View Full Version : данък градушка
ecotronic
17-07-2018, 16:32
Впредвид на наскорошните приказки за обособяване на 100% защита от градушки за страната, като средствата за това да се набират за сметка на увеличение в настоящите видове застраховки, не разбирам, защо не се въведе отделна такава застраховка. Немалко хора биха я сключили.
Накратко - защо трябва да имам автокаско за да се застраховам срещу градушка?
mirchozo
17-07-2018, 19:09
Замисли се къде живееш и сам ще си отговориш. "Всеки народ си заслужава управниците", беше казал Чърчил (ако не се лъжа).
ecotronic
17-07-2018, 20:29
Говорят, че за да се защитят останалите 2/3 от територията са необходими около 30 млн. лв. Значи за цялата територия годишните разходи за защита не надхвърлят 50 млн.
У нас има около 4 млн регистрирани автомобила. Нека от тях половината реално да се ползват. Това прави по 25 лв на калпак. Считам, че огромен брой хора биха платили. Тук дори не говорим за приходите от селските стопани.
Еко....не разбра ли, че българският политик, застраховател, работодател и т.н...не мисли за тези, който създават благата, тоез за народа......всичко е въпрос на печалба.....mirchozo също е много прав....това при нас историята го е доказала.....почти 30- години преход...и нищо......шепа хора продадоха печеливши отрасли, като енергетика телесъобщения , въздушен транспорт за жълти стотинки, други направо ги съсипаха... за да си осигурят своите поколения дълго време напред........а народа мълчи.....ти ми говориш за градушки.....погледни, тези държави дето бяха от нашата черга как дръпнаха....най вече Словения....румънците, ебати и циганите, сега може да са ни за пример...ебати......нацията ни е яко изпростяла.....рядко срещам млад и образован човек, който да твори в България.....дъртите като мен, вече са претръпнали, по точно изтръпнали....с една дума липсват будители......в интернет ги има, ама само там.....виртуално....нали се сещаш......много се говори, а действия никакви....
Не ми се говори на такива теми......социалното ни общество е много зле...българинът е стигнал дъното...гледа как да преебе другия, за да е малко той по добре.....вярно има някой единици свестни хора, ама сто срещу милион не става....
Според мен е по-правилно това да стане задължително и за движимите и за недвижимите имущества, защото реално и те са биха били пострадали от евентуално бедствие като градушката преди 4 години, особено къщите и не само. Ако не е задължително, много хора биха плащали, но естествено като по "български" много биха казали - "за какво ще давам аз 25 лева. Виж, че нищо не правят, постоянно говорят за опасности от градушки, а аз да си давам парите на вятъра, по-добре да ги изпия в някоя кръчма" и така ние ще им плащаме на тези хрантутковци за да не им паднат ледените орехи на умрелите 20 годишни кошници. Така че задължително му е майката, които не иска да плаща и му е скъпо да не се вози в кола и няма да има проблем.
Според мен е по-правилно това да стане задължително и за движимите и за недвижимите имущества, защото реално и те са биха били пострадали от евентуално бедствие като градушката преди 4 години, особено къщите и не само. Ако не е задължително, много хора биха плащали, но естествено като по "български" много биха казали - "за какво ще давам аз 25 лева. Виж, че нищо не правят, постоянно говорят за опасности от градушки, а аз да си давам парите на вятъра, по-добре да ги изпия в някоя кръчма" и така ние ще им плащаме на тези хрантутковци за да не им паднат ледените орехи на умрелите 20 годишни кошници. Така че задължително му е майката, които не иска да плаща и му е скъпо да не се вози в кола и няма да има проблем.
Ето го първия ЮНАК искащ всичко задължително ! Когато всичко е задължително с това свършва и свободата на избор ! Утре някой като теб ще иска и задължително такса паднало дърво,такса силен вятър такса що дишаме
Нека има за всичко но всеки да избира.Платил съм била ме градушка плащат ми,не съм платил карам си колата на решето и така всичко друго.
ЮНАК я коментирай това
"Внимание, шофьори! Мият ви стъклата на светофара - получавате глоба
Столичната община обмисля промени в Наредбата за обществения ред"
Надявам се не съм пак арогантен
Говорят, че за да се защитят останалите 2/3 от територията са необходими около 30 млн. лв. Значи за цялата територия годишните разходи за защита не надхвърлят 50 млн.
У нас има около 4 млн регистрирани автомобила. Нека от тях половината реално да се ползват. Това прави по 25 лв на калпак. Считам, че огромен брой хора биха платили. Тук дори не говорим за приходите от селските стопани.
Аз по принцип не съм чел нещо за тия градушки и разните му предложения, но не схващам точната ти идея.
То в момента без каско карат огромен процент от автомобилите, където си по-застрашен от произшествие, ти искаш допълнителна застраховка и пари да се дават.
Също така не разбирам защо трябва да давам пари, за да се защитя от това нещо. Някак си ми е по-логично да си направя каско, където ще бъда застрахован и срещу градушката, ако ми се случи. Отделно защо каското ми да се вдига като пари, за да се защитя от евентуална градушка? Това би било в интерес само на застрахователите, но не и на потребителите.
А смяташ малко бакалската според мен, както и аз ще направя на база твоите цифри.
Да кажем ако застраховката се плати от всички по твоите сметки е 25 лв. Е да, ама ако допуснем, че половината от реалните автомобили не искат да сключат въпросната застраховка, то премията би се вдигнала до 50 лв. за останалите. А ако допуснем, че само 10-20% от тези сключат, то застраховката ще отиде почти колкото пълно каско на колата. А аз съм убеден, че ако принципа е този, то много малко хора ще сключат застрахова само за градушка реално.
ecotronic
18-07-2018, 16:11
Аз по принцип не съм чел нещо за тия градушки и разните му предложения, но не схващам точната ти идея.
То в момента без каско карат огромен процент от автомобилите, където си по-застрашен от произшествие, ти искаш допълнителна застраховка и пари да се дават.
Също така не разбирам защо трябва да давам пари, за да се защитя от това нещо. Някак си ми е по-логично да си направя каско, където ще бъда застрахован и срещу градушката, ако ми се случи. Отделно защо каското ми да се вдига като пари, за да се защитя от евентуална градушка? Това би било в интерес само на застрахователите, но не и на потребителите.
А смяташ малко бакалската според мен, както и аз ще направя на база твоите цифри.
Да кажем ако застраховката се плати от всички по твоите сметки е 25 лв. Е да, ама ако допуснем, че половината от реалните автомобили не искат да сключат въпросната застраховка, то премията би се вдигнала до 50 лв. за останалите. А ако допуснем, че само 10-20% от тези сключат, то застраховката ще отиде почти колкото пълно каско на колата. А аз съм убеден, че ако принципа е този, то много малко хора ще сключат застрахова само за градушка реално.
Това да няма застраховка "градушка" (само градушка) е също толкова странно, както, някой да ти каже, че за да си купиш клечки за зъби, трябва да си купиш и 2 кила пържоли.
Сметката може и да е бакалска, но нека някой застраховател да предложи разумна сума за нея а пък хората да си решават.
mirchozo
18-07-2018, 16:23
Не че нещо ама, за какво плащаме тия данъци на тия коли и сгради ??? Би трябвало държавата да ти гарантира спокойствие и права когато плащаш че имаш нещо, както и да се следи за неприкосновенноста на въпросното. Би трябвало, ама НА... То по тая логика може спокойно да се вмъкне данък инфаркт за пенсионерите, щото всеки 2ри диша на акумулатори особено в летния сезон. Мога да ви измисля поне още 10 данъка, кой от кой по малоумен.
Истината всъщност е следната : В България се извършва геноцид, целта е да се изгони всякак разумното население и да останат само простите които хабер нямат от нищо. Управляващите изобщо не ги интересуват обикновенните хора, макар да са редовни данъкоплатци. Когато това се случи ще загробят и разподадат и последните природни блага и България ще стане едно голямо нищо, заселена с бежанци и цигани. От 15на години разумен живот, наблюдавам единствено това, колкото повече задълбавам като информация, толкова повече се убеждавам в твърдението си. До няколко години ще бъдат докарани чужди инвеститори, които вярвайте ми няма да имат за цел да ни направят живота по-добър. Въпрос на време е да се появи някой който да прилапа ВОДАТА и да изгради бутилиращи заводи, защото незнам дали знаете, България е една от най-богатите на питейни водни ресурси държавица. Освен това България има доста рудници за природни ресурси като манган, злато, въглища и т.н. и т.н., рудници старателно фалирани от разни дружества и корпорации.
Язък ни за природата...
Незнам дали забелязвате, но с всеки взет заем от Световната банка или Европейския съюз, стваме още по-големи роби и защивяваме още по-зле.
В крайна сметка ако имаше търсене, самите застрахователи щяха да пуснат застраховка "градушка" и щяха да печелят от това.
ecotronic
18-07-2018, 16:35
"По предварителни оценки в първите дни след градушката в София застрахователните компании смятаха, че щетите ще надминат 40-50 млн. лв. общо за целия сектор, като имаше предположения, че може да са двойно повече. Сега вече се говори, че почти сигурно те ще са над 100 млн. лв. Едни от най-засегнатите компании са "Армеец" и "Булстрад", които имат най-голям пазарен дял при "Автокаско"."
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/08/15/2362437_samo_gradushkata_v_sofiia_shte_zasegne_ser iozno/
Впредвид на горното някак не мога да приема за демонстрация на нормален разум това, че не могат да се наберат едни 50 млн годишно, от застраховки (авто и селскостопански) на съвсем приемливи цени.
mirchozo
18-07-2018, 16:53
Това едва ли са реални цифри, нали се сещаш?
Не че нещо ама, за какво плащаме тия данъци на тия коли и сгради ??? Би трябвало държавата да ти гарантира спокойствие и права когато плащаш че имаш нещо, както и да се следи за неприкосновенноста на въпросното. Би трябвало, ама НА... То по тая логика може спокойно да се вмъкне данък инфаркт за пенсионерите, щото всеки 2ри диша на акумулатори особено в летния сезон. Мога да ви измисля поне още 10 данъка, кой от кой по малоумен.
Истината всъщност е следната : В България се извършва геноцид, целта е да се изгони всякак разумното население и да останат само простите които хабер нямат от нищо. Управляващите изобщо не ги интересуват обикновенните хора, макар да са редовни данъкоплатци. Когато това се случи ще загробят и разподадат и последните природни блага и България ще стане едно голямо нищо, заселена с бежанци и цигани. От 15на години разумен живот, наблюдавам единствено това, колкото повече задълбавам като информация, толкова повече се убеждавам в твърдението си. До няколко години ще бъдат докарани чужди инвеститори, които вярвайте ми няма да имат за цел да ни направят живота по-добър. Въпрос на време е да се появи някой който да прилапа ВОДАТА и да изгради бутилиращи заводи, защото незнам дали знаете, България е една от най-богатите на питейни водни ресурси държавица. Освен това България има доста рудници за природни ресурси като манган, злато, въглища и т.н. и т.н., рудници старателно фалирани от разни дружества и корпорации.
Язък ни за природата...
Незнам дали забелязвате, но с всеки взет заем от Световната банка или Европейския съюз, стваме още по-големи роби и защивяваме още по-зле.
Няма как да споря с теб, защото мнението ми е абсолютно същото......малко превърнахме темата в политика...добре, че не ни обръщат внимание...:)).....Но щом народа са овце, а управляващите вълци, така се получава.....тук си трябва чистка, яка......агресивно звучи, ама до там сме я докарали......доколкото познавам историята ни.....допреди турското робство сме били нещо, след това сме се превърнали в пълни дупедавци.....което е жалко...
ecotronic
18-07-2018, 16:56
Това едва ли са реални цифри, нали се сещаш?
Да, цифрите със сигурност на са реални. В смисъл, че това са само разходите на застрахователите. Ако добавим към тях и персоналните разходи на тези, които не са имали застраховки, нещата стават още по-идиотски.
"По предварителни оценки в първите дни след градушката в София застрахователните компании смятаха, че щетите ще надминат 40-50 млн. лв. общо за целия сектор, като имаше предположения, че може да са двойно повече. Сега вече се говори, че почти сигурно те ще са над 100 млн. лв. Едни от най-засегнатите компании са "Армеец" и "Булстрад", които имат най-голям пазарен дял при "Автокаско"."
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/08/15/2362437_samo_gradushkata_v_sofiia_shte_zasegne_ser iozno/
Впредвид на горното някак не мога да приема за демонстрация на нормален разум това, че не могат да се наберат едни 50 млн годишно, от застраховки (авто и селскостопански) на съвсем приемливи цени.
Аз не виждам логика в набирането на пари под такава форма.
Просто ако някой плаща за нещо, то той получава нещо срещу парите си. Така е острен света.
Иначе ако някой плаща за защита на цялото население, то няма как тази система да работи. Просто тези "някой" ще кажат, че парите им отиват за неща от които се възползват и други хора, но които хора не плащат и те ще спрат да плащат. Пример за тази логика - в почти всеки вход на блок. :)
Алтернативно би било за автокаското. Да се каже, че се въвежда в ГО-то да кажем 50лв допълнително и по този начин ГО-то да стане и каско и да разшири покритията, включително и от градушка. Даже сега като го пиша това ми се вижда много по-логично да увеличат със 100 лв. ГО-то защото е задължителна и няма как да се възползваш от "услуга", за която плаща друг. От там ще се вземат пари и за градушките, и за покриване на щетите, когато си виновен.
ecotronic
18-07-2018, 18:03
ГО е задължителна, защото предназначението и е друго - задължително да обезпечиш този на когото си причинил щети.
Няма сила, която да те задължи да направиш нещо, ненаправата на което, би ти донесла персонални загуби.
Осигуряването на средствата разбира се ще е верижно. Застраховен > застраховател > защита срещу градушки. При настъпване на застрахователно събитие, парите вървят в обратната посока.
За н'ам кой пък ще повторя големия въпрос:
Защо ще се натоварват настоящите застраховки с допълнителното перо "градушка" при положение, че някой може да иска каско, но да не иска точно тази клауза и защо не може някой, който не иска каско да се застрахова само срещу градушка?
alfa racer GTA
18-07-2018, 18:28
Ами ще се изгони разумното население, защо не - нали си избира ПРОСТ министър председател, който се гордее с това че е ПРОСТ и то пред обществените национални медии, пред цяла една "нация", та дори пред целият свят ...
Направо да го направят "Данък градушка" и да се приключва с тъпните!
Няма нищо, че по сега действащите правила е забранено обстрелването на градоносни облаци над населени места, над и около летища и обекти с национално значение ...
ПЛАЩАЙТЕ и се дупете когато ви кажат ...
Да не говорим, че една част от собствениците на автомобили си имат гаражи, или са взели под наем такива ...и те ЩЕ ПЛАЩАТ ...
---------- Post added at 18:28 ---------- Previous post was at 18:20 ----------
Язък ни за природата...
Ха-ха...
А защо Франция, Германия, Швеция, Дания и останалите държави от ЕС не са така???
Не ни е виновен ЕС, а ние самите.
Не че "материалът е лош", а управляващите са боклукът , изметът на това общество ...
.........
Алтернативно би било за автокаското. Да се каже, че се въвежда в ГО-то да кажем 50лв допълнително и по този начин ГО-то да стане и каско и да разшири покритията, включително и от градушка. Даже сега като го пиша това ми се вижда много по-логично да увеличат със 100 лв. ГО-то защото е задължителна и няма как да се възползваш от "услуга", за която плаща друг. От там ще се вземат пари и за градушките, и за покриване на щетите, когато си виновен.
+1
Реално в белите страни няма такова чудо като каско. Всичко е вътре в гражданската.
За н'ам кой пък ще повторя големия въпрос:
Защо ще се натоварват настоящите застраховки с допълнителното перо "градушка" при положение, че някой може да иска каско, но да не иска точно тази клауза и защо не може някой, който не иска каско да се застрахова само срещу градушка?
Първоначално те разбрах малко по-различно. А именно, че искаш от някакъв вид застраховка пари от нея да отиват извън застрахователите, за да "защитят" цялото небе, което е общо за всички. Това няма как да стане поради причината, която описах. Няма как само една група да плащат, за да се защитят всички. Това разбира се ако визираш увеличаване на каското (доброволно) и чрез него да се събират/отделят пари за "пазене" на небето.
Отделно, че по този начин както си го описал Застрахован <=> Застраховащ <=> Външен пазител от градушки, този риск изцяло пада от плещите на застрахователя, защото той само ще дава парите на пазителя и ако нещо стане, пазителят трябва да даде парите на застрахованите. Все едно да кажат, че стоповете на колите са много важни, да увличат каското с 10 лв. и тези 10 лв. да отиват във външна фирма, "пазителите на стопове". Съответно външната фирма ще има тайни агенти, които по някаква технология ще защитават стоповете на всички автомобили. И след това ако някой си счупи стопа, то външната фирма да покрива щетите през застрахователите. Какво по-добро от това за застрахователите...
Демек пак опираме до застрахователите и видовете продукти, които те предлагат. И има такива застраховки, които имат "каско" но не покриват градушка (по-ограничените пакети). Но пък не се сещам за някой застраховател да има продукт, който да покрива само "градушка". Според мен такъв вид продукт ще има силно ограничено търсене и поради тази причина не присъства и в портфолиото на застрахователите.
mirchozo
19-07-2018, 10:25
Хаха, то повече от половината автопарк няма нужда да го бие градушка, те и така са си като кора за айца. Защо трябва да се таксуват такива хорица дето и без това си изнемогват достатъчно.
Не ме разбирайте погрешно, но просто не сме дорасли финансово за да се покрива всичко с една задължителна застраховка както е в някой западни държави. Нека си го има като перо, но не задължително. Аз например не бих си направил по простата причина че моята нощува в гаража, цял ден ми е пред очите на работното място, дървета колкото искаш наоколо, по всяко време мога да я мушна под някое.
Хаха, то повече от половината автопарк няма нужда да го бие градушка, те и така са си като кора за айца. Защо трябва да се таксуват такива хорица дето и без това си изнемогват достатъчно.
Не ме разбирайте погрешно, но просто не сме дорасли финансово за да се покрива всичко с една задължителна застраховка както е в някой западни държави. Нека си го има като перо, но не задължително. Аз например не бих си направил по простата причина че моята нощува в гаража, цял ден ми е пред очите на работното място, дървета колкото искаш наоколо, по всяко време мога да я мушна под някое.
Дървото няма да те спаси грам от градушката, която се изсипа над София преди 4 години.
Но ако говорим конкретно за градушката, то лично и аз няма да си направя застраховка само за градушка, защото този риск за мен е минимален в сравнение с другия, който настъпва постоянно при всекидневното ми придвижване.
ecotronic
19-07-2018, 10:36
Първоначално те разбрах малко по-различно. А именно, че искаш от някакъв вид застраховка пари от нея да отиват извън застрахователите, за да "защитят" цялото небе, което е общо за всички. Това няма как да стане поради причината, която описах. Няма как само една група да плащат, за да се защитят всички. Това разбира се ако визираш увеличаване на каското (доброволно) и чрез него да се събират/отделят пари за "пазене" на небето.
Отделно, че по този начин както си го описал Застрахован <=> Застраховащ <=> Външен пазител от градушки, този риск изцяло пада от плещите на застрахователя, защото той само ще дава парите на пазителя и ако нещо стане, пазителя трябва да даде парите на застрахованите. Все едно да кажат, че стоповете на колите са много важни, да увличат каското с 10 лв. и тези 10 лв. да отиват във външна фирма, "пазителите на стопове". Съответно външната фирма ще има тайни агенти, които по някаква технология ще защитават стоповете на всички автомобили. И след това ако някой си счупи стопа, то външната фирма да покрива щетите през застрахователите. Какво по-добро от това за застрахователите...
Демек пак опираме до застрахователите и видовете продукти, които те предлагат. И има такива застраховки, които имат "каско" но не покриват градушка (по-ограничените пакети). Но пък не се сещам за някой застраховател да има продукт, който да покрива само "градушка". Според мен такъв вид продукт ще има силно ограничено търсене и поради тази причина не присъства и в портфолиото на застрахователите.
Обърнахме го на политика и теория на застрахователното дело :)
Какво неясно има?
Застрахователят има 2 варианта:
1 - Пасивно застраховане:
Застрахова те срещу градушка, като си прави оценка на риска и на базата на това формира стойността на услугата. Преведено на български - взема ти едни пари и се моли на Господ да не трябва да те обезпечава.
2 - Активно застраховане:
Застрахова те срещу градушка, като си прави оценка на риска и си прави сметката, че е по-добре да плати сумата X на организацията Y за да не допуска градушка. Така стига до извода, че рискът е по-малък, печалбата му - по-голяма.
Респективно самият той се застрахова срещу това организацията Y да не му предложи услугата с желаното качество. На свой ред тази организация вероятно ще се застрахова и т.н.
Значи в крайна сметка те бърка това, че застрахователите просто нямат застраховка "градушка" за автомобилите като продукт.
Ами според мен такъв вид продукт е излишен именно поради ограниченото му търсене.
И много по-логично е да не избереш втори вариант с "известен риск", а трети вариант да направиш презастраховане на този риск директно в трета компания. Както реално е автокаското в "Армеец".
По този начин няма да разчиташ на качеството предоставено от "градушкозащитниците", а направо презастраховаш риска "градушка" към компания Г и след това всички щети от тази клауза няма да те засегнат, а ще се покриват от Г. Естествено в този паричен поток първата застрахователна компания отклонява средства за себе си и така. Демек пак стигаме до продукта, за който ако имаше търсене, със сигурност щеше да има и предлагане.
ecotronic
19-07-2018, 10:46
Ти смяташ, че такава застраховка е непродаваема, аз мисля обратното.
Няма, как да разберем, кой е прав, ако продуктът не се предлага на пазара.
Ти смяташ, че такава застраховка е непродаваема, аз мисля обратното.
Няма, как да разберем, кой е прав, ако продуктът не се предлага на пазара.
Понеже съм работил известно време в една доста голяма организация/компания, която се занимава точно в тази сфера, търсене на възможни продукти, оценки и т.н., то лично силно вярвам, че доста проучвания и варианти са разигравани и за да няма такъв продукт на пазара, то има причина. Дали ще е липса на търсене, дали ще е заради други причини - да кажем оценка на риска би бил голям и съответно премията би била доста висока и всякакви от този род, то щом няма такъв продукт, то той няма място на пазара.
Иначе да кажем има подобни продукти, макар и в леко по-разширен вид. Примерно виж минималното покритие (http://armeec.bg/bg/insurances/kasko-na-mps) на една от компаниите.
Обърнахме го на политика и теория на застрахователното дело :)
Какво неясно има?
Застрахователят има 2 варианта:
1 - Пасивно застраховане:
Застрахова те срещу градушка, като си прави оценка на риска и на базата на това формира стойността на услугата. Преведено на български - взема ти едни пари и се моли на Господ да не трябва да те обезпечава.
2 - Активно застраховане:
Застрахова те срещу градушка, като си прави оценка на риска и си прави сметката, че е по-добре да плати сумата X на организацията Y за да не допуска градушка. Така стига до извода, че рискът е по-малък, печалбата му - по-голяма.
Респективно самият той се застрахова срещу това организацията Y да не му предложи услугата с желаното качество. На свой ред тази организация вероятно ще се застрахова и т.н.
Няма как да не го обърнем на политика......всички по стари знаем как тръгна застраховането в България в зората на демокрацията.....ами малко насилствено беше....ВИС-1, Вис-2, СИК, Аполо Болкан и т.н....у нас нямаме нищо общо с реалното застраховане......много неща ни куцат....политика, застраховне и банки са тясно свързани.....почти всяка застрахователна фирма си направи банка, а как я направи...ами чрез протекция на политиците......
Опитаха се да навлязат чуждестранни застрахователни фирми....например....З.Д. България, го купи Алианц и други примери има, ама много бързо ги побългарихме.....защото ни куца стандарта....и много малко българи си позволяват да си осигурят спокойствие със застраховка на каквото и да е.....някой даже от нямане не плащат задължителната гражданска, а какво остава за другите......та всичко е политика....няма как да е иначе, щом от нея се печели у нас.....последен пример е господин Марешки.....влезе в политиката, за да не му куца бизнеса и забрави за гръмките си нападки и обещания......а бе тъп народ сме....съжалявам, че го казвам...;)
Не съм съгласен с това крайно виждане. Дали има игри, протекции и т.н., несъмнено.
Но аз, като гражданин и краен клиент, се възползвам от застраховането в България и до сега не съм имал проблеми.
Отнасям се съвестно и честно със застрахователите, спазвам правилата, които ги има описани и аз съм се подписал срещу тях и съм нямал проблеми в последствие.
Точно при застраховането и по-конкретно при автокаското съм на мнение, че огромния проблем става заради народа ни и как всеки все се пробва да "прецака" системата. И докато има такива индивиди/тарикати, до тогава ограниченията и правилата ще са много по-строги и по презумпция като заявяваш щета ще трябва да "доказваш", че тя трябва да е покрита от условията в договора и ще гледат дали си изпълнил всяка точка много стриктно.
mirchozo
20-07-2018, 11:12
Абе ти си направи застраховка в "Дал бог дърво и брадва" (сещате се коя е компанията), пък да видиш дали ще вземеш лев от щета.
Общо взето в България, застраховането е като всичко останало, някой са коректни, други не.
Попаднах на една новина по темата: тук (https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-da-se-bori-s-gradushkite-mzh-iska-po-skypi-zastrahovki-6084668)
Та явно моята идея за поскъпване на застраховка имущество явно е най-добра, щом и "експертите" смятат така :mrgreen:
Вие мислите само за колите, че имало къде да ги паркирате и т.н. И аз моята я дръжа в гараж и не ми дреме, ама проблема е че имаш и друго имущество, като някоя къщичка или дори апартамента ти (стъклата могат да бъдат потрошени и изолацията надупчена). Мислиш ли, че ако поскъпне с 10-20 лева, и това може да ти спести притесненията това да се случи и да си спиш спокойно и да си паркираш колата където поискаш, няма да е по-добре?
Застраховка само за градушка няма как да се случи, защото при силна градушка колата става на решето и е нерентабилно да ти плащат пребоядисване или PDR на цялата кола. Ако има, то ще е доста скъпа.
Така че аз избирам да плащам 20 лв. по-скъпа имуществена застраховка и да пускат ракети и шанса да падне градушка да е 5% и то дребна, отколкото каско и после да ми сложат 2 слоя кит да ми я претупат набързо и да бъде китоносец, боядисана тип "с мечето", а иначе може да не се стига изобщо до там.
Преди да продължите, искам да ви вметна, че противоградна защита над населени места е забранена.
Застрахователите, ако желаеха, могат да включат покритието на такъв риск, например в каското.
ecotronic
20-07-2018, 12:13
Преди да продължите, искам да ви вметна, че противоградна защита над населени места е забранена.
Застрахователите, ако желаеха, могат да включат покритието на такъв риск, например в каското.
Не е забранена противоградната защита на градовете. Забранен е само ракетният способ на противодействие.
Самолетният способ не е забранен.
Освен това в много от случаите защитата на населените места може да се извърши и с ракети, без да е необходимо да се стреля над тях.
Ali.Sali
21-07-2018, 14:51
И после държавата ще обяви "постигнахме /еди какъв си/ процент борба с градушката". Постигнахте, или народа я постигна, като си я плаща сам?
За всичко от нашите пари ли трябва да се вади, тая държава ще се бръкне ли за нещо, освен за депутатски Mercedes-и и хотели?!
Данък "градушка"... а данък "гълъбите, дето ми нацвъкаха колата снощи на 3 места" няма ли?
А данъци ходене, мърдане, ставане, лягане?
Едно време се майтапих за данък "въздух", пък тия зелени винетки и други извращения са точно данък/такса "въздух". Като имаш предвид, че като я платиш няма от ауспуха ти да замирише на лавандула.
Сега пък и градушка. Смешници пълни, да се бръкне кирливата държава и да си направи техниката сама, не за всяко нещо от нашия джоб да се вади, щото после не "държавата направи" а НИЕ си го правим.
Пътища правили, магистрали. С чии пари, с нашите! Европейски били, а членския внос? Квото вкарваме, такова изкарваме. Тоя внос който го плаща - ние.
Народа я строи тая държава, а не правителството, всичко през нашия робски джоб. Тия знаят само да си карат нафтените S-класи с финанси на гърба на народа и силиконови чалгарки да им пеят в частните самолети и това е.
ivan dimitrov
21-07-2018, 18:34
И после държавата ще обяви "постигнахме /еди какъв си/ процент борба с градушката". Постигнахте, или народа я постигна, като си я плаща сам?
За всичко от нашите пари ли трябва да се вади, тая държава ще се бръкне ли за нещо, освен за депутатски Mercedes-и и хотели?!
Данък "градушка"... а данък "гълъбите, дето ми нацвъкаха колата снощи на 3 места" няма ли?
А данъци ходене, мърдане, ставане, лягане?
Едно време се майтапих за данък "въздух", пък тия зелени винетки и други извращения са точно данък/такса "въздух". Като имаш предвид, че като я платиш няма от ауспуха ти да замирише на лавандула.
Сега пък и градушка. Смешници пълни, да се бръкне кирливата държава и да си направи техниката сама, не за всяко нещо от нашия джоб да се вади, щото после не "държавата направи" а НИЕ си го правим.
Пътища правили, магистрали. С чии пари, с нашите! Европейски били, а членския внос? Квото вкарваме, такова изкарваме. Тоя внос който го плаща - ние.
Народа я строи тая държава, а не правителството, всичко през нашия робски джоб. Тия знаят само да си карат нафтените S-класи с финанси на гърба на народа и силиконови чалгарки да им пеят в частните самолети и това е.
Хъх! Господине, ако още не сте проумели, че Вие сте държавата - "аман ни е държавата"! Моля да се прави разлика м/у администрация и държава. Макар и да са тясно свързани, са две различни понятия.
Битува у нс "народната мъдрост" - "Прост народ - слаба държава". Това обаче не е всичко. Съвсем резонно е да се обяви и "Слаба държава - богопомазана администрция".
Кой очаквате да я строи тая държава? Естествено е това да го прави Народът, според собствената си воля. В тая система(сегашната), народът си казва волята по време на избори. В предишната - Партията казваше каква е волята на народа. Преди това, волята народна я е "упражнявал" монарх. И ВИНАГИ народът е строил, няма кой друг. Само гърците са изключението, което потвърждава првилото.
Ali.Sali
22-07-2018, 11:57
Ми тогава да не ми викат "еди кое си правителство постигна..." а НАРОДА постигна, защото тия са постигнали единствено туризъм на долнопробната дупка Слънчев Бряг с лимузини на държавни пари и държавна нафта, всичко го е постигнал народа, всяка закърпена дупка, всяко нещо е извадено от нас. Кабинета това направил, кабинета - онова. Нищо не са направили, всичко е през нас. Тая държава се строи само от данъкоплатеца от 89-та насам, а насреща не вииждаме нищо свястно.
Данък "градушка" е жив абсурд, но ще го приемем заедно с други абсурди, нали сме абсурдна държава. И стига вече с тия стандарти европейски, европееца не работи за 300 евро по 12 часа, че да имаме техните данъци и закони.
Като минималната стане 800 лв. тогава да почнат да искат. То не може само да искаш, да искаш, от народните парите да вкарваш членски внос и върнатото финансиране от ЕС да го разграбваш, за проекти 50-60% от парите отиват директно в джоба по линията на проекта (уж "обществени" поръчки), и с останалото - третокласно качество пътища,сгради и т.н.
Само кражба, те това е.
Данък "градушка". А данък "дъжд", "слънце", "облаци" ?
Няма сила, която да те задължи да направиш нещо, ненаправата на което, би ти донесла персонални загуби.
Задължават ни да слагаме колани :D
ecotronic
22-07-2018, 18:17
Задължават ни да слагаме колани :D
Говоря за загуби с израз на финикийски знаци :)
Говоря за загуби с израз на финикийски знаци :)
Е да де, ако не си сложиш колан -> акт -> пара. Общо взето във всяко нещо, което си задължен или трябва да го направиш иначе глоба или трябва да платиш иначе пак глоба :tooth:
ecotronic
23-07-2018, 12:09
Е да де, ако не си сложиш колан -> акт -> пара. Общо взето във всяко нещо, което си задължен или трябва да го направиш иначе глоба или трябва да платиш иначе пак глоба :tooth:
По тази логика, можеш да дадеш пример и с превишаване на скоростта, неправилно изпреварване, употреба на алкохол и кажи речи с цялото наказателно право :tooth:
alfa racer GTA
23-07-2018, 13:23
Пари за борба за градушката нямат, ама опрощават на Киро Домуса 58 милиона лева?
Имало намален приход от акциз на цигари и за да компенсират намаляването увеличават акциза на почти безвредните цигари(с изпаряване), ама на Киро Домуса 58 милиона лева които трябва да заплати в полза на държавния бюджет някак лесно ги "пропускат" - Герберска лобираща въртележка.
Който си плати 5-10 милиона на ръководни фактори на ГЕРБ, ще си спести 58 милиона и то без лихвите ...
ecotronic
23-07-2018, 13:37
Това с "бездимните" цигари е поредната крупна психоатака за наивници с много сериозен икономически ефект.
alfa racer GTA
23-07-2018, 15:52
Е, а винаги съм бил непушач и никога през живота си не съм пушил.Преди месец за поред път ми се наложи да съм заедно с пушачи в едно помещение на събиране - изобщо няма място за сравнение с обикновените цигари.Дим нямаше, нито го усетих, нито дрехите ми смърдяха на умряло следващия ден.
Ама я сега кажи как на държавата "не й достигат 28 милиона за борба с градушките" + "30 милиона има по-малък приход от акциз на цигари", а пък подарява на Киро Домуса 58 милиона...???
Кой финансира "опрощаването" на Киро Домуса - Бате Бойко "извади пари и даде" от собствения си джоб или извади пари от нашите джобове и ги даде на Домуса ???
================================================
А какво ще правиш когато ти събират заедно със застраховката +20+30 лева всяка година, ти не си се застраховал, но въпреки това те мелне градушка - на Бате Бойкич ли ще се молиш: https://www.vesti.bg/bulgaria/obshte...ahovki-6084668 (https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-da-se-bori-s-gradushkite-mzh-iska-po-skypi-zastrahovki-6084668)
Да не стане :
Тя уточни, че
с тези пари няма да се изплащат обезщетения при нанесени щети от градушките, а просто ще се финансира борбата с това природно явление.
===============================================
Ако имам власт ще изискам цялата преписка с тази идея и този който я е дал тази идея, заедно с тези които са я подкрепили ги уволнявам дисциплинарно, защото не са спазили основен конституционни и законови принципи и докато съм на власт тези няма да си намерят работа в държавно или общинско учреждение.
Ще ме принуждават от името на държавата да купя "услуга" която не желая да ползвам ...И отгоре на това няма да ми гарантират нито че няма да ме удари градушка, нито че ще ме обезщетят ако ме удари ...
А бре МУТРИ облечени в законова власт и създаващи мутренско-рекетьорски закони ...
Ali.Sali
23-07-2018, 15:56
Е как бе, ти не виждаш ли и не разбираш ли , че мафиотите са важни за държавата, за Митьо Очите ще се вадят коршуми в чужбина, ама за нас и един кърлеж не щат да извадят. Адски извратена мутренска държава.
Нормално е , в реда на нещата си е тук..
WarsteineR
23-07-2018, 17:47
Убийството явно не е решение, ама предлагам да се съберем и да отидем да ги пребием едно хубаво. Така няколко часов хубав бой, със шутове вън от парламента и на избори. Който не му се яде бой ще си върши работата съвестно. И така, като не се научат пак бой. Може да се направи и организация, като видиш политик от тези крадящите и скъсване от бой плюс изгонване от жилището, там вече съседите трябва да се организират. Като не става с добро... Момчета това тук е реален, организиран геноцид за българският народ!
Ali.Sali
23-07-2018, 18:19
Ми то само организираната престъпност е организирана в тази държава, и само тук мафията си има официално представителство с името "Парламент".
Mind_Control
26-07-2018, 15:07
Аз категорично отказвам да плащам такава застраховка. Първо, че имам гараж, второ че колата не ми е никакъв приоритет, а средство за придвижване и дали ще е надупчена от градушка или не ме боли фара. Не смятам за нужно да плащам риска на никой друг. За мен е пребебрежимо малък и не струва нито 25 лв. на година нито дори и 5 лв. на година. Като искат толкова земеделските стопани да правят сдружения за борба с градушките, за тях е много по- важно.
Ali.Sali
27-07-2018, 18:30
А, смисъл, застраховките ни са евтини искат да кажат, така ли?
Тия са болни, адски болни, наистина психично болни хора...
Удрят те за 500, изплащат ти 80 и накрая застраховката ти била евтина...
Живи да ги ожалиш, DMS ARMEETS на 1888 (4,80 лв. С ДДС) и DMS BULSTRAD (същия номер и тарифа) - веднага пращайте SMS да подкрепим компаниите в нужда!
Открили офиси във всеки град , щото нямат пари и достатъчно финансиране сигурно, те тия офиси със заплати, поддръжка, наеми, сметки и данъци и ей така се плащат...смешници. Най-мразя богатия на беден да се прави.
Я вижте защо в Беларус животът е много по-добър от нашия. Някои наши дувари може да се поучат.https://www.youtube.com/watch?v=9Wr_NY1LKOw
Я вижте защо в Беларус животът е много по-добър от нашия. Някои наши дувари може да се поучат.https://www.youtube.com/watch?v=9Wr_NY1LKOw
Стига бе Иво....при нас се дига цената на бензина, щом има по голямо потребление......не го ли забелязвате през лятото.....:)))....вместо да е обратното.....говориш за Беларус....те Албанците след някоя и друга година ще са по напред от нас, а допреди 20-на години телевизор там имаше само Евер Ходжа....може и да му бъркам името....:)))
Стига бе Иво....при нас се дига цената на бензина, щом има по голямо потребление......не го ли забелязвате през лятото.....:)))....вместо да е обратното.....говориш за Беларус....те Албанците след някоя и друга година ще са по напред от нас, а допреди 20-на години телевизор там имаше само Евер Ходжа....може и да му бъркам името....:)))
Енвер Ходжа!
Ама не бъркаш само името.
Една колежка ходи на екскурзия за пет дена и направо ме заболя главата. Вече и те са ни минали.
ivan dimitrov
01-08-2018, 21:55
А че и албанците ни минаха, не е тайна. Мен друго ме притесни - явно все още не осъзнаваме принципа на който работи пазарната икономика. Колкото по голямо търсене - толкова по висока цена и след време - по голямо предлагане. Това е съвсем нормално. Това което у нас е не нормално, е че източниците на предлагането са притеснително малко. Имаме си една рафинерия, която работи на загуба. И на никой не му дреме-е-е.
alfa racer GTA
02-08-2018, 10:27
очаквам масова имиграция към Беларус и Албания:sheep:
Аз като по-щур ще емигрирам в Гърция...:hump:
Пожелавам си и на всички останали като мен да са пенЦионери в Гърция:devil::grandpa:
Енвер Ходжа!
Ама не бъркаш само името.
Една колежка ходи на екскурзия за пет дена и направо ме заболя главата. Вече и те са ни минали.
Ти па една буквичка съм пропуснал...:))).....иначе миналата година я прекосих с новата алфа на връщане от Италия....още са маймуни, но по закона на Дарвин се развиват като хора, а при нас се получава обратното, образно казано като се поогледам по улиците....