View Full Version : Скоростна кутия M32 в Alfa 159
Здравейте,
Днес ще опиша проблемите със скоростните кутии за нашите алфи (159 (1.75 TBi, 1.9 JTS, 2.2 JTS, 1.9 JTDm 8v, 1.9 JTDm 16v) ;Brera (1.75 TBi, 2.2 JTS) и Mito).
Кутията се монтира и в други автомобили (фиат, опел, ланчия, шевролет и лотос )
Информацията е взета от различни места в интернет и съм я съкратил до най-важните според мен симптоми и проблеми.
Започвам с история на кутията. Кутията е разработена от Opel(GM) и започва да с поставя от 2004година до 2016г. Кодовото име на кутията е M20(за малолитражните) и M32(за по-силните двигатели) През 2012 година скоростната кутия получава "фейслифт" на задния капак. Ще опиша по-долу в темата какво се променя и защо. Както се сещате засегнатите автомобили са милиони :)
Проблема е кръстен "лагер на 6ста предавка". Кръстен е така защото започва с разбиването на този лагер. Доста хора смятат, че проблема е това, че до лагера не се качва масло, но истината е, че вала е най-нискостоящия в кутията. На въпросния вал се намират първа, втора, пета и шеста предавка В началото Opel ползват едно масло, после го заменят с друго в опита си да спре проблема с лагерите. От Fiat не ползват нито едно масло на Opel, те си сипват Tutela 75w85. Opel ползват ЧЕТИРИ доставчика на лагери, но проблема се оказва в дизайна на задния капак и размера на лагерите. Средния живот на тази кутия е от 100 000 км. до около 200 000км. Първоначалното зареждане с масло е било 2.3литра до 2.4 литра, но след появата на първите дефекти се променя на 2.5 литра, 2.6 литра. Маслото често достига температури от около 125 градуса (доста топла кутия) което води до бързото му износване и се налага по-честа смяна.
През 2012 година Opel разработват нов дизайн на задния капак с три по-големи лагера и с маслена магистрала захранваща проблемния лагер с масло от двете страни. Новия капак се предлага като резервна част с трите нови лагера или версия с всички лагери на кутията. Има и ремонтни комплекти за стария капак.
Симптомите са: Шум от почукване на празен ход, шум при каране на пета и шеста предавка, може да се мърда и скоростния лост при подаване и отнемане на газта. Може да чувате стържене понякога докато карате и да изчезва.
При счупване на лагер рискувате спукване на корпуса на кутията и унищожаване на зъбните колела на шеста предавка.
Дано темата да помогне на някого, разликите в дизайна на капаците може да ги видите на снимки в нета.
Да помогна и аз. Имаше статия на някаква немска фирма, която се занимава с ремонт на тези кутии, та те препоръчваха 3 стъпки към решаване на проблема. Първо е наливането на общо количество на маслото 2.9литра, а не препоръчваното 2.1 от производителя. Второ е каране с масло Fuchs Titan Sintofluid 75W-80, което издържало на по-високи температури. И трето смяната на максимум 50к километра. Като препоръчваха да не се кара на високи предавки на ниска скорост, защото дизайна на кутията е такъв, че не се охлажда добре и всъщност от там е проблема.
В списъка с модели,които се окомплектоват с тази ск.кутия, не се вижда този с двигател 1.8Mpi. Това означава ли,че този модел е с друга ск.кутия?
Scrapera
20-01-2019, 19:47
F17 е неговата, и е 5 степенна. Не блести със здравина.
МИТАКА1654
20-01-2019, 21:11
Не блести със мека работа,за здравина не е лоша.Аз минах от 75в85,на синтетично 75в90,с 500мл повече от предписаното и нещата се подобриха значително,а и старото масло беше в ужасно състояние,което е основната предпоставка за заминали лагери.Не знам защо я водят необслужваема,даже няма пробка за източване на маслото.
Scrapera
20-01-2019, 21:24
F17 включва доста по-меко от М32. Имал доста километри и на двете.
ecotronic
20-01-2019, 21:29
Не блести със мека работа,за здравина не е лоша.Аз минах от 75в85,на синтетично 75в90,с 500мл повече от предписаното и нещата се подобриха значително,а и старото масло беше в ужасно състояние,което е основната предпоставка за заминали лагери.Не знам защо я водят необслужваема,даже няма пробка за източване на маслото.
В какво се изразява промяната след като смени вида и количеството на маслото?
В какво се изразява промяната след като смени вида и количеството на маслото?
При М32 с повеchе масло спада температурата му. Реално при смяна на масло на здрава кутия, не би трябвало да се усеща разлика.
ecotronic
20-01-2019, 22:47
Питането ми беше конкретно за F17.
Като изключим това, че при студена кутия предавките влизат с една идея по-трудно, нямам никакви оплаквания. Предавките се сменят мазно и леко, няма шумове.
Накратко - въпросът ми е - при положение, че кутията не е подложена на зверска експлоатация (цедене на предавките на максимални обороти или каране на прекалено високи предавки за дадени обороти на мотора), има ли нужда да се минава на по-гъсто масло и да се увеличава количеството му?
Маслото е Castrol Syntrans Transaxle 75W-90.
sasho_n2
21-01-2019, 09:15
Благодаря за полезната тема изчерпателната информация за боклучивата ни кутия :wallbash:.
Аз сменях маховик + съединител преди около 50 хил. км, тогава сменях и маслото на скоростите. Д момента не съм имал сериозни оплаквания, имаше едно леко почукване преди да сменя маховика, но дали беше от него или от кутията незнам. Наскоро, обаче отново се появи чукане на свободна скорост при студен двигател, което явно е от кутията - съмнявам се маховика да е заминал за 50 хил. Ще се опитам следващия месец сменя маслото, ще сложа отново Fuchs Titan Sintofluid 75W-80, ще сложа и добавка Xado.
Въпроса е ако това не помогне, от къде да си купя ремонтен комплект за кутията ( евентуално с опцията за нов капак, както е описано по-горе в темата)? Гледах в Autodoc се предлага комплект лагери само на INA - някой взимал ли е от там?
МИТАКА1654
21-01-2019, 11:55
На моята специално доста грубо се включваха скоростите,та като загрееше кутията,направо задна трябваше да се включва съвсем бавно.При смяна на маслото(което беше много зле),скоростите останаха груби на много студено,но след малко каране стават съвсем меки и много приятни при превключване.
ecotronic
21-01-2019, 11:58
На моята специално доста грубо се включваха скоростите,та като загрееше кутията,направо задна трябваше да се включва съвсем бавно.При смяна на маслото(което беше много зле),скоростите останаха груби на много студено,но след малко каране стават съвсем меки и много приятни при превключване.
Благодаря. На този етап няма да правя нищо. Ако забележа проблеми при загряване, ще увелича количеството с 0,5 л.
Не е особено голяма драма кутията.
Има проява на износени лагери, дори при 30-40 000 мили, чета в форумите.
Да кажем, че кутията издържа до 150 000км което е достатъчно за хората, който си купуват нов автомобил. Експлоатация от около 8год е почти гарантирана.
Като се появи някакъв шум, просто се ремонтира, предимно лагери.
Ремонта е около 300 eur
Българският проблем е че купуваме колата при вече полу или износени лагери :)
Scrapera
21-01-2019, 22:07
Моята с F40 ли е?
Абсолютно.
Абсолютно.
Което изобщо не означава, че положението не е същото.
Може би е една идея по- добре.
В цеха където сервизираха моята казаха, че влизат и F40 но по- рядко.
Scrapera
21-01-2019, 23:11
Ще ти го обясня така.
За М32 има жестоко търсене.
За F40 не се обажда никой.
:drive:
Благодаря за полезната тема изчерпателната информация за боклучивата ни кутия :wallbash:.
Аз сменях маховик + съединител преди около 50 хил. км, тогава сменях и маслото на скоростите. Д момента не съм имал сериозни оплаквания, имаше едно леко почукване преди да сменя маховика, но дали беше от него или от кутията незнам. Наскоро, обаче отново се появи чукане на свободна скорост при студен двигател, което явно е от кутията - съмнявам се маховика да е заминал за 50 хил. Ще се опитам следващия месец сменя маслото, ще сложа отново Fuchs Titan Sintofluid 75W-80, ще сложа и добавка Xado.
Въпроса е ако това не помогне, от къде да си купя ремонтен комплект за кутията ( евентуално с опцията за нов капак, както е описано по-горе в темата)? Гледах в Autodoc се предлага комплект лагери само на INA - някой взимал ли е от там?
Ако няма да ъпгрейдваш кутията си вземи комплекта с лагери TIMKEN. Всичките са с метален сепаратор. При SNR и другите производители сепаратора на задните лагери е пластмасов.
По темата за пробега- да, но много коли са влизали и по рекламация (по тормозените) .
Най-евтиния ремонт е трите задни лагера които излизат между 50 и 100 лв (според марката). Реално ако се сменят на време другите не дават някакви симптоми на износване. Не казвам, че е невъзможно :)
Ще ти го обясня така.
За М32 има жестоко търсене.
За F40 не се обажда никой.
:drive:
Който ми прави кутията сподели това.
Нямам си на представа .. може при него да се обаждат :)
Travel_Mate
23-01-2019, 08:17
Колеги, някой има ли идея, в Русе кой може да свърши тази работа с кутията, че за напролет съм я планирал, на 5 и 6 виеше като карпатски вълк, долях Фухс и някаква добавка, поутихна, но е неизбежен ремонта
DiStefano
23-01-2019, 08:25
И преди съм ти казвал - обади ми се ако решиш да правиш кутия. Даже изобщо недей да сменяш масло, а първо да видим кутията. Маслото после е лесно ..
Колеги, някой има ли идея, в Русе кой може да свърши тази работа с кутията, че за напролет съм я планирал, на 5 и 6 виеше като карпатски вълк, долях Фухс и някаква добавка, поутихна, но е неизбежен ремонта
Кутията е елементарна, всеки грамотен механик с преса и скоба за лагери може да ги смени, но хубавото е, че при тези които ремонтират кутии масово дават 6 месеца гаранция (абе малко ми се виждат малко, но поне я има)
Scrapera
24-01-2019, 14:56
Вчера видях обява за кола с кутия F40, на която не влизат трета и четвърта.
Пробегът беше точно 390 000км,мисля,достатъчно е изкарала.
Поздравления за хубавата тема!
Понеже се оглеждам за Жулиета, а от кратко прочетеното в нета се оказва, че е с кутия "С635", някой да сподели там как са нещата и има ли нещо за което да се притеснявам?
Оглеждам се за вариантите с 1.4 120кс и 1.4МА 170кс. - ако има значение.
angelovi69
29-01-2019, 19:11
https://www.ebay.co.uk/itm/55192042-55354986-Opel-Vauxhall-Fiat-Alfa-Early-M32-M20-Gearbox-Back-End-Case/163511754512?hash=item26120f5f10:g:kgwAAOSw-tdcTlMk
Ако някой има нужда от тая камбана, да си я поръча. Ако модератор сметне, че постът ми е неуместен, да го ликвидира.
Здравейте, този кит ще стане ли на алфа 159 SW 1.9 jtdm 16v 150 коня
https://www.ebay.co.uk/itm/M32-Gearbox-Complete-Bearing-End-Case-Upgrade-Kit-Top-3-Uprated-62mm-Bearings/183283097809?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.S EED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3D4b079 0426d9847948760d7981dc9d96d%26pid%3D100675%26rk%3D 2%26rkt%3D15%26mehot%3Dpp%26sd%3D173544261760%26it m%3D183283097809&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3A65a99978-2bd6-11e9-bba0-74dbd180a6a1%7Cparentrq%3Ace8c8c1a1680aa4120f8428a ffbf3960%7Ciid%3A1
Здравейте, този кит ще стане ли на алфа 159 SW 1.9 jtdm 16v 150 коня
https://www.ebay.co.uk/itm/M32-Gearbox-Complete-Bearing-End-Case-Upgrade-Kit-Top-3-Uprated-62mm-Bearings/183283097809?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.S EED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3D4b079 0426d9847948760d7981dc9d96d%26pid%3D100675%26rk%3D 2%26rkt%3D15%26mehot%3Dpp%26sd%3D173544261760%26it m%3D183283097809&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3A65a99978-2bd6-11e9-bba0-74dbd180a6a1%7Cparentrq%3Ace8c8c1a1680aa4120f8428a ffbf3960%7Ciid%3A1
Да, но след всеки ден ми се струва все по-скъп :)
Взимайте си автоматици бе, пичове. :)
Поне като се наложи да вадите пачките за ремонт, да знаете че сте получили нещо в замяна, като комфорт например.
А не да дадеш 2000++лв за лагери, съединител, маховик и труд и накрая пак да ръчкаш вътре като багерист. :D
Поне като се наложи да вадите пачките за ремонт, да знаете че сте получили нещо в замяна, като комфорт например.
А не да дадеш 2000++лв за лагери, съединител, маховик и труд и накрая пак да ръчкаш вътре като багерист. :D
Много точно казано :thumbup:
Принципно не го разбирам това мислене, но в конкретния случай си прав.
mirchozo
09-02-2019, 09:26
Автомата не е за всеки.
1во разхода е нагоре с 1-1.5л, което на тази и без това лакома тежка кола си е голям минус
2ро подходящ за големи градове с тежък трафик
3то неподходящ за региони в които снегопочистването не е на ниво, компромис ако е 4х4, но и там е толкова ниска че почти "мисията невъзможна"
4то не навсякъде разбират от ремонт на автоматик, малко странно ми е да нося кутия на 200-300км за ремонт и да стоя 2 седмици без кола примерно
5то неподходящ за "рацери" които приемат всеки светофар за старт лента
Има си и предимства, но мисля че повече са недостатъците
Сега ако си някой чичак дето си е взел красива каляска и не го вълнува разхода и вървежа - става...
МИТАКА1654
09-02-2019, 10:15
6то-сваля от динамиката на колата и то доста
7мо-доста по-неадекватно превключване на предавки от ръчното такова при динамично каране с чести изпреварвания.
6то-сваля от динамиката на колата и то доста
7мо-доста по-неадекватно превключване на предавки от ръчното такова при динамично каране с чести изпреварвания.
Щракам на спорт и гаааззз:)
Това, че сменяш лагери на кутия не означава, че трябва да сменяш и съединител +маховик.
Аз не ги смених, монтаж демонтаж беше 150 лв защо да сменям всичко останало, като не му е дошло времето ?
Ако не си тотален каруцар, кутията се прави, просто при първи симптоми трябва да влезеш в 'правилен сервиз'.
По някое време ще им дойде времето, но смяната на масла на автоматика и проблем при него, може би е по- скъпо.
За хората като мен:
Автоматик бих взел ако си купувам чисто нова кола и шофирам много градско.
За моите 12к (20% градско и 80% магистрала)на година не си заслужава.
Автомата не е за всеки.
1во разхода е нагоре с 1-1.5л, което на тази и без това лакома тежка кола си е голям минус
2ро подходящ за големи градове с тежък трафик
3то неподходящ за региони в които снегопочистването не е на ниво, компромис ако е 4х4, но и там е толкова ниска че почти "мисията невъзможна"
4то не навсякъде разбират от ремонт на автоматик, малко странно ми е да нося кутия на 200-300км за ремонт и да стоя 2 седмици без кола примерно
5то неподходящ за "рацери" които приемат всеки светофар за старт лента
Има си и предимства, но мисля че повече са недостатъците...
Има си предимства, има си недостатъци, но пазарът си казва своята дума - oт актуалните модели в момента, не можеш да си купиш хубава кола с ръчни скорости. Всичко е автомати вече, защото това търсят и купуват хората. Ръчки има евентуално в някоя базова опция за постни служебки, където се търси да е възможно най-евтино.
Иначе не разбрах какво имаш предвид за снега и автоматите. От моя опит (невключващ 159) мога да кажа че колите с автомат всъщност са по-проходими, защото по-трудно боксуват и приплъзването на хидротрансформатора имитира понижаваща предавка.
За разхода, не знам, старите хидротрансформаторни автоматици наистина вдигат разхода, когато не са lock-нати.
Новите (зф 8хп) всъщност свалят разхода, както и кутиите с два съединителя (дсг/с-троник, пдк и т.н.). Също и подобряват ускорението и динамиката. Доказано е, че и най-добрия шофьор не може да сменя по-бързо дори и от един 20 годишен селеспийд.
Да добавя и нещо интересно, което ми го сподели един собственик на 159 автомат, подобно съм чел и в алфаоунъра. Kазват, че при 159 с автомат почти не се наблюдава тоя torque steer и това боксуване само на едното колело при повече газ, както е при моделите с ръчни скорости. Диференциала бил различен и затова.
МИТАКА1654
10-02-2019, 09:29
Точно загубите при торкконвертора и оттам мудна смяна на предавки и загуба на кпд,ме карат да карам ръчка.Иначе трансмисиите с двоен съединител и кутиите със 7 и повече предавки вече си заслужават,фен съм им.Лошото е,че са все на марки на които не съм фен.
alfa racer GTA
10-02-2019, 13:25
Джулия QV e първата алфа на която ми направи впечатление, че автоматика дава по-малък разход от ръчната и дори ускорява по-бързо.Мисля някъде видях 3.7 или 3.8 докато ръчната я дават с една десета отгоре- 3.8/3.9сек до 0-100.Не че е съществено, дори е без значение, но е показателно за развитието на автоматиците.
Има и нещо друго при автоматиците- не зная защо, но винаги по-бавно ускоряват, а отделно и максималната им скорост е по-ниска.
За 159-ката една и съща кола с еднакъв двигател например 2.4 jtdm автоматика е до 224 или 227, а ръчката е до 231кмч.Разбира се и това не е от толкова голямо значение, но все пак е факт.
Не съм наясно при QV джулия автоматика каква максимална скорост постига, но по клиповете не съм виждал повече от 229/301 кмч.
За нова кола от 2015 година насам според мен автоматиците са постигнали това което трябва като ниво.
Просто при ръчната има малко повече радост.
С оглед на бъдещето радвайте се на последните модели с ръчни скорости - давам и най-много 10 до 15 години производство на ръчни скоростни кутии.След това и да не искате ще сте автоматична...
mirchozo
10-02-2019, 14:28
За снега и автоматите :
Имах предвид че ако снегопочистването е на ниво, няма проблем да бръмчиш с автомат. Обаче ако е както в повечето малки градове, т.е. никакво, значи че ще береш ядове при всяко тръгване, при 4х4 е една идея по-добре, но пък и там 159 е ниска. Просто го няма ония момент с лашкането ако се наложи да излезеш от коловоз примерно.
Карал съм няколко автоматика зимно време, точно затова много не съм им голям фен.
ecotronic
10-02-2019, 15:02
С оглед на бъдещето радвайте се на последните модели с ръчни скорости - давам и най-много 10 до 15 години производство на ръчни скоростни кутии.След това и да не искате ще сте автоматична...
С навлизането на електричките и автоматичните ще останат в историята.
Ще си караме нашите, докато не ги забранят :D
След като по телевизията реставрират 60 годишни автомобили ... ще изкараме до пенсия с текущите :)
Аз предпочитам кола която левитира, че тези пътища с увеличението на винетката ми се струва, че се скапаха.
С това електрифициране на УПРАВЛЕНИЕ и скорости, при мълния или проблем с инсталацията не знам какво може да се случи в движение.
* за колите с двоен съединител = нищожна икономия от гориво, обслужването на екстрата и ремонт в дългосрочен план .. много пъти по- скъпи.
За автомобилите на ток ще мине доста време, за да се наложат. Войни се водят заради петрол, който се използва предимно за горива.
Дали ще има достатъчно литии и какви ще станат цените в един момент .. Доста неизвестни.
Не разбирам, защо не погледнаха по- сериозно на автомобилите с LPG като алтернатива.
ecotronic
10-02-2019, 20:23
Е то, ако ще рисуваме страшни сценарии, трансмисията ни е най-малкият проблем.
По-добре да започнем със системата Brake-by-wire.
Виж, с Приуса притеснението ми е почти 0%, ама ако беше Алфа, то щеше да ми е едно дискомфиртно такова.:baby:
ecotronic
10-02-2019, 21:08
Споко. Самолети летят с такива системи.
Виж за Алфи, наистина си е притеснително :tooth:
Чат пат в движение ми се вдига аларма "vehicle protection unavailable + символа за ключалката на волана". Питам се, кога ли ще ми се заключи воланът в движение ? :)
МИТАКА1654
10-02-2019, 21:47
Еба,това ще бъде гадно.Няма ли някаква защита?
Има ли такива случай, това възможно ли е по принцип ?
Чат пат в движение ми се вдига аларма "vehicle protection unavailable + символа за ключалката на волана". Питам се, кога ли ще ми се заключи воланът в движение ? :)
ecotronic
10-02-2019, 21:53
Еба,това ще бъде гадно.Няма ли някаква защита?
Успокоителното в случая е това, че системата предупреждава, че няма да се заключи воланът поради незнайни причини.
Досега пък никога не ми е отказвало заключването.
Ама рано или късно, ще и хвана спатиите, както на онова "hill holder unavailable" което вече не ми се появява.
Taя "екстра" за заключването на волана аз бих я премахнал генерално.
По-добре да ми откраднат колата, отколкото да ми се заключи волана със 180. :D
А и всъщност кой краде алфи? :D
ecotronic
10-02-2019, 22:22
Би трябвало да има механично обезопасяване - проста лостова система или жило между гнездото на ключа и ключалката на волана така, че ако има ключ в гнездото, ключалката да не може да се задейства, каквото и да прави управлението и.
Но доколкото ми е известно, такова нещо няма.
alfa racer GTA
10-02-2019, 22:50
В упътването и за ползвател и сервизното пише че веднъж отключен воланът и потеглила колата дори да не разпознава ключа няма да изгаси принудително нито двигател нито ще заключи волан.
При гасене на двигателя обаче 3 секунди след изваждане на ключа, заключва волана.Ако колата се движи също не заключва волана дори при неработещ двигател и неразпознат ключ.
Двигателя работи ли не заключва волана.
А единствения случай е ако ви изгасне или вие изгасите двигателя и дори изключите от контакт и когато колата се движи по инерция и скоростта падне под 5 кмч, мисля на 3кмч заключва волана .
На мен ми се случвало веднъж предизвикано от мен- пуснах съединителя рязко колата потегли леко с 5-6-8кмч, но двигателя изгасна при което аз натиснах съединителя и копчето за стартиране , но много леко и изключих от контакт като всичко угасна, точно преди да спре колата волана се втвърди -скоч их на спирачката но и без нея колата щеше да спре до 0.5-1.5 метра.Почти нямаше движение.
Та няма как да се заключи волана и да не можете да управлявате колата.
Тогава и аз се оцъклих и седнах да си прочета дали няма да ме изненада със 90-130кмч...
А пък ключа не можете да го извадите защото колата го заключва...
Аварийното вадене на ключа е вадите механичната част и я мушите в дупката до ключа и тогава вадите електронния ключ -това за в случай че се развали старт/стоп копчето и не можете да изгасите двигателя.
По скоро волана се втвърдява може би поради изключване на сервото.
Макар това ,,"познанията" ми да са нищожни в тази област в сравнение с тези на ЕКО му препоръчвам да си види акумулатора и да си го смени.
И при мен с неподходящ/слаб акумулатор ми даваше разни фантомни грешки и колкото и да замерваха акумулатора все показваше "добро здраве".Като го смених с нов всякакви грешки изчезнаха...
А не е да не съм го и зареждал стария акумулатор.То пък след първото зарежданe ми изгоряха 2-3 крушки...Ама може и да им е дошъл реда, знам ли....Предния собственик е сменял само изгорялата крушка, а аз на къси и дълги изгори ли едната, сменям и двете с нови.
На една баба какъвто и силикон да и сложите все се си остава баба...и с акумулатора е така.
Scrapera
10-02-2019, 23:30
Няма жило, между електронният "гълтач" и заключването на кормилния прът.
Защо? Защото електрониката се държи, много по-стабилно от механиката.
Затова и предпочитам да летя на Airbus по fly-by-wire, вместо на Боинг, построен по праисторическата технология, fly-by-cable.
Защото заключването на волана е обезпечено от изключително надежден алгоритъм, който разполага с прекрасна защита, за да не се заключи воланът по време на движение.
Само глупак би помислил, че може това да стане, и то при скорост 180км/ч.
"Oбезпечено от изключително надежден алгоритъм, който разполага с прекрасна защита"
Това думи от някоя "прекрасна" реклама на Телешопа ли са? Космодиск? Магнитните наколенки? :D
По-големи глупости не бях чел скоро.
Особено пък за електрониката и механиката. На 20тата година всички потенциометри и моторчета на drive-by-wire системата при колите са приключили земния си път.
А дросела с жило ще преживее и третата световна война.
Scrapera
11-02-2019, 00:18
"Oбезпечено от изключително надежден алгоритъм, който разполага с прекрасна защита"
Това думи от някоя "прекрасна" реклама на Телешопа ли са? Космодиск? Магнитните наколенки? :D
Особено пък за електрониката и механиката. На 20тата година всички потенциометри и моторчета на drive-by-wire системата при колите са приключили земния си път.
Ти защо тогава изтъпяваш, да караш кола с електронен инжекцион?
Купи си кола с карбуратор ДААЗ-2101 и обикновена газова, с вакуумен изпарител, и мирясай. ;)
Само където Airbus-а (и всички останали) на определен брой години се разкостват абсолютно до последното болтче докато остане само голата черупка, инспектира се до последното кабелче, документира се и се сглобяват по обратния ред, докато при 15-годишния "нов внос" не знаеш на кой ненормалник какво му е хрумнало да твори през годините в кварталния гараж.
Ами да, ако говорим само за надеждност и дълговечност, карбуратора няма конкуренция. Както и простата механика като цяло.
На село в гаража още имам един балкан и един иж, сипваш бензин, риташ и пали. 64' година производство. :)
По улиците все още може да се видят лади, москвичи, по селата работните коли масово са УАЗки. А 90% от френските и 'талянските тоалетни от 80те и ранните 90' години вече са по моргите. Тези които са по пътя им мигат габаритите като пуснеш мигач и им се вдигат оборотите като пробваш да пуснеш ел. стъклата, а задната чистачка работи само когато е сухо. :D
И всичките са с обикновени газови, щото "електронния им инжекцион" отдавна не работи.
Е то с файтон още по-надеждно, пък и не зареждаш, спираш конете да се напасат с трева :) Добре са си новите технологии, стига да са подсигурени при евентуална повреда, не в един момент да останеш така:
https://youtu.be/gw-EXGqNlJ0
Да, да не се отклоняваме толкова от темата.
Само да напомня, че в близкото минало (преди 5-6 години) , тойота изтеглиха милиони коли за да им подменят педалите на газта (drive by wire, естествено) , защото имаше случаи в които педала сам си подаваше газ. В САЩ имаше доста смъртни случаи заради това.
Щом това е възможно, значи е съвсем нормално човек да се притенява да не му се заключи и волана.
https://www.ams.bg/content/toyota-otteglya-1-8-mln-avtomobila-i-v-evropa-007461
МИТАКА1654
11-02-2019, 08:55
На мен ми се е случвало,Рено Меган от тия с картата вместо ключ,завъртя на стартер и се удари в стената вътре в сервиза,без да има човек вътре в колата,добре че не бях пред колата,че щеше да ме смачка.
ecotronic
11-02-2019, 10:57
Електрониката е хубаво нещо, но е уязвима от външни смущения.
Особено цифровата, каквато се ползва в случая.
Един мощен електромагнитен импулс и всичко умира.
Поради това, каквито и добре премислени алгоритми да работят на нея, опасност от неадекватно поведение винаги съществува.
Е, да, ама нали, едното е мислено, мислено и сложено. А понякога някои от мисленията на други се спестяват.
Пример - в Тойотата ми има резервно захранване за нея. Ако по някакви причини захранването (разбирай алтернатор) и акумулатора решат да умрат, изчезнат от захранващата линия на автомобила, как ще продължи да работи системата? В Тойота са сложили един мощен кондензаторен блок, на отделна линия само с такава цел, който може да осигури в такъв случай 2 пълни последователни спирания. Хайде сети се при Алфа дали го има този резервен вариант. Риторичен въпрос. :)
Аз се чудя точно за тази система защо Алфа са решили да я слагат, като нямат техническа нужда от нея. Всичко е заради "да си в час с времето". Иначе няма как да оправдаят цената на колата. И точно поради тази причина при Алфа не е баш спирачка-по-жица. Има си механична връзка от педала до хидравликата, ама при нужда. :)
Приключили друг път. Правят проблем тези, евтините, при които има механичено триене за определяне на положението. При другите, като един елемент си е изчислен и направен да държи дълго време, то по-скоро няколко жила ще смениш от протриване, вместо един такъв безконтактен сензор.
Да, да не се отклоняваме толкова от темата.
Само да напомня, че в близкото минало (преди 5-6 години) , тойота изтеглиха милиони коли за да им подменят педалите на газта (drive by wire, естествено) , защото имаше случаи в които педала сам си подаваше газ. В САЩ имаше доста смъртни случаи заради това.
Щом това е възможно, значи е съвсем нормално човек да се притенява да не му се заключи и волана.
https://www.ams.bg/content/toyota-otteglya-1-8-mln-avtomobila-i-v-evropa-007461
Причината в случая не е конкретно в управлението-по-жицата.
Аналогичен пример с твоето жило - какво правим ако има някаква извивка, която кара жилото да се разкъсва - конструктивен недостатък? Натискаш педала на газта, късат се част от нишките и се заплитат в кожуха. Отпускаш педала, ама жилото си е блокирало на едно място. И какво правим в този момент с великата "стара" система?
Ееех, едно време кви УАЗки имашеее...Не, че нещо, ама за колко случая на заключен волан на 159 в движение сте чули, чели, или сте ставали свидетели? По същата логика, "човек е съвсем логично да се притеснява" и, че може да го удари метеорит докато си кара по магистралата. Няма смисъл да сравняваме портокали и ябълки. ...
ecotronic
11-02-2019, 12:27
Абе не че се притесняваме, ама не ми се види нормално да се визуализират аларми, свързани със заключващата система а същевременно да няма проблеми с нея.
И това далеч не е частен случай.
https://www.google.com/search?q=alfa+romeo+159+vehicle+protection+unavail able&oq=alfa+romeo+159+vehicle&aqs=chrome.1.69i57j35i39j0l4.15446j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Абе не че се притесняваме, ама не ми се види нормално да се визуализират аларми, свързани със заключващата система а същевременно да няма проблеми с нея.
И това далеч не е частен случай.
https://www.google.com/search?q=alfa+romeo+159+vehicle+protection+unavail able&oq=alfa+romeo+159+vehicle&aqs=chrome.1.69i57j35i39j0l4.15446j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Според мен това е част от сигурността.
Системата е решила, че нещо не е наред, я закъснение над очакваното за освобождаване на волана, я нещо друго и сигнализира превантивно.
Ако беше самолет, то най-вероятно щяха да сменят цялата система, да сложат нова и старата да я изследват за това държане и най-вероятно щяха да пуснат веднага обновена/подобрена версия. :)
ecotronic
11-02-2019, 12:39
Според мен това е част от сигурността.
Системата е решила, че нещо не е наред, я закъснение над очакваното за освобождаване на волана, я нещо друго и сигнализира превантивно.
Ако беше самолет, то най-вероятно щяха да сменят цялата система, да сложат нова и старата да я изследват за това държане и най-вероятно щяха да пуснат веднага обновена/подобрена версия. :)
Случва се без привидна причина. Правил съм експеримент да спра и извадя ключа още докато стои алармата на таблото и всичко си работи. Диагностика непосредствено след това - няма грешки и всичко е адекватно.
По форумите темата е повод за развихрянето на народния фолклор. Има какви ли не фейлетони на тема причини - като се започне с кекав акумулатор и се стигне до запушен ДПФ :)
Цитат от руски форум:
Пропусна този проблем, всичко е просто, разглобяваме тапицерията на волана, в долната част на колоната има алуминиев блок в близост до коленете, върху нитове, вземете длето и разтъркайте винтовете (това са болтове на касетката). , Има устройство за заключване на волана. Разглобяваме и смазваме с грес, който не е дублет в студа. В края на краищата, грешката се появи само с пристигането на студено време?)) Аз съм прав?!) И събира всичко обратно.
И ако жълтата грешка се деформира по време на шофиране, тогава вмъкваме ключа, поглеждаме грешката, достигаме и я вкарваме отново, и продължаваме без грешка. Най-трудното нещо е да развийте болтовете, след това логиката и ръцете. Успех, ако напишете това.
---------- Post added at 12:54 ---------- Previous post was at 12:51 ----------
Между другото и аз имам същия проблем при студено време.
ecotronic
11-02-2019, 12:57
При мен го има и през лятото.
Затова и предпочитам да летя на Airbus по fly-by-wire, вместо на Боинг, построен по праисторическата технология, fly-by-cable.
Точно в момента дават по NationalGeo как един А321 падна :) Експлозивна декомпресия.
firedragon
11-02-2019, 13:17
Точно в момента дават по NationalGeo как един А321 падна :) Експлозивна декомпресия.Първо, тази декомпресия е възможна при всички самолети, които се херметизират.
Второ, това което гледаш няма да видиш самолет без проблем.
Не си мислете, че самолетите са по-здрави от колите. Напротив там проблемите са много повече, много по-чести, в много случаи хронични, и доста често причинени от немърлива поддръжка.
ecotronic
11-02-2019, 14:49
Не си мислете, че самолетите са по-здрави от колите. Напротив там проблемите са много повече, много по-чести, в много случаи хронични, и доста често причинени от немърлива поддръжка.
Това не пречи, самолетният транспорт да е най-безопасният а автомобилният - най-опасният.
Хубава тема беше :???:... Дано да я поразчистят скоро
sasho_n2
12-02-2019, 08:31
Добре, може ли от една полезна тема за скапаните опелски кутии да я превърнете в общи разсъждения по картинка за Боинг и т.н. :machinegunner:
А вие може ли да не мрънкате? малко е обидно от ваша страна.
Темата не е единствена, но създателя на тази не си направи труда да потърси.
Можеше да не се отваря нова.
А бе темата е леко подвеждаща с този сиптом на автора..."Симптомите са: Шум от почукване на празен ход".......друга врачка ще каже...оправяш скорости, а то се оказва маховик...;).....иначе за другите сиптоми е нормално...
sasho_n2
13-02-2019, 08:36
А вие може ли да не мрънкате? малко е обидно от ваша страна.
Темата не е единствена, но създателя на тази не си направи труда да потърси.
Можеше да не се отваря нова.
И това какво общо има с придържането към конкретната тема. Извинявам се, но е пълно с разводнени теми във форума, подобни на настоящата - в част от темата има изключително ценна и полезна информация, след което се започват едни разкази по картинка ... Ако си нов член на форума и не знаеш къде да потърсиш и да се убиеш, няма да намериш желаната информация.
Има си раздел "Общи приказки", в който почти никой не пише....защо ли???:prescription:
По темата - ей тука пише всичко за тая кутия.
И снимки, и чертежи....
http://www.autolusso.co.uk/gearbox-m32.html
Гарнитури има ли тази кутия?
Аз имам една М32 със спукан корпус и разбити лагери, та искам да си я направя ако някой има корпус бих се възползвал.
alfa racer GTA
16-02-2019, 16:09
:Погледни в ебау и Амазон - ако знаеш какво да напишеш ще се изненадаш от цените на ремонтните комплекти дори с включен корпус.Не е цялата кутия, а една част от корпуса.
Ето, за такива като теб е м събирал линкове от времената когато четях и събирах линкове "за всеки случай", ако си купя с такава скоростна кутия :blah::firstprize::roll2:
https://www.ebay.co.uk/itm/Alfa-Romeo-Fiat-Opel-Vauxhall-M32-Uprated-Genuine-Gearbox-Rebuild-Kit-9-Bearings/191410895645
За 340 лв мисля е https://www.ebay.co.uk/itm/Vauxhall-Astra-M32-M20-Gearbox-Rebuild-Repair-Kit-FULLY-FITTED-TO-YOUR-VEHICLE/321271930526?epid=1688414332&hash=item4acd4c9e9e:g:bZYAAMXQaBtQ9U-Fдобре.Накъде имаше и кутия.
https://www.ebay.co.uk/itm/M32-Gearbox-Complete-Bearing-End-Case-Upgrade-Kit-Top-3-Uprated-62mm-Bearings/173544261760?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649
Вчера пристигна, като се посгрее времето ще я ремонтираме...
Travel_Mate
20-02-2019, 08:38
Разми се темата, но все пак да питам, някой ремонтирал ли е кутията с тия ъпгрейд китове и от къде го е взел в България? Или да се вика отвън?
https://www.ebay.co.uk/itm/M32-Gearbox-Complete-Bearing-End-Case-Upgrade-Kit-Top-3-Uprated-62mm-Bearings/173544261760?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649
Вчера пристигна, като се посгрее времето ще я ремонтираме...
Чакам с нетърпение да кажеш как е минало и снимки по темата :)
За колко време дойде комплекта ако не е тайна.
А бе темата е леко подвеждаща с този сиптом на автора..."Симптомите са: Шум от почукване на празен ход".......друга врачка ще каже...оправяш скорости, а то се оказва маховик...;).....иначе за другите сиптоми е нормално...
Често проблемите може да са комбинирани и не винаги може да се даде диагноза без преглед.
Също е като да кажеш, че ти тропа предницата, но преди проверка не знаеш от къде е шумът.
Маховика обичайно си тропа и на топъл мотор и се чува дрънкане примесено с шум от притриване( ако му е износен лагера).
Понеже някой хора ме "нахраниха", че темата не е заключена - оставена е отворена, за да може всеки с опит да споели как е отстранил проблема, за какъв период от време и ако е имал други симптоми които не съм споменал. Както виждате, ще има колега който ще направи ъпгрейд на кутията в скоро време и може би ще видим снимков материал по случая.
Има модератори които трябва да следят темите и нанасят корекции по техни преценки кое е спам или извън правилата на форума.
Ако правилно съм разбрал от прочетеното във форума, 166 с 2.4jtd,версия 150к.с. от 03-04г, не е със скоростна кутия М32 ! След това,версиите със 175 и 185к.с.,вече са с F40 ! Някой може ли да потвърди или да внесе повече яснота по въпроса ми за ск.кутии на 166?
166 2.4jtd 150 коня си е с кутия на Алфа и то хубава, 175 и 185 коня са с друга, но каква е нямам представа.
За 5 Дни.
Travel_Mate
18-04-2019, 11:00
Колега, потрай до неделя и евентуално ще ти кажа, доста по-ефтин вариант, но първо да го видя как ще се случи
Travel_Mate
20-04-2019, 16:59
Колега, потрай до неделя и евентуално ще ти кажа, доста по-ефтин вариант, но първо да го видя как ще се случи
Тъй, Варна, срещу 80лв добавка към цента за ремонт, момчето което ремонтира кутиите доработва оригиналния капак (заварявал тръбичка за маслена магистрала и се разстъргвало за 62мм лагери от Инсигния)... Преки впечатления след ремонта за първите 260км не мога да си позная колата, егати тихия обезшумен поне в купето дизел... лоста влиза мазно на всички скорости без зор... Тракането при първо палене сутрин все пак не е симптом на заминаващ маховик, а както беше писал един колега нейде из темите за кутии/маховици тракат валовете... След ремонта тракането вече липсва... Вчера към 14:30 вкараха колата на подемника, днес 12:00 беше паркирана пред сервиза готова... Има вариант и кутията по еконт, но поне аз като сметнах 2 еконта по 50лв и 100лв ми излезе нафтата и хотела във Варна и поне малко се разходих...
И няма да кажеш кой те светна за сервиза и как стават нещата :) :D :D :D
Тъй, Варна, срещу 80лв добавка към цента за ремонт, момчето което ремонтира кутиите доработва оригиналния капак (заварявал тръбичка за маслена магистрала и се разстъргвало за 62мм лагери от Инсигния)... Преки впечатления след ремонта за първите 260км не мога да си позная колата, егати тихия обезшумен поне в купето дизел... лоста влиза мазно на всички скорости без зор... Тракането при първо палене сутрин все пак не е симптом на заминаващ маховик, а както беше писал един колега нейде из темите за кутии/маховици тракат валовете... След ремонта тракането вече липсва... Вчера към 14:30 вкараха колата на подемника, днес 12:00 беше паркирана пред сервиза готова... Има вариант и кутията по еконт, но поне аз като сметнах 2 еконта по 50лв и 100лв ми излезе нафтата и хотела във Варна и поне малко се разходих...
Travel_Mate
20-04-2019, 20:12
И няма да кажеш кой те светна за сервиза и как стават нещата :) :D :D :D
Е че то който следи темата вижда, имаш бира, ако се появя към Бургас
sasho_n2
20-04-2019, 22:20
Аз също вкарвам моята в края на седмицата в сервиза, за да мина през процедурата. След празниците, ще пиша впечетления ...
Един приятел купува Сааб 9.3 със 120 к.с. мотора. И той ли е с М32 кутия?
Здравейте пичове. И аз имам проблем с кутията от някакво естество.
Значи, купих колата преди седмица 159 1.9 JTDm 150 коня (с чип и хибридна тубринба, но не е качвана на дино още) и забелязах, че като позагрее влизат много трудно скоростите. Ама със зор 1, 2, 3 ... Прочетох тук, че им слагат малко масло по спецификация.
Колата е карана 4г тук и човека е сменил лагери преди 40-50 хиляди км. Значи, ще да има масло на толкова km ...
Звъннах където предният собственик я е карал, но имаха много работа. Отидох при препоръчан от приятел сервиз (za Alfa Romeo)и смених маслото, както и някои други неща пооправихме (някои станаха по-зле с някаква стоп машинка, но ще се видя утре пак с мастъра).
Взех колата днес с новото масло и на прибиране от работа пак по-трудно започна да превключва, но за кратко. Казах му, да налее повече масло, налял е 2.5.
Разчетох се за тези масла и взех тубите, дадени ми след смяната. Tutela transmission Technyx 75W-85. Кода му е 1474. И е жълто, останалото ново в 1 от тубите.
А това, което трябва да е червено, както каза мастъра (гледах видео https://www.youtube.com/watch?v=Wm2s_7pfmW8), е с код 1492 за високи температури.
Всъщност 1492 е Matrix, a 1474 e Technyx.
Кое масло ми трябва приятели? Technyx, Matrix ... жълто, червено ... 2.5л или 2.9л? Нещо друго бихте ли препоръчали? Хадо да сипна ли?
batproho
05-07-2019, 09:04
Преди и BRAVO-то си го карах с Tutela Transmission MATRYX 75W-85, сега и 159-та е със същото. То по принцип и такова е препоръчано в книжката де. Маслото е червено, ако това е от значение и е синтетично за разлика от TECHNYX 75W-85, което си е нещо средно между полусинтетика и минерално...
Тая Tutela Matrix грам не ми хареса как се държеше, като загрее някакси тегаво включваше . Като сменях съединител, сложих Fuchs TITAN SINTOFLUID 75W-80 и сега всичко е ОК. Без добавки и други меродии в супата.
Писах си със сервиз в Германия за рециклаж на скоростни кутии, "най-популярни" са M20/32 (по една случайност приятел им е доставчик на масла) и те ми препоръчаха Fuchs-а, или Red Line MT-90 75W-90 - тъй като в България си е жега лятото.
В последствие намерих това: https://stillrunningstrong.com/car-maintenance/m32-gearbox-bearings/
Симптомите за разбити лагери са същите, които ми казаха немците, моят майстор и това което е описано в сайта от линка.
Благодаря колеги!
От линка който Неокилл даде, чета симптомите. Няма такива неща при мен. Не вие, не се опитва да изкара 6-та, не тропа, не лопа. Не съм забелязал и лоста да се мести, а често си го държа с ръка. Бих усетил.
Но тази сутрин, на идеване към работа отново по-трудно превключва, но не, както преди. С 2.1л масло. Много по-добре е, но не знам, при по-сериозно задръстване, как ще загрее или дали няма да е същото си.
Мастъра, каза сега, че червеното е по-смотано, а жълтото, което ми е сложил е по-висок клас. Абе не знам. Не искам да се заяждам и да си създавам проблеми излишни. Ще налея до 2.8, както пише в линка и ще покарам да видя. Ако продължава да ме дразни, направо ще си купя от този Тутела Матрикс или Фуш Титан. Ако пак продължава, ще си помисля за този ъпгрейд, който пише. Ама преди това ще питам предният собственик, дали не е ъпгрейдната вече. Че манияк беше човека. Колата е бомба.
Диагностика й е правена. Нищо не спомена за ск. кутия да е казал компа. И да ... колата има доста добро ускорение. Вчера изядох един с някакво ново BMW - 3, вечерта. И аз го смятам това, че е с по-сериозен въртящ момент и другите компоненти ще се износват по-бързо. Като Съединител, скорости и дрън-дрън.
Имам и проблеми със стоп моторчето. Сега върнахме старото и всички проблеми изчезнаха. Обаче на диагностика дава, че си е гръмнало. Обаче не ми изключва системите сега, а с новото моторче не отразяваше Cruize controla изобщо. Изключваше го, като се опитах, да го пусна. СПря ми ASR/VDC, hill асистента с новото моторче. И волан с ключ ми показа. Сега със старото нямам проблем.
Баси случая. Ама Алфата е жестока!!! АХахаха
ПП. А добавчица някаква да ми препоръчате за горивната система?
При мен взе около 2,6 -2,7л. Трябва да проверя, колко е останало от 3тото шише. Ъпгрейда на кутията е нов заден капак и лагери (тия дето се клатят на клипа) от 55 на 62мм. Комплекта с всички лагери е около 480$ ~ 830лв, става бИтон :)
А съединител кога е сменял последно?
При мен започна да боксува от време на време на 6-та, после започна да ми изклюва круз контрола (няколко пъти) пак като карах на 6-та при изкачване на наклон( с ~2000 оборота). Първо 1-ва влизаше тегаво, след това и 2ра взе да се усеща все едно пристъргва. И това със сменено ново масло Tutela Matrix. Не само това, ами и забелязах с Tutela-та, като загрее, все едно в лепило се движи лоста, тегаво изключва от скорост, без значение коя предавка - сякаш дъвка разтягаш.
След сняма на съединителя и с другото масло, всичко е перфектно.
"Не само това, ами и забелязах с Tutela-та, като загрее, все едно в лепило се движи лоста, тегаво изключва от скорост, без значение коя предавка - сякаш дъвка разтягаш." - Ей така е и при мен. Но не чувам да вие никой лагер, на никоя предавка.
Е пича точно това каза, че се притеснява за маховик. Не е сменял по съединител и маховик. Само там не е ново (ново, ново ... скоростите са преди 40к+, ангренаж преди 20-тина ... ). Естествено, не е сменил всичко и тогава да я продава колата.
Минало е време. Та за това смених маслото. Между другото строто червено масло, като сипя в съд по-голямо количество, става много тъмно червено. Та било си е за смяна май. Като гледам по видеото, с маслата на -40 градуса, цвета на Тутелата е много по-бистра на видеото..
https://www.youtube.com/watch?v=Wm2s_7pfmW8&vl=fi
Има и някакво с +100 градуса, ама е безсмислено видео. Закача някакъв болт с резбата опряна в ротор, закача 2 кг отгоре, да притискат болта и налива масло. След няколко минути болта е изяден. Безпредметно видео. Няма, какво да очакваш при такъв тест освен този резултат.
Аз не съм нервак и не превключвам много бързо. Скоро смених маслото с Tutela и нямам подобни впечатления. Колата си включва нормално.
Лоста си се движи нормално ...
Това с излизането от скорост е по- скоро синхронизато (мисля). Те са месингови и ако някой е заминал, трябва да има златисти частици в маслото.
При мен беше от маслото. Преди да сложа Тутелата всичко си беше наред, но незнаех кога е сменяно маслото за последно, така че с това на двигателя смених и на ск. кутия. Изтече чисто и бистро масло. Разликата усетих оше след смяната, след като ми се наложи да попътувам доста и веднага ми направи впечатление това "лепнене" при смяна на скоростите. Още повече, че карам служебни Опели с Fxx (вкл и F32) кутии и знам как трябва да се държат. За повече информация, сложих ТУтела-та и карах с нея 7-8хил км преди да започне да боксува съединителя и да я разкарам.
Когато сменях Тутелата с Фукс, всичко си беше наред с Тутелата, без стружки и тн,. чисто и бистро.
Да не са ти пробутали ментак ...
Все е скоростна кутия ..
Аз също мислих да слагам Фукс но механика, който работи в цех за ремонт на трансмисии ми препоръча да си сложа, това което дават по каталог.
Настояваше да е Тутелата. Карам си с него .. сменят си се предавките. Може с Фукс да се сменят по- добре .. не знам.
Ходи повече на фитнес :D няма да намираш разлика :D
Абе не беше ментак, ама знаеш ли. От сигурно място си вземам маслата. За мен тия неща в книжките са препоръчани (в повечето случаи) от счетоводният отдел, не от инженерният. Как за една и съща кутия (двигател), различните марки дават различни препоръки? Фиат си дават Тутела и Селения, Опел си дават GM.
:):):) Не е до фитнеса, power има колкото искаш :):):) Просто ми направи впечатление и то не добро. И аз не сменям скоростите рязко и бързо, с 2 пръста работя :)
ecotronic
07-07-2019, 00:16
Днес карах колата на колегата @Pess. На загрял мотор и при градско шофиране скоростите влизат съвсем нормално, не изключват, съединителят работи коректно, няма вибрации.....
Та при това положение или кутията загрява при по-сериозно натоварване и синхронизатори или нещо друго започва да работи некоректно или........
166 - цата ми правеше подобни магарии заради клеясали жила. Не съм чувал за подобни драми при 159, но все пак следва да се обърне внимание и на тях.
Хубаво че имаш поглед над процеса за избор на масла. Не разбирам, защо това да е толкова лошо, а другото невероятно и вълшебно масло.
Всички alfa излизат от завода с това масло, вероятно много от който нямат проблеми с кутията не са го сменяли.
Не знам за сигурното място и тн. НО само при теб има лепнене :)
Не забравяй, че и твоята кола е била с такова масло, когато си я купил :)
Аз си карам с Тутела .. нищо не ми лепне, скоростите си влизат нормално и толкова.
Кутията си е проблемна, маслото е добро. Старата ми без сменяне на масло със заводско тутела си върви и в момента при приятеля на който я продадох. Честно казано и превключва по- бързо. На много места се споменава, че М32 превключва по- бавно от италианските кутии на по- стари модели.
Абе не беше ментак, ама знаеш ли. От сигурно място си вземам маслата. За мен тия неща в книжките са препоръчани (в повечето случаи) от счетоводният отдел, не от инженерният. Как за една и съща кутия (двигател), различните марки дават различни препоръки? Фиат си дават Тутела и Селения, Опел си дават GM.
:):):) Не е до фитнеса, power има колкото искаш :):):) Просто ми направи впечатление и то не добро. И аз не сменям скоростите рязко и бързо, с 2 пръста работя :)
Задвижването на съединителите на тези коли не е ли хидравлично?
Trenkata
08-07-2019, 06:58
Задвижването на съединителя е хидравлично,жилата за които пише колегата отговарят за превключването.
Т.е. задвижването за смяна на самите скорости не е с лостов механизъм? Извинявам се за 'оф-топик-а'!
ecotronic
09-07-2019, 20:37
При 147, 156, 159, 166 (за другите модели не съм запознат) механизмът е все със жила - едно за напречния и едно за надлъжния ход на лоста.
Ясно! Разбрах! Благодаря за отговора!
Значи пичове ... оказа се при мен, че маховикът е за смяна.
Разчетох се за махови проблеми и прочетох, че "лепенето" на скоростите се случва и тогава. Без изброен, като един от симптомите, за заминал маховик.
От време на време ми се струваше, че двигателя тресе в повечко, но предположих, че е нормално за всеки дизел. Предишният собственик каза, че лагерите на скоростите са сменяни преди 20-тина хиляди.
Каза, че се притеснява и за маховикът, но не усетих никакъв проблем тогава, та не му обърнах внимание.
Всичко изброено, като симптоми е на лице при мен. Както и монтьорът потвърди. При друг отидох този път. При същият обслужвал колата 4 години. Просто предният път нямаше кога да ми вземе колата и отидох другаде, та дадох за глупости няколко стотин лева! :(
Карах около 3 седмици, преди да я остава за 2-ра вече в сервиза. Не е друсала много, само на края го направи 2-3 пъти по-сериозно и си я закарах.
Още не се е обадил, че все нямал време, да качи на крика... Ама има ли вероятност заради тъпите вибрации от маховика, да е прецакало лагери и др от скоростна кутия и двигател?
До тук съм 1700лв смяна съединител, маховик, лагер помпа и целият му комплект там с труда. Ебандакис! Иначе всичко й е на ред на колата! :Д Кефи ме яко, стига да я карам най-после...
Здравейте колеги,
Вчера свалих моята кутия която утре сутринта ще я карам за смяна на лагери (дойде и това време) Взел съм всички лагери, семеринги и опръстени нов маховик. Направи ми впечатление, че във вътрешните карета се усеща лек луфт. Взел съм нови, но карето не излиза от чашката, все едно в края е леко притисната, за да не изпадат сами. Въпроса ми е нормално ли е да имат лека хлабина, вече бях пускал тема в която не получих много задоволителен отговор, и ако не е нормално как се вадят от чашката и после как да вкарам новите. Ще пиша за резултата след смяната на лагерите на кутията.
П.П.
Лагера за полуоската е някакъв странен размер, откъде мога да го взема и някакви идеи как да го извадя без да повредя алуминиевата конзола.
Преди и BRAVO-то си го карах с Tutela Transmission MATRYX 75W-85, сега и 159-та е със същото. То по принцип и такова е препоръчано в книжката де. Маслото е червено, ако това е от значение и е синтетично за разлика от TECHNYX 75W-85, което си е нещо средно между полусинтетика и минерално...
Това е напълно невярно !
Това за Tutela TECHNYX 75W-85 не е вярно.
Tutela TECHNYX 75W-85 GL4 PLUS
Tutela MATRYX 75W-85 GL4
Вярно е че в книгата препоръчват MATRYX FIAT 9.55550-MZ1
Аз не обърнах внимание и съм сложил Tutela TECHNYX FIAT 9.55550-MX3 (прозрачно, леко жълтеникаво)
* не подозирах, че имат 2 различни с един и същи вискозитет.
#Tutela TECHNYX 75W-85
! Напълно синтетична формула, която гарантира отличносвойства на устойчивост на температура и окисляване.
Спефицикации (https://extranetpli-eu.pli-petronas.com/dsp/pdf/eng/scat/1474_scat_eng.pdf)
batproho
26-09-2019, 08:46
Кое е непълно невярно, че така остро с рогата..?
sasho_n2
26-09-2019, 09:23
Аз на моята, след като й направих ремонт и смених лагерите, сложих Fuchs Titan Sintofluid 75W-80. За сега съм доволен.
Кое е непълно невярно, че така остро с рогата..?
Не знам как не разбра. Не е с рогата, просто е хубаво да се чете, преди да се твърди и пише нещо.
"Маслото е червено, ако това е от значение и е синтетично за разлика от TECHNYX 75W-85, което си е нещо средно между полусинтетика и минерално..."
Това е невярното и по- горе съм го написал и съм предоставил линк със спецификациите.
batproho
26-09-2019, 10:36
Прочетох и посочената от Вас спецификация и представете си , чел съм и други преди... Но не мисля че масло на синтетична основа (какво е упоменато и във вашия линк) е синтетика. Иначе да GL4 PLUS но аз не съм твърдял противното.
alfa racer GTA
26-09-2019, 11:37
За конкретният случай нищо не твърдя, но наистина това че пише "синтетика" не означава че е синтетика.Същото така "пълна синтетика" на етикета също не означава, че наистина е пълна синтетика, освен когато продуктът е закупен от Германия или немски интернет магазин с базиран физически магазин в Германия и продаващ такива продукти.
А това горе на практика не е спецификация.Спецификацията включва точно определени показатели/свойства на маслото получени след точно определени преминати тестове от които са получени тези показатели на маслото.
Не твърдя, каквото и да е за горните масла, просто това не са спецификации, а определени сертификати за които е заплатено или на които отговаря, макар и да не е заплатено за тях.
Сертификатите се дават за влизане на маслото в определени граници - долна и горна за даден сертификат.Спецификациите на маслото са конкретните му параметри - пламна температура, температура на течливост, изпаряемост и т.н.
Отново повтарям, не се меся в спора ви и той не ме интересува, просто уточнявам.
Характеристики и техническа информация. Химичният анализ ли да споделят, може и да го има някъде.
Това масло се препоръчва за по- новите автомобили от alfa 159
Производителят пише следното:
• Напълно синтетична формула, която гарантира отлични температурни и окислителни свойства.
• Fórmula totalmente sintética que garante excelentes propriedades de resistência à temperatura e oxidação.
• Formulazione fully synthetic che garantisce eccellenti caratteristiche di resistenza termico- ossidativa.
Вероятно, защото не е пълна синтетика .. някакво гаражно такова.
Ако не е купено от Германия е забъркано в някой гараж в Анадола :) :) :)
Made in EU закупено от Англия.
И аз приключвам спора и нямам нищо против никого. И повече няма да коментирам темата, дори да ме напсуват :)
alfa racer GTA
26-09-2019, 17:58
Не става дума за сръдни или фукни, кой колко разбира и колко му е голям.Само факти отпреди 15-18 години.
В Германия има решение на техния Федерален върховен съд и поради това тълкуване дадено в това решение на този съд, който е последна и върховната съдебна инстанция като съд в Германия.
Той е дал официално тълкуване какво е "масло пълна синтетика" и "масло 100%синтетика" и какво е всичко останало като масло и това е станало в резултат на дело между две световни корпорации производители на масло и петролни деривати .
В останалите държави от ЕС такива дела е нямало, а решението на федералния върховен съд на Германия е задължително само за всички които продават на територията на федералната република.
В САЩ дело между същите корпорации е решено по точно противоположен начин и там хидрокракинг масла се означават като "пълна" и "100 синтетика".Във федералната република това ще струва на тези корпорации милиони €€€€ глоби...затова спазват решението.
От моят опит фирма която крие и не показва конкретните показатели на маслото не иска те да се знаят.
Който не сигурен в горенаписаното да си отвори страниците на Redline или Amsoil - има всичко от-до за всяко едно от маслата им.
Тези които спестяват показателите на маслото си са щедри на думи и реклами...
Обяснението:
1. https://youtu.be/12Z-6UKSOYI
2.https://youtu.be/DGirwUAMnDE
3.
https://youtu.be/ax791vQ4-Ws
аз сложих GM по спецификации 75W85, леко червенее. Кутията е с нови лагери - чаках я 10тина дни, нов маховик и съединителя който беше сменен миналата година. Смених лагера на полуоската. За сега съм минал 500 километра и колата е добре, превключването на скоростите е осезаемо по-приятно.
Колко пари ви излязоха смяната на всички лагери?
sasho_n2
21-11-2019, 09:45
При мен излезна около 650 лв лагерите с труда.
firedragon
12-12-2019, 19:48
Колеги, препоръчайте място в София за ремонт на вафлата М32?
Grishata
12-12-2019, 22:30
Охаа Тоше да не е време да черпиш за нова 59ка? :)
firedragon
13-12-2019, 07:08
Вече даже черпих веднъж. Количката е стегната и в сравнително добро състояние, но скоростите тракат :D
Grishata
13-12-2019, 08:04
Топ, честито машинка!! Само да те радва и безаварийно!!! :))
firedragon
13-12-2019, 08:51
Благодаря.
Scrapera
13-12-2019, 22:07
Имам две скоростни кутии
firedragon
14-01-2020, 21:22
Аз пак да питам за сервиз в и около София, където могат да я направят качествено? В противен случей ще прибегна до предложението на Scrapera
Scrapera
15-01-2020, 00:35
Антон Енев може да ти ремонтира кутията. Попитай го.
Glogovski
13-09-2020, 11:55
Здравейте колеги.
И при мен излезе проблема със скоростната кутия, както идеално е писал ivaka89.
(http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?18194-ivaka89)Изчетох доста, но не видях инфо за сервизи. Аз съм от Плевен, но може и София.
Ако някой помогне, ще съм благодарен.
Ако няма варианти ще минавам на "НОВА" втора употреба.
Здравейте колеги.
И при мен излезе проблема със скоростната кутия, както идеално е писал ivaka89.
(http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?18194-ivaka89)Изчетох доста, но не видях инфо за сервизи. Аз съм от Плевен, но може и София.
Ако някой помогне, ще съм благодарен.
Ако няма варианти ще минавам на "НОВА" втора употреба.
Не са ли сменени лагерите е безсмислено. Играеш руска ролетка .. може да изкара 50к или 10к или да е в същото състояние.
Най- добрият вариант е да правиш твоята ..
"Оpеl M32
Ocвeн oт Оpеl тaзи шecтcтeпeннa cкoрocтнa кутия ce изпoлзвa cъщo oт Fiаt и Аlfа Rоmео. Cъчeтaвa ce кaктo c бeнзинoви, тaкa и c дизeлoви двигaтeли. Мoнтирa ce нa Аstrа H и J, Zаfirа B и С, Соrsа D и Е, Mоkkа, Mеrivа, кaктo и нa FIАT Grаndе Puntо и Аlfа Rоmео 159, MiTо.
M32 e извecтнa c бързoтo изнocвaнe нa лaгeритe. В рeзултaт вaлът ce изкривявa, a cкoрocтният лocт ce измecтвa нacтрaни. Трaнcмиcиятa e пeнcиoнирaнa прeз 2017 г."
* това за валът не знам до колко е вярно .. може би ако се кара продължително време след като е започнала да издава виещи звуци :)
Glogovski
13-09-2020, 15:41
Така е. Аз също ги четох тези неща. Абсолютно вярно.
Просто не зная читав сервиз.
angelovi69
14-09-2020, 18:51
164 TD мисля, беше ника на Боби Николов от Попово. Или от фейса го търсете. Мисля, че такава му беше минавала през ръцете. Иначе някой беше пускал линкове към ремонтни комплекти в Ибей.
batproho
15-09-2020, 08:54
С две думи, НЕ дали, а КОГА... Рано или късно М32 е за смяна на лагери. А дали само те, ще са достатъчни, понеже май и капака е сменен в късната версия, с цел по-добро охлаждане.
stoian_off
08-04-2021, 23:00
Здравейте колеги, знаете ли в кой модели и кой двигатели на Фиат се слага М32? Тъй като обмислям покупка на Bravo или Punto.
inter_1908
09-04-2021, 10:41
https://stillrunningstrong.com/car-maintenance/m32-gearbox-bearings/
От сайта може да се запознаеш и за конкретните модели на Фиат https://stillrunningstrong.com/car-specs-problems/fiat/
kirekchiev
09-04-2021, 12:13
Здравейте колеги, знаете ли в кой модели и кой двигатели на Фиат се слага М32? Тъй като обмислям покупка на Bravo или Punto.
За браво и пунто знам, че е на 1.4Т и на дизела.
stoian_off
09-04-2021, 12:24
Хмм благодаря. Ще се насоча към бензиновите 1.4 90 коня. Гледам че носят и на газ.
kirekchiev
09-04-2021, 15:08
Ето списък на всички коли с тази кутия - при по-слабите мотори се казва М20:
Opel / Vauxhall / Holden
Astra H (1.6 Turbo, 2.0 Turbo 1.3 CDTi, 1.7 CDTi, 1.9 CDTi)
Astra J (1.4 Turbo, 1.6 Turbo, 1.6 SIDI Turbo, 1.6 CDTi, 1.7 CDTi)
Astra K
Cascada
Vectra C
Signum
Insignia A (1.4 Turbo, 1.6, 1.6 Turbo, 1.6. SIDI Turbo, 1.8, 1.6 CDTi, 2.0 CDTi)
Insignia B
Zafira B (2.0 Turbo, 2.2 Direct Ecotec, 1.7 CDTi, 1.9 CDTi)
Zafira Tourer C
Zafira Tourer
Meriva A
Meriva B (1.4 Turbo, 1.6 CDTi, 1.7 CDTi)
Mokka
Corsa D (1.6 Turbo, 1.3 CDTi, 1.7 CDTi)
Corsa E
Adam
Fiat
Grande Punto (1.3 MultiJet, 1.6 MultiJet, 1.9 MultiJet, Abarth 1.4 T-Jet)
Punto Evo (1.3 MultiJet Dualogic)
Bravo (1.4 T-Jet)
Croma
Alfa Romeo
159 (1.75 TBi, 1.9 JTS, 2.2 JTS, 1.9 JTDm 8v, 1.9 JTDm 16v)
Brera (1.75 TBi, 2.2 JTS)
Mito (1.4 TB 16v [155 PS only], 1.3 JTDm [90 PS only] and 1.6 JTDm until 2010)
Lancia
Delta III
Lotus
Europa
Chevrolet
Cruze
Sonic
Би ли споделил мнение успешен ли е ремонта и модификацията? Собственик съм на Алфа 159 1.9 дизел и страдам вече дълго време от този проблем. Мисля че вече е неотложен ремонта на кутията. Живея в град Варна и бих се радвал ако споделиш кой ремонтира твоята кутия и г/д колко ти струваше удоволствието.
Travel_Mate
28-07-2021, 08:29
Минаха 2 години, нямам оплакване, телефона на мъжа/момчето май го имаше тук из темата, ако не пиши ми на лично, да видя пазя ли го, цена не помня, но с доработката беше мисля под 600лв или 700 със свалянето и качването на кутията, не помня, но мина година, брекзит, а той помня каза лагерите от англия ги внася
Doctora88
29-08-2021, 15:19
Здравейте, колеги! С оглед написаното по-горе " Ето списък на всички коли с тази кутия" някой от вас има ли представа все пак дали няма някакви макар и дребни различия? Примерно, ако имам 1,9 JTDm и взема кутия от 2,2 JTS дали ще стане дето се вика от първия път? :D
Между бензин и дизел има разлика в предавателните числа.
Точно, а и по-добре си ремонтирай твоята - и да вземеш втора ръка, няма гаранция дали няма да е в същото състояние.
Минаха 2 години, нямам оплакване, телефона на мъжа/момчето май го имаше тук из темата, ако не пиши ми на лично, да видя пазя ли го, цена не помня, но с доработката беше мисля под 600лв или 700 със свалянето и качването на кутията, не помня, но мина година, брекзит, а той помня каза лагерите от англия ги внася
Номера ти го дадох, на лично съобщение :)
(не се пускат номера ей така във форуми)
Аз бях преди теб на ремонт и не доработихме кутията.
Вече малко повече от 3 години .. да не чува дявола, нямам никакви проблеми.
Да кажем 60 000км
Travel_Mate
31-08-2021, 08:57
Номера ти го дадох, на лично съобщение :)
(не се пускат номера ей така във форуми)
Аз бях преди теб на ремонт и не доработихме кутията.
Вече малко повече от 3 години .. да не чува дявола, нямам никакви проблеми.
Да кажем 60 000км
Да, да, намерих го, дадох го на колегата, дано и на него помогне, аз също повече от 2г и към 40 хиляди че и отгоре, чукам на дърво, нямам проблеми
stoian_off
19-10-2022, 20:31
Приятели,сега ми стана много интересно и се разтърсих каква е скоростната кутия на 2.0 JTDm 170 конски сили монтирана в 159.В алфа оунъра пишат :
"I have never seen M32 mated to 2.0 JTDm. 170HP variants use F40, and 136HP variants use C635 from Giulietta."
Значи на този двигател се монтира тази скоростна кутия F40 от 2.4.Много интересно, нея я дават по-добре от М32.
firedragon
19-10-2022, 21:51
Да с ф40 е и е по-здрава от м32, но това нв е много трудно предвид тоя опелски недосмятан боклук. От друга страна пък комплекта, съединител + маховик за ф40 е значително по-скъп.
Да с ф40 е и е по-здрава от м32, но това нв е много трудно предвид тоя опелски недосмятан боклук. От друга страна пък комплекта, съединител + маховик за ф40 е значително по-скъп.
M32 се монтира на над 15 модела и марки автомобили.
Кутията не е проблемна ако се поддържа т.е. се сменя маслото на определен пробег. Ремонтът не е никаква драма .. тя не се чупи, износват се лагери.
Симптомите са виене .. сменят се иглените лагери, който са на цена около 150лв и това е.
F40 също дефектира, но е малко по- безпроблемна.
М32 със смяна на масло и с 400мл повече от предписаното няма да създава проблеми.
* когато това не е правено износва лагери след 150к -Което си има и добра страна
- Италянеца не се занимава да я прави и я продава ... Купуваш си колата на около 150к без други проблеми. (поне преди 5-6 години беше така)
firedragon
20-10-2022, 08:14
M32 е мъртвородена кутия и опел добре знаят това, но оправят проблема чак след 2012г, когато се появява фейслифтовия капак със значително по-големите крайни лагери. Има не малко случеи на коли на много под 100к км, който са с износени лагери за ремонт, да не говорим, че не съществува ва м32, на която да не се е наложило да се сменят лагерите. Друг огромен минус на тази кутия е охлаждането на маслото, което често стига над 100градуса и всъщност това е причината да се издаде тази препоръка за по-голямото количество необходимо масло. Единствения ѝ плюс е, че е доста лека кутия за тези 320нм, които може да прехвърли. За сравнение ф40 е за 400нм и тежи с 11кг повече.
Колеги, може ли телефона на човека от Варна, че имам приятел с Инсигния, който яде хурката с такава кутия.
M32 се монтира на над 15 модела и марки автомобили.
Кутията не е проблемна ако се поддържа т.е. се сменя маслото на определен пробег. Ремонтът не е никаква драма .. тя не се чупи, износват се лагери.
Симптомите са виене .. сменят се иглените лагери, който са на цена около 150лв и това е.
F40 също дефектира, но е малко по- безпроблемна.
М32 със смяна на масло и с 400мл повече от предписаното няма да създава проблеми.
* когато това не е правено износва лагери след 150к -Което си има и добра страна
- Италянеца не се занимава да я прави и я продава ... Купуваш си колата на около 150к без други проблеми. (поне преди 5-6 години беше така)
Имам колега сменил 6 бр. такива кутии за 8 години на Опел.Лично съм счупил само 2 такива за 5 години .Иглени лагери с калпав пластмасов сепаратор които са недостатъчно добре смазвани с прегряващо масло.
Кутията е с по-малък ресурс от маслото,та заради това няма нужда да то се сменя.И да я нахакаш до-горе с масло ,най-крайния сектор от кутията пак прегрява ,та и това не помага.
Обаче докато е нова кутията е супер тиха и с перфектно влизащи предавки,ръчкането си е кеф направо.
Имам колега сменил 6 бр. такива кутии за 8 години на Опел.Лично съм счупил само 2 такива за 5 години .Иглени лагери с калпав пластмасов сепаратор които са недостатъчно добре смазвани с прегряващо масло.
Кутията е с по-малък ресурс от маслото,та заради това няма нужда да то се сменя.И да я нахакаш до-горе с масло ,най-крайния сектор от кутията пак прегрява ,та и това не помага.
Обаче докато е нова кутията е супер тиха и с перфектно влизащи предавки,ръчкането си е кеф направо.
Аз ги смених на 160к .. ако изкарат още толкова новите .. изобщо не ми е проблем.
Кутията ми не се е счупила, просто износи лагерите, започна да вие и ги смених.
Виждал съм на 320к 159 без да е пипана кутията и без проблеми. - когато търсих кола и тествах една такава. Беше пълна барака, но кутията беше здрава.
Как прецени, че не е пипана?
Как прецени, че не е пипана?
Има сервизна книга в която всичко беше написано, каквото е правено.
Обслужвана е само в сервиз на Фият/Алфа
Тая кутия кара макс без проблем до 130 хил. км....след това започва лекото чукане след студен старт на мотора, след това виене...и отива за ремонт....не е дуракоустоичива според мен...то в 159-та за дълъг пробег само мотора на 1,9 дизел държи, окачването до някъде...другото за мен не е домислено...
Тая кутия кара макс без проблем до 130 хил. км....след това започва лекото чукане след студен старт на мотора, след това виене...и отива за ремонт....не е дуракоустоичива според мен...то в 159-та за дълъг пробег само мотора на 1,9 дизел държи, окачването до някъде...другото за мен не е домислено...
Не чукаше, само виеше .. виенето над 40 или 60км/ч забравих вече. Дори колата да е на свободен ход.
Чува се като "мистичен шум" го наричат някой. Буквално не можеш да разбереш от къде произлиза - вече мога :)
Не е голяма драма, като има кадърни майстори. Цената не е толкова сериозна, просто трябва да се отвори и да се подменят лагерите.
По окачването са сменяни само тампони и един горен носач, заменен с друг втора употреба - просто нямаше нов на момента (4-та година не се е счупил).
Супер доволен съм от окачването, а и от колата. Не знам кое е това недомислено.
stoian_off
23-10-2022, 13:16
1.9 според мен автоматик ако е най-добре.Това си е мое мнение.А искам да попитам има ли 2.0 170 к.с. автоматик?Май тази комбинация съм я срещал само в Жулиета?Защо не са го направили и в 159.Някой от вас карал ли е 2.0-ката с ръчка?Казват че вървял колкото 2.4 но мен малко ме съмнява.Усеща ли се алфа този мотор,че съм си набелязал една такава.
Посредата си е, по-приятен от 1.9, но не върви като 2.4.
По-пластмасов е, колектора му е пластмасов, ЕГР охладителя също и правят проблем тея чаркове, но за няколко стотака се намират и се сменят.
Няма кола, която да не се разваля някога.
Особенно като караме коли над 100к нормално е нещо да се износи.
Ремонт и караш. Проблемът е като стане като сериал, всеки месец да сменяш части :)
Нито пътищата ни са нормални, нито горивото, нито майсторите (добрите са малко и много ангажирани), както и бившите собственици на автомобила - които са го карали като за последно.
Тесла в зародиш се запалва, чупи и тн .. Тя също има механика, която един ден ще се износи и трябва да се ремонтира. - примерно
Би ли споделил мнение успешен ли е ремонта и модификацията? Собственик съм на Алфа 159 1.9 дизел и страдам вече дълго време от този проблем. Мисля че вече е неотложен ремонта на кутията. Живея в град Варна и бих се радвал ако споделиш кой ремонтира твоята кутия и г/д колко ти струваше удоволствието.
Нека споделя мнението си след направения ремонт на кутията. Минати са около 30 000км вече. По време на ремонта въпросния човек ми предложи модифициране на кутията с лагери от Опел Инсигния (по-голям диаметър). Цялото удоволствие ми беше излязло 860лв през Август 2021г. Цената включва части, масло и работа. Още при първото каране забелязах значително по-ниски нива на шум от кутията, но не напълно безшумна. Силни вибрации в скоростния лост при шофиране на 3та и 4та скорост. С времето шума от диференциала започва лека полека да се засилва, вибрациите са си все същите в лоста - При ускорение или моторна спирачка. Моята препоръка към колеги в дилема да си ремонтират кутията е да заделят малко повече средства и просто да си подменят кутията и предавателната система с такава от 2.0 jtd. Лично аз очаквах след такава сума пари кутията да стане перфектно, но въпросния човек ме убеждава, че това е най-доброто, което може да се получи от нея. Ако някой от вас има представа как мога да елиминирам поне вибрации в скоростния лост и каже ще съм много благодарен. Благодаря!
alfa racer GTA
28-03-2024, 14:22
Имаше оригинални комплекти за ремонт на тази кутия. Въпросът е защо не е ползван такъв комплект.
Освен това има "комплект" и "комплект" - например:
1. https://www.ebay.de/itm/112549304858
2. https://www.ebay.de/itm/131607780284?itmmeta=01HT2FM7Q98G407F8XN61AP6X9&hash=item1ea46f5bbc:g:Q~UAAOSwylBcQHsZ&itmprp=enc%3AAQAJAAABAOAsZYpksdf1dr%2B3P8GdOkxKdJt IUSZp0DDLz36uxAg%2FPdEbQEcrgDBi0r3H19EHyWSXFWi5sOP tnf86T9ZkRXAB65iRuUuPbmuyKOUKWJm55RDn80JfVQggtAFg% 2Fb%2B1pffmKGh0vgCIcLARbKOnJZqZAHvl56LKG0FgyCh2EA7 7agmG%2FB8Cy3sQEo%2B1lWRwGM5m6prbHJQ%2F%2BIkr37MHi Lh7iB9oAg3R7cthj96wFqUt5FKrY%2FNXL1LKWBAS4vvjMKgdK i1leH3ftBfrm33BrPMprkJZBR%2BotxHK1K7cuEydI1L5v2HOY g%2F%2BWlPtuta4csaf2HZnw%2BCSKvKtqjLQWck%3D%7Ctkp% 3ABk9SR_D70M_QYw
3. https://www.ebay.de/itm/174832528890?itmmeta=01HT2FM7QCMZ2KQJ2AA2G7JPSJ&hash=item28b4d4adfa:g:pr4AAOSwcLRfGFBu&itmprp=enc%3AAQAJAAABAIQoqvisL4PPFrFDda54CyHaGwNNl plOTmP8Zud2U3NL%2BCWfAsu85KRC4xx5KLBcPM2J884OTdwAn 2IRwT90%2FnCCSttuatWLu0T%2BKuuWef7IbeqQROWy2uJzJ2X iQN43eluAg1zDrgadzbgWE%2BWU%2FBM%2BWCjPFUDvrQ0QVAe zVb1E9gA8jy5cPsp9hgWTNe17Mz0gDSL2ckV6qBnBHABcaU%2F %2B4YD4i%2FN9XcWDcwQvmM6hamVl7IFuoA86q2Ddr0mRj9%2F 6ikNz7MpXMe3u1yJTEBZ2fEFRIGLu%2BRyPdajMBpVdqyoPVBU Cugvr6pXd28z8CXTTbqrAlRntLK3QYauutkQ%3D%7Ctkp%3ABk 9SR_r70M_QYw
За мен коректното при ремонт е да ти даде списък на сменените части.
Отделно трябва да ти предложи варианти за ребилд след като отвори кутията - но тъй като "бързат да не изпуснат пари, защото колата ще стои на подемника докато дойдат частите", малко от автотехниците ще ти се обадят да ти обяснят при отваряне какви са износените части и са задължителни за смяна и кои не са за смяна, но е добре да бъда сменени.
Заради това купувам при такива ситуации винаги плен комплект части и искам да се сменят всичките, дори това да не се налага. Според мен тръгнали ли са лагери да се развалят(или са се повредили), то това неизменно дава отражение и на другите лагери и части и те малко или повече се увреждат.
Заради това изобщо не правя на въпрос 100-200 лева.
Отделно винаги аз си избирам частите и много често и аз ги купувам и не работя с автотехници/сервизи които ми заявяват, че "работят само с поръчани от тях части" . Аз пък "работя" само със сервизи които имат желание да работят със закупени от мен части. Ако е необходимо им ги нося предварително да си направят справка - досега обаче и при смяна на носачи и тампони, на хидравлични маркучи на кормилна рейка, на алтернатори, на съединител и маховик и на входящ колектор не съм направил нито веднъж грешка и не се е налагало да връщам част която не е за този автомобил.
Имаше оригинални комплекти за ремонт на тази кутия. Въпросът е защо не е ползван такъв комплект.
Освен това има "комплект" и "комплект" - например:
1. https://www.ebay.de/itm/112549304858
2. https://www.ebay.de/itm/131607780284?itmmeta=01HT2FM7Q98G407F8XN61AP6X9&hash=item1ea46f5bbc:g:Q~UAAOSwylBcQHsZ&itmprp=enc%3AAQAJAAABAOAsZYpksdf1dr%2B3P8GdOkxKdJt IUSZp0DDLz36uxAg%2FPdEbQEcrgDBi0r3H19EHyWSXFWi5sOP tnf86T9ZkRXAB65iRuUuPbmuyKOUKWJm55RDn80JfVQggtAFg% 2Fb%2B1pffmKGh0vgCIcLARbKOnJZqZAHvl56LKG0FgyCh2EA7 7agmG%2FB8Cy3sQEo%2B1lWRwGM5m6prbHJQ%2F%2BIkr37MHi Lh7iB9oAg3R7cthj96wFqUt5FKrY%2FNXL1LKWBAS4vvjMKgdK i1leH3ftBfrm33BrPMprkJZBR%2BotxHK1K7cuEydI1L5v2HOY g%2F%2BWlPtuta4csaf2HZnw%2BCSKvKtqjLQWck%3D%7Ctkp% 3ABk9SR_D70M_QYw
3. https://www.ebay.de/itm/174832528890?itmmeta=01HT2FM7QCMZ2KQJ2AA2G7JPSJ&hash=item28b4d4adfa:g:pr4AAOSwcLRfGFBu&itmprp=enc%3AAQAJAAABAIQoqvisL4PPFrFDda54CyHaGwNNl plOTmP8Zud2U3NL%2BCWfAsu85KRC4xx5KLBcPM2J884OTdwAn 2IRwT90%2FnCCSttuatWLu0T%2BKuuWef7IbeqQROWy2uJzJ2X iQN43eluAg1zDrgadzbgWE%2BWU%2FBM%2BWCjPFUDvrQ0QVAe zVb1E9gA8jy5cPsp9hgWTNe17Mz0gDSL2ckV6qBnBHABcaU%2F %2B4YD4i%2FN9XcWDcwQvmM6hamVl7IFuoA86q2Ddr0mRj9%2F 6ikNz7MpXMe3u1yJTEBZ2fEFRIGLu%2BRyPdajMBpVdqyoPVBU Cugvr6pXd28z8CXTTbqrAlRntLK3QYauutkQ%3D%7Ctkp%3ABk 9SR_r70M_QYw
За мен коректното при ремонт е да ти даде списък на сменените части.
Отделно трябва да ти предложи варианти за ребилд след като отвори кутията - но тъй като "бързат да не изпуснат пари, защото колата ще стои на подемника докато дойдат частите", малко от автотехниците ще ти се обадят да ти обяснят при отваряне какви са износените части и са задължителни за смяна и кои не са за смяна, но е добре да бъда сменени.
Заради това купувам при такива ситуации винаги плен комплект части и искам да се сменят всичките, дори това да не се налага. Според мен тръгнали ли са лагери да се развалят(или са се повредили), то това неизменно дава отражение и на другите лагери и части и те малко или повече се увреждат.
Заради това изобщо не правя на въпрос 100-200 лева.
Отделно винаги аз си избирам частите и много често и аз ги купувам и не работя с автотехници/сервизи които ми заявяват, че "работят само с поръчани от тях части" . Аз пък "работя" само със сервизи които имат желание да работят със закупени от мен части. Ако е необходимо им ги нося предварително да си направят справка - досега обаче и при смяна на носачи и тампони, на хидравлични маркучи на кормилна рейка, на алтернатори, на съединител и маховик и на входящ колектор не съм направил нито веднъж грешка и не се е налагало да връщам част която не е за този автомобил.
Въпросният техник твърдеше, че си поръчвал частите от Англия, предполагам такива комплекти, но явно има нещо, което не е сменено или някое колело е прекалено износено. Явно нещата отиват към поредното отваряне на кутия или директно подмяна.
Въпросният техник твърдеше, че си поръчвал частите от Англия, предполагам такива комплекти, но явно има нещо, което не е сменено или някое колело е прекалено износено. Явно нещата отиват към поредното отваряне на кутия или директно подмяна.
Просто да бяхте сменили лагерите без да си правите експерименти. Аз и други колеги, който са ходили при него не са имали оплаквания.
-само предполагам, че при този тунинг нещо се е объркало.
След ремонта, защо не се качихте да пробвате и да разберете какво се е объркало.
batproho
18-09-2024, 16:22
Здравейте! Ще сменям маслото на скоростната кутия и се двоумя за препоръчвания Fuchs TITAN 75W80. Но не е ли малко рядко за нашия горещ летен сезон? Виждам че имат и вариант с вискозитет 75W85 и 75W90 но там наименованието е друго и предполагам няма да са подходящи, понеже май не са за скоростна кутия а са за самия деференциял?
Здравейте! Ще сменям маслото на скоростната кутия и се двоумя за препоръчвания Fuchs TITAN 75W80. Но не е ли малко рядко за нашия горещ летен сезон? Виждам че имат и вариант с вискозитет 75W85 и 75W90 но там наименованието е друго и предполагам няма да са подходящи, понеже май не са за скоростна кутия а са за самия деференциял?
Какво не ти харесва в препоръчаното от производителя. Аз го смених преди 40 000км с Тутела. (не мисля, че е лошо масло)
Също размишлявах за Титан, но за да си вържа гащите реших да е каквото са препоръчали.
batproho
19-09-2024, 06:23
Какво да ми харесва, карах с него и хвърлих кутията наскоро. Загрееше ли малко лятото и лагерите се разсвирваха, като симфоничен оркестър. Смених кутията и съм решил ТВЪРДО, да сменя и марката масло, та за това търся насока.
firedragon
19-09-2024, 10:33
Щом си решил имай предвид, че Фукса е GL5 масло и на теория не е много добре за синхронизаторите. Аз бях слпжил такова малко след ремонта на кутията, но не бих казал, че съм доволен. При мен имаше износване на синхронизатора на втора и с това масло колата стана ужасна за каране. После върнах отново Тутелата и за сега вече 50к км няма проблеми. След 1к предстои да го сменя отново и пак ще заложа на тутелата. Имаше колеги, които ползваха Фукса и бяха доволни, особено зимата, но за лятото ще му е тежко. Още повече, че тази кутия е доста гореща и при натоварвания маслото често минава 120градуса.Това в комбинация с малоумно малките лагери я убива.
ecotronic
19-09-2024, 12:49
Тутелата си е ОК, стига да не е менте, което пък е валидно за всички масла. След смяната на кутията сипах Тутела. Старата, съдейки по цвета, не беше с такова. Сега, нямам забележки.
batproho
19-09-2024, 14:53
Щом си решил имай предвид, че Фукса е GL5 масло и на теория не е много добре за синхронизаторите. Аз бях слпжил такова малко след ремонта на кутията, но не бих казал, че съм доволен. При мен имаше износване на синхронизатора на втора и с това масло колата стана ужасна за каране. После върнах отново Тутелата и за сега вече 50к км няма проблеми. След 1к предстои да го сменя отново и пак ще заложа на тутелата. Имаше колеги, които ползваха Фукса и бяха доволни, особено зимата, но за лятото ще му е тежко. Още повече, че тази кутия е доста гореща и при натоварвания маслото често минава 120градуса.Това в комбинация с малоумно малките лагери я убива.
Е на това не бях обърнал внимание, мислех че и той си е GL4. Най-вече ме притеснява обаче, че ще е редичко за лятото, и бързо ще завира в кутията. Търсех съвет и насоки, понеже видях че доста колеги са го използвали и са останали доволни, та затова....
firedragon
24-09-2024, 08:49
Рядко е, дори на нормална температура е видимо по-рядко от тутелата. И въпреки това има колеги, които си карат с него и са доволни. В Англия след ремонт на м32 почти всички слагат фукс, но и там условията са доста по-различни.
batproho
25-09-2024, 09:21
Рядко е, дори на нормална температура е видимо по-рядко от тутелата. И въпреки това има колеги, които си карат с него и са доволни. В Англия след ремонт на м32 почти всички слагат фукс, но и там условията са доста по-различни.
Именно и това ме подтикна да питам точно за това масло. От друга страна пък ме спира това че е доста рядко, а в Бургас и зимата е толкова зима, пък лятото вероятно направо ще кипне. Та дилемата остава, какво да сложа? Поне на хартия и RAVENOL MTF-1 75W-85 не изглежда никак зле, макар че и той май е GL5
firedragon
26-09-2024, 12:44
И аз се замислям за равенола, на теория вискозитета е еднакъв, а в характеристиките пише GL 4, GL5, което е малко странно. Така или иначе по-добре прясно масло, дори и 75w-80, отколкото старо. Така или иначе проблемите на тези кутии не са толкова свързани с маслото, колкото с недъгавия дизайн и неграмотност на инженерите от GM.
batproho
26-09-2024, 13:02
То е ясно че прясното масло е по-добре от старо, но RAVENOL MTF-1 75W-85 на теория би трябвало да е една идея по-гъст за лятото, от Fuchs TITAN 75W80. И да странно е че го дават и GL4 и GL5....