сер.ном. BP630278158466 . След ровене се оказа че има няколко модела плеари като след модела има и някакви абривиатури като cd/mp3 или CD sb05 и тн. който при мен ги няма. Не можах да намеря инфо какво точно чете този плеар но явно съм се подвел от съществуващия надпис на дисплея ,mp3, . Ще извинявате за темата но не ми даваше мира че не мога да го накарам да тръгне. Ако някой може да го провери по серииния номер ще е ок да знам какво точно представлява плеара, защото в сайта radio code не ми излезна този модел с този сериен номер.
Отпред под отвора дето се пъха диска пише ли mp3 ?
Dimitar Antonov
13-08-2017, 19:06
Отпред под отвора дето се пъха диска пише ли mp3 ?
Не само на дисплея се вижда като опция като го огрее слънцето. Реално никаде на плеара не е написано че чете mp3
Не мога да потвърдя за твоя, но съм виждал на 159 под отвора дето се пъха диска надпис mp3.Така,че май нямаш тази опция (екстра)
Dimitar Antonov
13-08-2017, 19:34
Не мога да потвърдя за твоя, но съм виждал на 159 под отвора дето се пъха диска надпис mp3.Така,че май нямаш тази опция (екстра)
Еми май май и аз съм виждал така че постъпих малко беотговорно като пуснах темата преди да съм се поинтересувал какво реално ми чете плеара. Ще прощавате за загубеното време. Ще си записвам обикновенни CD и няма да имам ядове.
Благодаря на всички който се включиха в темата :surrender:
alfa racer GTA
13-08-2017, 19:45
1. Има писано за CD player на 159-ката, но не сте го намерили.Дори е подробно обяснено как да се правят записите :
А) за CD четеца
и
Б) за CDC - CD changer-a .Има разлика както в наименоването, така и броя песни/записи, а също и в начина им на запис.
В тази тема ако четете внимателно, последователно и подробно има обяснено как да се направи запис, така че да може да се плейва/възпройзвежда от CD player-а на 159-ката: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=77687
2. CD -то вътре в купето няма начин да не чете МП3-ки.То ако това не чете и възпроизвежда какво друго ще чете и възпроизвежда?!!
3. Трето да добавя и аз- преди 10-на дни си правих записи на CD - maxel или подобна марка бяха, от най-евтините = 40 стотинки бройката/ 750MB.
Аз винаги си записвам с моята програма от лаптопа която е законна/лицензирана и ми е дошла заедно с лаптопа- Easy Media Creator 10 LJ .
Лаптопа е купен 2010 год. май месец.
С BluRay четец +DVD четец/записвачка +CD четец/записвачка. Комбинарано устройство е.
Как записвам:
Има два варианта:
-Първият е на "Audio CD" програма/режим - за този пише че е универсален и тръгва на всеки един CD payer. Вярно е тръгва - проблемът е че самата програма наименова всяка една отделна песен като TRACK 1, TRACK 2 и така докато успее да запълни диска, като
Вторият проблем е че този начин заема много място, защото оставя вероятно по-големи празнини и заема повече място при запис, поради което съм успял на един диск да запиша максимум 18 песни ...
Този начин на запис го чете и CD-то вътре в купето(аз съм със преди фейслифтовата/старата навигация, но е ъпдейтната до последната софтуерна версия), чете го и CD чейнджъра в багажника.
Чейнджъра събира мисля 12 диска.
Моят за сега съм го екипирал само с CD 2 диска, за повече ме мързи да записвам
Този начин на запис го чете и CD-то в купето и Чейнджъра в багажника(отново да повторя за неразбралите) :-) .
Другият начин на запис с тази програма е в режим "Jukebox Disc" - По този начин както му зададете като ред на запис отделните песни, така ги записва на диска.
По този начин могат да се запишат на един диск до 99 песни.На всички песни им записва изпълнителя-певец(името), както и името на песента.От аудиото на колата, включително от ръчката за чистачките мисля може да се сменя дали да изобразява името на певеца или името на песента, дължината на песента и колко време е възпроизведено от песента и остава до края или от колко време свири дискът с песните.
Изобщо вторият начин на запис показва всичката информация на екрана на навигацията или екранчето между скоростомер и оборотомер - по избор и желание на водача.
Проблемът на записа тип Jukebox Disc е че CD чейнджъра не вижда нито една песен и съответно според него няма записано нищо ...
Сложил съм два диска в CD чейнджъра- един записан като AUDIO CD и вторият като Jukebox Disc - независимо от положението/реда им като дискове в кутията на Чейнджъра, CDC вижда само и единствено диска записан като AUDIO CD.
И да завърша - записвайте CD дисковете си на най-много четвърта скорост.На 8-ма скорост или по-висока може да ги види, а може и да не ги види и да изпише ERROR.
Аз моите дискове ги записвам най-много на 4-та скорост.
Преди 2 години приблизително записвах карти за навигацията и без да зная оставих по дефолт записващата програма и тя ги беше записала на х8 скорост.Резултатът беше "грешка". След това повторих записът, но на 4-та скорост и започна да чете и да вижда картите на навигацията ...
Аудио системата на 159-ката не ми е известно да чете DVD, така че не купувайте и не записвайте на DVD дискове -винаги ви дава грешка- просто не може да ги чете.
ecotronic
13-08-2017, 20:00
Рацер, CD аудио форматът няма файловата структура от която компютрите "разбират".
А за да могат да боравят с него, първо го преобразуват във файлове. Това действие се нарича CD - rip. Причината заради която не можеш да записваш голям брой песни в такъв формат е в това, че след като това реално не са файлове, не подлежат и на никакви алгоритми за компресия, какъвто "продукт" е например MP3.
ivan_petkov_stz
13-08-2017, 20:20
Аз ползвам CD changer emulator, който е включено към изхода за CD Changer-a. Подобен е на този: USB SD AUX adapter (https://www.aliexpress.com/item/NewYatour-Car-Digital-CD-Music-Changer-USB-MP3-AUX-adapterfor-RD4-Citroen-C2-C3-DS3-C4/32806061977.html?spm=2114.search0301.4.2.coS5Kh). Правиш на една флашка 10 папки всяка с до 100 MP3-ки и си готов...
Dimitar Antonov
13-08-2017, 21:48
1. Има писано за CD player на 159-ката, но не сте го намерили.Дори е подробно обяснено как да се правят записите :
А) за CD четеца
и
Б) за CDC - CD changer-a .Има разлика както в наименоването, така и броя песни/записи, а също и в начина им на запис.
В тази тема ако четете внимателно, последователно и подробно има обяснено как да се направи запис, така че да може да се плейва/възпройзвежда от CD player-а на 159-ката: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=77687
2. CD -то вътре в купето няма начин да не чете МП3-ки.То ако това не чете и възпроизвежда какво друго ще чете и възпроизвежда?!!
3. Трето да добавя и аз- преди 10-на дни си правих записи на CD - maxel или подобна марка бяха, от най-евтините = 40 стотинки бройката/ 750MB.
Аз винаги си записвам с моята програма от лаптопа която е законна/лицензирана и ми е дошла заедно с лаптопа- Easy Media Creator 10 LJ .
Лаптопа е купен 2010 год. май месец.
С BluRay четец +DVD четец/записвачка +CD четец/записвачка. Комбинарано устройство е.
Как записвам:
Има два варианта:
-Първият е на "Audio CD" програма/режим - за този пише че е универсален и тръгва на всеки един CD payer. Вярно е тръгва - проблемът е че самата програма наименова всяка една отделна песен като TRACK 1, TRACK 2 и така докато успее да запълни диска, като
Вторият проблем е че този начин заема много място, защото оставя вероятно по-големи празнини и заема повече място при запис, поради което съм успял на един диск да запиша максимум 18 песни ...
Този начин на запис го чете и CD-то вътре в купето(аз съм със преди фейслифтовата/старата навигация, но е ъпдейтната до последната софтуерна версия), чете го и CD чейнджъра в багажника.
Чейнджъра събира мисля 12 диска.
Моят за сега съм го екипирал само с CD 2 диска, за повече ме мързи да записвам
Този начин на запис го чете и CD-то в купето и Чейнджъра в багажника(отново да повторя за неразбралите) :-) .
Другият начин на запис с тази програма е в режим "Jukebox Disc" - По този начин както му зададете като ред на запис отделните песни, така ги записва на диска.
По този начин могат да се запишат на един диск до 99 песни.На всички песни им записва изпълнителя-певец(името), както и името на песента.От аудиото на колата, включително от ръчката за чистачките мисля може да се сменя дали да изобразява името на певеца или името на песента, дължината на песента и колко време е възпроизведено от песента и остава до края или от колко време свири дискът с песните.
Изобщо вторият начин на запис показва всичката информация на екрана на навигацията или екранчето между скоростомер и оборотомер - по избор и желание на водача.
Проблемът на записа тип Jukebox Disc е че CD чейнджъра не вижда нито една песен и съответно според него няма записано нищо ...
Сложил съм два диска в CD чейнджъра- един записан като AUDIO CD и вторият като Jukebox Disc - независимо от положението/реда им като дискове в кутията на Чейнджъра, CDC вижда само и единствено диска записан като AUDIO CD.
И да завърша - записвайте CD дисковете си на най-много четвърта скорост.На 8-ма скорост или по-висока може да ги види, а може и да не ги види и да изпише ERROR.
Аз моите дискове ги записвам най-много на 4-та скорост.
Преди 2 години приблизително записвах карти за навигацията и без да зная оставих по дефолт записващата програма и тя ги беше записала на х8 скорост.Резултатът беше "грешка". След това повторих записът, но на 4-та скорост и започна да чете и да вижда картите на навигацията ...
Аудио системата на 159-ката не ми е известно да чете DVD, така че не купувайте и не записвайте на DVD дискове -винаги ви дава грешка- просто не може да ги чете.
Колега дай линк за тая тема за записите на CD за да я разгледам. Не я намерих затова пуснах нова. А линка за темата който си дал го знам на изуст защото и аз мислех да слагам такова устройство. А до това дали чете mp3 или не не знам, но при ровенето ми по сайтове и чужди форуми видях че в 159 вграждат 3( можеби 4 ) вида плеари който са ; Alfa 939 CD / Alfa 939 cd-MP3 / Alfa 939 sd 05 или нещо такова щото не ми се рови да го търся точно как беше. Колегите от другите сайтове твърдяха че имало и плеари ( предполагам като моя) които не четът mp3. Аз не съм толкова запознат защото колата я имам от 3 месеца и сега се почва човъркането хахаха. Затова ако дадеш линка към темата в която е описано за записването на CD. Благодаря предварително :)
alfa racer GTA
14-08-2017, 16:51
ОФ-ф-ф-ф...
чети повече:
Плеъра има една особеност, свързана със заводската система на колата - Поддържа макс. 10 папки с файлове и във всяка папка може да има макс. 100 песни. Това прави 1000 песни макс. което според мен е предостатъчно. Друго условие е папките задължително да са с имена CD01, CD02 ... CD10, a не произволни. След това от менюто на навигацията може да си преименувате всяка папка както ви е удобно. Имената на файловете нямат значение. Ето пример:
За теб като за 159-ка без навигация не съм наясно.За тези с навигацията това което написано горе, както и това което аз съм написал.
ivan_petkov_stz
14-08-2017, 21:30
Малко е досадно, защото превключва бавно и не изписва имената на песните. Поен при мен е така. Иначе го извеждаш в жабката ... ръгаш флашката... и горните инструкции.
Това CD ще чете ли mp3? :)
alfa racer GTA
17-08-2017, 23:06
Рацер, CD аудио форматът няма файловата структура от която компютрите "разбират".
А за да могат да боравят с него, първо го преобразуват във файлове. Това действие се нарича CD - rip. Причината заради която не можеш да записваш голям брой песни в такъв формат е в това, че след като това реално не са файлове, не подлежат и на никакви алгоритми за компресия, какъвто "продукт" е например MP3.
Хайде сега посъветвай ме в кой режим и файлов формат да правя записи с тази програма (на снимката долу) за CD(навигацията) и CD чейнджъра в багажника ми, така че на диска да се събират най-много песни и да ги вижда чете/плейва както CD-то на навигацията, така и CD чейнджъра в багажника :choice::notworthy::
ivjordan
18-08-2017, 00:19
Я да питам и аз за музиката... Има ли някакви ограничения и особености за фабричния извод за флашка в жабката? Колко голяма флашка? Какви папки? По колко файла и т.н.?
Това CD ще чете ли mp3? :)
Мисля, че не. Това чете mp3, пише си на него :)
https://postimg.org/image/9wqr5puu7/
Аз ги правя на Data CD ,но много зависи на кой диск го правя.. С кучите марки не става ,но с Verbatim нямам проблеми :)
CD-ROM drive Connect is equipped with a CD-ROM drive and are therefore capable of reading, playing and managing: normal audio CDs CD-ROMs containing MP3 files official Magneti Marelli CD-ROMs containing updated copies of management software and map database needed for navigation.
sagitarius
02-10-2017, 17:09
Важно е какво пише на самото CD. Намерете си дискове на Sony, на които пише 1х-48х. На тях може да се записва на ниска скорост. На новите, на които пише 52х е почти невъзможно да изкараш качествен запис на по-малко от 10х скорост, което е несъвместимо с въпросният плейър.