Page 6 of 6 FirstFirst ... 456
Results 76 to 81 of 81

Thread: Летописите на Mordohy :):):)

чичка с очила и шкембенце Член на клуба mordohy's Avatar
    Blog Entries
    1

Баба Яга
    При който и открит рудник да отидете, независимо какво добива: въглища, руда или просто камъни, там ще откриете една глутница от всевъзможни помияри, с най-причудлива окраска и козина и никой не може да се оправи с родословното им дърво. Нашият рудник не правеше изключение. Някой път ще ги опиша в друг разказ, защото заслужават отделно внимание. Те се раждаха в калта, живееха под открито небе и пак там умираха свободни. Ядяха всичко, що става за ядене. Бяха глутница със строга йерархия и водач им беше една кучка, която по фотографии беше на 26 години. Представете си сиво-черния койот от филмчето „койотът и бързото пиле“ и ще добиете бегла представа. Вечно парцалива, с черни очета и остър нос, тя беше карикатура на куче. Ушичките и бяха вирнати и с пречупени върхове. Оплезила език и с черните си очета беше толкова грозна, че нямаше как да не се влюбиш в нея. Тя решаваше кой какво ще яде и къде му е мястото. Имаше точно четири кила , проскубана козина, ребра и кожа, но се разпореждаше с останалите хибриди.
    Всички очаквахме взрива! 20 тона взривно вещество трябваше да направят част от планината в чакъл, камънак и пясък. Кучетата се държаха възбудено, като пред взрив, но най-забележителна беше Баба Яга. Баба тичаше , ровеше със задните лапи, скимтеше и душеше. Цялото и същество се вълнуваше. Отиде до главния сапьор и сякаш го подкара да бърза, а той я погали и каза: Е почакай още малко! Преди три години я заварих замряла, но я взех на особен оклад и живна. Всъщност оцеля и ми даде щастието да я опозная.
    Чуха се слаби изщраквания, полето се изду, а после се разпукаи чак тогава се чу приглушен гръм.
    Баба вирна опашката и хукна към взривното поле. Обикаляше камъните, душеше и скимтеше и така всеки път.
    Това поведение ме озадачи. Реших да се консултирам със стар приятел кинолог. Описах му ситуацията и поведението ѝ, а той веднага отсече: Това е куче спасител!
    -Абе какъв спасител е!? Тя е повече койот, отколкото нещо друго!
    -Офффф! Изоставаш! Защо си мислиш, че спасителите са само немските овчарки?! Хората вече и плъхове използват. Някой , предполагам служил като граничар я е обучавал от скука, а тя явно е много умна и …абе натам знаеш.
    Разгласих навсякъде новината и с Баба започнаха да се отнасят с нужното уважение. Първо на нея ще дадат вкусотиите. Шофьорите и разнасяха славата и стана местната атракция. Ходеше с мене навсякъде. Единствено три дена лежа, когато се биха с глутница чакали. Битката продължи цяла нощ. На сутринта Чарли беше с окървавена муцуна, Боби с разкъсано ухо, Райка куцаше, Агнето го бяха ухапали по лапата, Мравояд беше с разкъсана кожа на плешката. Някой го закърпи с конец, Чубака беше цялата омазана в кръв, но дългата и козина я беше предпазила. Баба беше най-зле.
    Влачеше си краката, но не изпускаше глутницата. Всички кучета бяха с ясното съзнание на изпълнен дълг.
    Преди месец бяха дошли от Общината и ги бяха кастрирали. Всички без Мравояд! Беше ги изпохапал и запазил джингълбелите. Преди седмица си доведе Агнето и станаха семейство.
    Останалите обаче загубиха хормоните, а от там и силата.
    Не разбирам безразборното кастриране!
    Кастрират не злобните кучета, а тия, които могат да хванат най-лесно. И оная баба от Трън какво казваше: Ама они ни апат. Не ни ебат!
    Както е тръгнало, след десет години няма да можеш да си намериш здраво, нормално куче.
    Преди около десет хиляди години човекът е опитомил коня, кучето и котката. Конят е ясен. Кучето е пазело от едри хищници, а котката от гризачи и влечуги.
    С поголовната кастрация, тия наши питомни животни, макар и улични ще изчезнат и на тяхно място ще дойдат мечките, вълците, чакалите, змиите, поровете, невестулките…. Природата празни места не търпи. Ето защо има паметник на Сибирската котка в Ленинград. Спасила е града от плъховете. В Истанбул котките са на почит. Говоря за уличните. Всеки ще им даде храна и ще им помогне, защото хората знаят, че те пазят крехкото равновесие.
    Отплеснах се! Както винаги.
    Баба се беше прочула от шофьорите по цяла България. Снимаха се с нея, скубяха от козината и за късмет, а тя сякаш разбираше собственото си значение.
    Кучето Спасител се радваше на особено внимание, а само аз знаех истината.
    Мина около година. Аз си я обичах и тя ми отвръщаше със същото.
    Пак имаше взривяване.Тя скимтеше, пролайваше и се въртеше, до като земята не потрепери от взрива. Баба излая и се шмугна в гъстата мъгла от прах и остатъчни газове. Нека си спасява! След около час тя задраска с лапи по вратата на бърлогата ми, като скимтеше настоятелно. Отворих вратата и ….Държеше в муцуната едно предно заешко краче с малко кожа. Постави го пред мене със сияещ поглед и сякаш ми каза: Яж, като си толкова смотан, че не можеш сам да си хванеш….
    Тогава ми светна!
    Никакъв спасител не беше.
    Просто след взрива намираше останките на избитите животни.
    Още по-мила ми стана.
    Изнизаха се три-четири години.
    Баба беше постоянно с мене. Подвизите и набираха сила.
    Вдигахме около десетина тона машинария. Трябваше да я курдисаме на около седем метра височина. Тъкмо я за вдигахме и Баба пощуря. Захапваше ни за глезените, лаеше и ни се караше. Накрая краниста ни се скара: Или да и теглим шута или да се махаме. Стояхме глупаво около машинарията, чудейки се :сега ли да набием Баба или по-късно?! По средата на дебатите въжетата се скъсаха и оцеляхме благодарение на слуха на Баба, която беше чула, как се късат въжетата.
    -Ела да си вземеш тоя помияр!-това беше багеристът на далечния багер.- не ме пуска в багера. Ако и тегля един шут ще иде чак зад баира, ама заради тебе…
    Запалих първото ми попаднало возило и отпраших към багера. Няма да ви отегчавам! Пепелянка беше влязла в кабината. После багериста само под опашката не я цунка.
    Времето неумолимо напредваше.
    Беше валяло дъжд. Баба престана да се храни и понякога залиташе. Все още обичаше да я сложа на коленете и да и скубя старата козина. Останалите кучета и носеха храна и я обгръщаха за през нощта.
    Сондата обаче я върна към живота. Тя дупчеше планината, за да натъпчат с взрив полето. Два дена това я разбуди, даже започна да се храни.
    Времето наближаваше.
    Взрив и всичко потреперя.
    Тя стана, излая и хукна към взривното поле.
    На втория скок се вцепени, наклони се на една страна и падна в локвата. Крачетата и подритнаха няколко пъти и тя беше вече в ПОЛЕТО. Нейното поле. Надявам се да е там вечно.
    Вдигнах телцето ѝ. Едва ли имаше повече от два килограма. Сложих я на една дървена макара. Колегите започнаха да си спомнят случки с нея. А аз загубих същество, което ме обичаше.
    Някой изкопа от плановете, къде няма да се копае. Тоест няма да се развиват рудниците.
    Откарах ме я и а погребахме под един дъб!
    След месец отидох да поставя някакъв знак. Обаче ме бяха изпреварили. Някой на плоча от хардокс 40х50 см беше написал с електрожен:
    Баба Яга-куче спасител
    На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
    Интелектуален кръг БКАР. Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Голям си! Респект!

БКАР Бобби's Avatar

Не....той е уникат.....доказан пияница...��
    По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
    https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Blog Entries
    1

Баба Здравка
    Бях в дупка. Право в лайната. Жена ми ме заряза, прибрах се в К с пет лева, раздрънкан москвич и още по-разбити нерви. Не спах цели седем месеца. С каквото и да се захванех беше пълна мъка. За да ме ободри, майка ми ми подари Жабока, за който читателите ми знаят от холандските ми скитания. Започнах и да пия, но…. Някой ми каза:“защо не идеш на Кръстова гора ! Ако не ти помогне, няма да ти навреди.“. След около месец, идеята ми се стори подходяща, взех и майка ми да се черкува и запрашихме към Родопите. А те, милите ми чукари, защото там съм израснал, ме посрещнаха без ентусиазъм. Минахме през църквата и всички параклиси, както и през гроба на мюсюлманския отшелник, който е живял заедно с останалите монаси. Времето си изтече неусетно и си тръгнахме. Под манастира има село, през което тъкмо минавахме, когато майка ми ме стресна:

• Спри! Някаква баба ни маха.

Спрях. Беше едно бабе на около седемдесет-осемдесет години и наполовина тежко.
    -Ще ме свалите ли до долу, че трябва да ида до Лъки. Свинчето ми се разболя. И светена вода му давах, ама нали глистите са безбожници.. Редеше бабето, а на мене ми се вдигаше настроението. Обикновено такива бабички миришеха на кози, гюбре, чесън и мастика. Не и тая. От нея се носеше някакво, едвам доловимо ухание. – За къде сте тръгнали? –попита бабата.
    _Ами дойдохме малко на манастир, че нещо му се е свило-каза майка ми, а бабата каза:
    -На манастир викаш, а знаеш ли, че за манастир или от манастир вземеш ли пътник всичките ти молитви ще бъдат чути?!
    -Не знам, бабо! Спрях просто ей така.
    -Няма нищо ей така. Всичко е с божия помощ, с божия промисъл. От баба си Здравка да го помниш! Стигнахме до Лъки, защото нямах намерение да я оставям, тя си взе лекарството за свинчето и потеглихме обратно. Точно под баира има една чешма.
    -Спри тука, рече баба Здравка! От тука сама ще си ходя нагоре.
    _ А не те ли е страх от вълци, рекох аз, да не те удавят
    -Абе сине, какво ще ядат от мене?! Само парцали и кокали. Зверчетата не са страшни. Човекът е лош. Ей я Месечинката ми свети и ще изприпкам до горе. А за твоя кахър не мисли! Аз ще се моля за тебе.
    Тъй рече, до като ме гледаше със строгите си, но благи, леко присмехулни очи. Тя се шмугна в храстите и не я видях никога повече. На връщане колата летеше. Бензинът не свършваше, а от понеделника животът ми се отвори. М ина точно четвърт век. Отдавна имах ново семейство и нов живот. Нещо ме подкара на селски туризъм . Подбрах домочадието и отидохме за два дена пак на Кръстова гора. Нещо не беше както трябва. Гробът на отшелникът в малкия параклис срещу метоха го нямаше. По някакъв начин Бог също не беше доволен. Взехме си една къща под наем. Обикаляхме по балкана, а в късния следобед решихме да си вземем нещо за скарата. Изборът не е особено голям. На площадчето имаше нещо като смесен магазин и кръчма. Щерката и жена ми потънаха в павилиончетата, а аз реших да пия една бира с местните забележителности. Две от тях ме заговориха, а третата седеше със забита глава между две салати и кротко си дремеше. Съботна , селска идилия.
    -Ти за първи път ли си тука, -поинтересува се единият, до като другият се мусеше на празната бутилка. Помогнах му с нова и казах, че много пъти съм бил. Даже имам и една позната. Баба Здравка се казва.
    Описах им я и им казах какво се е случило, а двамата корифеи категорично отсякоха, че такава няма. Гледах ги не много умно, като им казах, че това е било преди четвърт век, но те бяка категорични. Никога не е имало такава баба.
    Главата между салатите се повдигна и изръмжа:
    -Я го оставете чилякът да се изкаже! Какво сте го налазили! –и пак заби глава сред чиниите.
    Разказах им всичко. Цялото приключение.
    -Сякаш не ,лъже, ама пък баба Здравка никога не е имало тука, а тука живея вече шейсет и пет години, каза по-пълничкият любител на бирата.
    Гледахме се мнително и мълчахме, до като главата, допълваща салатите не се повдигна, останалата част от човека също, протегна се, проза се, сякаш искаше да си разчекне устата и каза:- Я чакайте малко! Имам някои подозрения. Май човекът не лъже. Шмугна се някъде зад бараките и изчезна за десетина минути. По едно време се появи, като носеше нещо увито в кърпа. Развърза я и извади стара, опушена икона с поставка за кандилото, с малко отчупено парче. Сигурно беше на поне двеста години. Беше пропита с дървено масло и пушек от кандилото.
    -Да не би да е тая баба, рече човекът и ми я навря в лицето.
    От иконата, с черна кърпа на главата ме гледаха двете строги, леко присмехулни очета на баба Здравка.
    Last edited by mordohy; 21-12-2024 at 22:15.

Blog Entries
    1

Монтански рибари
    Един ден решихме аз, бат Бойко, адаша и химикът да ходим за риба на Дунава. Да ни пита човек защо-не можем да отговорим нищо свястно, но идеята се въртеше в главите ни от известно време. Натоварихме се в москвича. Аз с химика отпред, а бат Бойко и адаша отзад. Единствено бат Бойко беше с наднормено тегло и още по-големи мустаци. Умееше много добре да ги мърда, когато поясняваше нещо. Тъкмо излязохме от Монтана и химикът се размърда на седалката.
    -Спри някъде, че ми се ходи по нужда!
    Спрях на една отбивка, отдолу деренце в сенчест шубрак, всички условия за едно екологично сранье. Отсреща стоеше част от бетонния канал, който трябваше да свързва София с Видин. Това е щяло да бъде воден път свързващ София с водните пътища на Европа. За малко да се осъществи, защото при оная мощна икономика като нищо в София да има пристанище. Ама сега говорим за анално-чревните проблеми на химика.
    -Тука нещо не става-каза той, а бат Бойко засука мустак и отсече: На тоя не му се сере. Давай!
    -Абе сере ми се, ама не тука!
    -Не ти се сере!
    Подминахме Габровница, а ония-сере ми се! Спирам, а той: някой ще ме види от Безденица! До Безденица има пет километра, но нашият герой…
    Бат Бойко: Давай! Още не му се сере.
    Абе как не ми се сере!? Засвива се химикът, а ние с адаша ще се спукаме от смях. Само мустакът на бат Бойко е категоричен.
    Укротихме се за малко, минахме още десетина километра, Пред нас имаше някакъв дълъг мост. Тъкмо да навлезем в него и спътникът ми изрева:
    -Спирай!
    Случиха се няколко неща: Вратата се отвори в движение, химикът тупна с крачета в банкета, хвана се за мантинелата, прехвърли се през нея, като в движение, във въздуха си свали гащите, закрепи се с ръце за мантинелата и изригна. Чу се свистене, звук като от продънен цугтромбон, пое си въздух и пак започна с нова сила. Слязохме да махаме на колите, че сме в авария и що да видим. Не било мост над река, а над селския язовир. Отдолу ни гледаха около тридесетина рибари. Всички втренчени в голия задник на химика. Половината почнаха да си събират въдиците, а някой рече: тоя осра язовира.
    От тая случка разбрах на кой му се сере и на кой не!
    Last edited by mordohy; 26-02-2025 at 14:05.

лют бакшиш от БКАР 546's Avatar

Иво ,чакаме продължение на историите....

Quote Originally Posted by mordohy View Post
    Нямам снимки. Имам от сегашните ножове, но никой не е като този. Представяш ли си! Правиш нещо перфектно, а се оказва пълна глупост. После....
    Е аз ще сложа една снимка,не съм ги правил аз ,щото не мога ,но много ме радват.
    Quote Originally Posted by 546 View Post
    Аз вместо цялата тая гимнастика бих си купил един Солинген,ама са грозотия.
    Оказа се ,че съм в голяма грешка относно какви ножове правят в Солинген,освен грозотии имало и други .
    И не знам кво ми стана ,но вече си имам две бройки -за проба.Режат както си му е реда-леко и гладко и не са с гадните немски дръжки .А най-готиното е как звънтят след като ги чукна лекичко.Като чанове са.
    IMG_20250612_102120165.jpg
    Last edited by 546; 12-06-2025 at 11:05.

Page 6 of 6 FirstFirst ... 456