View Full Version : Парно постоянно Работи
Колеги помагайте на Алфа 166 2005 година вентилатора работи постоянно на топло.с климатик малко се променя температурата но си е топъл въздух.датчик на купе или нещо по клапите за парното е?
ecotronic
23-04-2018, 13:27
Вероятно смесителната клапа не работи. Задвижването и е достъпно откъм моторния отсек - от лявата страна на кутията с поленовия филтър.
Вероятно смесителната клапа не работи. Задвижването и е достъпно откъм моторния отсек - от лявата страна на кутията с поленовия филтър.
Благодаря колега ще го имам на предвид.днес ще пробвам само на охлаждане дали работи и ще пиша за подробности за ремонт на тая смесителна клапа
Ако има проблем с някоя клапа би трябвало климатроника да изпише грешка
Проверихте ли дали компресора се включва? Може просто да нямаш фреон.
Изключих климатроника предната вечер и на следващия ден включих на охлаждане и всичко си беше нормално както и на охлаждане така и на еко режим.от какво би се получил този проблем
При "еко" режим не се включва компресора, а при тези летни температури сега няма как да ти духа студено...
При "еко" режим не се включва компресора, а при тези летни температури сега няма как да ти духа студено...
Да знам това но като го имаше проблема в колата не се стоеше от жега все едно си в сауна.включих на охлаждане и съвсем леко се охлади въздуха.сега си работи нормално въпроса ми е къде може да е проблема
ecotronic
28-04-2018, 11:35
.....сега си работи нормално въпроса ми е къде може да е проблема
Няма къде другаде освен в смесителната клапа.
Няма къде другаде освен в смесителната клапа.
Разбрах че смесителната клапа се намира до филтъра на купето.със спрей мога ли да я напръскам да се движи по леко.имам течна грес във флакон
ecotronic
28-04-2018, 12:23
Не е много ясно, дали само това ще помогне. Вътре в редукторчето, което движи клапата има потенциометър по който управлението на климатика съди за положението на клапата. Ако този потенциометър е тръгнал да фирясва, е възможно, управлението да се лъже за реалното и положение.
Профилактика на този механизъм (разглобяване, почистване и смазване) може да даде по-сигурен положителен резултат.
Не е много ясно, дали само това ще помогне. Вътре в редукторчето, което движи клапата има потенциометър по който управлението на климатика съди за положението на клапата. Ако този потенциометър е тръгнал да фирясва, е възможно, управлението да се лъже за реалното и положение.
Профилактика на този механизъм (разглобяване, почистване и смазване) може да даде по-сигурен положителен резултат.
Благодаря колега ще го направя че идват жегите не ми се вози в сауна
ecotronic
28-04-2018, 12:33
Внимавай при демонтажа и монтажа на редукторчето, да не промениш положението на изхода му спрямо оста на клапата.
Внимавай при демонтажа и монтажа на редукторчето, да не промениш положението на изхода му спрямо оста на клапата.
Ще го имам на предвид
здравей колега отново ще питам относно тази клапа.трябва ли да се вади и радиатора на парното за да се достигне до нея?тук сервизите ми говорят едни такива неща
ecotronic
24-11-2018, 18:14
здравей колега отново ще питам относно тази клапа.трябва ли да се вади и радиатора на парното за да се достигне до нея?тук сервизите ми говорят едни такива неща
Не.
Не.
намерих темата която си качил за въпросната клапа в полезни връзки само че снимките не ми излизат искам да придобия представа какво да търся.къде да потърся тия смнимки.
благодаря предварително
ecotronic
24-11-2018, 20:23
Изпълнителният механизъм на клапата се намира в оградения участък на снимката. Това което се вижда е конектора му.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1543083640z.jpg
Като демонтираш пластмасата в основата на стъклото между чистачките, ще се ориентираш.
Снимката е от тази тема:
http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1349009&postcount=1
Изпълнителният механизъм на клапата се намира в оградения участък на снимката. Това което се вижда е конектора му.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1543083640z.jpg
Като демонтираш пластмасата в основата на стъклото между чистачките, ще се ориентираш.
Снимката е от тази тема:
http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1349009&postcount=1
благодаря ти и аз точно тази тема разглеждам в момента
а проблема по често в изпълнителния механизъм ли е или по механиката на клапата
захранването на механизма през бушон ли минава само или има и реле.искам да проверя всички възможни проблеми преди да разглобявам
ecotronic
24-11-2018, 21:02
Няма индивидуален бушон за него. Няма и реле. Управлението му е въртешно от контролера на климатроника.
ясно ще се захващам да разглобявам.как се проверява механизма дали е наред чрез замерване с уред става ли
ecotronic
24-11-2018, 21:25
Най-сигурната проверка е да се види дали работи коректно, управляван от управлението на климатика.
Иначе може да се провери и според схемата на самия механизъм:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/klz1543087261p.jpg
Да се види дали моторът върти, като му се подаде напрежение между пинове 1 и 2 и да се мери дали съпротивлението на потенциометъра се променя адекватно в зависимост от ъгловото завъртане на изходната ос.
Най-сигурната проверка е да се види дали работи коректно, управляван от управлението на климатика.
Иначе може да се провери и според схемата на самия механизъм:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/klz1543087261p.jpg
Да се види дали моторът върти, като му се подаде напрежение между пинове 1 и 2 и да се мери дали съпротивлението на потенциометъра се променя адекватно в зависимост от ъгловото завъртане на изходната ос.
супер благодаря ти за подробното инфо:yes:
имам един въпрос относно изпълнителния механизъм на клапата.може ли да работи климатроника без този механизъм?имам напредвид да наглася клапата ръчно да работи на топло и да си отремонтирам механизма
ecotronic
29-11-2018, 11:16
Би трябвало да може. Вероятно ще записва грешки, защото няма да може да подържа зададената температура, но това не е фатално. Важното е, вентилаторът да работи.
Би трябвало да може. Вероятно ще записва грешки, защото няма да може да подържа зададената температура, но това не е фатално. Важното е, вентилаторът да работи.
да ми е топло в колата че навън си е студ вече
вчера разглобих покрай чистачките и достигнах само до буксата на клапата но повече не съм ровил.реших в сервиз да я закарам поне те знаят как става имат опит с такива алфи.искат ми за труд 100 лв че питането ми е нормално ли е такава сума да правя ли пазарлък
ecotronic
30-11-2018, 10:43
На мен ми се виждат множко тези пари, но пък колкото повече пада температурата, толкова по-труден става пазарлъка.
От друга страна - какво са 100 лв за да не караш с ушанка? :)
На мен ми се виждат множко тези пари, но пък колкото повече пада температурата, толкова по-труден става пазарлъка.
От друга страна - какво са 100 лв за да не караш с ушанка? :)
:-) няма да само 100 лв си мисля ама няма начин да стане работата