Results 1 to 3 of 3

Thread: какъв тип трансмисия да избера – автоматична или ръчна?

Default какъв тип трансмисия да избера – автоматична или ръчна?

Привет! От известно време обмислям да сменя колата си и се чудя какъв тип трансмисия да избера – автоматична или ръчна. Интересува ме най-вече какви са разходите за поддръжка в дългосрочен план. Знам, че всяка система има своите плюсове и минуси, но бих искал да направя информиран избор. Какво бихте ме посъветвали? Моля за вашите коментари.

Който е карал хубав автомат, повече не иска да ръчка в ежедневието си.
    Първия ми автомат беше в 159 2.4 - 6 степенна Аисин кутия. Карах я една година, не помня 30 или 40 хил км, не съм имал проблеми с кутията, опресних и маслото веднъж сам, излезе ми 60-70 лв, не беше трудно. Беше над 300 хил км и работеше идеално кутията.

След алфата взех е90 330д, 6 степенна зф кутия. Карам я пета година вече, нямам проблеми с кутията, над 100 000км. Още като я взех и смених масло и филтър на кутията, букса и едни втулки вътре в нея, които уплътняват налягането към мехатроника. 650лв и един софтуер zf xHP и налях за 300лв, чрез който се вдига налягането и се ускоряват превключванията и от тогава досега всичко е супер, като колата я карам засилена от заводските 231 коня и 600 нютона на близо 400 коня и 800 нютона вече... Като съм правил стартове от място, гонки, дрифтове... Няма съединител, който да издържи на такъв тормоз. Следващата ми кола ще е пак автомат. Ръчка бих карал само за някаква уикенд играчка, за ежедневието е досадно.

Привет и от мен! Ръчната трансмисия обикновено изисква по-малко разходи за поддръжка, тъй като има по-проста конструкция и не разчита на електроника или хидротрансформатор. Автоматичната е по-удобна, но ремонтите при нея (когато се наложат такива) често са скъпи. Ако търсите икономичност и дълготрайност – мисля че ръчната е по-добрият вариант. Допълнителна информация можете да откриете в тази статия: https://autobild.bg/%D0%B0%D0%B2%D1%...A%D0%BE%D0%B5/