Е, браво че даваш обратен отзив за проблема.
Хубаво че си оправиш турбото, но вземи пиши и при кого(сервиз/фирма) ако си доволен.
Според мен това с белия пушек е както писах по-горе от антифриз - когато автомобилът е престоял и се стартира за първи път двигателя за деня в цилиндър/и има малко антифриз и точно той изпушва бяло. Същото е и при спускане . В първия случай автомобилът е престоял, налягането в цилиндрите е спаднало под това на охладителната система и ако има пробив на гарнитура или пукната глава охладителна течност сълзи в цилиндрите.
Обратното е при работещ двигател и тогава налягането на газовете от цилиндрите е по -високо и отиват в охладителната система.
Затова казах да тестваш с тест за изгорели газове в антифриза. Тества се на загрял двигател.
Същото се получава и при спускане .
Възможно е и да са амортизирани или заплескани дюзи - не разпръскват и/или не затварят напълно - съответно протича гориво от тях след загасяване на двигателя или при ППХ и при първо стартиране на двигателя/даване на газ след ППХ това гориво излиза без да е изгоряло.
При проблемни дюзи има един трик -даваш на приятел да стартира двигателя за първи път за деня и ти стоиш отзад (изправен)зад ауспусите - ако замирише на сурова нафта вероятно са дюзи.
Това не изключва на 100% да е вместо това пробив на антифриза, но по принцип при него почти няма бял пушек след спускане при ППХ /загрял двигател, освен когато пробивът/течът е голям/ спускане на ППХ от няколко километра.
На свободна скорост няма ППХ, затова не пуши.
П.П.
Аз имах подобен проблем, който се появи около 2 г. след като купих колата в края на студена зима. Първите 6-7 месеца когато я купих слагах или премиум дизел или добавка, след това по акъла на всякакви "мозъци" спрях добавките и премиум дизела и в края на студената зима започна да пуши бяло като при теб.
След това В един момент когато дизела беше около 3.20лв за литър ми изпадна изгодно една добавка за около 4.50лв на резервоар и след -5-6 резервоара добавки за горивото сега този проблем го няма.
Изчистиха се дюзите, спадна разхода, което увеличи пробега...