Колеги помагайте имам alfa 147(фейс) ,онзи ден исках да отворя предния капак и жилото се скъса , кажете как да го отворя сега ? Благодаря предварително!
Колеги помагайте имам alfa 147(фейс) ,онзи ден исках да отворя предния капак и жилото се скъса , кажете как да го отворя сега ? Благодаря предварително!
По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE
Тъй,тъй,ама човек докато намери някой дето да им разбира на тия коли и да е навит да ги прави ....
Така,няма да отварям нова тема ,ще пиша в тази,защото чичо Гугъл я вади ,а и предполагам ,че бравата на предния капак няма разлика при 156,147 и ГТ ,ако някой модератор реши ,че е неправилно ,моля да я премести .
Та значи на ГТ-то се скъса жилото на предния капак.
При мен се скъса в ключалката,а не при ръчката в купето ,както би трябвало.
Филма е следния:
За да се отвори капака се маха декоративна решетка до левия фар,естестевно се чупят поне две щипки ,но после може да се залепи или закрепи с винтове,а може и да се смени с нова .Не се дърпа бронята на жилото от бравичката,това е важно,а трябва както си е цяло жилото да се среже някъде по-близо до левия фар,след това върху жилото както си е се нанизва дебелостенен маркуч, но с външен диаметър не по-дебел от кутре и се натиска към бравата докато отключи. Вероятно маркуча няма да прояви голямо желание сам да се насочи където трябва и ще запъне в корпуса на бравата ,та ще трябва да се насочи с ръка.Видимост там няма и е добре да снимате с телефона за да сте наясно какво правите.Това което е важно е да видите къде да се вкара това с което ще натискате, бравата от страната на левия фар е с отворен корпус и това се вижда на снимка с телефон,пада се в дясно от ръчката за освобождаване на капака,при мен тя е червена на цвят, предполагам и другите са така ,дупката в която трябва да ръчкате е може би на около сантиметър от нея в посока към мотора ,тоест намира се не отпред или отзад на бравата,а странично и ще я откриете от страната на левия фар. В случай,че сте издърпали бронята на жилото ,ще се наложи да натиснете с нещо лоста за които е била закрепена,ще ви трябва нещо което да се огъва ,например корав маркуч с диаметър около 1 сантиметър ,като тези за помпене на гуми по бензиностанциите.Трябва и да е гъвкав ,но не много,за да може все пак натиска да е с достатъчно голяма сила ,че да преодолете силата на пружината в ключалката. Механизма всъщност сработва като се движи бронята на жилото ,а кабела е застопорен странично за корпуса на бравата от страната на десния фар .
Виждам ,че 147-цата няма такава дупка с декоративна решетка и това което съм написал за декоративната решетка няма да ви е от полза,може би решението е демонтаж на левия фар ,но не знам дали е възможно,не съм имал такава алфа.
Ако не успеете да натиснете лостчето вътре в бравата ,без демонтиране на бравата от гредата няма как да стане.За целта се маха и дясната решетка и се развиват точно три гайки, които обаче са доволно трудно достъпни,а като бонус корозията прави развиването изключително тегаво и с калпави инструменти вероятността да наоблите гайките е голяма.Две гайки са отляво и дясно на бравата,третата е от долната страна.Трите ги развих за около два часа и половина със звездогаечен ключ 10-ка с 15 градуса ъгъл ,без да спирам за почивка.Може би със звезда 10 с вградена тресчотка и чупеща се глава ще стане по-бързо ,например този https://toolsshop.bg/kliuch-s-vgrade...m-10-BACO-7216 .Внимавате гайките да не се изтърколят под радиаторите.Те поне са с подвижна шайба което донякъде намалява вероятноста да ги изтървете . После бравичката се избутва леко напред за да излезне от болтовете в гредата и капака се отваря .
Така описания начин на отваряне е голям гърч и след като се убедих по трудния начин не го препоръчам.Опитайте да натиснете с нещо лостчето на заключващия механизъм вътре в бравичката,необходимата сила не е голяма,стига да не е корозирала яко.
Идеята на Еко да оставите колата при специалист е повече от добро решение,а в случай ,че най-любезно предоставите на майстора и горенаписаното,всичко може да стане за нула време и малки пари.
Last edited by 546; 20-08-2024 at 20:17.
Решението което се практикува по сервизи е сваляне на кората под двигателя(ако има такава) и достъп оттам с предварително подготвено стоманено/метално въженце с примка или твърда кука с дълго рамо с кое(я)то дърпат механизма и така отварят.
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня
При този механизъм това не помага,наистина масово отключването на такива брави става с издърпване на кабела ,но в конкретния случай не е така. Бронята на жилото се избутва в посока към бравата и натиска вътре в нея лоста за отключване,кабела от към страната на бравата е неподвижен .
Така написано не изглежда особено логично това с дърпането чрез ръчката на неподвижно закрепено в другия си край жило ,но си работи .
Може би идеята е била по-лесно да се къса кабела в жилото.Абе макаронаджиите са голяма работа -нещо ако работи ,те измислят и как да стане ,че да се повреди или счупи .
Това е положението-от страната на ръчката се дърпа кабела докато бронята на жилото е застопорена,а в бравата е обратното-бронята се придвижва навътре в бравата и натиска лоста за отключване ,а кабела не мърда напред-назад.
Виж какво става при отворен капак,трябва просто да погледнеш в бравата докато някой друг в този момент дърпа ръчката в купето.
Last edited by 546; 20-08-2024 at 16:13.