Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 18 of 18

Thread: Бял пушек при спускане на скорост

Quote Originally Posted by Sho2Sho View Post
    Здравейте ,малко ъпдейт ��
    Рециклирано е турбото вече. Загуба на масло при навъртяни 1000км не се забелязва вече. Намаля и изпушването на черния дим при подаване на газ. Оказа се китайска средна част около 170лв. Сменена с нова.
    Но проблема с изпушване на бял/сив дим след по дълго каране на скорост остава.
    При спускане на скорост половин км изпушва бял/сив пушек и след това спира.
    На свободна няма този проблем.
    Изпушва така и при старт за 3-4 секунди и след това спира.
    Е, браво че даваш обратен отзив за проблема.
    Хубаво че си оправиш турбото, но вземи пиши и при кого(сервиз/фирма) ако си доволен.

Според мен това с белия пушек е както писах по-горе от антифриз - когато автомобилът е престоял и се стартира за първи път двигателя за деня в цилиндър/и има малко антифриз и точно той изпушва бяло. Същото е и при спускане . В първия случай автомобилът е престоял, налягането в цилиндрите е спаднало под това на охладителната система и ако има пробив на гарнитура или пукната глава охладителна течност сълзи в цилиндрите.
    Обратното е при работещ двигател и тогава налягането на газовете от цилиндрите е по -високо и отиват в охладителната система.

Затова казах да тестваш с тест за изгорели газове в антифриза. Тества се на загрял двигател.

Същото се получава и при спускане .

Възможно е и да са амортизирани или заплескани дюзи - не разпръскват и/или не затварят напълно - съответно протича гориво от тях след загасяване на двигателя или при ППХ и при първо стартиране на двигателя/даване на газ след ППХ това гориво излиза без да е изгоряло.

При проблемни дюзи има един трик -даваш на приятел да стартира двигателя за първи път за деня и ти стоиш отзад (изправен)зад ауспусите - ако замирише на сурова нафта вероятно са дюзи.
    Това не изключва на 100% да е вместо това пробив на антифриза, но по принцип при него почти няма бял пушек след спускане при ППХ /загрял двигател, освен когато пробивът/течът е голям/ спускане на ППХ от няколко километра.

На свободна скорост няма ППХ, затова не пуши.

П.П.
    Аз имах подобен проблем, който се появи около 2 г. след като купих колата в края на студена зима. Първите 6-7 месеца когато я купих слагах или премиум дизел или добавка, след това по акъла на всякакви "мозъци" спрях добавките и премиум дизела и в края на студената зима започна да пуши бяло като при теб.

След това В един момент когато дизела беше около 3.20лв за литър ми изпадна изгодно една добавка за около 4.50лв на резервоар и след -5-6 резервоара добавки за горивото сега този проблем го няма.
    Изчистиха се дюзите, спадна разхода, което увеличи пробега...
    Last edited by alfa racer GTA; 25-11-2024 at 13:09.
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Болен алфист flipz's Avatar

Коя е тайната добавка ?
    Alfa 159 1.9 16V JTDm Lusso (150)08'; EX Alfa 145 1.6 TS

Няма значение.

Може да се ползва всяка добавка, която прочиства дюзите. За предпочитане е да не е отведнъж, а от няколко резервоара.

Просто тези които "с едно продухване" чистят дюзите, вдигат и други боклуци от горивната система и могат да докарат по-лошо положение.

Както казвам "всяка" мога да посоча една добавка депресатор(както ги наричат) срещу парафинизиране на дизеловото гориво = на равенол(тъмно синя на цвят) и е евтина- беше 20 лв литъра, като се сипваше по 100-150 до 200мл на резервоар в зависимост до каква отрицателна температура искаш да ти остава течно горивото и в зависимост дали в резервоара имаш лятна или зимна нафта.

Активното вещество което върши работата в добавката която ползвам е двуетил хексил нитрат https://bg.zbaqchem.com/diesel-impro...l-nitrate.html (добавката на равенол която посочих горе няма такова) https://bg.talentchemicals.com/organ...7247-96-7.html Зимно време едновременно увеличава цетановото число има почистващи свойства. Лятото и през топло време предимно има почистващи свойства. Която и добавка съдържаща двуетил хексил нитрат да купите и сложите в горивото все ще свърши работа. Дори има хора които си я слагат чиста 99.9 двуетил хексил нитрат.

Това лято 4 месеца не я слагах, защото беше доста топло, а добавката увеличава термичното натоварване (на локални места с 30-60 градуса) двигателя и може да стане беля при температури на околната среда от 40+ градуса и нагоре. Някои производители слагат в добавките си с двуетилхексил допълнителни смазващи вещества, за да компенсират силните му миещи свойства: https://www.fueltechexperts.com/bg/tag/2-ehn/

В САЩ си слагат директно чист двуетил хексил нитрат, но до 2 милилитра на литър гориво . Повече ако се сложи поради почистващите качества може да отмие маслото от цилиндрите и да доведе до авария/потрошаване на двигателя.

До скоро чист двуетил хексил нитрат се продаваше в Амазон .де като "Hydra" добавка за дизелово гориво и 5 литра излизаше с доставката 170 лв., но сега не се предлага вече.Сега се продава същата добавка, но с повече примеси и по-скъпа като цена. Аз ползвам друга добавка, която няма да соча тук, но както казах посочих активното вещество което върши цялата работа.
    В моята добавка съдържанието на 2етилхексил нитрат бе доскоро 37.7%(което на 159-ката беше около 90мл чисто съдържание 2етилхексил нитрат на 70 литра дизелово горово), сега вече е надолу, мисля около 24%, но аз имам още 6 кенчета от стария състав, а след това ще мисля какво ще сипвам като добавка.

Имам предвид нещо евтино, което много го хвалят в Канада, САЩ и у нас за дизеловите камиони, но ще видим дотогава може вече и да съм без дизелова алфа.

При всички положения при ползване на такива добавки трябва да се смени горивния филтър преди започване на ползването им и да се сменя редовно докато се ползват на всяка смяна на маслото, защото те чистят(вдигат) от стени на тръби, маркучи и резервоар налепи и други вещества и ако няма хубав чист филтър дюзите хептен ще умрат/се запушат.
    Last edited by alfa racer GTA; 28-11-2024 at 18:16.
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Tags for this Thread