View Full Version : 2.4 жтд 136 тракане от към ремъците
mitkomeg
30-01-2018, 09:57
Здравейте, имам следния приблем.
В петък ми се разтрака здраво нещо от към ремъците и вече се виждам в чудо. Спрял съм колата и не я карам докато ми остане време да я вдигна да я гледам. Скоро сменяхме ролката на автоматичния обтегач но се чудя този звук дали все пак не идва от него от останалата му част от механизма...ос пружина и каквото там още има. Според вас звука на какво ви наподобява?
https://youtu.be/lmPyYnxQ3eo
Тия дни ще я вдигна да сваля ремъка и да я запаля без него да видя дали е от тази верига проблема. Алтернатора ми не е с фрайлаух ако така се пишеше, а си е със стандартна ролка.
dragonman
30-01-2018, 12:44
По този проблем им писано,но при теб най-вероятно е веригата на маслената помпа!Все пак иди при клубен майстор за да не хвърляме боб тук!Самата верига също се разтяга и подлежи на смяна!
mitkomeg
30-01-2018, 16:14
Както и предполагах маслената помпа поне този път не е виновна:
https://youtu.be/D1qN10U3qqU
Сега въпросът Х...кое трака така отвратително?
На ръка като въртя всичко се движи нормално без шум. Ролката на автоматичния обтегач както казах е на 1 седмица. Другата обтяжна е на 6-7 месеца. Това съм сменял по пистовия.
А ето и клипче с ремъка как дрънчи на умиране...то поне да беше умряло, че да знам кое е хахаха
https://youtu.be/eYMk_XxJCYw
ecotronic
30-01-2018, 16:24
За да подскача така обтегачът, значи има нещо, което товари ремъка периодично. Провери, как се въртят на ръка всички ролки, които се движат от него. Струва ми се, че оста на алтернатора бие, но може и да недовиждам. Провери да не е хлабаво окачването му. Демпферната шайба в какво състояние е?
lordliness
30-01-2018, 16:55
Както и предполагах маслената помпа поне този път не е виновна:
https://youtu.be/D1qN10U3qqU
Сега въпросът Х...кое трака така отвратително?
На ръка като въртя всичко се движи нормално без шум. Ролката на автоматичния обтегач както казах е на 1 седмица. Другата обтяжна е на 6-7 месеца. Това съм сменял по пистовия.
А ето и клипче с ремъка как дрънчи на умиране...то поне да беше умряло, че да знам кое е хахаха
https://youtu.be/eYMk_XxJCYw
За мен е ясно какво е, но за съжаление вече не мисля да помагам поради многото дървени глави знаещи всичко тук. Мога да допълня, че движението на автоматичния обтегач е нормално. Не се доверявай на хора, които не са пипали никога там. Може да е скъпо. Като жокер все пак прочети ми темите по въпроса и дано се досетиш, лесно е:) Извини ме, още веднъж, но ще ме разбереш, писна ми от многознайковци.
dragonman
30-01-2018, 19:53
Лорде,помогни на човека-все пак тук споделяме неща от личен опит,къде по-малко,къде повече!Всички знаем,че най-големите специалисти са във FIAT форума.Крайната цел е само една-да се помогне!!!
ecotronic
30-01-2018, 20:03
По въпроса за обтегача, можеш да прочетеш тази тема (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=89483&highlight=%EE%E1%F2%E5%E3%E0%F7). Надявам се да ти е полезна.
Ако предположим, че при смяната на ролката е профилактиран обтегача, то твърде възможно проблема да идва от тресчотката на алтернатора.
dragonman
30-01-2018, 20:19
Колега mitkomeg,блокирала ти е ролката на алтернатора,току що разговарях с приятел който е имал същия проблем!
thecleaner
30-01-2018, 20:23
Колега mitkomeg,блокирала ти е ролката на алтернатора,току що разговарях с приятел който е имал същия проблем!
Тая ролка няма как да бликора колега ;) Аз бих обтегнал още пистовия ремък, вижда ми се доста лабав.
dragonman
30-01-2018, 20:26
Блокажа не е 100 процентов,прилича много на счупен лагер!
При мен на 136 коньовата постоянно ровех там и постоянно нещо скрибуцаше Да добавя че обтегача си подскача нормално за генератор без фрай ролка Незнам защо 136 е с такава ролка При 150 е с фрай ролка и работата е по спокойна Та от тези неизбежни вибрации се скапват бързо елементите на този подвижен обтегач втулката на дългия болт или тампоните на амортисьорчето в пружината
mitkomeg
30-01-2018, 22:07
Ролка и пружина са нови. Пружината е на може би около половин година а ролката е на седмица максимум 2. Ще го разглобя отново тоя механизъм за незнам си кой път и пак ще и сменя О пръстените и греста и ще видим.
Накрая ще рискувам и ще купя нов и каквото стане.
Огледай да няма луфт там където смазваш и слагаш о пръстени Аз правих два пъти втулки при стругар Тези трептения бързо изяждат оста Незнам защо конструкторите са сложили такава ролка на генератора Ако може колегите да се включите и да пишете дали има проблем да се замени тази ролка с фрай Пак казвам че също постоянно имах там проблеми и чак като взех 150 коня видях че е с по малки трептения и забелязах тази фрай ролка на която отдавам по гладката работа Моят съвет е ако има луфт в оста втулка при стругар и подмяна на ролката на генератора ако не е проблем за 136 мотор Аз дори си бях сложил гресьорка
Може и да бъркам, но ми се струва, че мърда (предполагам пружината) при болта в долния край. И на снимката на обтегача там където е хваната пружината, към обтегача ми се струва, че има като дъга от грес или замазан метал, не мога да преценя.
mitkomeg
02-02-2018, 11:41
И все пак се оказа наистина от оста на авт. обтегач. Знам, че имаше и други теми и съм ги чел нооо този звук ми се струваше по-силен и ми биеше на счупен лагер но ...
Общо взето ролката е нова, пружината е нова и в тая дупка при оста се оказа, че има втулки може би бронзови ли не знам какви. Та ги избихме и оправиха дупката понеже не беше много кръгла. Направиха се нови втулки от някаква пластмаса. Другата втулка ли как да го кажа не знам в което се вкарва болта за захващането към блока беше толкова очукано и одрънканом че все едно е бито с чук. Видимо беше далеч от кръгло и върха му откъм блока беше заострен леко. Та и него го завъртяха на струга да му се върне правилната форма и после грес и монтаж. Да не чуе дявола но за сега е добре. Естествено пластмасовата втулка е по новите размери и влиза от край до край почти плътно без усилие. Сега ще наблюдавам колко ще издържи.
А за ролката на алтернатора и аз съм си мислил за фрайлауф но така все съм си мислил, че е 1 вероятност да се скапе нещо там по-малко. Ако е сигурно, че ще намалее вибрирането на обтегача на лято като се надъхам да сменям ангренажен ремък да я сменяме и тая ролка с фрайлаф.
lordliness
02-02-2018, 12:11
И все пак се оказа наистина от оста на авт. обтегач. Знам, че имаше и други теми и съм ги чел нооо този звук ми се струваше по-силен и ми биеше на счупен лагер но ...
Общо взето ролката е нова, пружината е нова и в тая дупка при оста се оказа, че има втулки може би бронзови ли не знам какви. Та ги избихме и оправиха дупката понеже не беше много кръгла. Направиха се нови втулки от някаква пластмаса. Другата втулка ли как да го кажа не знам в което се вкарва болта за захващането към блока беше толкова очукано и одрънканом че все едно е бито с чук. Видимо беше далеч от кръгло и върха му откъм блока беше заострен леко. Та и него го завъртяха на струга да му се върне правилната форма и после грес и монтаж. Да не чуе дявола но за сега е добре. Естествено пластмасовата втулка е по новите размери и влиза от край до край почти плътно без усилие. Сега ще наблюдавам колко ще издържи.
А за ролката на алтернатора и аз съм си мислил за фрайлауф но така все съм си мислил, че е 1 вероятност да се скапе нещо там по-малко. Ако е сигурно, че ще намалее вибрирането на обтегача на лято като се надъхам да сменям ангренажен ремък да я сменяме и тая ролка с фрайлаф.
Можеше едно благодаря да ми кажеш поне.
dragonman
02-02-2018, 12:18
Благодаря Лорде,че помогна на човека и никой не отрича че си голям специалист!
lordliness
02-02-2018, 12:34
Благодаря Лорде,че помогна на човека и никой не отрича че си голям специалист!
Такива изпросени благодарности не се броят, иронията ти е излишна. Ще трия личните съобщения преди да ги чета, така че моля да не ми пише никой. Тези коли съм ги разглобил основно и имам снимки на всичко, за съжаление ще си останат за лична употреба.
dragonman
02-02-2018, 12:50
Грешно си ме разбрал-няма и капка ирония в това което написах!Чест е да има такива хора от които човек да черпи опит!
lordliness
02-02-2018, 12:58
Грешно си ме разбрал-няма и капка ирония в това което написах!Чест е да има такива хора от които човек да черпи опит!
Може, но аз приключих с тази си дейност тук, но ви оставям в добри ръце, хората с дървени глави, които знаят всичко, без специално образование, без опит, без да са чели книги дори. Ще се осланяте на тях.
dragonman
02-02-2018, 13:11
Разбирам!Това е една от причините поради която помолих да ми бъде заличен профила в ланча форума!
Някъде бях гледал клиповете на пистов ремък с обикновена ролка после с фрай ролка с едно устройство и накрая фрай ролка с второ устройство Първият вариант големи скоци на ремъка втория поуспокоява и третия спи Тези скоци на ремъка цакат обтегача Не помня разликите в двете фрай ролки но тя няма как да се види външно Но която и фрай да е е по-добре от обикновените
mitkomeg
02-02-2018, 23:24
Ще потърся подобно клипче.
Искрени благодарности на lordliness. Той беше прав с диагнозата. Да си призная не вярвах да е обтегача понеже няколко пъти съм го свалял да го смазвам и какво ли не но звука никога не е бил толкова дрънчащ и силен но...
Сега ще следя колко време ще издържи рециклирана по този начин.
ivopifeca
04-02-2018, 12:31
Може, но аз приключих с тази си дейност тук, но ви оставям в добри ръце, хората с дървени глави, които знаят всичко, без специално образование, без опит, без да са чели книги дори. Ще се осланяте на тях.Колега,не обръщай внимание на заяждания.Помагай,винаги не е лошо да помогнеш на когото и да било.Не се впрегай излишно.
lordliness
04-02-2018, 13:13
Колега,не обръщай внимание на заяждания.Помагай,винаги не е лошо да помогнеш на когото и да било.Не се впрегай излишно.
Няма лошо наистина, но когато някой глупак спори с теб и оспорва официални факти, защото се мисли за умен, а в един момент в безсилието си започва и да обижда, защо да помагаш , никой от тези на които си помагал не взимат страна, а гледат сеир. Няма смисъл да си губиш времето. Има доста по-интересни неща от това място :)
ivopifeca
04-02-2018, 13:21
Виж сега...Аз карам камиони-прицепи.Не съм броил пътите,когато съм спирал и помагал на колеги закъсали на пътя-предимно при спукана гума,или услужване с инструмент и т.н,.Не всеки ми е благодарил,камо ли някой да ми поиска телефона и т.н.Наистина последно време сме се зомбирали.Но за мене е чест да помогна на некой!Тука по тези двигатели незнам нищо,а и по принцип не съм от технически най грамотните.Все си купувам коли,на които и да им стане най малкото нещо,изпадам в чудеса-просто си зимам дараци,които харесвам.Все се каня да зема некое опелче,или фв и да ми дреме ,кво муе:)И аз не съм очарован от отзовалите се на помощ на закъсал колега в този форум,поне със съвет.А ти си от хората,където ги насочваш право в целта,нека има повече,като тебе,особено ако решиш да не пишеш,поздрави от мене и евала за тва ,което си направил до тука!
ecotronic
04-02-2018, 13:25
Няма лошо наистина, но когато някой глупак спори с теб и оспорва официални факти, защото се мисли за умен, а в един момент в безсилието си започва и да обижда, защо да помагаш , никой от тези на които си помагал не взимат страна, а гледат сеир. Няма смисъл да си губиш времето. Има доста по-интересни неща от това място :)
Щом си се сблъсквал с такива "глупаци", просто ги назови, кои са за да ги знаят всички и да не им се доверяват.
ivopifeca
04-02-2018, 13:32
Щом си се сблъсквал с такива "глупаци", просто ги назови, кои са за да ги знаят всички и да не им се доверяват.А и ти също бая помагаш!Евала на такива ,като вас!
dragonman
04-02-2018, 14:23
Ясно е ,че българина се е озлобил тотално и комплексите му идват в повече,все пак идеята на форумите е да се помага и споделя опит,а не да се доказва кой е по-велик!Отдавайте заслуженото уважение на всеки,който има достатъчно кураж да ремонтира сам колата си и да вниква в детайли в проблематиката!