Results 1 to 15 of 19

Thread: Странно поведение 2.4JTDm

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Запален алфист

Default Странно поведение 2.4JTDm

Извинявам се за дублираната тема, но мисля, че това е правилният раздел...

Привет на всички!

От скоро се заимах с автомобила от тази тема:
    http://clubalfaromeo.com/forum/showt...%F0-%E4%E2%E5-)

До сега не съм карал такъв дизел, още по-малко автоматик и все още си свикваме.
    При огледа при покупката се установи опушване и леко омазняване (като от пари а не то теч) по тръбата между турбото и интеркулера. Отметнах си го като нещо на което да обърна внимание в последствие. Ходихме до сервиз, където провериха за изгорели газове в охладителната течност - всичко беше в норми. Момчето от сервиза изрази мнение, че има разхлабена скоба на тръбата откъм турбото, която, както той се изрази била сглобка на конус (цитирам по памет) и има вероятност да не е монтирана коректно при смяната на главата на мотора.
    На въпроса - при задаване на по-сериозна газ, колата ускорява добре, но ускорението не е равномерно а някак на тласъци. Прави ми впечатление, че налягането на турбото също не е равномерно а леко пулсира. На видеото по-долу се вижда как налягането се вдига до 1.4 бара, леко пада и след това продължава да надува до към 1.5. След това отпуснах газта. Колегата от който взех колата сподели, че ускорението в момента не е това, което е било преди, и също изрази съмнение за изпускане на налягане от тази тръба. Сподели, че самото турбо е проверявано за луфтове и инжекторите са профилактирани при смяната на главата.

https://youtube.com/shorts/3ahpn3Wx43A

Е ли възможно това поведение да се дължи на изпускане на налягане от тръбата между турбото и интеркулера и това да бърка мотора? Евентуално сервиз в района на Сливен/Стара Загора/Бургас в който да погледнат и дадат компетентно мнение?
    Предварително благодаря на всички включили се

edit: колата е с премахнат DPF, затапен EGR и съответните промени в софтуера следващи тези неща.
    Alfa Romeo 156 1.8 TS '00 - ex
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Qtronic

Ще срещнеш най-различни мнения по този въпрос. Имах същия проблем. От питания и четене наляво и дясно стигнах до решението да си купя нов клапан за управление на турбото. Взех оригинален нов. Проблема остана,малко се изнервих и си купих нов дебитомер и нов МАП сензор. Като всички части са с правилните номера защото може много лесно да вземеш грешен, въпреки че *стават*. След като смених всичко проблема изчезна. След това си правих експерименти да въртя стари и нови части за да разбера от кой точно идва проблема, но така и не се получи. Нормално работи само когато и трите неща са сменени с новите. Така и не разбрах причината, но поне си реших проблема.
    И все пак пробвай с другг дебитомер, на наш колега само с него се оправи.

ПС.. Малка поправка след като си проверих хронологията на закупените части - първо съм сменил дебитомера, а след това съм купувал МАП и клапан. Ако те интересуват номерата им кажи
    Last edited by undy; 07-08-2023 at 14:13.
    156 2.4 JTD SW 140-ex./ 147 1.9 JTDM 150-ex./ 159 2.4 JTDM SW Qtronic 200-ex./
    GIULIA
    2.2 JTDM ​180 ZF8

започва да се пристрастява Gamma's Avatar

И на мен ми го направи този "номер" с ускоряването на тласъци, смених клапана и се оправи. Като смачкам педала налягането леко се колебае, но майстора каза, че е нормално.
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm Ti
    Fiat Marea 1.6 16V ELX
    Chrysler PT Cruiser 1.6i

Запален алфист

Привет!
    Водих я на доктор, който не откри течове на въздух по турбо пътищата. Притегна скобата на тръбата към интеркулера. След това последва смяната на дебитомер, мап сензор и клапан - разлика осезаема нямаше. Мой познат в магазина от където взех частите ми препоръча добавка на бардал за почистване на дизелови инжектори (DIESEL INJECTION RESTORER 11). Каза ми, че била много читава и тръгнали да се запушват дюзи ги оправяла. Подходих скептично, но я взех. Направи ми впечатление, че се налива цял литър на един резервоар. Условието било да се кара с малко повечко жар за да подейства като хората. Налях я, допълних резервоара и минах 150км по-така... Ами работи си пущината... Започна по-отзивчиво да реагира на подаване на газ и стъпкване с кик-даун и някак си по-еластична я усещам в диапазона обороти в който я карам най-много. Тези тласъци намаляха драстично. Към момента не бих казал, че е на 100% т.к. до сега не съм карал такъв двигател и не знам как би следвало да се усеща, но като цяло колата няма нищо общо с преди.
    Не съжалявам, че смених частите т.к. сега съм сигурен, че са напълно изправни и ако се появят проблеми следващите няколко хиляди километра, няма да са от тях.

Добавката която си струва е MANNOL Super cetan plus Diesel 9988 в плоско метално кенче от 500мл. Проблемът е, че вече манол не я произвежда, а на нейно място произвежда добавка със същото име, но в кръгло пластмасова тубичка от 450мл===> https://www.mannol.de/products/addit...ol-cetane-plus

Разликата между двете не е само 50 мл. но и активното вещество 2 етил хексил нитрат, което в полското метално кенче беше 37.5% съдържание от цялото, а сега е само 17.5%.

Пластмасовата тубичка не си струва според мен, но металното кенче съм с 2 ръце за него. Ползвам го от повече от 1 година и половина и си струва всяка стотинка. Проблемът е, че вече завода не го произвежда, но ако намериш някъде останали плоски метални кенчета от 500мл купувай - увеличава цетановото число с до 9 пункта.
    Намалява разхода с около 0.600-0.800мл на 100км и двигателя става доста по отзивчив. Не веднага де, а след около 2 резервоара.

Сега виждам са пуснали и едни бели пластмасови бутилки от по 200мл за 15-на лв. Те са нови и не съм ги ползвал, но цената е прекалена.

При положение, че кенче от по 500мл съм го купувал 8 лв и стига за 2 резервоара.

Ако си упорит може да намериш в ebay или амазон или в нета - продаваха поляците по 5--7-10 и дори 16 такива кенчета. Сега не съм гледал, защото като ги привърша съм се ориентирал към друга добавка.
    Last edited by alfa racer GTA; 21-08-2023 at 12:03.
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Запален алфист

Проблема бих казал, че е решен. Когато купувах колата получих информация, че вихровите клапи са в отлично здраве и не е нужно да се премахват. Оказа се, че са софтуерно спрени и моторчето им не работи. Само по себе си това не би следвало да е драма, но се оказа, че ябълките на клапите при първи и пети цилиндър са излезли от леглата на рейката която ги управлява и клапите на цилиндри 2,3 и 4 са останали в положение "затворено". Отоворих ги, както при първи и пети цилиндър и чудото стана... днес тествах, колата върви...порядъчно!