Log in

View Full Version : Цъкане в мотора

SPEEDO
31-05-2018, 22:11
Buonasera ragazzi! Накратко историята е следната. Декември месец Дядо Коледа ми донесе Алфа Ромео 145 за първа кола. Мотора не издаваше звук, като я купих, чуваше се само боботенето на 3те резонатора, или както се изрази предишният собственик "рейсърски гърнета" :D.Както й да е, те няма да се задържат за дълго. По най-бързият начин я обслужих и по специално мотора. Всички ремъци и ролки, антифриз и - моторно масло. Спрях се на Селения 20к и след известно време се появи това цъкане. Карах 2 хиляди километра и го смених с Ени 10w60. Разлика в маслата усетщам, само при топъл двигател, като шумът леко затихва. Имам клип, ето: https://www.youtube.com/watch?v=xKRUXdKgC00&feature=youtu.be

Приятел ме посъветва, че най-вероятно хидравличните повдигачи са износени и са за смяна. Моят старец,поназнайва туй - онуй (все пак той ме запали по Алфите), и с негова помощ махнахме валовете и промихме повдигачите един по един, раздвижихме ги и ги сложихме обратно на мястото им. Ефект нямаше. Е поне не задоволителен.(Клипът е след процедурата.) Питането ми е - Повдигачите износват ли се по някакъв начин и дали причината е в тях. Благодаря предварително!

bobi1997
31-05-2018, 22:35
Не съм компетентен по Туин Спарка, колега, но това ми звучи на вариатор.

SPEEDO
01-06-2018, 08:20
Вариатор, повдигачи - са все на една цена, горе-долу, тъй че няма значение. Само да знам каква й е болежката, пък после ще се лекуваме.

BillyBoy`
01-06-2018, 09:26
Повдигача чука по съвсем различен начин,вариатора по друг.По ми прилича да е вариатор.Да беше питал преди да почнеш да разглабяш колата,щото рано или късно ще ти се наложи да го играеш същото карате почти.

SPEEDO
01-06-2018, 09:44
Американски форум: питаш и ти отговарят.
Руски форум: питаш и те питат.
Български форум: питаш и ти обясняват колко си ТЪП.

ivan dimitrov
01-06-2018, 11:24
Беше Ви отговорено. Два пъти преди мен. И моето е отговор, но на дали Ви харесва.
И няма как. Ако ви отговоря ката американец, пак няма да Ви хареса.
Американец би Ви отговорил - посетете севиз.
Добре че не съм руснак, да искам да ви помогна и да задавам уточняващи въпроси.
Съгласете се че е тъпо, човаек с вашият "светоглед", да задава въпроси в български форум.
Питайте в американски такъв.

156
01-06-2018, 12:08
Абе аз нищо обезпокоително не чувам?

ivan dimitrov
01-06-2018, 12:12
Абе аз нищо обезпокоително не чувам?

Е, цъкането не го ли чуваш!? Не че съм гледал клипът, но да попитам аз.

156
01-06-2018, 12:28
Е, цъкането не го ли чуваш!? Не че съм гледал клипът, но да попитам аз.
Чувам, ама сякаш от инжекторите само и доколкото си спомням моят туинспарк имаше сходен звук па го карах 10 години без никакви проблеми. Вариаторът не цъка, ами чука или още по-точно трака, тука може би леко да го има това, ама съвсем леко наистина. А може и да съм оглушал вече :)

SPEEDO
01-06-2018, 13:37
Защо не съм бил попитал по - рано казва БилиБой. За мен работата по колата не е загубено време и ми се занимава. Катосе наложи и 2 пъти ще я отворя :?. Изчел голяма част от темите в раздел 155, 145/146 и на базата на това което съм разбрал съм се опитал да разреша проблема - опитал съм! И понеже съм "нов" поисках мнение от хора минали през това, защото както 156 коментира, за някой няма нищо ненормално в работата на мотора. За мен обаче има. 155цата на баща ми след прочистване на повдигачите се оправи и буквално не се чува как работи мотора!Ако е вариатор ще го сменя, ако са повдигачи - също. Щом не се оправи звука след почистването, значи не са били задръстени. И въпроса ми беше, дали имат някакъв ресурс повдигачите или единственото, което може да им се случи е да клеясат... Ако не, значи както казвате е вариатора. Това ме навежда на мисълта, че може да е имало нещо в маслото преди да я взема, което да е замазало положението.

BillyBoy`
01-06-2018, 14:24
,,Защо не си попитал`` защото за да смениш вариатора или да си почистиш повдигачите работата е една и съща разбра ли?И защото някои хора ги караме тия коли повече от 10 години и сме минали по тоя път по няколко пъти затова ти казваме какво да
правиш за да си спестиш излишно разглабяне и главоболия,сега разбра ли или по друг начин да ти го напишем,защото всичко може да бъде кратко и еднозначно!

SPEEDO
03-06-2018, 11:54
Защо си мислите, че като съм на 21 и падам от небето? :D Питах повдигачите амортизират ли се или не? А не трудно ли се сменя вариатора. :D

ivan dimitrov
03-06-2018, 12:27
Всичко се амортизира, дори детаили които не се движат. Аз съм паднал от Марс и го зная, Вие който не падате от небето, защо задавате подобни въпроси, в български форум при това?
Обръщам внимание - не твърдя че вашите повдигачи са амортизирани.
Така добре ли е?

SPEEDO
03-06-2018, 13:11
Нека модератор да изтрие темата тогава. Аре, живи и здрави!

SPEEDO
17-03-2019, 13:15
Проблемът не е нито в повдигачите, нито във вариатора...

thest
18-03-2019, 20:52
Какъв беше проблема колега,ако не е тайна?Аз съм същото тракане от близо 4 години.

SPEEDO
18-03-2019, 23:10
Нямам никаква идея..Следващата стъпка ще е да се извади главата и да се види дали има нещо нередно. Гърбиците ми са перфектни, повдигачите са купувани чисто нови Ина, свещите са ми Denso Iridium Ik20tt големите и малките UI 22, вариатора също беше купен чисто нов, благодаря на колегата Madjed за съдействието, центровката на колата е правена(не от мен) с необходимите инструменти. Маслото е 10w60 Ени, вече втора смяна. Не съм мерил налягане на маслото, но лампата гасне моментално след запалване и дори механика ме уверява, че ако имам проблем с налягането на маслото звуците са доста различни и неприятни. Нямам никаква идея какъв е проблемът.

SPEEDO
29-01-2023, 22:32
Проблемът е решен, но не и установен. Смених цилиндровата глава и моторът заспа. Единственото, което ми хрумва, но идея нямам дали е възможно, е да има износено легло/ легла на повдигач/повдигачи и съответно да не се напълва/напълват.