PDA

View Full Version : Пак въпроси за боксера

Pages : [1] 2

ivopifeca
14-10-2017, 17:48
Така...Колата се държи доста добре според мене.На газ като превключа,ми светва едно,като дюза...Газовата е обикновена,сутрин паля на газ,и карам докато стигне чертата преди 80,преди да я паркирам пред блока ,превключвам на бензин поне 2 километра преди да паркирам.Добре ли правя заради дюзите,или като карам с газова, немам шанс да не запечат?Скоростите.......имам чуство че карам 116-та серия на истинските алфи,не хъркат но са си тегави.За сравнение имам 2 146 ТД,скоростите са им масло???

mordohy
14-10-2017, 23:30
Така...Колата се държи доста добре според мене.На газ като превключа,ми светва едно,като дюза...Газовата е обикновена,сутрин паля на газ,и карам докато стигне чертата преди 80,преди да я паркирам пред блока ,превключвам на бензин поне 2 километра преди да паркирам.Добре ли правя заради дюзите,или като карам с газова, немам шанс да не запечат?Скоростите.......имам чуство че карам 116-та серия на истинските алфи,не хъркат но са си тегави.За сравнение имам 2 146 ТД,скоростите са им масло???
Сега не знам с коя точно кошница си:tooth:. , но ако си с 145/6 проблемът е в жилата.
Ако си с 33-ка или производните, бъди благодарен, че и не хъркат.
За дюзите има два варианта:
Първият да не спираш бензиновата помпа- тогава дюзите са наред, но бензинът става на разредител за блажна боя.
Вторият да спираш помпата, тогава ще ти стават странни неща. Или дюза ще запецне или пък ще се позацапат свещите, защото бензинът в рейката е позастоял и му са изврели убавите фракции.
Изобщо: "На където и да се въртиш, газо па че ти е отзад"!:tooth:
Аз съм с газов инжекцион, но дилемата си остава:angry1::boxed:

bobi1997
15-10-2017, 00:23
Добре правиш колега. Аз и толкова не правя даже си я гася на газ. Но хубаво е за дюзите поне 2-3 пъти в годината да изгориш един резервоар с бензин, на извънградско на високи обороти и по възможност с добавка за прочистане на горивната система. 2 пъти съм я провеждал тая операция и не бих казал, че имам осезаема промяна на работата на бензин, но и нямам оплаквания.

Иначе тия боксерите май като са на газ вървят повече на газ отколкото на бензин и при мене е подобна историята май.. :tooth:

ivopifeca
15-10-2017, 02:00
Е при мене на бензин върви повече...

---------- Post added at 23:00 ---------- Previous post was at 22:57 ----------

Сега не знам с коя точно кошница си:tooth:. , но ако си с 145/6 проблемът е в жилата.
Ако си с 33-ка или производните, бъди благодарен, че и не хъркат.
За дюзите има два варианта:
Първият да не спираш бензиновата помпа- тогава дюзите са наред, но бензинът става на разредител за блажна боя.
Вторият да спираш помпата, тогава ще ти стават странни неща. Или дюза ще запецне или пък ще се позацапат свещите, защото бензинът в рейката е позастоял и му са изврели убавите фракции.
Изобщо: "На където и да се въртиш, газо па че ти е отзад"!:tooth:
Аз съм с газов инжекцион, но дилемата си остава:angry1::boxed:Със 145 съм...не знам кво им ги е на тия жила?:)Не хъркат но са си тегави в сравнение с ТД-тата...Абе 116 си е 116:)

bobi1997
16-10-2017, 06:50
А колега за лампичката с дюзата не разбрах само, по принцип ли ти свети като караш на газ или светва, когато обръщаш и после изгасва?

ivopifeca
16-10-2017, 09:25
Значи преди светеше понякога и на бензин,откакто почнах да я карам повече на бензин,почва да свети само ,като прехвърля на газ.От газ на бензин ,като прехвърля изгасва.

bobi1997
16-10-2017, 11:30
Ясно. Еми тва си е за газаджия явно, щото си е често срещано явление при обикновените газови. Макар че аз като гледах да взимам моята гледах още няколко на газ и на никоя не светеше лампата..

ivopifeca
16-10-2017, 11:48
Значи преди светеше понякога и на бензин,откакто почнах да я карам повече на бензин,почва да свети само ,като прехвърля на газ.От газ на бензин ,като прехвърля изгасва.Са ходих да зареждам един котлон,и си светеше и на бензин....

bobi1997
16-10-2017, 18:10
Направо като имаш време отивай тук: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=71727

Не ми се е налагало до сега да се прави, каквото и да е по газта, но според това, което съм чел хората са доволни, така че това е мястото.

mordohy
17-10-2017, 14:23
Значи преди светеше понякога и на бензин,откакто почнах да я карам повече на бензин,почва да свети само ,като прехвърля на газ.От газ на бензин ,като прехвърля изгасва.
Не ръчкай кочината!
когато сменяваш е нормално да присветва, както и като смениш бензина. Просто компа се самоадаптира.
Проблем е, ако свети ппостоянно!!!

ivopifeca
17-10-2017, 20:10
Точно!Оня ден заредих малко бензин,и после почна да свети...

---------- Post added at 17:10 ---------- Previous post was at 17:09 ----------

А ако свети постоянно,кво може да стане?Тоест нещо с компа ли?

mordohy
18-10-2017, 18:44
Точно!Оня ден заредих малко бензин,и после почна да свети...

---------- Post added at 17:10 ---------- Previous post was at 17:09 ----------

А ако свети постоянно,кво може да стане?Тоест нещо с компа ли?
Ако свети постоянно значи вече е за диагностика. А сонда, я някой датчик не работи.

ivopifeca
19-10-2017, 10:02
Ясно.Мерси за отговорите!Вчера на бензин не ми е светила изобщо,като прехвърля на газ си свети постоянно,така е откак съм я взел.

mordohy
19-10-2017, 19:33

Сложи си газов инжекцион си кон.

ivopifeca
19-10-2017, 20:26
Не искам газов инжекцион,а и колата засега работи добре и на двете горива:)

mordohy
21-10-2017, 01:06
Не искам газов инжекцион,а и колата засега работи добре и на двете горива:)
И аз така упорствах и давах щедри съвети и доказвах, че на боксера не му трябва газов инжекцион.
Истината обаче е, че с инжекциона горивото е литър-два надолу, а върви осезаемо повече.
Ако пък сложиш и иридиеви свещи, тогава съвсем ще пренапишеш историята на колата.
За инжекциона се дърпах три години, а за свещите три месеца. Сега не ща и да чуя за обикновена газова, освен ако не е наложителна.

bobi1997
21-10-2017, 06:40
И аз така упорствах и давах щедри съвети и доказвах, че на боксера не му трябва газов инжекцион.
Истината обаче е, че с инжекциона горивото е литър-два надолу, а върви осезаемо повече.
Ако пък сложиш и иридиеви свещи, тогава съвсем ще пренапишеш историята на колата.
За инжекциона се дърпах три години, а за свещите три месеца. Сега не ща и да чуя за обикновена газова, освен ако не е наложителна.

Днеска или утре ще взимам иридиеви свещи на денсо и ще ги сложа. Като имам наблюдения ще споделя :afro:

ivopifeca
21-10-2017, 08:51
Добре,пичове!И тогава ще сложа такива свещи,ориентирайте ме каква марка.А и откъде и какви,да не се набутам с некое менте:)

mordohy
23-10-2017, 00:49
За боксера е Денсо но не сано Иридиеви, ами и с платиниев електор. :pokey:
Иначе има и други, ам не им държат керамиката на нал

bobi1997
23-10-2017, 06:45
Аз сложих Денсо IW20TT, точно иридиеви с платинен електрод в комбинация с нови бобини и кабели на Магнети умрели.

Работата се поизглади и на газ и на бензин, ама не знам защо ми се струва, че на бензин тръгна повече колата.

Но си набих друг филм, понеже разпофичих много неща в коша, че исках да сменя няколко водни съединения и филтърчето на газта и сега ми свети дюзата и на мен на случаен принцип, ту на газ ту на бензин...

ivopifeca
23-10-2017, 09:43
Аз сложих Денсо IW20TT, точно иридиеви с платинен електрод в комбинация с нови бобини и кабели на Магнети умрели.

Работата се поизглади и на газ и на бензин, ама не знам защо ми се струва, че на бензин тръгна повече колата.

Но си набих друг филм, понеже разпофичих много неща в коша, че исках да сменя няколко водни съединения и филтърчето на газта и сега ми свети дюзата и на мен на случаен принцип, ту на газ ту на бензин...
Ейййй!Те така най мразим,кога нещо си е било у ред,и почна да барам,уж за хубаво,то стане по зле...Дано немаш проблеми....защото при мене присветването е така,от как я взех-6 месеца,и си работи равно и на двете горива.

bobi1997
23-10-2017, 19:25
Мани и мен ме е малко яд :dyrvo_v_kenefa:

..още не мога да разбера кво става, ама определено на газ не ми харесва много, ту върви ту не въри и по някой път по-бавно превключва като я цъкна на копчето. Нещо по кабеляците ще да е като имам време ще пусна нови маси и ще сменя навсякъде връзките и обувките да видим..

Иначе на бензин си е ок и даже с новите кабели, бобини и свещи даже ми се струва, че респонса е една идея по-добре :-D

ivopifeca
24-10-2017, 08:25
При мене също ту вървеше,ту не вървеше ,докато не смених изпарителя.

bobi1997
24-10-2017, 17:48
Абе при мене се получи след интервенцията ми, така че ми се струва твърде голямо съвпадение да е изпарител. По-скоро нещо съм пипнал къде не трябва, ма нищо ще разследвам какво е станало :roll2:

mordohy
26-10-2017, 18:17

Един съвет от мене:
Като правиш такива "интервенции", то смени първо свещите, после кабелите и най-накрая бобините. Да има някакъв ред, защото така не можеш да локализираш проблема. Освен това той може да си остане, при лоши свещи, кабели или бобини.

bobi1997
26-10-2017, 19:11
Един съвет от мене:
Като правиш такива "интервенции", то смени първо свещите, после кабелите и най-накрая бобините. Да има някакъв ред, защото така не можеш да локализираш проблема. Освен това той може да си остане, при лоши свещи, кабели или бобини.

Прав си колега, но аз си бях решил да сменя всичко с ново и за това така наред.

Иначе имам развитие по въпроса. Оправих невървенето на газ. Оказа се, че като си сменявах филтърчето на газта, което беше сега заедно със свещите и т.н. съм го сложил на обратно и то не може да пропуска достатъчно количество газ. Остана обаче проблема със светещата лампа на дюзата, който ми е малко мистериозен, но може би ще си купя една диагностика и ще видя.

Иначе в заключение мога да кажа, че колегата mordohy е много прав за иридиевите свещи. И преди не беше зле на газ, но сега на място мотора спи, в движение отговаря много будно и въобще както той се изрази наистина може да се пренапише историята на колата :roll2: Така, че горещо препоръчвам на всеки с боксер на газ такива свещи - категорично има разлика!

mordohy
27-10-2017, 18:42
Прав си колега, но аз си бях решил да сменя всичко с ново и за това така наред.

Иначе имам развитие по въпроса. Оправих невървенето на газ. Оказа се, че като си сменявах филтърчето на газта, което беше сега заедно със свещите и т.н. съм го сложил на обратно и то не може да пропуска достатъчно количество газ. Остана обаче проблема със светещата лампа на дюзата, който ми е малко мистериозен, но може би ще си купя една диагностика и ще видя.

Иначе в заключение мога да кажа, че колегата mordohy е много прав за иридиевите свещи. И преди не беше зле на газ, но сега на място мотора спи, в движение отговаря много будно и въобще както той се изрази наистина може да се пренапише историята на колата :roll2: Така, че горещо препоръчвам на всеки с боксер на газ такива свещи - категорично има разлика!

Възможно е и най-вероятно да имаш много бедна или много богата смес на газ. Сондата излиза извън обхват и за това компа не може да се самоадаптира.
Иди някъде да ти регулират газовата на стенд и ще се оправи!

bobi1997
27-10-2017, 20:17
Мерси за насоката колега. Като имам време ще се обадя на Роби и надявам се да я погледне и да се реши въпроса с тази досадна лампа.

ivopifeca
28-10-2017, 17:14
Некой ,ако иска и има време да мине и да се качи да покара моя боксер,да ми каже как е.Никога не съм карал боксер преди тоя ми е първи-първо качване изобщо на такава кола.Да сравни с неговия и да ми каже евентуално как ми е колата:)

mordohy
28-10-2017, 19:30
Ако имаш път към Перник ела! Тия дни съм вързан пред блока. Ще ти дам да подкараш и моята, ама да не си намразиш твоята.:bad_evil:

ivopifeca
29-10-2017, 08:07
Хахааа,към Перник нямам път засега:)Иначе с удоволствие.С Боби 1997,може да се видиме той ми е по близо.

ivopifeca
04-11-2017, 13:30
Като натисна спирачка от движение ми рита педала,волана не тресе,имах съмнение за криви дискове,но се оказа че са нови,както ме й убеждаваше предишния собственик,накладките също.Тва нещо да не е свързано с АБС-а,ако има такъв де?при бавна скорост ми го подритва на тласъци,по бързо като карам направо ми тресе педала?Така е откак съм я взел пролетта,даже съм купил и нови дискове и седят у нас с накладките...Отзад е на барабани.

bobi1997
04-11-2017, 18:39
Не знам колега, аз нямам АБС, не съм и имал тоя проблем на мойта до сега. Но на майка ми на 206-цата има нещо подобно и тя също е без АБС, така че по-скоро бих обвинил криви дискове.

ivopifeca
05-11-2017, 10:58
Да де но волана не тресе...

bobi1997
05-11-2017, 14:20
Ами за друго логично обяснение на това явление освен криви дискове не се сещам, нека кажат по-опитните колеги..

lordliness
05-11-2017, 14:29
Барабаните също се кривят. Понякога стават на елипси

ivopifeca
05-11-2017, 15:28
Аха разбрах...освен да пробвам да намаля с ръчната от движение?

lordliness
05-11-2017, 18:10
Аха разбрах...освен да пробвам да намаля с ръчната от движение?

ако дръпнеш ръчната в движение може да се завъртиш

ivopifeca
18-11-2017, 14:36
ако дръпнеш ръчната в движение може да се завъртишДръпнах я разбира се плавно,и не тресе,оказаха се налепи по предните дискове,преди ги чистихме със фина шкурка оправи се,сега пак,се едно е разтопило накладките и остава на местата,където е седяла колата няколко дена.Егати накладките,ще зема да купя някакви хубави.Идеи?

ivopifeca
26-11-2017, 13:40
Сутрин върти доста на стартер преди да запали...След това през деня,пали от четвърт.Паля само на бензин.Имам чувство че ми пада бензина,тва съм го имал при дизел...Ма тука нали е с електрическа помпа?След ,като запали,работи перфектно и на бензин ,и на газ.Имате ли некви идеи?

---------- Post added at 11:40 ---------- Previous post was at 11:37 ----------

Другото,което забелязах още,когато я купувах е,че,като отвия капачката за бензина ,съска се едно отварям туба с бензин.Незнам,дали има неква връзка...За по трудното палене сутрин,стана откак застуде времето.

bobi1997
26-11-2017, 16:59
За повечето въртене може да има вина и в стартера, може да са се поизносили четките вече и да не развърта достатъчно мощно. Иначе ако бензиновите регулатори на рейката не държат налягането също може.

А за резервоара - запушен отдушник.

ivopifeca
26-11-2017, 17:56
Бобка ,не е стартера,,като я запаля след час,слд като съм я угасил върти и пали на секундата

---------- Post added at 15:56 ---------- Previous post was at 15:53 ----------

За повечето въртене може да има вина и в стартера, може да са се поизносили четките вече и да не развърта достатъчно мощно. Иначе ако бензиновите регулатори на рейката не държат налягането също може.

А за резервоара - запушен отдушник.

Кои са тия регулатори,и къде са,ако е от тях,след загасяне на колата,след 2-3 часа,пали почти без въртене?Се едно съм дизел,и ми пада нафтата,понеже бая нафти съм карал,и е същото...

bobi1997
26-11-2017, 21:13
Еми те са 2 по продължение на самата рейка. Падат се в дясната половина, точно до капачката за маслото.

Сменяват се по принцип, но не съм се интересувал дали има нови и колко пари са, не ми се е налагало за сега.

Speeder
27-11-2017, 10:06
Бобка ,не е стартера,,като я запаля след час,слд като съм я угасил върти и пали на секундата

---------- Post added at 15:56 ---------- Previous post was at 15:53 ----------

Кои са тия регулатори,и къде са,ако е от тях,след загасяне на колата,след 2-3 часа,пали почти без въртене?Се едно съм дизел,и ми пада нафтата,понеже бая нафти съм карал,и е същото...

Провери си кабелите на свещите.
Запали я студена вечер, вдигни капака натъмно и виж дали прескачат искри.
При мен беше дискотека :BIGsmile:
Можеш да "помогнеш" и с пулвелизатор с вода. Отдалече пръскаш около кабелите и то ще си покаже.
Като загрее мотора не се задържа влага около кабелите и нямаш проблеми, до следващото палене на студено и влажно.

ivopifeca
27-11-2017, 14:49
Провери си кабелите на свещите.
Запали я студена вечер, вдигни капака натъмно и виж дали прескачат искри.
При мен беше дискотека :BIGsmile:
Можеш да "помогнеш" и с пулвелизатор с вода. Отдалече пръскаш около кабелите и то ще си покаже.
Като загрее мотора не се задържа влага около кабелите и нямаш проблеми, до следващото палене на студено и влажно.
Мерси!Ще проверя и това,но пак казвам че работи перфектно,и на бензин ,и на газ,нема да прекъсва,припуква и т.н.Ускорява супер плавно...Досега ,като съм имал проблемни кабели и свещи,се усещаше осезаемо,как ускорява,особено на газ,визирам последната 75-ца-почне ли да присецва,бодвах нови и се оправяше.А Дори и тогава е палела от четвърт сутрин,но се усещаше дали са заминали кабелите и свещите главно при ускорение....

---------- Post added at 12:49 ---------- Previous post was at 12:47 ----------

Между другото,някой,колега ако продава кутията на въздушния филтър,да свирка!

Speeder
27-11-2017, 16:08
И моята работеше, ускоряваше супер нормално.

Като смениш кабелите започва да ускорява още по-нормално. :)

stelt
27-11-2017, 19:40
Още един проблем, който сме дъвкали доста - не ти затваря добре клапана на газта, и оттам при студения старт колата е задавена.

ivopifeca
01-12-2017, 22:28
Още един проблем, който сме дъвкали доста - не ти затваря добре клапана на газта, и оттам при студения старт колата е задавена.Като прехвърля от газ на бензин,винаги поне 2-3 км преди да я паркирам и загася,си върви перфектно на бензин,ако "мешаше"горивата,мисля щеше да присецва?

ivopifeca
02-12-2017, 17:14
От 5 дена не я бех карал,тази сутрин запали от раз!?Да спомена,миналия понеделник,заредих за 20 лева бензин,и като я оставих-загасих,бях откачил плюсовата клема на акумолатора.Незнам дали има некво значение,но смятам че моче и да има връзка стартовия ток.Иначе преди тва не откачах,и въртеше доста преди да запали,но по мудно въртене....???Искам да сменя профилактично кабели и свещи,кажете кво да търся?

bobi1997
02-12-2017, 18:03
От 5 дена не я бех карал,тази сутрин запали от раз!?Да спомена,миналия понеделник,заредих за 20 лева бензин,и като я оставих-загасих,бях откачил плюсовата клема на акумолатора.Незнам дали има некво значение,но смятам че моче и да има връзка стартовия ток.Иначе преди тва не откачах,и въртеше доста преди да запали,но по мудно въртене....???Искам да сменя профилактично кабели и свещи,кажете кво да търся?

Кабели - Магнети умрели, свещи Денсо IW20TT. За мене доказано положителен ефект, нищо, че мойта Алфа нещо напоследък е тръгнала в период на полуразпад и нищо не е баш как трябва, но върви мноого мазно на газ с тия компоненти по запалителната уредба :crazy:

п.С: За свещите ако искаш пиши да ги вземеме заедно от Тех-ко, че имам 40% отстъпка, ако случайно ти нямаш откъде да ги вземеш по-евтино. Всъщност за 1.6цата не знам дали се предлагат марели кабели, така че взимай Бош в противен случай ако има..

ivopifeca
02-12-2017, 21:26
Мерси,Бобка.Имам желание да ги взема,ти кажи,когато ти е удобно.0876009960

ivopifeca
16-12-2017, 17:39
Голямо мерси на Боби 1997,днес ми донесе свещите за боксера.Много точен.

bobi1997
17-12-2017, 08:33
Хаха няма ядове :beer: Нали сме колеги-алфисти, ще се поддържаме :tooth:

ivopifeca
24-02-2018, 14:42
Все палеше трудно,сега си почна веднага да пали сутрин...нищо не съм сменявал по горивната система,бях сменил свещите,миналата седмица смених и кабели-Беру...незнам дали има логика да е от тях,но от 3 дена започна да пали по лесно,а тия неща ги смених преди това...:gruebel:

mordohy
24-02-2018, 20:35
Убавци! От кога ви говоря : кабели и иридиеви свещи!:throw:

ivopifeca
24-02-2018, 22:10
Бате,не споря с тебе!Просто досега съм карал само алфа със задно,и фиатове дизели...но като ги смених,се тая,и от 3 дни чакмак!

---------- Post added at 20:10 ---------- Previous post was at 20:09 ----------

Убавци! От кога ви говоря : кабели и иридиеви свещи!:throw:И се включвай по често!:)Се да удариш на некой колега рамо:)

mordohy
25-02-2018, 19:58
На боксера са му сравнително дълги кабелите и минават през доста неща, а това не им се отразява добре. Освен това, като сложиш газова и се полагат още един куп маркучи, в повечето случаи електропроводими. Гледал съм и на моята как прескача към тях искра. Даже Данчо имаше една кошница, която категорично отказваше да работи на влажно време. Изобщо :gayfight: работа.
При свещите и там има тънкост. При голям луфт между електродите на токът му е по-лесно да пробие през кабелите, отколкото през свещта.
Все познати неща, но като ни опре ножа до кокала ги забравяме.

bobi1997
26-02-2018, 17:18
На боксера са му сравнително дълги кабелите и минават през доста неща, а това не им се отразява добре. Освен това, като сложиш газова и се полагат още един куп маркучи, в повечето случаи електропроводими. Гледал съм и на моята как прескача към тях искра. Даже Данчо имаше една кошница, която категорично отказваше да работи на влажно време. Изобщо :gayfight: работа.
При свещите и там има тънкост. При голям луфт между електродите на токът му е по-лесно да пробие през кабелите, отколкото през свещта.
Все познати неща, но като ни опре ножа до кокала ги забравяме.

Лекът е ясен, благодарение на твоите съвети го открих на старата, на която имах обикновена газова и наистина - изправни бобини и кабели и най-важното иридиеви свещи с платинен електрод и няма такава работа на мотора на газ. За гърмене във всмукателя вече и дума не можеше да става.. :respect:

Speeder
27-02-2018, 09:56
На какво разстояние нагласяте електродите на свещите?

Аз последно ги нагласих на 0,9мм, по предписание на NGK.

mordohy
27-02-2018, 21:04
На какво разстояние нагласяте електродите на свещите?

Аз последно ги нагласих на 0,9мм, по предписание на NGK.
Аз винаги съм бил старомоден , перверзен тип и винаги съм се стремял към "препоръките от фирмата производител"....
Това обаче са глупости.
Нормалните свещи ги слагам на 0.6 мм и не ме питайте защо. Просто това съм установил за себе си. Не го налагам на никой!
Иридиевите не ги пипам по чисто хигиенични мотиви.
При по-издухали мотори на бензин ги слагам на 0.7мм , което си е класика.

bobi1997
27-02-2018, 23:34
Според книжката за поддръжка и ремонт 8 клапановите не се нуждаят от периодично коригиране на хлабината между електродите, но това се отнася за Голден Лодж 25, така че предполагам другите заместители трябва да се коригират до хлабината на Лоджитата..

Аз конкретно не съм го правил това първият път като сменявах свещи и сложих някакви НЖК-та, които ги дават като заместител, но колата си работеше добре. А след това с иридиевите, те даже бяха някакъв туин-тип модел, който въобще забраняват да се пипат електродите.

Speeder
28-02-2018, 09:26
На Golden Lodge няма какво да му се регулира.
Страшни свещи са, но вече ги няма.

bobi1997
28-02-2018, 19:27
Ами нямам впечатления от тях за жалост, точно поради тая причина, че вече ги няма. Отзад в багажника си намерих 4 антични Лоджита, но те са свалени от колата преди 12 години, когато е внесена в БГ и никак не са за ползване, просто не ги изхвърлих, защото са някакъв вид антика :BIGsmile:

mordohy
01-03-2018, 20:34
Ами нямам впечатления от тях за жалост, точно поради тая причина, че вече ги няма. Отзад в багажника си намерих 4 антични Лоджита, но те са свалени от колата преди 12 години, когато е внесена в БГ и никак не са за ползване, просто не ги изхвърлих, защото са някакъв вид антика :BIGsmile: Ако не са изпуснали, то те са си съвсем наред.
Тия свещи карат по над 120 000 км, но имат един сериозен недостатък. Не стават за газ.
Аз съм от най-горещите защитници на тия свещи, но срещу фактите не се рита.
Имах един комплект от 16 мм, но днеска го сложих на едно Пунто, да му се радва собственика.
Моторът му се възроди.
Изобщо тия свещи не ги изхвърляйте, колкото и да са стари, защото те , по мое виждане, нямат ограниченбие на ресурса. Или работят -или не!

bobi1997
01-03-2018, 22:26
А какво точно имаш предвид под изпуснали? Иначе са свалени на 93 хил. км от колата ако може да се вярва на километража при внасянето и в БГ, което винаги е под съмнение..

mordohy
02-03-2018, 19:27
А какво точно имаш предвид под изпуснали? Иначе са свалени на 93 хил. км от колата ако може да се вярва на километража при внасянето и в БГ, което винаги е под съмнение..

Всички свещи, колкото и да са добри започват да изпускат компресия между изолатора и металната част. Вижда се като нагар по порцелана. От светло жълт до черен. По някога се бърка с оцветяването от масло под лулата, но то е с ясно изразен пояс. Когато изпуска е в най-различни сегменти по порцелана.

bobi1997
03-03-2018, 00:53
Ясно, мерси за информацията. Ще ги прегледам и като ми дойде време за свещи мога да пробвам да ги бодна тия да видя как ще работи. Все пак може и да са махнати просто заради големия пробег, а не защото реално не работят..

mordohy
03-03-2018, 09:38
Ясно, мерси за информацията. Ще ги прегледам и като ми дойде време за свещи мога да пробвам да ги бодна тия да видя как ще работи. Все пак може и да са махнати просто заради големия пробег, а не защото реално не работят..
точно!
аз ги махах на около 20 000 км

ivopifeca
03-03-2018, 21:06
Не дава да я пипна газста,с новите кабели и свещи.Газовата си иска убав ток!

ivopifeca
05-03-2018, 16:13
Прекрасен автомобил за ежедневка,толко месеци го карам всеки ден...бех предубеден за боксера,но е много расова машина...Е не мога да го сравнявам с 116 серия АЛФА РОМЕО,но все пак съм приятно изненадан.

mordohy
08-03-2018, 21:52
Ми ела да си поговорим, без да се напушвяме....:bouncing_smiley:

ivopifeca
16-03-2018, 19:15
Да се похваля.Понеже от оня ден съм грипав,и днеска викам на баща ми,да ходи да ми смени маслото на боксера-Взех 5 в 40-реших да пробвам с по висок клас.Такааа...звъни ми от масларното и пита-да видиме ли и на скоростите?Викам земи сменете направо и него.Прибира се и ми вика доволен-сменено е.Турили Приста 80-90...Са незнам,дали да не ходя да го източвам утре,или,като оздравея,незнам...бе как си реши тва да тури?

bobi1997
18-03-2018, 12:03
Според мене Приста не е по-лошо от всеки друг среден клас масло. Още повече пък за трансмисията няма да имаш проблеми, дали е Тутела, дали е Приста...

ivopifeca
19-03-2018, 21:09
Гледам докато го карам си превключва,като преди,но вече го смених с по марково:)А в мотора турих 5 в 40,ще го видиме дали ще го папка,преди бех с 10ка...

BillyBoy`
20-03-2018, 20:10
Каква е тая 5W40-ка?Дай да видим за какво става въпрос!

ivopifeca
21-03-2018, 14:27
Petronas е маслото.

BillyBoy`
21-03-2018, 19:02
:) :) :) Е то хубаво е Petronas ама кои точно модел е.

ivopifeca
21-03-2018, 21:45
Ще погледна утре тубата и ще пиша.

ivopifeca
22-03-2018, 13:40
Ще погледна утре тубата и ще пиша.

Syntium 3000e е модела

BillyBoy`
22-03-2018, 16:17
Не успях да намеря кои знае какво точно за този модел които е на снимката.Успях да намеря подобно на това пак със същия вискозитет което е удобно за работа във автомобили със катализатори и газови уредби което не е кои знае какво група 3+(малко PaO),а за това точно не съм сигурен във коя група точно е заложено.На каква цена го взе ако не е таина?

mordohy
22-03-2018, 20:16
Аз от осем години карам с Аджип 10-40. Сега Ени. Пробвах и с други прехвалени масла, но това му тупа най-добре.
Сменям го на 10 000км.
Никога не съм имал проблеми с него, за разлика от разни Тутела, Тотал, Шел и други неща.
Може да се смеете, но дори 20К и 10-60 на Селения се държат значително по-зле от Селения Голд.
Просто тоя мотор не за редки масла. Дори за по-топли места дават 20-50, което за мене си е идиотизъм, защото като загрее маслото е все тая каква е околната температура.:drinking:

ivopifeca
22-03-2018, 21:24
Просто исках да мина на 5 на 40...засега не мога да определя ,дали е по добре от 10-ката с която карах преди тва.;

Bobi_33
22-03-2018, 23:06
Аз от осем години карам с Аджип 10-40. Сега Ени. Пробвах и с други прехвалени масла, но това му тупа най-добре.
Сменям го на 10 000км.
Никога не съм имал проблеми с него, за разлика от разни Тутела, Тотал, Шел и други неща.
Може да се смеете, но дори 20К и 10-60 на Селения се държат значително по-зле от Селения Голд.
Просто тоя мотор не за редки масла. Дори за по-топли места дават 20-50, което за мене си е идиотизъм, защото като загрее маслото е все тая каква е околната температура.:drinking:

Чичко Иво, за пореден път се изказа силно неподготвен. Когато си сложиш уред за налягане на маслото на 33-ката и започнеш да го следиш тоя уред, тогава ще разбереш кое масло става и кое не.

ivopifeca
23-03-2018, 10:15
Чичко Иво, за пореден път се изказа силно неподготвен. Когато си сложиш уред за налягане на маслото на 33-ката и започнеш да го следиш тоя уред, тогава ще разбереш кое масло става и кое не.тва къде го сложих става ли

Bobi_33
23-03-2018, 20:03
тва къде го сложих става ли

Повечето масла 5W40 са един дол дренки. И в общи линии всички след пробег 7000-8000 си губят свойствата. Дори и 10W60. А то е топ клас масло.

BillyBoy`
23-03-2018, 20:58
10W60 изобщо не за тоя мотор.

ivopifeca
23-03-2018, 21:19
Ще го сменям на по 5000 тогава....Ми то вече,знае ли се,кое е читаво?

BillyBoy`
24-03-2018, 10:47
Има читави масла не много но достатъчно,стига желание да имаш а понякога и средства;-)

Bobi_33
24-03-2018, 18:14
10W60 изобщо не за тоя мотор.

Не е за кой мотор?

BillyBoy`
24-03-2018, 21:00
Боксера.

Bobi_33
25-03-2018, 01:19
Боксера.

Обясни защо не става за боксера. На мен ми е любопитно.

ivopifeca
25-03-2018, 10:25
Такааа...Още както я купих миналата година,забелязах некак си трудно местене на скоростния лост.Предавките иначе си влизат,но примерно от 2-ра на 3та,като го местя,като чели трябва да я целя аз 3та,а не като на дизеловата,да бутна лоста от 2раи той да си застане точно по средата...Чел съм по форума и преди да са се оплаквали колеги,ма от кво точно е това?

Bobi_33
25-03-2018, 12:48
Такааа...Още както я купих миналата година,забелязах некак си трудно местене на скоростния лост.Предавките иначе си влизат,но примерно от 2-ра на 3та,като го местя,като чели трябва да я целя аз 3та,а не като на дизеловата,да бутна лоста от 2раи той да си застане точно по средата...Чел съм по форума и преди да са се оплаквали колеги,ма от кво точно е това?

На боксерните 145/6 често им блокират от ръжда жилата, особено това за местене настрани на лоста. Сволят се, чисти се видимата ръжда, смазват се (аз ги оставям да киснат в горяло масло примерно 1 денонощие), слагаш обратно и каквото стане. Имат гумен маншон, предпазен, който на тия години се е разпаднал вече.

ivopifeca
25-03-2018, 14:28
Едва ли ще се справя да ги сваля,не искам да пипам нещо,което не съм правил...Има ли варянт,Боби,да сваля кожуха на лоста и да ги напръскам със смазващ спрей.Откопчах вчера копчето и разлепих една цепка,но не виждам нищо...Горе долу как се сваля тоя кожух,или трябва цялото пластмасово "барче"да сваля?

Bobi_33
25-03-2018, 17:59
Едва ли ще се справя да ги сваля,не искам да пипам нещо,което не съм правил...Има ли варянт,Боби,да сваля кожуха на лоста и да ги напръскам със смазващ спрей.Откопчах вчера копчето и разлепих една цепка,но не виждам нищо...Горе долу как се сваля тоя кожух,или трябва цялото пластмасово "барче"да сваля?

Само със спрей няма да стане. Ръждясва жилото отдолу, при привода на избирача на ск. кутия. Отгоре махаш маншона на лоста, махаш и гумения маншон под декоративния, ако въобще го има. Откачаш жилото от лоста, махаш и щипката, която държи екрана на жилото. Същото го правиш и отдолу и издърпваш жилото отдолу.

bobi1997
25-03-2018, 18:06
Маншонът на лоста си има пластмасова рамка долу, която си има щифтчета към средната конзола. Малко я понапъни по-внимателно и се вади маншонът.

ivopifeca
26-03-2018, 08:20
Мерси!

bobi1997
26-03-2018, 08:48
Ако случайно я счупиш, пиши да ти дам една, аз имам 2 резервни :grin:

ivopifeca
26-03-2018, 12:59
Евала,Бобка,аз трябваше да минавам към тебе,ма нещо ми беше само с пътувания съботите и неделите.Иначе засега нема да барам тоя лост:)

BillyBoy`
30-03-2018, 21:42
Обясни защо не става за боксера. На мен ми е любопитно.Щото не става,масла със подобен вискозитет са повече подходящи за автомобили които се карат на писта примерно.Ако не знаеш за вискозитетите които се ползват например във боксер моторите на Субару може да почетеш малко във техния форум,все пак не е лошо да научи човек нещо ново :)

mordohy
02-04-2018, 10:13
Чичко Иво, за пореден път се изказа силно неподготвен. Когато си сложиш уред за налягане на маслото на 33-ката и започнеш да го следиш тоя уред, тогава ще разбереш кое масло става и кое не.

А ти за пореден път на всяко мое мнение слагаш по един фейк.
Можеш просто да ме баннеш.
И без това и други престанаха да пишат тука, защото само твоето мнение е меродавно.
По същество поста ти е спам, защото нищо не казваш по темата, освен, че перманентно плещя глупости.
По уреда за маслото можеш да разбереш разбира се някои неща, но не и да дадеш категорична оценка за дадено масло.
Масло, което държи по-ниско налягане може да работи много по-добре от такова, което държи високо.
:spiteful:

Bobi_33
06-04-2018, 11:27
Щото не става,масла със подобен вискозитет са повече подходящи за автомобили които се карат на писта примерно.Ако не знаеш за вискозитетите които се ползват например във боксер моторите на Субару може да почетеш малко във техния форум,все пак не е лошо да научи човек нещо ново :)

Това, че Субару има боксер и Алфа също, въобще не означава, че има нещо общо мужду тях.

Bobi_33
07-04-2018, 12:00
А ти за пореден път на всяко мое мнение слагаш по един фейк.
Можеш просто да ме баннеш.
И без това и други престанаха да пишат тука, защото само твоето мнение е меродавно.
По същество поста ти е спам, защото нищо не казваш по темата, освен, че перманентно плещя глупости.
По уреда за маслото можеш да разбереш разбира се някои неща, но не и да дадеш категорична оценка за дадено масло.
Масло, което държи по-ниско налягане може да работи много по-добре от такова, което държи високо.
:spiteful:

Е ти що не казваш по-рано, че форума си отива заради мен? Щом е така, спирам да пиша, споко. Знаеш, че нищо не разбирам от автомобили, просто единствената причина да съществувам, беше да се заяждам с теб. Но идва демокрацията вече тук, спирам завинаги.:Topic-is-closed-bg:

ivopifeca
07-04-2018, 12:45
Е ти що не казваш по-рано, че форума си отива заради мен? Щом е така, спирам да пиша, споко. Знаеш, че нищо не разбирам от автомобили, просто единствената причина да съществувам, беше да се заяждам с теб. Но идва демокрацията вече тук, спирам завинаги.:Topic-is-closed-bg:Айде,Боби не се впрегайте излишно и двамата.Не ,че не трябва да пишеш,а трябва постоянно да го правиш!Форума би си отишъл,ако не пишат такива,като вас.

---------- Post added at 09:45 ---------- Previous post was at 09:32 ----------

Така...скоростите си влизат,но тва жило къде каза Боби,явно е блокирало.Примерно от 2-ра изключваш,и не застава срещу 3-та и 4-та,а срещу 1-ва и 2-ра.Аз от втора към трета,като изключа,леко бутам лоста надясно,и си включва перфектно.Същото е и от 5-та...изключвам и местя леко наляво и си включвам 4-та,иначе не включва...И за боксерите на алфа и субаро,ще ми е интересно Боби 33 да поясни,какви са разликите,и кои според него са по добри и т.н.И спирайте да се дърляте вече!:)

bobi1997
07-04-2018, 20:33
Имам такова жило, което си работи читаво. Ако решиш звънкай, само трябва да се свали ама то е лесно вече, щото колата е разкостена почти изцяло.

ivopifeca
07-04-2018, 20:41
Мерси Бобка,са съм в процес на търсене на нова работа...Но задължително ще ти се обадя,поне по кафе да пиеме.Поздрави от "Герена":)

ivopifeca
09-04-2018, 13:45
Здравейте,казанчето за спирачна течност на едно ли е с течността за съединителя,ако за съединителя е отделно ,къде се намира?От известно време чувствам прескачане-нещо като хруптене в самия педал на съединителя.Не винаги само по някога.Шумове няма,просто го усещам с крака си,залегах при педала но не виждам нищо нередно,все едно не лагерува,както трябва самия педал.Слагах диф.масло и на пружината...Пак същото,но само понякога го прави?

bobi1997
09-04-2018, 18:00
Казанчето е общо и за спирачки и за съединител. Инак за хрущенето не знам...може нещо в горната помпа да се ебава?

ivopifeca
10-04-2018, 08:33
Иначе си отделя и всичко е както преди...

ivopifeca
04-05-2018, 20:21
Продължава да го прави само -по някога,а аз продължавам да я карам-всеки ден...Понякога само го прави,останалото време е супер мек съединидел,и плавно отделяне,идеи?

markoff
12-05-2018, 12:18
Колеги, да се вкюча в боксер темата...
Реших да сменя водната помпа сам, но нещата се закучиха... развинтил съм де що има, но пущината не излиза... Бия с чука... да се оплача и да сте готови за подобни изненади.
... след не малко молитви и чукове, пущината излезе. Малко е тегаво без да се сваля ангренажния ремък, но не е невъзможно, почистих остатъците от старата гарнитура и колата е отново в боя... :) Наздраве!

bobi1997
12-05-2018, 23:56
Яко бой отнасят и тегаво излизат, факт.. :bad_evil:

ivopifeca
13-05-2018, 10:52
Здравейте,казанчето за спирачна течност на едно ли е с течността за съединителя,ако за съединителя е отделно ,къде се намира?От известно време чувствам прескачане-нещо като хруптене в самия педал на съединителя.Не винаги само по някога.Шумове няма,просто го усещам с крака си,залегах при педала но не виждам нищо нередно,все едно не лагерува,както трябва самия педал.Слагах диф.масло и на пружината...Пак същото,но само понякога го прави?От известно време не ми го е правила изобщо.Дали пък диф.масло с което нанасях по механизма на педала, не е проникнало хубаво вече навсякъде в тва по топло време?

ivan dimitrov
13-05-2018, 22:28
Колеги, да се вкюча в боксер темата...
Реших да сменя водната помпа сам, но нещата се закучиха... развинтил съм де що има, но пущината не излиза... Бия с чука... да се оплача и да сте готови за подобни изненади.
... след не малко молитви и чукове, пущината излезе. Малко е тегаво без да се сваля ангренажния ремък, но не е невъзможно, почистих остатъците от старата гарнитура и колата е отново в боя... :) Наздраве!

Трудно излиза без скоба - факт. Успокояващо е, че ако сте сложили с метална турбинка, на дали ще се наложи повторение на упражнението.

Колегата с "хрущящият" съединител да погледне състоянието на "долната помпа"/работният цилиндър. Ако се е скъсал маншонът е влязла гадория, която понякога се усеща чак по педала. При мен се губеше и течност.

markoff
14-05-2018, 17:57
Трудно излиза без скоба - факт. Успокояващо е, че ако сте сложили с метална турбинка, на дали ще се наложи повторение на упражнението.

Каква скоба може да се ползва?
Новата помпа е AP италианска, с метална турбина, не вярвам да имам проблем с нея в оставащия срок на експлоатация на автомобила (оригиналната е 22 години)
Имам и нейни снимки...
Следва смяна на ангренажните ремъци и ролки, като я направя ще пусна отделна тема със снимки.
Няма да окажа някой съвети, изчетох де що има, но допълнителна информация никога не е излишна.
Поздрави!

ivan dimitrov
16-05-2018, 14:38
Каква скоба може да се ползва?
Новата помпа е AP италианска, с метална турбина, не вярвам да имам проблем с нея в оставащия срок на експлоатация на автомобила (оригиналната е 22 години)
Имам и нейни снимки...
Следва смяна на ангренажните ремъци и ролки, като я направя ще пусна отделна тема със снимки.
Няма да окажа някой съвети, изчетох де що има, но допълнителна информация никога не е излишна.
Поздрави!
Моята помпа я вадих като Вас. С чу...ъъъъ...с оправителят.
Като съдействах на колега, предвид натрупаният опит, прибегнахме към екстракция със скоба. Трудно е да я опиша, но стандартна, за ремъчни шайби мисля. Е, да. Преправяхме я да работи "наобратно" .
Беше и "капната" планка с три отвора, в средният - болтче
което беше заварено към конусът на винта на скобата. В другите два - болтчета завинтени към фланеца на помпата. Въпреки че тегли малко ексцентрично(извън центъра на оста на помпата), значително по лесно измъкна помпата. Завареното болтче (8мм) минава през отворът на планката, като се върти свободно в отворът и с главата си е обратно на другите две. Я съм обяснил, я - не.
За ахдренажа, съетът ми е стриктно да спазвате инструкцията на производителят.

страница 23 Ви интересува за монтажа. Някъде напред е демонтажа. Ако сте добре въоръжен и смел - трябва ви канал и не е необходимо да се свалят радиатори.

п.п. Канал трябва за да се освободят болтчетата на кожусите на ремъците и долните на вентилаторите. Последните се свалят по лесно отдолу, въпреки че като знаем какво търсим и не си жалим пръстите, може и отгоре.

markoff
16-05-2018, 15:46
Благодаря за насоките!
Ще се похваля какви съм ги свършил.

bobi1997
17-05-2018, 05:23
Колеги и аз да се включа с едно питане - на 1.6 мотора, инжекцион Рочестър..тая ГМ-ската бобина някой знае ли дали е като на някой от Опелите, че искам да си взема фабрична такава, а много ми прилича на опелските?

mordohy
17-05-2018, 16:11
Простотията с ваденето на водната помпа може да се избегнат, ако преди да сложиш новата я намажеш с паста против заклинване. Аз лично с нея мажа де-що ми падне.:prescription:

markoff
17-05-2018, 20:04
8)
Добре е да се знае, но вероятността да я вадя пак се надявам да граничи с нула.

mordohy
17-05-2018, 22:28
8)
Добре е да се знае, но вероятността да я вадя пак се надявам да граничи с нула.

Повярвай ми, като те знам какъв си, пак ще я сменяш.
Абе мажете бре!

ivan dimitrov
21-05-2018, 10:56
Колеги и аз да се включа с едно питане - на 1.6 мотора, инжекцион Рочестър..тая ГМ-ската бобина някой знае ли дали е като на някой от Опелите, че искам да си взема фабрична такава, а много ми прилича на опелските?

Ами те всички би следвало да са фабрични. Ако някой си
е правил сам бубина и не се е похвалил - ще му скъсам ушите.
Не зная дали от опел са същите, но в Мегапартс имаше няколко аз като търсих. Вероятно още има.

bobi1997
21-05-2018, 15:24
Имах предвид, че искам да си купя чисто нова ГМ-ска, а в магазините за части за Алфа ми предлагат някакви супер-анонимни даже и Магнети Марели няма...

ivan dimitrov
21-05-2018, 17:16
http://www.axm-auto.com/index2.php?brand=3&model=46&modif=192&cat=21&subcat=117&prod=4276&numenkl=2&show=1
Аз не бих настоявал за GM. Наложи се да я сменям, щото след старт работи на 3 цилиндира. След форсиране се пооправя и ако поработи на ниски обороти пак прекъсва. Никаква логика, но... факт. Играх си няколко пъти да я сменям с Марели-то, за да се уверя че действително тя е проблема. Амии.... няма грешка.

bobi1997
22-05-2018, 00:05
Да, мерси колега. Не се бях сетил за този магазин. Гледам, че имат и кабели на Магнети Марели така че може би да си ги взема и двете неща. Не, че имам някакви осезаеми забележки към работата, но има на празен ход едно леко доловимо притрисане, а свещите са на 10-15 хил. км НЖК, а пък другите неща са си фабричните по запалителната система.

Speeder
22-05-2018, 00:10
... но има на празен ход едно леко доловимо притрисане,........

Това претрисане някой лекувал ли го е?
И при мен го има.

ivan dimitrov
22-05-2018, 00:15
Ако това е на бензин, то не е изключен проблем с инжектор. На по високи обороти не се усеща, но на минимални.....

bobi1997
22-05-2018, 06:01
Това претрисане някой лекувал ли го е?
И при мен го има.

Не съм я карал при никой за това. Преди карах 1.3 боксер с газова и го имаше още по-осезаемо и на двете горива. Купих нови бобини, кабели и иридиеви свещи и на газ работата стана като часовник, а на бензин се изглади почти напълно, но несъвсем. Изчел съм безброй теми за това тресене на 8-клапановия боксер на празен ход и никой не пише да е успял да се отърве от него, даже на места едва ли не го изкарват нещо нормално и налично при 90% от тия мотори при 145/6. Единствено имаше колеги, които след пълно ревизиране на главите (пасване клапани, гумички и т.н.) се бяха оправили.

Ако това е на бензин, то не е изключен проблем с инжектор. На по високи обороти не се усеща, но на минимални.....

Колата е само на бензин, колега. Точно за това се съмнявам да е инжектор, защото през всичките си километри е карана само на бензин и не би трябвало да са зацапани. Сипвал съм добавки за прочистване на горивна система, карал съм я в обороти уж да я поизчистя, даже и на Калояново не успях да я прочистя явно :mrgreen::mrgreen:

Та за това си мислех за бобина+кабели, но държах да са нещо хубаво като марка и Марелито е идеален вариант в случая, на 1.3-ката бях с такива и качеството е добро.

ivan dimitrov
22-05-2018, 11:32
Това че е само на бензин, уви, не ви гарантира изправни инжектори. Те бобините сега са на по добра цена, почти двойно по ниска, но все пак....
Мерете компресията, има ли по сериозна разлика м/у цилиндрите ще се "лашка" неизбежно. Тия не трепват, но само ако всичко им е наред. След като се съмнявате в бобината, вземете една за проба, я от колега, я от мегапартс. Ако ще сменяте кабели - обърнете внимание, да не са от 1.3, на външен вид са еднакви, но накрайниците за към бобината не са.

mordohy
22-05-2018, 19:27
Преди седемнайсет-осемнайсет години го имах тоя проблем и един добър майстор от Серрес ми каза, че е от бобините. В България я закачих на един Елкон и колкото и да се пулехме не открихме нищо нередно. Така си я карах още поне 150 000 км. Свалих мотора за ревизия и по недоглеждане сложих едни други бобини, които май Крис ми ги беше изпратил и.... Ами изчезна претрисането.
Сега тия дни пак се появи подобен проблем. Сутрин при палене пали на два цилиндъра и след малко се оправя. Ще я дебна мръсницата.:hump:

bobi1997
22-05-2018, 19:35
Благодаря за съветите. Ще видя дали изобщо да се задълбоча в тая проблематика, защото имам и още доста неща да правя по колата, основно козметични. А и съм доволен до момента върви доста приятно и се ускорява добре. Румен (форумният майстор) също каза, че му се струва "респонсната" както се казва..

Със сигурност би ми било интересно с някой колега с 1.6-ца да сравним, макар че на Калояново имаше още една 145 1.6 боксер, която даде значително по-добро време от мен, а карах почти на предела, но на пистата не винаги е фактор за здравето на колата, все пак не се имам за голям карач.

mordohy
22-05-2018, 19:45
Ами като се видим ме подсети да ти дам моята да покараш.:chair:

bobi1997
22-05-2018, 21:07
Непременно. За жалост няма да е на Италфеста, но повод ще се намери. По-нататък може да ходя към Перник за един салон от 145 и тогава евентуално би могло :mrgreen:

ivan dimitrov
22-05-2018, 21:39
Не му се връзвай на Иво колега. Неговата ще върви по вече, даже да има проблеми. 33 не е 145/6. Море, да имаше някоя SUD да ги сборим с 33ката му .....
За жалост, и да има, ще се държи само на боята. Ех, ако не беше тая ръждаааааа!

bobi1997
23-05-2018, 00:01
Да, ясно е, че разликата от около 200 кг в теглото и още някои други неща като диференциал и т.н. скопявания ще окаже влияние.

Но и за 145 има някои жокери, които може да се приложат, за да стане маалко по-динамична, но не ми е това целта. Тия коли са за каране и емоцията не се корени само и единствено в динамиката, а в цялостното усещане. Лично аз искам да си я поддържам максимално близо до заводската и единственото отклонение, което си позволих е да направя една хубава генерация :asthanos:

mordohy
23-05-2018, 21:00
Във Фейса ви качих един клип. Тука нещо не иска

ivopifeca
23-05-2018, 21:05
Боби утре ,ако си свободен ,чукни едно телефонче...Може да я сравниш с моята баба,но аз пък имам газова,и дори и на бензин незнам дали ще е меродавно:)Между другото требва,и мисля и аз да набия една нова бубина

bobi1997
23-05-2018, 22:17
Във Фейса ви качих един клип. Тука нещо не иска

Доста смело, аз не бих карал 33-ка с 200 даже и на писта :mrgreen:

Боби утре ,ако си свободен ,чукни едно телефонче...Може да я сравниш с моята баба,но аз пък имам газова,и дори и на бензин незнам дали ще е меродавно:)Между другото требва,и мисля и аз да набия една нова бубина

Ще се видим, Иво, но не знам кога, че тука сега тия 2 седмици ми е смърт и не мога да се обърна наникъде. И на Италфест няма да ходя...

Иначе за бобината ако искаш не бързай, то с тия свещи иридиевите на газ нали си е доволно?

ivopifeca
23-05-2018, 22:25
Никви ядове немам.

ivopifeca
25-05-2018, 15:55
От известно време не ми го е правила изобщо.Дали пък диф.масло с което нанасях по механизма на педала, не е проникнало хубаво вече навсякъде в тва по топло време?Продължава да няма никви проблеми с педала,явно диф.масло е проникнало добре:)Педала е "масло",ако на некой му се случи,да не му мисли,и да нанася със спринцовка...

ivan dimitrov
25-05-2018, 17:21
Понеже питахте за казанчето за течноста - нека Ви зарадвам - частта която е за съединителят е тая в която влиза поплавъка. Ако там се "оголва", цапането с каквото и да е по механизма на помпата е само временно решение.
Гадно е, но.....

ivopifeca
26-05-2018, 11:28
Говоря за механизма на самия педал,там смазвах,по помпата не съм пипал.

ivopifeca
26-05-2018, 23:15
Понеже питахте за казанчето за течноста - нека Ви зарадвам - частта която е за съединителят е тая в която влиза поплавъка. Ако там се "оголва", цапането с каквото и да е по механизма на помпата е само временно решение.
Гадно е, но.....За кво ми говорите:)Течност не се губи:)Четете ли?:)

ivan dimitrov
28-05-2018, 22:59
За кво ми говорите:)Течност не се губи:)Четете ли?:)

Чета, чета.
За ей това -

Здравейте,казанчето за спирачна течност на едно ли е с течността за съединителя,ако за съединителя е отделно ,къде се намира?От известно време чувствам прескачане-нещо като хруптене в самия педал на съединителя.Не винаги само по някога.Шумове няма,просто го усещам с крака си,залегах при педала но не виждам нищо нередно,все едно не лагерува,както трябва самия педал.Слагах диф.масло и на пружината...Пак същото,но само понякога го прави?
Ви говоря.
Ако някъде пишеше че не се губи течност, нямаше аз да пиша.

bobi1997
30-05-2018, 23:48
Здравейте, колеги! Напоследък ми се случи няколко пъти да имам следния проблем - колата пали след 3 или 4 пъти въртене. Като характерното е, че го прави след като е работила и после е стояла няколко часа. Също така в случаите, когато въртя и не пали дори не "прикюфква" и ако продължа да въртя няма шанс да запали. Чак на четвърто завъртане примерно пали и то от раз без повече от 1-2 секунди въртене. Надявам се съм го описал разбираемо проблемът. В движение колата няма проблеми и не забелязвам промяна в работата на мотора и вървенето.

Някой сблъсквал ли се е конкретно с такива симптоми и има ли някакви идеи? Ясно ми е, че най-вероятно е бобина или бензинова помпа, ама все пак ако някой го е играл това ще се радвам да сподели!

Също така ме интересува, конкретно за 1.6 мотора дали има комутатор? Понеже на 1.3-ката доколкото знам ЕКУ-то си управлява бобините. Това пластмасово блокче, което се намира на всмукателния колектор вдясно и на него пише GM всъщност какво е, щото на други коли точно така изглежда комутаторът?

Мерси предварително на отзовалите се! :big_bow_down:

ivan dimitrov
31-05-2018, 00:04
Това дето е в дясно и пише GM на него е MAP сензорът. В бобината е комутаторът. Тоест - в бобината има електроника, като поне в оригиналната е предвидена и защита срещу окъсяване. Бобината престава да подава искра след 2-3 сек, при съпротивлрние на товара под 2Ko.
Ако имате манометър, който да закачите към рейката(една от двете) ще се поизясни ситуацията. Ако не, ще се гадае, но не малко вероятно е да имате теч в резервоара. М/у помпата и "кошницата" има маркуче, което вероятно е или спукано, или връзката му е нарушена. Друг възможен пакостник, е регулатора на налягането на горивото. Ако правилно помня - колата Ви е изцяло и само на бензин.

bobi1997
31-05-2018, 00:14
Мерси за включването, колега. Да, точно така, колата е само на бензин. Преди време го имаше проблема да не пали от първия път, но от втория винаги и тогава се съмнявах в горивния регулатор, но така и не го проверих, защото проблемът някак си изчезна. Сега обаче е по-различно и дори с въртене 4-5 секунди не пали преди 4-ия път. Нямам манометър, но може да си купя. Със сигурност имам и работеща помпа от 1.3-ката ми старата, така че не ми е проблем да я пробвам и нея.

А и един малко странен въпрос, ама откакто я имам колата и винаги като застана в задната част бензиновата помпа се чуваше как жужи. Нормално ли е това на старата не се чуваше, а тази е доста шумна помпата? Може ли да е признак, че си заминава?

bobi1997
31-05-2018, 22:23
Така, малко развитие по темата колеги. Днеска си поръчах и закупих от ТиН една бобина Магнети Марели и се захванах да я сменя.

Един господ знае защо обаче два от кабелите, които са на колата са от мотор 1.3 и съответно не са правели изобщо добър контакт при бобината, нагорели са при лулите там, а после изгнили и единият ми остана в ръцете като го извадих. Като цяло изобщо не ми е ясно как е работила колата така, и то що-годе добре работеше, само дето беше почнал тоя проблем да не пали понякога като е била напечена в часовете преди това.

За щастие имах едни кабели от една 1.6-ца, която разглобявам и ги сложих, тях, но междувременно и проъчах НЖК, които ще дойдат в събота.

Не знам в крайна сметка проблемът с непаленето дали се е дължал на претоварената бобина, тъй като той не се появяваше винаги така или иначе, но впечатлението ми до тук е, че работата на колата е поне 2 пъти по-добра от преди, ще видя и с новите кабели как ще е.

Искам обаче да ви попитам, според вас така като са работили тия свещи с такива не добри връзки, добре ли е да ги сменя и тях? И ако да за бензин какви бихте препоръчали (освен Голден Лодж, които ясно е, че ги няма никъде)?

mordohy
31-05-2018, 23:31
Слагай иридиеви свещи! Аз съм с такива и трябва да ти кажа, че се родих.
Аз съм най-върлия привърженик на Лоджи, но....:crazy:

bobi1997
01-06-2018, 06:26
Слагай иридиеви свещи! Аз съм с такива и трябва да ти кажа, че се родих.
Аз съм най-върлия привърженик на Лоджи, но....:crazy:

Да, на старата бях с такива, но имах и газово. Та за това ви питах за чистия бензин да не би да не е препоръчително?

А също така забравих и да добавя, че и с новата бобина не се мина без премеждия. На корпуса и си е написано кой извод за кабела на кой цилиндър е, само че някой пиян китаец ги е щамповал цифрите явно, защото като ги наредих кабелите по тоя начин колата запали на 2 цилиндъра. Наредих ги както беше подредбата на оригиналната заводска бобина (т.е. напълно противоречащо на тази на Марелито) и хоп магия, всичко е наред. :knock:

ivan dimitrov
01-06-2018, 11:41
Бобината е правилно маркирана вероятно. Как броите цилиндрите?

bobi1997
01-06-2018, 13:55
Бобината е правилно маркирана вероятно. Как броите цилиндрите?

Заставайки с лице срещу колата на мое ляво отпред е 1-ви, после вдясно отпред 2-ри. Отзад вляво 3-ти и отзад вдясно 4-ти. Двете бобини са с различна маркировка на съответните изводи, което е наистина озадачаващо. Реших да следвам маркировката и колата заработи на два цилиндъра има-няма. Наредих ги според старата подредба и всичко е ОК. Ако се сетя после ще погледна как са маркирани двете бобини, и ще го напиша да видите, че наистина е така.

Разбира се остава да броя цилиндрите грешно, но и това ме съмнява с оглед на това, че и старите заводски кабели са номерирани кой в кой цилиндър отива.

mordohy
01-06-2018, 16:25
Така не става.
Има ляв борд и десен борд. Това се изяснява като си седнеш на задника в седалката.
В тоя блок има две бобини. Мериш с един мултицет! Там където дава някакво съпротивление са двата краища на едната бобина. По същата логика маркираш изводите на другата.
Ето ти и схемата:
На едната бобина връзваш предните цилиндри, ,а на другата задните. Без значение кой кабел къде е.Ако не пали разменяш само кабелите. Тия, които са били на предните ги слагаш на задните цилиндри и си готов.
По принцип 1-3 са предни, а 2-4 са задните цилиндри.
Дали ще размениш 1 и 3 и 2 с 4 няма никакво значение, понеже искра се подава едновременно в ГМТ и на двата цилиндъра, независимо, че само за единия е работен такт.

bobi1997
01-06-2018, 22:23
Ясно. Просто преди време го бях гледал в Аутодата, че е така поредността на цилиндрите, както аз го бях казал. Но както и да е явно съм ги улучил от втория път, защото сега нещата са си много добре.

А не разбрах за свещите все пак? Проблем ли е да карам с иридиеви на боксера при положение, че нямам газова?

BillyBoy`
01-06-2018, 22:37
Не,няма проблем.

ivopifeca
02-06-2018, 18:01
Чета, чета.
За ей това -

Ви говоря.
Ако някъде пишеше че не се губи течност, нямаше аз да пиша.Няма проблеми...явно и аз не съм се изразил правилно:)

---------- Post added at 15:01 ---------- Previous post was at 14:56 ----------

Така, малко развитие по темата колеги. Днеска си поръчах и закупих от ТиН една бобина Магнети Марели и се захванах да я сменя.

Един господ знае защо обаче два от кабелите, които са на колата са от мотор 1.3 и съответно не са правели изобщо добър контакт при бобината, нагорели са при лулите там, а после изгнили и единият ми остана в ръцете като го извадих. Като цяло изобщо не ми е ясно как е работила колата така, и то що-годе добре работеше, само дето беше почнал тоя проблем да не пали понякога като е била напечена в часовете преди това.

За щастие имах едни кабели от една 1.6-ца, която разглобявам и ги сложих, тях, но междувременно и проъчах НЖК, които ще дойдат в събота.

Не знам в крайна сметка проблемът с непаленето дали се е дължал на претоварената бобина, тъй като той не се появяваше винаги така или иначе, но впечатлението ми до тук е, че работата на колата е поне 2 пъти по-добра от преди, ще видя и с новите кабели как ще е.

Искам обаче да ви попитам, според вас така като са работили тия свещи с такива не добри връзки, добре ли е да ги сменя и тях? И ако да за бензин какви бихте препоръчали (освен Голден Лодж, които ясно е, че ги няма никъде)?Боби преди си бехме говорили за тва непалене...а и аз забравих да посоча тука-не съм сигурен ,дали не бях споменал,след смяна на свещи и кабели,пали почти без да върти...Оня ден долях бензин,че мразим да ми е под половината,и й правих малко ръчка само на бензин,да "продуха":)Лудница е!Не е от резачките,но за времето си и кубатурата си е била нервна нискобюджетна количка тва:)

bobi1997
02-06-2018, 19:44
Не,няма проблем.

Ясно, мерси.

Боби преди си бехме говорили за тва непалене...а и аз забравих да посоча тука-не съм сигурен ,дали не бях споменал,след смяна на свещи и кабели,пали почти без да върти...Оня ден долях бензин,че мразим да ми е под половината,и й правих малко ръчка само на бензин,да "продуха":)Лудница е!Не е от резачките,но за времето си и кубатурата си е била нервна нискобюджетна количка тва:)

Нервак си е 1.6-цата, нищо, че не е от бързите така е :hump:

Иначе аз за сега нямам проблеми с непалене с новата бобина. Днес се бях заловил да сменя свещите с иридиевите от старата, защото са само на има-няма хиляда километра, но като и видях свещите на мойта какви са си ги оставих. Някакъв Бош 4-полюсен и си бяха перфектни. В понеделник чакам и кабелите най-накрая, НЖК са, пък да видим. Но и до момента с новата бобина мога да кажа, че са една идея по-прилични нещата откъм работа на мотора.

ivan dimitrov
02-06-2018, 20:06
Нищо "нервно" няма при 1.6IE в 145/6 серията. Ако имате предвид 1 -ва от място и подскокът при отваряне на дроселът - това е недостатък. Истинската сила на тия мотори и трансмисия, е при катеренето по баири при остри завои.

ivopifeca
02-06-2018, 20:09
И аз требва да сменя и бубината,ма засега си работи перфектно,и се колебая-щом бачка,да не бараме:)

bobi1997
02-06-2018, 21:36
Нищо "нервно" няма при 1.6IE в 145/6 серията. Ако имате предвид 1 -ва от място и подскокът при отваряне на дроселът - това е недостатък. Истинската сила на тия мотори и трансмисия, е при катеренето по баири при остри завои.

Защо да е недостатък? Като цяло усещането ми е, че карам по-вървяща кола, отколкото всъщност върви, точно в тия моменти на рипане. За завоите не споря, ама и ако баира е прекалено голям си малее като всеки малолитражен атмосферен бензин. Преди карах Пежо 306 дизел с турбина и в завоите в баирите наистина си беше малка смърт, защото с 205 нютона при 1900 оборота не малее никога, а всички са чували за задното окачване на Пежата и какво прави в завои..

ivopifeca
02-06-2018, 22:25
Защо да е недостатък? Като цяло усещането ми е, че карам по-вървяща кола, отколкото всъщност върви, точно в тия моменти на рипане. За завоите не споря, ама и ако баира е прекалено голям си малее като всеки малолитражен атмосферен бензин. Преди карах Пежо 306 дизел с турбина и в завоите в баирите наистина си беше малка смърт, защото с 205 нютона при 1900 оборота не малее никога, а всички са чували за задното окачване на Пежата и какво прави в завои..Не зная,дали си имал предвид,че Пежото е много силно в завоите...Искам да попиташ 33-каджиите кво правят по път със завои:)А ако не ти хареса,питай ги тия със 116-ките...И все пак не искам да споря,че пежото не е кола,да не ме разбираш погрешно...Някога в квартала имаше доста 305-ци,505-ци,и знам че са расови коли,макар и по назад според Алфетта,132,Арджента...мое мнение:)

ivopifeca
02-06-2018, 23:05
Защо да е недостатък? Като цяло усещането ми е, че карам по-вървяща кола, отколкото всъщност върви, точно в тия моменти на рипане. За завоите не споря, ама и ако баира е прекалено голям си малее като всеки малолитражен атмосферен бензин. Преди карах Пежо 306 дизел с турбина и в завоите в баирите наистина си беше малка смърт, защото с 205 нютона при 1900 оборота не малее никога, а всички са чували за задното окачване на Пежата и какво прави в завои..Тия коли си искат обороти-да не ги изпускаш...Турбодизела е сила по баирите,говоря за стария-имам 2 146 тд-та...Но тия наще боксери ли са,каратисти ли,държиш ли им оборотите,му казваш-чао.Иначе си напълно прав,че като седнеш в дизела ти се струва ,че дърпа повече-незнам що така?Питай баща ми ,къде му подарих 146 тд-то,как го чаках на билото с боксера...а он ми вика-с къв бензин си бре:)

bobi1997
03-06-2018, 00:45
Тия коли си искат обороти-да не ги изпускаш...Турбодизела е сила по баирите,говоря за стария-имам 2 146 тд-та...Но тия наще боксери ли са,каратисти ли,държиш ли им оборотите,му казваш-чао.Иначе си напълно прав,че като седнеш в дизела ти се струва ,че дърпа повече-незнам що така?Питай баща ми ,къде му подарих 146 тд-то,как го чаках на билото с боксера...а он ми вика-с къв бензин си бре:)

Е това е основното, да, оборотите. За да изкарам същата динамика от боксера както от турбо-дизела при сходни коне, трябва боксера да го тумбя яко, но това са си характеристики на двигателите..

Но все пак съм на мнение, че усещането да караш който и да е боксер мотор на Алфа е по-добро от това да караш, който и да е турбо-дизел. Просто е различно. Нещата са много отвъд това да си по-бърз от другите..

ivan dimitrov
03-06-2018, 08:57
Номиналните обороти на 1.6ie са 4700, на въпросният турбо дизел, вероятно максималните са му толкова. Погледнах - на алфовият са даже по малко.
Най голям въртящ момент на боксера при 4500 на тд 2500.

bobi1997
04-06-2018, 06:56
И като се заговорихме за характеристики, искам да споделя един сайт, който открих наскоро.

http://rototest-research.eu/popup/performancegraphs.php?Flap=Graph&ChartsID=707

Конкретно в този линк е дадена дино графика на 1.6 боксера, само че какво изкарва на колела. Общо взето има около 12-13% загуби спрямо дадените номинални стойности на маховик.

Графиката на въртящия момент е особено интересна обаче :crazy:

И нещата са абсолютно коректни, защото съм гледал и графики в сайта на Скуадра Тунинг пак за боксерите и са така нещата, като там разликата е, че графиките ги дават на мотор, а не на колела.

https://www.squadra-tuning.nl/chiptuning/alfa-romeo/alfa-classico/145146-1-6-i-e-gm-injectie-2/

mordohy
06-06-2018, 21:15
Не зная,дали си имал предвид,че Пежото е много силно в завоите...Искам да попиташ 33-каджиите кво правят по път със завои:)А ако не ти хареса,питай ги тия със 116-ките...И все пак не искам да споря,че пежото не е кола,да не ме разбираш погрешно...Някога в квартала имаше доста 305-ци,505-ци,и знам че са расови коли,макар и по назад според Алфетта,132,Арджента...мое мнение:)
Ами да заповяда с моята :tooth:

ivopifeca
08-06-2018, 18:14
Ами да заповяда с моята :tooth:Кря на 90-тте бехме 3-ма с 33-спортвагон по път със завои,заедно с нас беха тръгнали други двама с голф 2 гти....Голфа го загубихме по Петрохан:)

bobi1997
09-06-2018, 21:20
Кря на 90-тте бехме 3-ма с 33-спортвагон по път със завои,заедно с нас беха тръгнали други двама с голф 2 гти....Голфа го загубихме по Петрохан:)

Ако някога в живота се докопам до 1.7 16в ще разбера за пълния потенциал на боксера, но на тоя етап съм си много доволен от 1.6-цата.

mordohy
10-06-2018, 09:58
Ако някога в живота се докопам до 1.7 16в ще разбера за пълния потенциал на боксера, но на тоя етап съм си много доволен от 1.6-цата.

Не се заблуждавай!
Читави 1.7 16в май няма, защото всеки ги кара на "пълният "им потенциал.:naughty:

ivopifeca
10-06-2018, 13:32
бобка пусни некоя снимка

bobi1997
10-06-2018, 21:40
Не се заблуждавай!
Читави 1.7 16в май няма, защото всеки ги кара на "пълният "им потенциал.:naughty:

Може би си прав, но до тука след скромните ми 30 хил. км и 2 години употреба на боксери на Алфа наблюденията са ми, че тия мотори са си кучета и ако се поддържа правилно и с необходимото разбиране няма какво толкова да стане.

Е естествено, че всеки мотор си има някакъв ресурс, но категорично на Алфа боксер не му е малък ресурса при правилна употреба даже и на "пълния" потенциал.

А читави 1.7 16в няма, защото за жалост повечето са били в ръцете на недостатъчно заинтересовани в правилната експлоатация на автомобила хора и резултатът от това е ясен. Това ти го казвам като наблюдение след като съм гледал поне няколко екземпляра от тия.

Последно имаше една черна 145 1.7 16в в София за продаване за 1000 лв., ама тамън бях взел 1.6-цата и щях да се озоря финансово.

бобка пусни некоя снимка

Тия дни ще я измия и ще я наснимам, ама аз вече съм по-свободен, така че може да се чуем направо да се видим другия уикенд.

bobi1997
11-06-2018, 18:27
Иво, ето малко снимки. Като цяло има какво да се желае от външния вид. Лакът на тавана е полюпен, но за щастие е само лакът и май ще се размина без боядисване. По интериора също има разни дреболии и не толкова дреболии, но и тях ще оправя.

До момента се бях концентрирал върху техническата част и вдруги ден ще съм подменил вече почти всичко възможно по предния мост без десен амортисьор, просто защото не мога да намеря. По електриката съм с нова бобина и кабели. Като цяло техническото състояние е повече от задоволително като за 23-годишна кола и най-сериозния към момента проблем е неработещият климатик.

По-късно мога да кача и цени за части и ремонти, които съм правил напоследък може би ще представлява интерес за хората с боксери така за сравнение.

BillyBoy`
12-06-2018, 08:57
Браво бре,много е готина.:).

mimouzunov
12-06-2018, 14:55
Иво, ето малко снимки. Като цяло има какво да се желае от външния вид. Лакът на тавана е полюпен, но за щастие е само лакът и май ще се размина без боядисване. По интериора също има разни дреболии и не толкова дреболии, но и тях ще оправя.

До момента се бях концентрирал върху техническата част и вдруги ден ще съм подменил вече почти всичко възможно по предния мост без десен амортисьор, просто защото не мога да намеря. По електриката съм с нова бобина и кабели. Като цяло техническото състояние е повече от задоволително като за 23-годишна кола и най-сериозния към момента проблем е неработещият климатик.

По-късно мога да кача и цени за части и ремонти, които съм правил напоследък може би ще представлява интерес за хората с боксери така за сравнение.

Малко в страни от темата, но би ли споделил как ще се излекува лака на тавана без боя!?
Не се жаяждам а питам съвсем сериозно защото и мен ме вълнува и ако има вариант да се оправи само лака ще е невероятно добре... (с бои и тн несъм наясно)

Sarge
12-06-2018, 19:16
Би трябвало да се получи като се изшкури с водна шкурка и после да се лакира, но резултата ще е под въпрос

bobi1997
12-06-2018, 19:33
Браво бре,много е готина.:).

Благодаря, радвам се, че и други го оценяват, и аз мисля, че е не лош екземпляр. :tongue2:

Малко в страни от темата, но би ли споделил как ще се излекува лака на тавана без боя!?
Не се жаяждам а питам съвсем сериозно защото и мен ме вълнува и ако има вариант да се оправи само лака ще е невероятно добре... (с бои и тн несъм наясно)

Хаха, хареса ми как поясни, че не се заяждаш. То вече в тоя форум, толкова сме се деформирали от безсмислени заяждания и нападки, че и това се налага понякога :mrgreen::mrgreen:

Иначе общо взето колегата в поста над мен го е казал. Водна шкурка, но само на ръка, като все още се двоумя за едрината на шкурката, с която да започна, дали на 2000 или по-малка първо. След това се полага лак, може би 2 ръце. След това водна на 2000 и пастиране с паста 3М 1-ца. Резултатът е крайно несигурен, но ще ми струва около 20 лв. и половин ден, а боядисването на целия таван няма да е под 100 лева, а и я ти улучат цвета, я не.

А и също важно е да разбереш дали все пак, цвета под падналия лак си е запазен, и ако е металик дали перлите си ги има. Това се случва като я измиеш и ако докато е мокра си възстанови цвета и блясъка, то имаш надежда.

Със сигурност като го опитам ще пусна снимки с резултата.

bobi1997
12-06-2018, 19:59
Пускам нов пост (че миналия щеше да стане 2 километра) с цени на части и труд на неща, които съм правил по колата. Информативно за останалите колеги:

Пълно обслужване в началото:
Водна помпа Metelli - 50 лв.
Масло Selenia 20k 4 литра - 60 лв.
Горивен филтър - 12 лв.
Въздушен филтър - 12 лв.
Маслен филтър - 6 лв.
Всички ремъци де що има (без ролки) + нов антифриз - 135 лв.
Труд за всичките тия операции при Румен - 190 лв.

Монтаж + преправяне на генерацията от 146-цата - 30 лв. в АСПО.

По електриката:
Бобина Magneti Marelli - 150 лв.
Кабели NGK - 59 лв.
Датчик за перките - 29 лв.
Тия неща сам си ги сменявах, поне за труд няма :mrgreen:

По спирачките и окачването 1-ви път:
Предни дискове Metelli - 80 лв.
Накладки TRW - 30 лв.
Челюсти - 40 лв.
Спирачен цилиндър за барабан - 19 лв.
Предни носачи 2 бр. Monroe - 100 лв.
Кормилни накрайници - 56 лв.
Тампони на биалетки - 8 лв.
Външен маншон полуоска - 19 лв.
Труд за тия неща при Румен - 185 лв + нова смяна на маслото.

По окачването 2-ри път:
Тампони макферсони - 90 лв.
Лагери макферсони - 50 лв.
Преден ляв амортисьор - 70 лв.
Прашници + противоударни тампони за аморт. - 30 лв.
Биалетки 2 бр. + тампони стаб. щанга - 40 лв.
Тия неща утре отивам при Румен да ги прави и за труд не знам колко ще е.

Това е, като цяло. Някои неща ги пазарувам от Тех-ко и там имам голяма отстъпка, но много от нещата ги няма там и ходя в ТиН или в магазина за Алфа на Ал. Стамболийски, където пък има отстъпка за форума, съответно 25% и 10%.

mimouzunov
12-06-2018, 23:44
Благодаря, радвам се, че и други го оценяват, и аз мисля, че е не лош екземпляр. :tongue2:

Хаха, хареса ми как поясни, че не се заяждаш. То вече в тоя форум, толкова сме се деформирали от безсмислени заяждания и нападки, че и това се налага понякога :mrgreen::mrgreen:

Иначе общо взето колегата в поста над мен го е казал. Водна шкурка, но само на ръка, като все още се двоумя за едрината на шкурката, с която да започна, дали на 2000 или по-малка първо. След това се полага лак, може би 2 ръце. След това водна на 2000 и пастиране с паста 3М 1-ца. Резултатът е крайно несигурен, но ще ми струва около 20 лв. и половин ден, а боядисването на целия таван няма да е под 100 лева, а и я ти улучат цвета, я не.

А и също важно е да разбереш дали все пак, цвета под падналия лак си е запазен, и ако е металик дали перлите си ги има. Това се случва като я измиеш и ако докато е мокра си възстанови цвета и блясъка, то имаш надежда.

Със сигурност като го опитам ще пусна снимки с резултата.

В средата на тавана имам една "лента" с повреден лак... Ще пробвам да мокря и ще видя какво става...

ivopifeca
16-06-2018, 16:38

Бях на път тия дни,и сега виждам...Много ти е хубава колата,Бобка,и евала за грижите,които полагаш...Аз днес поглезих моя боксер с нещо,но не искам да пиша тука,да не излезе реклама.Иначе и аз требва да обърна внимание на предното окачване,че от известно време имам чат пат потропване от дясно:)

bobi1997
16-06-2018, 23:08
Бях на път тия дни,и сега виждам...Много ти е хубава колата,Бобка,и евала за грижите,които полагаш...Аз днес поглезих моя боксер с нещо,но не искам да пиша тука,да не излезе реклама.Иначе и аз требва да обърна внимание на предното окачване,че от известно време имам чат пат потропване от дясно:)

Сега като смених всичко все едно карам друга кола. Разликата е голяма, но и сериозни финанси набих. Ама от днеска съм в нов филм. Не ще да гасне и не мога да разбера от какво е. Връщам контактния ключ, вадя го, колата работи :shocking:

Има допълнително монтирана аларма, на която спря да и работи дистанционното и проблемът се появи две запалвания след като ми се наложи да я запаля на пищяща аларма, понеже не можах да я изключа.

Някой колега да се е сблъсквал с нещо подобно някога, при каквато и да е кола, и да има някакви идеи?

ivopifeca
17-06-2018, 09:21
Аз съм виждал това ,но при мерцедес124 дизел-там са от едни вакуми...Ама па при бензинова кола?Дали не е от клемореда на контактния ключ?Нещо по токовете ще е.Нека по знаещите да дават съвети.Между другото опитай да се свържеш с колегата Екотроник,доста компетентни съвети дава.

ivan dimitrov
17-06-2018, 15:59
Сега като смених всичко все едно карам друга кола. Разликата е голяма, но и сериозни финанси набих. Ама от днеска съм в нов филм. Не ще да гасне и не мога да разбера от какво е. Връщам контактния ключ, вадя го, колата работи :shocking:

Има допълнително монтирана аларма, на която спря да и работи дистанционното и проблемът се появи две запалвания след като ми се наложи да я запаля на пищяща аларма, понеже не можах да я изключа.

Някой колега да се е сблъсквал с нещо подобно някога, при каквато и да е кола, и да има някакви идеи?

Алармата има ли имобилайзер? На първо време, можете да проверите дали основното реле на Рочестъра не е "залепнало". S41 първото в черната кутия до акомулаторът. Поне мисля че беше първото.
п.п. Погледнах схемата - от контактният ключ или от алармата(зависи как е монтирана) ще да е проблемът. и двете релета се захранват само когато ключът е на "контакт".

bobi1997
17-06-2018, 20:46
Алармата има ли имобилайзер? На първо време, можете да проверите дали основното реле на Рочестъра не е "залепнало". S41 първото в черната кутия до акомулаторът. Поне мисля че беше първото.
п.п. Погледнах схемата - от контактният ключ или от алармата(зависи как е монтирана) ще да е проблемът. и двете релета се захранват само когато ключът е на "контакт".

Благодаря за включването! Алармата предполагам няма имобилайзер, защото вчера успях да запаля с пищяща аларма. Иначе пропуснах да добавя, че се появи след пороя проблемът. Като се оказаха запушени дренажите на кухината при моторчето на чистачките и през парното ме е наводнявали вътре и покрай компа. Свалях ЕКУ-то и няма следи да е имало вода в него.

Днеска утрепах цял ден пред блока и общо взето стигнах до това:
Смених и двете релета в кутията - основното и това на бензиновата помпа - не беше от тях.

Изследвах алармата и проявите на симптомите на негаснене - прави го и с аларма и с напълно изключена аларма (махах буксата на алармата и пробвах много пъти).

Смених два клемореда освен моя (гарантирано работещи, защото аз съм ги свалял от работещите някога Алфи, които сега са на части пред блока :gay[1]:
Та и от клеморедите не е, защото го правеше като проблем с всеки един от тях. Накрая с баща ми нещо разцъкахме с едната букса, която влиза в клемореда (тази, която е за контакт, защото другата е за стартер) и като че ли се оправиха нещата, защото много пъти не го правеше това и работи дълго време колата.

Но като цяло основния симптом съпътващ негасненето беше това, че дори когато върна ключа и го извадя, на таблото с уредите продължаваха да светят лампите за акумулатор, масло и дюзата понякога. Също така дори след процедурите през деня пак го направи на 1-2 пъти и странното беше, че при свалено странично стъкло го направи и после като вдигнахме стъклото се оправи.

Заключението ми е, че или има някаква зверска утечка някъде като цяло по инсталацията или някаква студена спойка в ЕКУ-то ебава историята. Вие как мислите? Едно със сигурност е ясно - причината е навлязлата вода. Но прегледах и бушонното табло и даже го свалих - сухо е...

bobi1997
24-06-2018, 13:26
Здравейте, колеги! Нужен ми е нов преден тампон за мотора, ама никъде не мога да намеря. Някакви идеи откъде и как да се сдобия с нов? Читав, втора употреба ми е ясно..

Lenkov
03-07-2018, 12:39
Здравейте колеги, и аз имам проблем с Боксера. Присветва ми лампичката като дюза като натисна педала до долу, дали някой има идея от какво може да идва проблема? Или да я закачим на компютър? Малко след това като успокои и свали оборотите лампичката изгасва. От София съм, колата е 146 1.7 16в боксер. Никога не е имала газ. Поздрави!

mordohy
03-07-2018, 21:30
Здравейте колеги, и аз имам проблем с Боксера. Присветва ми лампичката като дюза като натисна педала до долу, дали някой има идея от какво може да идва проблема? Или да я закачим на компютър? Малко след това като успокои и свали оборотите лампичката изгасва. От София съм, колата е 146 1.7 16в боксер. Никога не е имала газ. Поздрави!
Това е нормално. Просто компа се самоадаптира.

Lenkov
03-07-2018, 21:59
Всеки път ли се самоадаптира? Според мен записва грешка и нещо не му е както трябва. Не го прави еднократно.

bobi1997
20-07-2018, 20:30
Всеки път ли се самоадаптира? Според мен записва грешка и нещо не му е както трябва. Не го прави еднократно.

Пропуснахме да напишем с колегата какво се получи...Закачихме я колата и диагностиката показа ламбда сонда. Понеже и разхода му е голям, явно при пълна газ и по-сериозно натоварване сместа не е коректна и ЕКУ-то излиза извън обхват, та за това светва лампата с дюзата, а после угасва, но си записва грешката.

ivan dimitrov
21-07-2018, 11:44
Това имах предвид, като написах че е важно как се "четат" данните. За ЕКУ то, грешка е ако нивото на сондата се задържи не променено за по дълго време от определеното. Сондата има две състояния, възприемни от ЕКУ за нормални - ниско и високо. В което и от двете да остане по дълго сондата, все ще се възприема за грешка. За капак, даже и да се променят нивата, ако фронтовете не са достатъчно стръмни - отново. В резултат - ЕКУ пренебрегва показанията на сондата и се "движи" по карта.
От там - повишен разход и т.н.т.
Възниква въпросът - защо сондата ги прави тия номера. Може да е дефектна самата тя, но може и да не е.
За правилната диагностика, не е достатъчно да се види че е записана грешка.

bobi1997
21-07-2018, 18:57
Факт. Предполагам, че сондата може да се замери с мултицет и като резултата се сравни с някакви референтни граници, това да покаже дали е читава или пак не е сигурно?

ivan dimitrov
21-07-2018, 19:29
Не е толкова просто. Първо - мултицетът не може да установи дали сондата работи коректно, за целта трябва осцилограф. Второ - и осцилографът в повечето случаи не може да каже - сондата ли е виновна. Това е така, защото изправната сонда е само един от датчиците участващи в смесообразуването. Участие взимат - тя(ламбдата), датчикът за температура, ТПС, дебитомерът, датчикът за температура на входящият въздъх, оборотомерът(не точно уредът на таблото) и отчасти детонационният датчик(косвено, когато го има). Тъпото е, че може даден проблем, отчетен като грешка на сондата, въобще да не се дължи на проблемен датчик. А всички изброени датчици се следят за изправност от ЕКУ. Само дето за неизправен се възприема датчик, чийто показания излизат извън границите, а ако дават грешна информация, но в заложените граници показанията участват в сметките.
Двулъчев осцилограф, може да открие достатъчно надеждно неизправна сонда. Нормално, в рботен режим на сондата, смесообразуването се регулира от цикъл на последователно приближаване. Следователно - ако следим инжекторните времена и нивото на сондата, в много от случаите можем да хванем неизправна сонда. Интересно е какво става ако налягането в горивната система(рейката) е доста по различно от предписаното, или ако някой инжектор "пикае".
Аз даже не съм диагностик и сигурно пропускам нещо.
За целите на темата е достатъчно да се знае - закачането към кабел с някакъв софтуер не е диагностика. Грешната информация е по вредна от липсата на такава.

bobi1997
21-07-2018, 19:53
Информацията, която даваш е много полезна и интересна. Но тя ме навежда на мисълта, че в 99.9% от сервизите в България, значи не правят диагностика. Защото съм убеден, че никой няма да седне да си играе да прави толкова задълбочени и подробни проверки.

Иначе и със софтуера може да се следят едновременно времето на впръскване и нивото на сондата.

ivan dimitrov
21-07-2018, 20:09
Не са това процентите, но да, на места е така.
Верно могат да се следят едновремено нивата на сондата и инжекторните времена през кабел и софтуер. Обаче.... това е според ЕКУ, софтуерът и кабелът. Както по напред писах - за еку нивата се променят само ако фронтовете на сигналът са в допустимите граници. Ако се променят с по полегат фронт("мудна сонда"), то промяната се отчита грешно(или не се), което за правилната диагностика е недопустимо. И на мен би ми се искало да са прости нещата, но.... уви, не са.

alfatal
27-07-2018, 18:54
Здравейте,понеже имам едно въпросче за боксера реших да пиша тук , дано не обидя никой.Значи колата ми е 146 1.6 боксер.Колата придърпва доста дразнещо в ниските предимно студена топла не го прави ....Според вас какво може да е? Съединителя отпада като вариант , защо преди 2 години е сменян и все си придърпва.Свещи съм сменял няколко комплекта Бош и сега съм с беру ами не е и от тях, защото със всичките комплекти се е държи еднакво, кабели не съм сменял, но колата работи перфектно като загрее , пробвал съм ги в тъмното от никъде не хвърлят искри ... Горивния филтър също е сменен скоро...Та да попитам вашите боксери придърпват ли или не ? Аз все мисля дали не е от дюзите , но пък студена и топла върви прекрасно във високите и не прекъсва ... аз си мисля да не е някой О-пръстен на някоя дюза и студена от там да взима въздух?
Благодаря предварително!

bobi1997
27-07-2018, 22:38
Няма кой да обидиш колега, все пак тази тема е точно за това - въпроси за боксера. Иначе два са ти основните варианта така на прима виста - температурен датчик на инжекциона или ламбда сонда. Какъв ти е разхода? Разбира се, може ламбдата само да е станала мързелива и изобщо не е задължително всичко това да е гарнирано с висок разход.

mordohy
28-07-2018, 10:13
Здравейте,понеже имам едно въпросче за боксера реших да пиша тук , дано не обидя никой.Значи колата ми е 146 1.6 боксер.Колата придърпва доста дразнещо в ниските предимно студена топла не го прави ....Според вас какво може да е? Съединителя отпада като вариант , защо преди 2 години е сменян и все си придърпва.Свещи съм сменял няколко комплекта Бош и сега съм с беру ами не е и от тях, защото със всичките комплекти се е държи еднакво, кабели не съм сменял, но колата работи перфектно като загрее , пробвал съм ги в тъмното от никъде не хвърлят искри ... Горивния филтър също е сменен скоро...Та да попитам вашите боксери придърпват ли или не ? Аз все мисля дали не е от дюзите , но пък студена и топла върви прекрасно във високите и не прекъсва ... аз си мисля да не е някой О-пръстен на някоя дюза и студена от там да взима въздух?
Благодаря предварително!

Въпросът е дъвкан доста пъти, но от личният ми опит, на първо място с около 85% са свещите. Голям луфт между електродите, нещо което не е модерно вече да се гледа. В тая графа ще сложа и още един подобен проблем, на който никой не обръща внимание. Искрата е слаба. Получава се от лош ток. Причината най-вече е от главното реле или от повишена консумация на ток в паралелните вериги. Например от клапана за бензинови пари. При мене на първата беше така и даже бях сложил допълнително реле, което захранваше само бобините. Да вметна, че всички, които говорят за проблем със свещите Голден Лоджи 25Н са с този проблем. Проблемът се "диагностицира" с два чифта кабели. Всеки чифт има по два кабела 1.5 мм с по една мъжка кабелна обувка . Махат се двете релета и с тях се подава ток директно от акумулатора на клеми 87 на главните релета. В повечето случаи има поразителен ефект. След това е лесно да се открие проблема.
Следващият заподозрян е датчикът за температура на охлаждащата течност. До сега такъв повреден съм виждал само след удар с чук.
Следва нисък дебит на бензина.Разбирай запушен филтър или скапана помпа. Дебитът да не се бърка с налягане, защото налягане може да има, но като заработи моторът, поради липса на дебит спада и налягането и сместа става бедна, а компа пощурява.
Това е моят опит.
Аз наблягам първо повече на хеви метъла, а после на електрониката. Там Ванката го е изписал много изчерпателно.

ivan dimitrov
28-07-2018, 17:53
Първо - показанията на ламдата не са важни при студен двигател, защото са неверни и компа не ги взима предвид. Второ - да не се окаже че търсим телето под камилата(след като миналата година го изядохме на стекове). В 145/6 боксерът е много чувствителен към отварянето на дроселът. В момента на отварянето се усеща рязко придърпване на първа скорост. Тия коли не могат да се движат с много ниска скорост без да се ползва полусъединител. Малко е тъпо, но....
Особено осезаемо е ако тръгнем при студен мотор, когато оборотите не са 800 а по вече. Това е в случай че колегата се оплаква от придърпване(както пише). Ако иде реч за неравномерна работа на минимални обороти - това е "друга бира".

mordohy
29-07-2018, 09:54
Първо - показанията на ламдата не са важни при студен двигател, защото са неверни и компа не ги взима предвид. Второ - да не се окаже че търсим телето под камилата(след като миналата година го изядохме на стекове). В 145/6 боксерът е много чувствителен към отварянето на дроселът. В момента на отварянето се усеща рязко придърпване на първа скорост. Тия коли не могат да се движат с много ниска скорост без да се ползва полусъединител. Малко е тъпо, но....
Особено осезаемо е ако тръгнем при студен мотор, когато оборотите не са 800 а по вече. Това е в случай че колегата се оплаква от придърпване(както пише). Ако иде реч за неравномерна работа на минимални обороти - това е "друга бира".
Все забравям, че говорим за 145. Там ТПС-а е фиксиран и не подлежи на реглаж. Това не е така при 33-ка и тоя ефект се коригира. Обаче пак си провери свещите и токовете!!!
Ламбда сонда не работи при студен мотор. Компа не се съобразява нея. Тя се включва в схемата от датчика за температура на охлаждащата течност.

alfatal
29-07-2018, 19:25
Благодаря на всички за подробните отговори! Значи реших да купя нов темп. датчик, той е евтин и не ми пречи да пробвам. А за разстоянието на електродите уж го смалих, но ме е страх да не го направя прекалено малко. И аз донякъде се съмнявам в тоците, защото колата хич не е млада.Сега тази седмица съм малко зает, но като се освободя ще я подхващам и ще напиша какво се е случило. :drive:

Sarge
29-07-2018, 21:08
Напълно подкрепям мненията колегата да си види токовете, последно една от двойните бубини ми направи такава мизерия да се предаде бавно единия и извод което доведе до осезаемо придърпване като се отнеме газта, докато в обороти на 3 цилиндъра се усеща лека загуба на мощност ако не се кара бързо...
Иначе едно профилактично почистване на дросела няма да навреди, само може да помогне!

bobi1997
30-07-2018, 01:04
Ако съм го разбрал правилно колегата, колата придърпва при каране в ниските, докато е студена, а не при самото потегляне. Аз го имах същия проблем на 1.3-ката като в добавка към това имаше нестабилна работа на празен ход първите 1-2 минути след студен старт. И ако в това време се опиташ да я караш се получава придърпването.

Та за въпросния проблем - бях сменил и двете бобини, нови кабели, иридиеви свещи с платинен електрод. Еми правеше си го пак и тогава, така че не съм съгласен, че са тоците, ако това са симптомите на проблема.

По-скоро правилно си се ориентирал да смениш първо темп. датчик.

mordohy
31-07-2018, 16:44
Ако съм го разбрал правилно колегата, колата придърпва при каране в ниските, докато е студена, а не при самото потегляне. Аз го имах същия проблем на 1.3-ката като в добавка към това имаше нестабилна работа на празен ход първите 1-2 минути след студен старт. И ако в това време се опиташ да я караш се получава придърпването.

Та за въпросния проблем - бях сменил и двете бобини, нови кабели, иридиеви свещи с платинен електрод. Еми правеше си го пак и тогава, така че не съм съгласен, че са тоците, ако това са симптомите на проблема.

По-скоро правилно си се ориентирал да смениш първо темп. датчик.
Боби, ако токът на ниската част е слаб, то с никаква смяна на бобини и свещи няма да го оправиш. Придърпването и нестабилната работа може да е и от излишен въздух. Разбирай-смуче от някъде.

ivan dimitrov
31-07-2018, 19:18
Дяволът е в подробностите. Никъде не пише че моторът работи неравномерно. Пише - придърпва в ниските. Колко ниски, при какви условия(освен че при студен мотор).... не пишеее. И започва гадаенето......и смяна на вероятно изправни компоненти.

bobi1997
31-07-2018, 21:08
Боби, ако токът на ниската част е слаб, то с никаква смяна на бобини и свещи няма да го оправиш. Придърпването и нестабилната работа може да е и от излишен въздух. Разбирай-смуче от някъде.

Ясно, но в такъв случай каква е причината токът да се "засилва" след като колата загрее?

Sarge
01-08-2018, 08:01
Примерно отпускаща се гняс по дросела вследствие на топлината, микро пукнатини по някоя намотка в бубина, леко зацапана свещ и още милион неща вероятно :crazy:

След като колегата си има нов датчик да си го смени първо него, след това аз бих почистил дросела и бих пробвал дали някой цилиндър не се губи, не всеки би го хванал ако колата принципно не работи идеално. Най-безопасно ще е да откача по кабел за свещ от бубината и да пробва да запали, ако не открива разлика след някой опит, значи си има проблем в съответстващия цилиндър...

ivan dimitrov
01-08-2018, 17:22
В двата края на всяка бубина има по свещ за цилиндър. Колко да е безопасно откачането на кабел от страната на която и да е от тях?. И да забравим разряда, какво ще се случи с искрата на цилиндъра, чийто кабел е все пак включен? А и колегата май все още няма нов датчик, но ще си купи, щото получава съвети.

mordohy
01-08-2018, 20:25
Ясно, но в такъв случай каква е причината токът да се "засилва" след като колата загрее?
Той не се засилва. Просто загрява и горивото се разпръсква по-добре.
А като опция си провери и зацепването на ангренажните ремъци и особено на десния, който има свойството да прави простотии. Махаш двете тапи на кожисите и въртиш леко. Трябва по едно и също време да си покажат муцуните белезите на ангренажните колела.

bobi1997
02-08-2018, 09:02
Той не се засилва. Просто загрява и горивото се разпръсква по-добре.
А като опция си провери и зацепването на ангренажните ремъци и особено на десния, който има свойството да прави простотии. Махаш двете тапи на кожисите и въртиш леко. Трябва по едно и също време да си покажат муцуните белезите на ангренажните колела.

То това беше на старата. Сега на тази смених ангренажите при Румен още като я взех и няма никакви проблеми. Но каква е причината десния ангренаж конкретно да прескача?

mordohy
02-08-2018, 18:35
То това беше на старата. Сега на тази смених ангренажите при Румен още като я взех и няма никакви проблеми. Но каква е причината десния ангренаж конкретно да прескача?
Има свойството по-лесно да се разхлабва. Но грешки се допускат още при зацепването, защото не стои на белег, а с няколко зъба напред. Под напрежение е от клапан.

alfatal
03-08-2018, 01:49
Здравейте! Значи смених темп. датчик и няма никаква промяна... А дросела не съм го чистил защото е идеално чист. Един познат ми даде съвет да премеря компресия. Значи извинявам се ако не съм се изразил правилно, мотора тресе на място(на празен ход) и от това тресене се получава придърпването според мен.Моя приятел като я запалих, каза че чува бумкане в колекторите и каза че може някой клапан да не затваря добре. Та ще меря компресия, защото каза, че може някой хидравличен повдигач да е блокирал отворен и в ниските някой клапан да не затваря добре.... Колата се кара с 10в40 и не го пипа.

ivan dimitrov
04-08-2018, 02:09
Пишете че придърпва докато е студена и не го прави като загрее. Въпросът е тресенето на празен ход изчезва ли като стопли, равномерно ли тресе на празен ход или не.
Имайте предвид, че хората са сложили тия хидравлични повдигачи, защото като загрее моторът, клапаните стават по дълги. Та, ако има блокирал повдигач, то е редно като загрее да остава по отворен клапанът. Инак - никога не е излишно да се измери компресията.

alfatal
04-08-2018, 10:15
Пишете че придърпва докато е студена и не го прави като загрее. Въпросът е тресенето на празен ход изчезва ли като стопли, равномерно ли тресе на празен ход или не.
Имайте предвид, че хората са сложили тия хидравлични повдигачи, защото като загрее моторът, клапаните стават по дълги. Та, ако има блокирал повдигач, то е редно като загрее да остава по отворен клапанът. Инак - никога не е излишно да се измери компресията.

Значи като е студена, не мога да го усетя дали тресе, като е студена придърпва доста и мотора все едно прекъсва, не мога да кажа със сигурност дали тресе студена защото се забелязва когато оборотите паднат малко под 1000, а на топъл мотор (според мен не прекъсва придърпването изчезва но като съм на място без газ тресе равномерно през 2секунди някъде.

ivan dimitrov
13-08-2018, 13:08
Поне на мен, според описанието, ми изглежда да са два отделни проблема. Това притрисане на място може да се дължи и на клапан, действително. Но може да е и от запалителната система. Боксера е разположен така, че инерционните сили се усещат много.
Прекъсването може да е от не добре работещ инжектор.
Ако разполагате с време и Ви се занимава, като е студен моторът, най добре да не е пален с часове, стартирате и след секунда гасите след което вадите и оглеждате свещите. Целта е да се види дали някоя от тях не е "мокра".

alfatal
13-08-2018, 18:29
Здравейте отново!Благодаря че ми обърнахте внимание...та сега да споределя малкото развитие. Значи мотора на място тресеше доста и се усещаше в купето...Вчера сменях ангренажите(сам за първи път) и това тресене определо изчезна.. мотора пак се клати в коша , но по-леко и в купето не се усеща нищо, та си мисля, че мотора не е бил идеално зацепен (аз го зацепвах по оригиналните белези).. Но естествено пак проблем , бях купил ремъци дайко и ролки бреда... обаче като сглобих колата установих, че тези ролки до 2000 оборота са шумни даже направо си вият или свирят , не мога да го опиша, съответно разхлабих ангренажите, промяна почти нямаше , явно менте ролки и ще трябва пак да купувам , но ще покарам малко с тези, че нямам възможност за други сега, а това със свещите ще го пробвам ... и колеги кажете марка и ориентировачна цена на кабелите за свещите, че тези уж нямат проблеми (оригиналните са), но на две свещи са много хлабави лулите.

ivan dimitrov
13-08-2018, 19:20
Веднага си стегнете ремъците по предписание. И аз съм с Бреда, и моите виеха известно време, след това утихнаха.
С кабелите е трагедия. Внимавайте да не се сдобиете с неподходящи за моделът. При свещите са еднакви, от към бубината не са. Ако вашите кабели са с добра изолация и не са прекъснали, а проблемът е само в захващането към свещите то по добре не ги сменяйте. Не помня що за марка ползвам, но са/бяха с тенекиена лула. Трагични са просто но... каквото доставиха, това монтирах. Цената е 50-60лв.

bobi1997
13-08-2018, 23:32
Кабелите са на цени от 30-40 до 60-70 лева ориентировъчно както е казал колегата, зависи от марката. Аз сложих НЖК за 59 лева (с гумени лули) в комбинация с нова бобина на Марели и за сега съм доволен. Свещите само ги прегледах, защото са на малко километри и са ги сменявали преди мен, но ми се видяха добре. Някакви Бош Супер 4 или нещо такова, 4-полюсни са.

п.С: Относно захващането на кабелите към бобината - наистина внимавайте, защото на външен вид и за 1.3 и 1.6 са еднакви. Погледнете си захващането на вашите и вземете такива.

alfatal
13-08-2018, 23:48
Значи сега пробвах кабелите, пръсках ги в тъмното да не кажа че ги изкъпах, нито светеха от някъде, нито мотора промени работата си.... Та какво ще ме посъветвате с кабелите?Благодаря предварително!

ivan dimitrov
14-08-2018, 00:09
Аз не бих ги сменял. Не се знае на какво ще попаднете. Моите след като ги сложих, ме принудиха да изкарам към километър сравнително стръмен наклон на три цилиндъра. Единият направо си беше изскочил и си плющеше искри наляво/надясно, тоест - правеше се на Зевс не където трябва. А при монтажът съвсен ясно се усещаше изщракването, при закопчаването към свеща. Сега са без тенекията която предизвиква измъкването, но пък лулите не уплътняват към главата, както е при оригиналните. Преди това ми доставиха комплект в който два от кабелите са по къси от необходимото, едни които са с друго захващане към бубината и едни съвсем ментеливи с метални лули и резистори в лулите. Накратко - мъкааааа, мъкааа.

bobi1997
14-08-2018, 07:49
Щом не светят в тъмното, може да не ги сменяваш. Ако решиш да ги смениш все пак, и нещо те притеснява, можеш да ми пишеш и аз ще ти ги поръчам и изпратя ако не си от София, защото знам кои са точните. Успех!

alfatal
19-08-2018, 19:29
Здравейте отново! Благодаря на всички които отделиха време за въпросите ми! При мене има доста подобрение... Значи.,след като смених ангренажите колата много намали тресенето. Онзи ден като се ровичках почистих бензиновия регулатор и като си гледах маркуча на мап сензора ми се стори хлабавав и му сложих една скобичка, и ооо чудо този боксер заработи равномерно, и придърпване на топъл двигател няма а на студен почти не се усеща. Като загрее биксерчето мърка, а на студен двигател има какво да се желае още...не съм сменял датчика за температурата на вход въздух, но не знам дали да го сменям, и имам един въпрос(извинявам се ако съм досаден) не е ли добре да отведа маркучите за картерните газове някъде другаде, да не бъркат работата, да влиза само чист въздух в колекторите?

bobi1997
19-08-2018, 23:28
Датчик за темп. на входящ въздух не виждам, защо трябва да сменяш. За инжекциона важен е темп. датчик за антифриза, и той се намира на десния всмукател отзад, близо до щеката за маслото.

Иначе за картерните газове не знам. Много хора предпочитат да ги махнат, но освен да ти е по-чист колектора, аз друг плюс не виждам. И даже и с картерни газове не е особено мръсен, поне при моите боксери до сега.

mordohy
19-08-2018, 23:49
За да не се пишат повече простотии, ето каква е функцията на тая система:
Изгорели газове преминават през сегментите и повишават налягането в картера. По този начин, иначе не течащи мотори започват да изпускат масло от където им падне. Най-лошо е, когато е запушен масленият сепаратор.Дори редукторите, каквито са скоростните ни кутии имат отдушник, за да не се повишава налягането.
Когато системата за изсмукване на картерните газове работи, тя създава отрицателно налягане и вече през пробойните в системата започва да смуче въздух, а не да тече маслото.
Като съпътстващи хубосии е висок разход на масло, течове, а понякога и взрив на сместа от маслени изпарения и неизгорели газове. Някой може да добави и още.

bobi1997
20-08-2018, 19:25
От написаното от теб може да обобщим, че е по-добре да си бъде системата както е направена заводски, и реално да си бъдат засмуквани към колектора тези газове, нали така?

ivan dimitrov
22-08-2018, 20:22
Най малко от екологична гледна точка е по добре. Някой твърдят че недоизгорелите въглеводороди от газовете и маслените пари се оползотворяват, но е трудно доказуемо.
Лесно се доказва че е недопустимо да се затапва отдушникът(Иво каза какво се случва) и че тая смрад е вредна за околната среда(ако я изс... навън, в тоя и вид).

mordohy
22-08-2018, 21:50
От написаното от теб може да обобщим, че е по-добре да си бъде системата както е направена заводски, и реално да си бъдат засмуквани към колектора тези газове, нали така?

Да! Освен това, да поухажвам еколозите, вкарването на тия газове за "повторна преработка" намаляват азотните окиси.
И съвсем прагматично, ние не сме по-умни от инженерите, дето са създали тия мотори. Правили са хиляди тестове, преди да кажат как да работят и с какви масла и горива.:cheers:

alfatal
22-08-2018, 21:53
Благодаря за разясненията,значи нищо няма да пипам. Само да попитам, защо моя боксер (рочестър) датчика за температурата е черен, а не син, аз знаех,че трябва да е син?

mordohy
22-08-2018, 21:58
Благодаря за разясненията,значи нищо няма да пипам. Само да попитам, защо моя боксер (рочестър) датчика за температурата е черен, а не син, аз знаех,че трябва да е син?
Това не мога да ти кажа. Възможно е цветът да няма нищо общо с графиката му. Възможно е да бъркаш датчика за компа с тоя за уреда. Ако не създава проблеми не го ръчкай!!! Имай в предвид, че боксерите имат много добри инжекциони, които сами се самоадаптират. При тях най-важни са ауспусите и ламбда сонда. С останалото сами се оправят

alfatal
22-08-2018, 22:02
Това не мога да ти кажа. Възможно е цветът да няма нищо общо с графиката му. Възможно е да бъркаш датчика за компа с тоя за уреда. Ако не създава проблеми не го ръчкай!!! Имай в предвид, че боксерите имат много добри инжекциони, които сами се самоадаптират. При тях най-важни са ауспусите и ламбда сонда. С останалото сами се оправят

Не го бъркам, само той е с 2 кабела...проблема е че не ми харесва как работи студена и че бавно падат оборотите, студена ламбата не работи ... та се каня да сменя този датчик , защото друго не остана...

mordohy
22-08-2018, 22:19
Не го бъркам, само той е с 2 кабела...проблема е че не ми харесва как работи студена и че бавно падат оборотите, студена ламбата не работи ... та се каня да сменя този датчик , защото друго не остана...
А тия неща, дето ти ги казвах за тоци и свещи направи ли ги!?
Иначе датчика го сменявай! Колкото кутия цигари струва.

alfatal
22-08-2018, 22:31
А тия неща, дето ти ги казвах за тоци и свещи направи ли ги!?
Иначе датчика го сменявай! Колкото кутия цигари струва.

Да значи по тоците ,всяка една букса която съм я достигнал съм я чистил с контактен спрей и двете релета отпред ги чистих от нагар... свещите са със идеален цвят ,проверил съм разстоянието им(сега съм с беру, но мисля да сложа денсо еднополюсни при следваща смяна),проверил съм вакуумите, и след всичкитези процедури има промяна,но не работи хубаво, вчера вечерта нарочно я запалих студена и веднага я форсирах мииии гърмеше в изпускателите и мирише на суров бензин(богата смес мисля)....а не е от свещи ....само дюзите не знам как са

ivan dimitrov
22-08-2018, 23:16
Да форсираш студен двигател, е като да изнасилиш моме в градинката пред блокът. Естествено че ще е богата сместа, веднага след старта. Двигателят е в режим подгряване, горивото се налива с лейката, сондата не се следи, работи се по "карта". Ако бавно сваля оборотите, вакуумите са наред и дроселът не засяда леко отворен - или МПХ се лигави, или има записани грешки, които както много пъти става дума, се чистят с откачане на батерията и(за по сигурно) двата куплунга на компа. Но да уточним - какво е бавно. Нормално, до две три секунди след старта, оборотите падат на порции от 1200/1500 до 800. И (о чудо) отношение към това, датчикът за температура на охлаждащата течност има, но се намесва и тоя за температура на входящият въздух. Син, зелен червен..... има си параметри - съпротивление при дадена температура. Качил съм някъде сервизна инструкция на тая "инжекция" но след малко ще напиша и стойноста, която има датчикът.

-40 -- 100.707ко
-20 -- 28.677
0 -- 9.423
+20 -- 3.515
+40 -- 1.459
+60 -- 0.667
+80 -- 0.332

Тоя на въздухът(така и така съм започнал)
+100 -- 181.10 +/- 7.5
+128 -- 82.13 +/- 3.17
температурата е в градуси по целзий, съпротивлението в килоомове
Къде се предполага температурата на въздухът да е 100 градуса по целзий - ...... представа си нямам.
Всъщност се досещам, тия си въобразяват че съм оставил "оня хобот", да смуче въздух отзад на радиаторите.
Друг път!

alfatal
23-08-2018, 00:15
Да форсираш студен двигател, е като да изнасилиш моме в градинката пред блокът. Естествено че ще е богата сместа, веднага след старта. Двигателят е в режим подгряване, горивото се налива с лейката, сондата не се следи, работи се по "карта". Ако бавно сваля оборотите, вакуумите са наред и дроселът не засяда леко отворен - или МПХ се лигави, или има записани грешки, които както много пъти става дума, се чистят с откачане на батерията и(за по сигурно) двата куплунга на компа. Но да уточним - какво е бавно. Нормално, до две три секунди след старта, оборотите падат на порции от 1200/1500 до 800. И (о чудо) отношение към това, датчикът за температура на охлаждащата течност има, но се намесва и тоя за температура на входящият въздух. Син, зелен червен..... има си параметри - съпротивление при дадена температура. Качил съм някъде сервизна инструкция на тая "инжекция" но след малко ще напиша и стойноста, която има датчикът.

-40 -- 100.707ко
-20 -- 28.677
0 -- 9.423
+20 -- 3.515
+40 -- 1.459
+60 -- 0.667
+80 -- 0.332

Тоя на въздухът(така и така съм започнал)
+100 -- 181.10 +/- 7.5
+128 -- 82.13 +/- 3.17
температурата е в градуси по целзий, съпротивлението в килоомове
Къде се предполага температурата на въздухът да е 100 градуса по целзий - ...... представа си нямам.
Всъщност се досещам, тия си въобразяват че съм оставил "оня хобот", да смуче въздух отзад на радиаторите.
Друг път!
Температурен датчик не съм замервал , защото е много забутан и направо ще слагам нов ... а този за темп. на въздуха, откъде ги намира тези 100 градуса не знам ....
МПХ няма грешка, защото като колата загрее, оборотите падат ведна и са стабилни(чистено е иначе)...ял съм го този с дросела и съм проверил затваря идеално ... иначе къде премести макруча за въздуха ?

ivan dimitrov
23-08-2018, 00:56
... иначе къде премести макруча за въздуха ?
В мазето, разбира се. И понеже живея околу морето, и понеже тук при един малък дъжд, улиците станаха маааалко по дълбоки от каналите на Венеция, търся да почерпя газаджията си. Що!? Ами щото заради него махнах хобота. Махнах го, щото при скорост над 70, като освободя от скорост и си гаснеше на газ. Що да го черпя!? Ами щото ако не бях махнал хобота, сега боксерът щешр да е в Надин. Що!? Ами щото като ме спря бреговата охрана и видяха че нямам торпедни апарати, ме пуснаха да си ходя и казаха да си регистрирам .....подводницата. Посъветваха ме да не се потапям на по вече от 400м и аз ги послушах. Казаха че други, при 40см се давят.
И сега боксерът си е жив, разни други .... не са.
Това че при топъл мотор МПХ работи, не е гаранция че го прави и при студен мотор. Друга позиция.
Регулирането на минималните обороти се извършва чрез МПХ, инжекторните времена и авансът(предварението), в зависимост от показанията на всички датчици, без лампдата. Условията при студен и топъл мотор са различни, съответно се различава и диапазонът в който работи МПХ. Но да, след като Ви е по лесно - сменяйте. Ако новият се окаже неподходящ като номенклатура, или пък явно менте, винаги можете да го смените със старият.

bobi1997
23-08-2018, 15:38
Колега, а може ли пак да качите, ако не е проблем, сервизната инструкция за 1.6 Рочестър, понеже нещо не я намирам?

ivan dimitrov
24-08-2018, 01:54
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=85991
6-тият пост в темата. Системата не позволява качване на нещо, което вече е качвано.

ivopifeca
26-08-2018, 01:09
Щом не светят в тъмното, може да не ги сменяваш. Ако решиш да ги смениш все пак, и нещо те притеснява, можеш да ми пишеш и аз ще ти ги поръчам и изпратя ако не си от София, защото знам кои са точните. Успех!С тия кабели където й боднах,пее мотора,разбира се и със свещите,които ми даде.Трябва някой ден да ми разясните,кои са тези маркучета,вакууми и т.н.,искам да подменя всичко...Бачка добре,но искам да ми е ново всичко ,където е маркуч и тем подобни.

bobi1997
26-08-2018, 19:05
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=85991
6-тият пост в темата. Системата не позволява качване на нещо, което вече е качвано.

Много благодаря, колега!

С тия кабели където й боднах,пее мотора,разбира се и със свещите,които ми даде.Трябва някой ден да ми разясните,кои са тези маркучета,вакууми и т.н.,искам да подменя всичко...Бачка добре,но искам да ми е ново всичко ,където е маркуч и тем подобни.

Мога да ти ги покажа като се видим, но смяната им според мен в повечето случаи не е наложителна, защото са доста солидни - от пластмасови тръбички и със солидни пластмасови колена, само някои са с гумени, но пак не мисля, че се цепят. За нерегламентирано смучене на въздух по-скоро може да бъдат виновници гарнитурите на всмукателния колектор.

ivopifeca
26-08-2018, 19:10
Мерси,Боби,.

alfatal
22-02-2019, 16:13
Здравейте! Да ви попитам така ли трябва да изглеждат свещите на боксера (beru), кара се предимно на късо разстояние. Всичките изглеждат така

mordohy
22-02-2019, 20:31
Здравейте! Да ви попитам така ли трябва да изглеждат свещите на боксера (beru), кара се предимно на късо разстояние. Всичките изглеждат така
Да!
Обаче обръщай внимание и на порцелановата част! Ако се появи кафяво, значи изпуска компресия, което не е добре.

alfatal
22-02-2019, 21:02
Да!
Обаче обръщай внимание и на порцелановата част! Ако се появи кафяво, значи изпуска компресия, което не е добре.

Добре благодаря! А да попитам имам ли оправия гарнитурите на изпуск. колектори, защото видях че има черно около едната тръба... Дали само с гарнитури ще се оправи? И моля да ме извините ако са ми досадни въпросите :-D

mordohy
23-02-2019, 08:48
Добре благодаря! А да попитам имам ли опраяия гарнитурите на изпуск. колектори, защото видях че има черно около едната тръба... Дали дамо с гарнитури ще се оправи? И моля да ме извините ако са ми досадни въпросите :-D
Тука сме за да питаме и отговаряме.
Вероятно да!
Обаче много внимавай с шпилките!!!
Аз по принцип ги вадя и слагам 8х20мм болтове А2-70, тоест неръждаеми и нямам проблем.

alfatal
23-02-2019, 17:16
Другата седмица, ако намеря време ще сменя гарнитурите и ще кажа какво е станало. И благодаря отново!

mordohy
23-02-2019, 20:45
Другата седмица, ако намеря време ще сменя гарнитурите и ще кажа какво е станало. И благодаря отново!

И питай, ако не си сигурен! Ще има много келеши, но и свестни отговори.
Успех!

546
24-02-2019, 04:56
! Чичката е прав на 100%. :-P
При развиването и да ги внимаваш шпилките,ако ще се къса ,се къса.Тая черната автоматна от която са изработени е кашкавал ,а и с годините затяга като заварена в алуминия. Гадното е ,че за да не се саморазвиват гайките често са направени тънкостенни и с плитка резба ,като целта е резбата на шпилката когато ги напъне да се пораздуят с около една идея и да са на стегнатост и корозията там ги спича яко.Ако гайките са за ключ 12 и са малко по-височки са баш такива.Често тръгва да излиза шпилката от главата,махаш я и слагаш болт от неръждавейка както препоръчва Иво,,но затягането на болтове в алумин е деликатна операция ,та и тогава трябва да се внимава.Тия дето не тръгват аз бих ги оставил ,ако са с читава резба,вместо да рискувам да ги скъсам.
Ако държиш на заводското решение имай впредвид ,че шпилките в алуминий по правило са си доста дълги и се навиват без да се затягат и после гайката колкото ги натегне -толкова.Така се намалява и вероятноста да омажеш резбата в главата.То всъщност добрата практика е да се ползват шпилки,а не с болтове ,ама шпилки от неръждавейка трябва да ти ги врътне стругар,а болтове в магазините за крепежни бол.

bobi1997
16-01-2020, 08:50
Колеги един въпрос ме тормози напоследък... Знаете ли в София други морги от типа на Надин, където има струпани коли и можеш да си сваляш каквито части ти трябват? Базата на Надин в Малашевци е затворена и сега само в Нови Искър имат. Знам и една морга до метростанция Света гора, но като цяло може би не са това единствените?

Scrapera
16-01-2020, 13:58
Надин в Нови Искър пробвай.

bobi1997
17-01-2020, 14:04
За тях знам, редовно минавам от там :biggrin: Питах за други някакви ако има...

ivopifeca
02-01-2021, 08:33
Здравейте.Имам едно досадно потропване от задния мост.По преминаване през дупки не се чува нищо,но при вълнообразен асфалт,или при слизане от полегат легнал полицай,се чува,се едно някой удря с малко чукче в метал някъде отдолу.Има месеци дори когато не го прави въобще.Онзи ден пак почна,и то не е всеки път.Преглеждана е,даже смених задните амортисьори,същото,има го понякога,после може да го няма с месеци.Не е разкрачена отзад...да зема да й сменя и лагерите на задните носачи,освен да е от тях...

mordohy
02-01-2021, 13:34
По скоро виж някой тампон на щанга да не се е отлепил. Гледаш го на външен вид здрав, а в движение тропа. Може и на някой амортесьор тампона да е отишъл.