View Full Version : Въпрос относно първа предавка
Привет, колеги!
Ще карам направо - колата е 2.4JTD facelift.
Винаги като включвам първа скорост при потегляне, трябва да закарам лоста посока 2ра, за да "захапе" едва ли не. Сякаш нямам 1ва. Като се е случвало при 2 напомпвания на съединителя да влезе директно.
Първоначално също влизаше безпроблемно сякаш..
Има ли някой с опит с подобен проблем? Към какво да се насоча?
Благодаря предварително!
Явно не отделя хубаво съединителя...
На изгасен двигател влизат по-лесно нали?
Първо си смени течността, никога не е излишно, освен ако не си го правил в близката година. И огледай за течове.
Не съм тествал на изгасен двигател как стоят нещата.
Ще проверя за течове.. Течността беше някаква зелена, не съм я сменял.
Колега, кутията е опелска и имат настройка някъде на самата кутия с достъп отгоре за хода на скоростния лост за движението му наляво-надясно. Имах подобен проблем и за 2 минути ми го оправиха.... провери и това
Благодаря, колега!
Какво имаш предвид с достъп отгоре? Майстора мислеше, че може да се настрои, че е с жила, но после ми каза, че не е успял и не била такава.
При мен се движи наляво-надясно, но не влиза в 1ва директно.
Колега, кутията е опелска и имат настройка някъде на самата кутия с достъп отгоре за хода на скоростния лост за движението му наляво-надясно. Имах подобен проблем и за 2 минути ми го оправиха.... провери и това
Че настройката я направиха без да вдигат колата на подемник, а отгоре през отвора на предния капак.....
ecotronic
03-10-2018, 18:16
За каква настройка говорите? Има един шарнир, който се задвижва от жилото за страничния ход. Той обикновено клеясва и така този ход става труден и недостатъчен.
Почистването и смазването му обикновено решава проблема, ако не са клеясали самите жила в кожусите им.
Колегата така и не отговори на въпроса от пост №2. А той е много съществен.
Колегата така и не отговори на въпроса от пост №2. А той е много съществен.
Отговорът е по-скоро да. На запален двигател сякаш влизат по-трудно ниските предавки(1-3). Като цяло обаче 1ва не влиза никак без да задвижа лоста към 2ра.
Имам полуоска с висящия лагер за смяна, ако това има значение.
Имам същия проблем с моята докато е студена. Понякога въобще не включва 1ва докато не включа 2ра. В същото време ако колата се двиги леко включва 1ва с лекота. Прави ми впечатление, че със застудяване на времето проблема се задълбочава. Лятото почти няма проблем. Което ме навежда на мисълта, че проблема идва по-скоро от маслото. След известно време каране проблема изчезва.
До колкото знам на 166 всички ръчни скоростни кутии са ZF и нямат общо с опеловите.
lordliness
11-10-2018, 23:11
И при мен беше така. Маслото няма общо.
Не съм забелязал да се включва по-лесно при загрял двигател при мен. Мисля че си е същото.
И при мен беше така. Маслото няма общо.
Намери ли се решение, или си кара така?
lordliness
12-10-2018, 10:48
Така си карам, първо друга предавка, после първа. Сега се пооправи сама, влиза лесно.
И майстора ме посъветва да си карам така, значи е някаква мистерия.. :D
Чак мистерия не мисля. Сменяш жила, скоростен лост и включвачката на кутията с НОВИ и всичко ще се оправи.;-)
lordliness
12-10-2018, 17:16
Чак мистерия не мисля. Сменяш жила, скоростен лост и включвачката на кутията с НОВИ и всичко ще се оправи.;-)
Не се оправи за съжаление, не е там проблема.
А то и не върви да сменяш и да плащаш наред. Иначе от изброените неща и аз си мислех за този превключвател или избирател(както се казва).
ivopifeca
17-11-2019, 13:04
Ползвам темата на колегата.166 жтд 136 коня.Когато е студена предавките влизат трудно,като загрее и се покара,влизат по мазно.Сменял съм маслото на скоростите-същата работа...Къде да търся проблема,някой ползвал ли е някаква добавка,и да е бил доволен от нея?
ecotronic
17-11-2019, 16:22
При неработещ мотор, по същия начин ли влизат? Ако не, то проблемът може да е в хидравликата на съединителя (помпата и работния цилиндър). Когато се проявява магарията, пробвай да напомпаш десетина пъти педала и виж дали има подобрение.
ivopifeca
18-11-2019, 22:44
Ще опитам и това.