Тук се носи лошата слава на 2.4 и добрата на 1.9. Но вижте тези статистики.
Тук. На 1.9 му намериха повече проблеми и го охарактеризираха като най-проблемен?! Обобщение: тук.
Printable View
Мале тая тема ще стане класика! :hehehm:
Ох, потърквам и аз доволно ръце...
Че отдавна искам повече инфо по въпроса, ама ме беше срам да пусна тема, след като няколко пъти съм задал същия въпрос из темите по раздела.
Интересното е, това което научавам от познати джамбази - читавите 159ки с 2,4 вървяли по скъпо от тези с 1,9...
Дали лошата му слава при нас не е от докарваните изтормозени бройки пък се питам аз?
2.4 са доста по-малко екземплярите о 1.9 на пазара. Карал съм ги двете и разликата е доста. Просто постоянно ще ме гризе, че не съм си взел 2.4.
Темата е класика, но не видях тема, в която да са синтезирани всички + и - на потърпевши. Ако има хора от форума със сериозно дефектирали 2.4 нека си кажат, защото само откъси чувам.
Пр. 2.4 "Пукнат блок", ааа настръхнах!
Нещата описани като проблеми при 1.9 от чичко Джон,ги има същите и в 2.4,говорим за ЕГР-и,ДПФ-и,водни помпи,като освен това включим спуканите глави,спукани колянови валове,2.4 се прави само със стария колектор,компресора на климатика е доста проблемен,тежък е и разбива по-често предни главини,съединителя и маховика са майка си баща си,като маховика при 2.4 се предава много,ама много по-рано от при 1.9/Люк са,а на 1.9 е Валео,разликата м/у двете марки за мен е от небето и земята/.Моите наблюдения са изцяло върху клиентски коли.:sleepy::sleepy::sleepy::sleepy:Аз не защитавам 2.4,ама лично за мен 1.9 е по-стойностния мотор.Имам познат,който си търсеше 159,казах му да не е 2.4,ама не ме послуша,после се проклина.Доста хора го познават даже тук във форума.
Айде да се хвана и аз на хорото с 4 маловажни допълнения.
1. Разликата във вървенето на двата мотора е много малка - проверено на практика, от сорта на 1 кола до 200(при летящ от 80), което за мен е едно нищо освен, ако разбира се не си купуваш кола за драг. След 200 2,4 естествено заминава(къде?!).
2. 2,4 е 95кг по-тежка, което си е един чичак перманентно на предната седалка.
3. Гори повече.
4. След време, когато просто стане една евтина кола(неизбежно) ще се продаде по-трудно.
Това за вървенето дето го спрягате навсякъде са пълни глупости.Просто 2.4 ката си върви в пъти по добре и с огромна лекота.Но може би искате 3 тира разлика за да каже някой че върви повече.
Аз споделям моят опит пък дали са глупости нека всеки да прецени, 2,4 си е една гемия и не е чак толкова мощна ;) Не си натрапвай мнението, като раздаваш определения кое е глупост и кое - не! С 50 коня отгоре(на хартия) колко точно "пъти" е по-бърза, при положение, че е 100 кила отгоре?
Хайде да направим сравнението на баир на 1.9 и на 2.4
Не съм голям разбирач но преди да взема моята 2.4 се качих на 3-4 коли които бяха 1,9 а 5 -та беше 2.4 ката ,още що се качих и казах това ще е моята кола,нека си гори със 600 гр,повече гориво но и вървежа и тягата е 600 пъти повече от 1.9.Като здравина на двигател не знам кой е по-добър но за тяга просто не може да има сравнение. :go:
В темата не става въпрос за старите jtd-та ;)
code - сигурно караш 1.9 Mjet затова си мислиш че върви колкото 2.4... друг път
Тук в региона на една 2.4 JTDm стоковица в добро състояние, но автоматик и 200-те лошадей от 3 пускания и 3-те бях пред него с повече от кола с мойто (бивше) 1.9 JTDm само с ремап, дпф и егр. А и онази беше седан. Не казвам ,че 1.9 е по-бързата .. няма такова нещо .. но поне с 200 коньовия може да се заяжда и то успешно.
Въобще плюсовете на 1.9 са повече според мен .. като се тръгне от поддръжката и обслужването, та се мине покрай местните даници, такси, застраховки и прочее, от там и разхода, и колата и прочее, и прочее ..
Но всеки си знае за него си и всеки си има предпочитания и стремежи, и съответно всеки после си носи кръста сам.
Поздрави на всички
Пичове, скоро ще кача моя влак на валяци да замеря колко коня са статодо...
Аз карам 2.4 и не бих го заменил за нищо.
Със сток 200 коня въобще няма смисъл да се пускам щото направо ще го спра :tooth: Философи много, но реалността е друга! А тя е, че 2,4 щеше да върви осезаемо повече, ако беше на кг на 1,9 ;) На практика върви повече с една идея, колко е това - аз за себе си съм го установил с 5-6 поредни старта, та не ми се слушат разсъждения.
Като цяло виждам, че тези с 2.4 си я защитават и тези с 1.9 си я защитават. Това лошо няма.
Интересно дали основните проблеми при 2.4 не се дължат на българския мондарлък, липса на средства да го поддържат адекватно. Защото в чуждите сайтове симпатиите са повече за 2.4, тук обратно.
Покарах и от двете и честно да Ви кажа звука, който произлиза от тази малка чучурка на 1.9 ми е малко детски.
Но който и от двата да е все няма да стигат едни 30-40 коня :D .
Пуста лакомия...
ааааа стига уеее лудница вече знам че 1.9 е по-бърза 2.4
Имало подобна тема...и дори и тук резултата от анкетата е за 2.4 тук
Доближава се, ама от горна страна ;) Чипната 1,9 е на коне колкото 2,4 сток изкарва на дино(183-5, затова казах, че конете им на 2,4 са само на хартия) само, че е 100кг отдолу ;) 2.4 сток ще ми гледа само стоповете ;) Ако и срещу това спориш значи са много зле нещата. :hehehm:
Колеги, aко мога да се намеся в спора, според мен целта на темата не е да се докаже коя върви повече, а кой от двата модела създава повече проблеми, какви са те, кои са слабите места на всеки от екземплярите и т.н.
Аз имам 159 1.9 от три години и честно казано все още ме е яд, че не си взех 2.4 :) .
Нямам забележки към вървежа, нито към разхода. Естествено е с пренаписан софт, затапен ЕГР, махнат ДПФ и пак нещо не и достига, а това е - звука :) . Бръмчи си като всеки 4-ри цилиндров дизел. Към това прибавям и виещата турбина и става зле за слушане. :)
Имах 156 2.4, която също беше с "чип" и звука на петака при ускорение страшно много ми липсва .
С две думи, ако сега трябваше да купувам 159 щях да си взема 2.4, да и направя пълна ревизия, да затапя ЕГР-а, да махна ДПФ-а и да я "чипосам" . И да си я карам с кеф...докато не ми развали кефа :) с някоя изненада :) .
после правене и пак кеф...това е!
Ами аз затова пиша - да не се подведе някой дето си мисли, че 2.4 е уникална ракета, а после да установи, че единственото уникално е, че гори като бензинова ;)Иначе ми е все тая, така или иначе на пълна газ не карам, освен за някаква проба .. 1,9 сток е мъртвец, никога не съм твърдял друго, но и 2,4 сток не е нищо особено. ;) Лично аз 2,4 не бих си взел нито преди, нито сега. Не са лоши просто ми идва много ларж.(за 159) ;) На такива разходи бих карал друго.
Истината за това купе е максимума който предлага производителя,а именно 3.2 Q4.....:magic:
Само дет 2.4 с чип я смазва :hehe::hehe::hehe::hehe: Момчета,стига те говорили глупости за вървежи и т.н. Ицо донякъде е прав,че няма 2.4 която да си е дала заводските коне на дино,пък има 1.9-ки които даже леко прескачат заводската мощност.:moon::moon::moon: Даже Аутобилд бяха изумени,макар че е на Фиат Браво,но 1.9 Жтдм беше извадила на 100 000 км. на дино точно 153 к.с.:spiteful::spiteful::spiteful:
По темата съм ви писал доста в предния ми пост,ама никой не обръща внимание а пак се хванахте за вървенето.Чакам някой да извади аргументи за 1.9,верно че мойте не са от личен опит,ама достатъчно 2.4-ки са минали през сервиза,даже последната беше миналата седмица-за маховик и съединител на под 130 000 км. :Suicide::Suicide::Suicide:
Добре колега.
Аз ти предлагам един достоен облог.
Взимаме една 1.9-ка и една 2.4-ка.
И двете сток.
Ако с 1.9-ката си една кола зад 2.4-ката до 200км/ч, то аз ти подарявам 2.4-ката.
Но ако ти направя с 2.4-ката една тирова композиция, поне, то ти взимам 1.9-ката.
Навит ли си?
Това е сериозно предложение.
Само не ми е ясно откъде ше намерите 2 стокови ..
От страната на потребител бих си взел твърдо 1,9. От страната на сервиз бих ви препоръчал да си купувате 2,4 че да имаме повече работа ;-)
2,4 гори с 2 литра отгоре ( минимум )в сравнение с 1,9 при един и същи стил на каране. Тежък мотор - по скъп за обслужване, който наистина амортизира по бързо с-ля си, разбива по често носачи и т.н.
Единствената причина поради която не съм си купил Брера е че няма 1,9 дизел а бензиновите и мотори не струват! ;-)
Тая тема стана като бензин-дизел-газ.....
В тема от преди години...14.10.11 г., 16:36,1,9 за това тежко купе е един "биващ" мотор, ако искаш да върви както изглежда - мотора е 2,4 ...думи на code.
50 коня са си 50 коня,пример Piaggio Beverly 500 е 39 коня и тия 39 коня спокойно носят 179 кг тегло на мотопедката и още 170 кг отгоре със скорост 150 км/ч,та сравнението на code за 100 кг повече на 2,4 спрямо 1,9 е малко неуместно.
---------- Post added at 19:44 ---------- Previous post was at 19:39 ----------
Па моята си беше тотал сток.
Тогава още съм ги гледал по каталозите, т.е. нито съм имал 159 нито съм я гонил с друга. :) Моята я имам от средата на 2012г. Каталожните данни и реалността са 2 различни неща. Все пак няма да изпадам в безкрайни спорове, просто това са моите наблюдения. Може моята каляска да е много вървяща или с много корав чип или другите дето съм им се лепил по броните и са кюфкали от 2-та пепелника на уволнявка да са били невървящи, счупени или каквото си харесате .. :)
Добра тема следя я с интерес. Сега следва Алфа срещу БМВ, бензинова Алфа срещу дизелова Алфа, стара Алфа срещу 159 и накрая да се запсувате :beer: КЛАСИКА.
С един съединител може и цял живот да изкараш, може е 10 минути от нов.
- Обем на двигателя: 1.9 JTDm vs 2.4 JTDM = 26 % повече работен обем
- Разход на гориво (комбиниран): 6.1 л./100 км. vs 7 л./100 км. = 15% повече
- Разход на гориво (извън града): 4.8 л./100 км. vs 5.6 л./100 км. = 17% повече
- Разход на гориво (в града): 8.3 л./100 км. vs 9.4 л./100 км. = 13% повече
- Мощност: 150 к.с. vs 200 к.с. = 33% повече
- Ускорение от място до 100 км/ч: 9.6 с. vs 8.6 с. = 12% по малко
--------
- Собствена маса: 1585 кг. vs 1680 кг. = 6% повече /когато се натовари % става по-малко/
Айде бе колеги, дайте да си говорим за прословутото чупене на 2,4, а не за надбягвания!
Щото само Мурджев споменава нещо полу-конкретно.
Ама що прегряват 2,4 и пукат глави? Като ги пукнат и яко прегреят, какво става с кутиите?
Дали не е заради недообслужване? Например несменена водна помпа при голямо обслужване, от там лошо охлаждане и прегряване или нещо от сорта.
Днес отново един търговец на коли ( няма да го нарека джамбазин, щото е приятел ), ми потвърди това, че читава 2,4 се цени повече от читава 1,9. Това чисто като цена и честота на продажбите по пазарите. Да не говорим че в повечето случаи 1,9 са голи като пушки, почти толкова, колкото жтс-ите с опелския 1,8. Абе бюджетна работа.
Явка, не ги слушай.
Винаги има фенове на 1.9, които казват, че 2.4 двигателя е дърво, не вървял, горял и скъп за поддръжка.
Тази теза се развиваше още когато излезе този двигател при 156-цата, така и сега продължава.
С тази разлика, че старите жтд-та са най-железния комън рейл дизел, който знам, а тия новите жтд-та са айляк работа.
Просто съвсем не е сериозно да казваш, че 2.4 горял много, защото статистически погледнато, горивото е много по-малка част от общите разходи на колата. Просто сметки трябва да се правят, а не теория.
За това взимай 2.4-ката и влизай в играта. И да не забравиш да е Ку-4.:evil:
вдеки ден като запаля четири цилиндровата пърдялка и се натъжавам, че като я купувах още имаше акциз и 2,4 беше с 12 13 хил. отгоре от магазина...
Как стои въпроса с кутиите ?
Аз знам за 2 счупени маслени помпи на 2,4 и за един колянов вал в кофата, последния май заради превъртяла шпонка беше. Имам и някакъв смътен спомен, че проблемът с маслената помпа съм го засичал в чужд сайт. Та може и да не е някакво изключение.
1,9 или 2,4.....нищо не е като 3,2,ама Бусото де...
Но по-добре 2,4.:choice:
Пичове, турбина се разваля от неправилна употреба, даваш много газ, без да изчакаш после да се охлади малко преди да изключиш двигателя...елементарно е, и честа смяна на масло. А и не е като да е висока цената й.
Дефект при 159 са маслените помпи, фабричен дефект, шупла в метала...имало е цели серии дефектни...и е въпрос на време ако си с такава да се предаде...еднакви са с 1.9, проверено...та няма значение кой двигател избереш, въпрос на какво ще попаднеш. нова оригинална е 800лв от Италия...проверо като цена в магазин.
Да направя и аз едно включване по темата.
Тук някой правилно каза,че този спор го имаше и при 156. Лично аз карах 156SW 2.4 jdt близо 5 години чипосана от самото начало след като я взех и да съм по точен навъртях 120000 км, и честно казано не съм имал никакъв проблем с двигателя,маховик и тн.Основния проблем всичко го знаем,предна ходова част.
Сега, вече една година карам 159 SW TI 2.4 и освен
консумативи нищо друго не съм сменял по нея.
Признавам,че въпреки ремапа пак ми е малко тромава,
харчи градско повечко от колко очаквах,но както каза един колега звука на 2.4 си е друго нещо.
Аз лично не съжалявам и ако пак трябваше да купувам
159 JTD пак щеше да е 2.4,може единствено бих бил
по-търпелив и да изчакам да си намеря такава,която да е
Q4.(То и мойта трябваше да е такава,ама това е друга история)
Според мен всичко най вече се свежда да купиш колата
с реална история,поддържана, на реални километри,а не най евтината на пазара,която е някакъв страшен гроб и после да пишеш какъв трошляк е 159 2.4.
Това е моето скромно мнение.:)
Тромaвa?! При мен нa 3-тa не може дa тръгне с 19\35\245 гуми.
Колега,
Да разбирам,че ти имаш предвид,че е бърза ли?!
На мен ми идва тромава в сравнение с 156,но може би
не би трябвало да ги сравнявам двете,поради ред причини,които всички знаем,а и аз за първи път карам толкова тежка кола.
Лично аз след пълния ремап не усетих кой знае каква разлика,докато при 156 беше осезаема,даже щях да се
пребия:).
Пак ще пиша,за мен лично мотора,който ми дава кеф е 2.4.
Да, по скъпа е поддръжката,данъка е 350 лв и тн,но както казват, кеф цена няма.
Всеки си решава сам за себе си.
Значи толкова и са ти я мапнали :) Трябва да хвръкне тая кола след ремап!
Не вярвам както и да кара да минава 11/100, ако ще да е само в червено...но би било интересно...
Моята като я взех и направих разход над 10 още докато беше сток с дпф. Доста време мина преди да се усетя как точно се кара тая кола и в кои обороти "иска" натискане, все пак цял живот съм бензинджия(газаджия май по-точно):) Последно я засякох на колонка - 8 градско и това без никакви, ама никакви икономии. Какво да иска повече човек от кола над 180 коня. :)
Е в Русе разход над 10 не давам...в червено да я караш, ако е в добро състояние, няма да се скапе, нали е затова да се кара.
Всичко е до шофьора!
При теб е достатъчно,че си с италианската кутия,а не с ГМ-ката,оттам също има разлика.:big_whoops::big_whoops::big_whoops:
П.С.Ние имаме ежедневно сравнение,на Венци Кроса е мотор евро 4 и с талянската кутия,дава разход с повече от 1л. надолу от мойта 159,с еднакви мотор,с еднакви ремапи,с доста близки кг.,но с различни кутии,а и той дава доста повечко газ от мен.
Не знам как я карам, дори не гледам уредите. Свикваш инстинктивно да поддържаш някакъв надув на турбото. При смяна на скоростите газта не я връщам никога нацяло - не ми харесва как се замисля докато пак развърти. Оборотите на нормално каране се въртят около 1500-2200. Ако реша да я разтривам ги редя минимум до 3500. В началото като я взех само и забивах муцуната, ама се свиква. :)
Разликата му е от егр-и, дпф-и и евентуално ако някой му се е заигравал със софтуера.
Ся идва въпроса, колко са карали стоков 2.4 и след това са го побългарили и видяли ли са разлика в разхода.
Колега,
Чак 15/100 градско не съм правил ама 12/100 си е кажи-речи регулярно.:)
Сега е момента да я похваля,по празниците пътувах до
Корфу и ми даде разход 6.3-6.5л / със скорост между 120-150 км.
Който е пътувал на там знае какви баири са и мисля,че това
е доста приличен разход.