PDA

View Full Version : миризма на изгоряло в купето

n_kisiov
02-07-2018, 14:00
Здравейте колеги!
Купих една алфа 166, от колега във форума - Димитър, колата беше с монтански номер. Уж трябваше да е перфектна, консултирах се и с майстора от форума Румен и той потвърди за колата..... Както и да е, след оглед в сервиз, вече в Бургас, се наложи ремонт за 800лв.
Останаха само два проблема, които неможем да преборим:
- мирише ужасно в колата, като на изгорял найлон! Няма каталитазатор, какво ли не гледахме.... Ходих с нея до Солун, минах 2000 км и си мирише и това си е! Ако предния собственик прочете темета и има някаква идея. ще съм благодарен да сподели? Колеги, ако някой знае на какво може да се дължи нека каже!
- колата при ряско подаване на газ, връщане на газта и при смяна на предавките има едно като примърдване, незнам точно как да го обесня!!! Все едно има разбит тампон на мотор. Смених горните два малки тампона и единия на скоростната кутия. Супер скъп и трудно намиращ се. Това претупване остана! Адски много ме дразнииии!
Ако някой може да помогне - Благодаря предварително!

Trenkata
02-07-2018, 16:42
Първо честито за покупката,но сподели с какъв мотор си.

Tasho
02-07-2018, 18:31
Имах един гаден мирис и се оказа, че гарнитурата на капака на клапаните е свършила и маслото се стича по колекторите. Смених я и проблема изчезна.

Scrapera
02-07-2018, 19:16
Интересно какъв е този 800лв ремонт на 166.

n_kisiov
02-07-2018, 19:21
Колата е с 2.4. jtd 140 к.с. Гарнитурата е нова и не тече за сега.

---------- Post added at 16:21 ---------- Previous post was at 16:19 ----------

800 лв ремонт е: смяна на двата долни носачи, не тропаха, но имаха хлабина в шарнири, двата малки тампона на мотора горе в дясно, предно дясно външно каре и тампона на скоростната кутия. Само той е 160 лв

Boby
02-07-2018, 22:13
Включи рециркулацията на въздуха в купето поне да разбереш дали мириса идва отвън( от към мотора) или е от купето.

Scrapera
02-07-2018, 22:18
Може да е пробита тръбичка на ЕГР и да изпуска изгорели газове. Огледай за сажди покрай системата.

tonov
02-07-2018, 22:30
Моята така миришеше когато изгоря мотора на парното - като на разтопен/изгорял найлон. Даже след смяната на мотора и филтъра смърдя седмици.

n_kisiov
02-07-2018, 23:26
Благодаря на всички колеги за бързите отговори. Ще вида трабичката на егр-а. Карам постоянно на климатик и на вътрешен въздух. Няколко пъти като ми замириса, спирах, дигах капаци, отвън като че ли не ми ми мирише. Утре като го усетя, ще се навра под жабката, нали там е мотора на парното и ще видим какво се случва.

А някой за това приблъскване, не се ли е сблъсквал?

mitkomeg
03-07-2018, 10:34
Миризмата е най-вероятно от изгарящ вентилатор на парното. Тъкмо вчера ми се случи за втори път.

n_kisiov
03-07-2018, 11:41
днеска без климатик сутринта, без винтелатор. след 7-8 км пробег, пак започна да мирише! И си мирише на найлон точно.
Неможех да спра да помириша, голямо движение!
Мамка му, то много дефекти по тия 166, 156 я карах колко време- никакви проблеми...

angelovi69
03-07-2018, 14:49
Предполагам, някъде някоя кабелна обувка почва да грее от хлабава връзка и затопява някоя букса. Или някой предпазител ти грее. Огледай си таблото и виж дали всички бушони са каквито трябва, демек, да не би на гнездо 30 ампера да има бушон 10 ампера и той да грее.

ecotronic
03-07-2018, 14:55
Предполагам, някъде някоя кабелна обувка почва да грее от хлабава връзка и затопява някоя букса. Или някой предпазител ти грее. Огледай си таблото и виж дали всички бушони са каквито трябва, демек, да не би на гнездо 30 ампера да има бушон 10 ампера и той да грее.

+1

С една корекция. Не таблото под волана а блока с релета и предпазители над поленовия филтър. Въздушният поток за купето минава през тях.

n_kisiov
03-07-2018, 15:57
Сега ще ги прегледам! То на тази миризма, ако е предпазител, със сигурност ще се е поразтопил!

jechko
13-07-2018, 10:01
имах същия проблем, при мен беше от разтапящ се предпазител на вентилатора на парното,намира се между чистачките когато го пусна започваше да вкарва през духалките. Ел техник ми обясни че това се случва заради заминала втулка на вентилатора и от там се товари цялата система

n_kisiov
13-07-2018, 11:14
ок! Благодаря за инфото!
Разглобих всичко , където има тоци..... няма никъде нещо не редно, всички предпазители и релета са като нови. Мирише си и това е ... Минал съм вече 3500 км с тази миризма, как не се стопи това дето мирише -незнам.
Карах я в един сервиз, исках цялостен оглед на мотора- да не би нещо да опира някъде и да се топи. хората махнаха всички кори, гледаха.... не
и това блъскане, смених и другите тампони, пак го има.
Нещо започва много да ме дразни тази кола :)

angelovi69
13-07-2018, 12:39
Тръгвам да разсъждавам в друга посока. Досега миризма на "изгоряло" го тълкуваме като да мирише на затопена пластмаса или специфичната миризма на тръгнала изолация по ел. двигател и т-.н. Да не би да имаш лоша мека връзка и оттам да ти вкарва миризми в купето. Запуши ауспуха отзад с един парцал и след няколко секунди като махнеш рязко парцала, следва да усетиш създалото се налягане в гърнета и тръби. Ако няма налягане, търси откъде "диша" . Пиша го, понеже преди време смених мека връзка със здрава външна оплетка, но отвътре изгоряла и влизаха газове в купето. Нито имаше чернилка по нея, нито нищо, което да подскаже, че е за подмяна.