View Full Version : Alfa Romeo - най-надеждната европейска марка?
Alfa User
11-11-2017, 17:51
Попаднах на един линк, който първоначално ме накара да мисля, че е поредната "ебавка" с марката ... но като изчетох текста, се подсмихнах.
Линка е
Alfa Romeo - най-надеждната европейска марка? (http://auto.dir.bg/news.php?id=26573346)
Аз карам любимата марка от Септември 2003, и до сега нямам оплаквания откъм надеждност, лоши ремонти и честота на същите. Единственото ми притеснение е, че за по-старичките модели вече няма свестни части нито в магазина, нито в авто-моргите.
Какво е вашето мнение - ще разбием ли мита за "кекавите" Алфи ???
Според мен Алфите са доволно здрави, нямам никакви оплаквания от моята. Надеждна е и не ме е подвеждала за 8 г. Оставих я веднъж 3-4 месеца без да я карам и след това всичко си беше все едно предния ден съм я оставил. Моята е 1995 и няма никъде ръжда.
пп: моята е същата като на снимката от статията, само номера не е същия:yes:
ivopifeca
12-11-2017, 09:29
Аз карам Алфи от края на 90-тте,нямам оплаквания,с изключение на ръждата на старите истински модели на марката:)
Май за по-новите модели иде реч:)
Alfa User
12-11-2017, 20:35
Май не ... Сравнено с моята "баба" един колега със 156 реве много повече от поддръжка ... Макар че ако трябва да сме честни, проблемите му идват от смотани майстори и кофти пътища (окачването му е алумин все пак...)
bobi1997
13-11-2017, 08:06
Година и половина и над 20 000 км карам боксер на Алфа. По километраж колата я взех на 158 000, което трудно ми се вярва за 21 годишен автомобил. Яде много бой, карам го само със Селения 20К АР, компромис с поддръжка се старая да не правя и до сега съм доволен. Няма такова съотношение кеф/цена :static:
И в заключение ще кажа, че каквото и да говорят за Алфите, е 100 пъти по-добре да караш Алфа, отколкото некоя немска кошница, щото била много здрава :grandpa:
"Супер здравите" немски машини са останали извън топ 5.
Ghostface86
13-11-2017, 12:05
От Алфа 147, качеството е много добро. За по-старите модели, е относително. В нашата държава, битуват много митове и легенди. За здравия Golf и т.н. А истината е, че това е същата кошница, като всички останали. Ама заради легендата, много хора предпочитат да карат стар и гол като пушка Голф, вместо красива кола с много екстри, по-нова и по-евтина. Ама нека има такива, така за нас цените няма да вдигат изкуствено и скоро Джулия ще е на цената на телефон. :please:
Като гледам как вървят продажбите на тая Джулия, то много зле работата. 159-ката по това време, когато започва пика на продажбите (година след пускането ѝ на пазара) са продавали два пъти повече бройки.
Дано не се окаже някой бутиков модел и цените да са в небесата, за тези еднорози.:drinking:
Митко145
13-11-2017, 21:48
Така е защото няма комби.
Ghostface86
13-11-2017, 21:50
Аз си мисля, че Алфа ще станат нишов модел, в рамките на ФИАТ. Както Субару и разни други италиански перли. Ще предоставят спортни качества, на доста по-достъпна цена, от супер спортните коли. Все пак, това е историята на Алфа, спортни коли, а не масовка ала Голф.
Ама може и да бъркам, времето ще покаже.
bobi1997
13-11-2017, 22:49
Аз пък вчера попаднах на една статия за инженер Бусо. И като се зачетох и си дадох сметка, че в историята на Алфа е имало много трансформации и преходи, някои от които за мнозина са пагубни като отказването от задното предаване, вливането във Фиат и т.н. И все пак марката е продължила да съществува по един или друг начин и да носи харизмата.
Но за мене най-пагубно е това, че вече няма двигатели Алфа Ромео...
Но за мене най-пагубно е това, че вече няма двигатели Алфа Ромео...
Това какво значи?
Тоя новия 2.9 си го слагат само на алфи. Не е взет от някой австралийски опел (холден) както боклуците в 159ката :D
bobi1997
13-11-2017, 23:16
Това какво значи?
Тоя новия 2.9 си го слагат само на алфи. Не е взет от някой австралийски опел (холден) както боклуците в 159ката :D
Това, че за сега ще се слага само на Алфи не променя факта, че това е двигател на Ферари.
Да, в началото Алфа са правели двигатели и болиди за Ферари, а сега историята се обръща и това може да е пътят към възраждането на Алфа, но за мен липсата на Мотори Алфа Ромео с главно М е една от големите загуби за автомобилизма в световен мащаб...
Щом философията съвпада, не виждам проблем че са ползвали съществуваща архитектура от мотор на ферари.
Важното е че е направен с цел да върви яко и да звучи яко. Щом е така, значи е идеален за алфа. :)
bobi1997
13-11-2017, 23:40
Да, за сега нещата изглеждат може би обещаващо, но какво ще стане в дългосрочен план предстои да се види..
Ghostface86
14-11-2017, 12:06
Емблематичните TS мотори, ги няма.
Има ги, прочети по внимателно.
Ghostface86
14-11-2017, 14:44
TS моторите, не се правят вече. Или бъкам?
---------- Post added at 14:44 ---------- Previous post was at 14:44 ----------
А това си бяха, типични Алфа двигатели.
Не се произвеждат още от 2009г. последните модификации са 1.6 на 147.
Въпреки противоречивите мнения за тези двигатели (по-специално за 16V версиите) за мен си остава един емблематичен Алфа мотор с много хубав звук и темперамент.
Ghostface86
14-11-2017, 20:48
Изцяло подкрепям, TS двигателите са супер.
Murderer
14-11-2017, 21:32
Изцяло подкрепям, TS двигателите са супер.
Абе,тегави са за поддръжка,но пък за 4 цил. ДВГ наистина имат звук,който подлудява баварските изтърбушени консерви ;)
Ghostface86
14-11-2017, 21:49
Така е. TS мотора, иска грижи.
bobi1997
14-11-2017, 22:05
От ТуинСпарка типичния Алфа мотор за мен е стария 8 клапанов ризник. Но и 16 клапановия не е за пренебрегване, макар че до скоро му бях заклет противник, но това се дължеше на невежеството ми по-скоро. Въпреки че е с блок на Фиат, главата си е проектирана от Алфа до колкото съм чел и си остава класика за Алфите от края на 90-те и следващите години.
Нищо стряскащо няма в поддръжката и ремонтите.
Един вариатор и няколко свещи, дето карат по 100-150 хиляди километра.
За сметка на това няма турбо, съединителя е евтин, маховика е обикновен, не е демпферен и е вечен.
Не е с директно впръскване, не трупа нагари, не гори (много) масло, носи на газ, не е като японските кенефи с тънки клапани, дето искат специално смазване и ревизия на главата и реглаж на клапаните през 30к км...
Супер мотор си е спарка, за по-добър 4 цилиндров мотор не мога да се сетя.
Може би само 1.8Т на ВАГ, само щото лесно се тунингова до повече коне, иначе има гаден звук като на прахосмукачка и обича да пука колектори и топли части на турбото :D
Туинскрапа наистина се реже доста приятно във високите обороти, стига изпускателната система да е наред де. С хубаво масло няма грижи дълго време, стига да не му е взета тотално душата.
alfa racer GTA
14-11-2017, 23:18
Аз си мисля, че Алфа ще станат нишов модел, в рамките на ФИАТ. Както Субару и разни други италиански перли. Ще предоставят спортни качества, на доста по-достъпна цена, от супер спортните коли. Все пак, това е историята на Алфа, спортни коли, а не масовка ала Голф.
Ама може и да бъркам, времето ще покаже.
Мислиш, ама няма да стане.Щото "спортните коли" такива каквито ги познаване си отиват и скоро няма да ги има на хоризонта.
Който може да се мята на последната истинска алфа = 2.9 biT 510hp.
Да, в началото Алфа са правели двигатели и болиди за Ферари, а сега историята се обръща и това може да е пътят към възраждането на Алфа, но за мен липсата на Мотори Алфа Ромео с главно М е една от големите загуби за автомобилизма в световен мащаб...
Споко.
Скоро и БМВ-та, АМГ-та, АУДИ-та, ПОРШЕ-та, Ламбо-та ще ги хване "липсата" на двигатели.
Идват ей тези: https://www.ams.bg/content/fisker-sazdade-baterii-zarezhdashti-se-za-minuta-025157
И грамотно написано: https://electrek.co/2017/11/14/fisker-solid-state-battery-breakthrough-electric-cars/
https://www.engadget.com/2017/11/14/fisker-has-filed-patents-for-solid-state-batteries/
И кат няма двигатели на никой няма да му пука "за колко прави от 0 - 100", а всеки ще гледа пробега ...
Карайте к'вото ще карате, щото "идат" еконорми, Фандъчки ще забраняват колите в СФ, освен ако не са като електрокарчетата и т.н.
Еко, меко ...Ай-й-йй-де--е-е-е-е ...Вече няма истински коли...
dansguardian
15-11-2017, 06:39
Електричките също ще бъдат тунинговани със спортен статор, спорен ротор и спортни четки. 😁
Ghostface86
15-11-2017, 09:35
Докато дойдат миксерите, има още време. А и това ще се окаже поредния балон, както с дизела и разните турбо моторчета, по 1000 кубика. Но да, света върви към премахване на ДВГ. Да видим Алфа кога ще покажат спортен миксер. :gruebel:
Да видим Алфа кога ще покажат спортен миксер. :gruebel:
По-добре никога!
Ghostface86
15-11-2017, 20:59
За жалост, това е модата сега.