Alfa Romeo 145 1.3 boxer-ex,146 1.4 16V-ex,156 1.8TS- ex, RAV4- ex, ML270 CDI-ex 159 3.2 V6 Q4 ex,ML270 CDI-ex, Infiniti ex 30 ex. Alfa Romeo Stelvio First edition.
Alfa Giulia Veloce Q4
Не знам дали е обсъждано, та включването на N /неутрална/ предавка по време на движение става с едновременното чукване на перата на волана.![]()
Alfa Romeo 145 1.3 boxer-ex,146 1.4 16V-ex,156 1.8TS- ex, RAV4- ex, ML270 CDI-ex 159 3.2 V6 Q4 ex,ML270 CDI-ex, Infiniti ex 30 ex. Alfa Romeo Stelvio First edition.
Това с цел икономия ли?Да речем като при някои камиони
Едва ли с цел икономия го е казал колегата, а и то аз не смятам, че който и да е инжекционен мотор на свободна гори по-малко отколкото на скорост без газ по нанадолнище.
'05 E-class 3.0 24v LPG, '05 C-class 1.8 16v Kompressor Sportcoupe, '09 A-class 1.5 8v
Ex:'07 147 1.6, '07 159 1.9 JTDm, '00 Lybra 1.9 JTD, '86 Delta GT 1.6, '04 C2 1.6, '97 Vectra 1.8, '97 Dedra 1.6
Здравейте колеги,
реших и аз да споделя впечатления след почти месец като собственик на Stelvio 2.2 JTDm 210 к.с. Super Q4.
Първо с покупката - всичко стана много спонтанно - въобще не се бях засилил да си търся кола. В Пловдив представителствата на Фиат/Алфа са на франчайз и до съществуването на Балканстар - те бяха представител за региона. Сега представител е Еспас Ауто. Нямам идея как ще се справят с обслужванията, ще споделям като натрупам впечатления. Един ден ходих при тях да проверя за едно уплътнение за 159-ката и се разходих да разгледам изложените Джулия Велоче и Стелвио дизел. Тогава се запознах със Сергей - юнакът, който продава новите автомобили в представителството. Беше много настоятелен да направя тестдрайв на служебното им Стелвио -210 к.с. Мизано Блу, което се караше от управителя, взе ключа и направо ме натика в колата. Разбира се много ми хареса, но нямах и много време да натрупам достатъчно впечатления. Така или иначе Сергей ми взе номера и ноември 2018 ми се обади, че имал оферта, която няма как да не ме заинтригува. Разходих се до представителството и така започна всичко. Явно имаха таргет за продажбите, а и към края на годината се чистят наличните бройки и ми направиха оферти за различни налични автомобили със страхотни отстъпки. Няма да споменавам конкретни параметри - проверява се на място. Аз не съм фен на СУВ манията и исках Джулия - даже вече бях избрал колата, но един ден отидох с цялото семейство, което освен жена ми, включва и 3 деца. Задната седалка на Джулията е конструирана по-скоро за двама пътника, отколкото за три. В средата е по-повдигната и не че не става, но в Стелвиото е по-равна. Освен това тунелът за диф-а при Джулията изглежда по-висок, вероятно защото седалката е по-ниско.
Освен това и трите деца казаха, че им е много по-удобно в Стелвиото и нямах избор. След 1300 км мога да кажа, че въобще не съжалявам, че се съгласих.
Трябваше да избирам измежду много варианти, като най-много искахме като цвят да е червено или имола титаниум. Бялото също изглеждаше много добре, но жената каза, че хладилник вече си имаме вкъщи.....
От наличните модели обаче нито една кола не беше с пакетите, които ми допадаха. Не ми се плащаше за нещо, което не ми трябва. Не исках 20 джанти, защото и без това на другите Алфи хвърлям по 2-3 гуми на година от "перфектните" пътища, не ми трябва боядисване на спирачни апарати за 900 лв. или осветление на външните дръжки и т.н. Оказа се, че единственото, което е с пакети, които ми харесват и на цена, която мога да си позволя е с цвят Verde Visconti - зелено. Сега ще ме нападнете, че този цвят не е за Алфа - това беше колата, която последно погледнах. Специално си уредих да ме пуснат в паркинга на Дару Кар в София, където се съхраняват колите, за да го видя на живо. Оказа се, че цветът е много хубав и се сетих за 33-ките, които имаха подобен цвят. Освен това в комбинация със салона изглеждаше супер.
Като ниво на оборудване включва:
модификация Супер - включва много неща, може да се видят от ценовата листа.
Допълнително:
Driver Assistance PLUS
Luxuri Super Орех - Кожа Pieno Fiore, вложки от естествен орех
Alfa Connect Nav 3D 8.8
DAB
AndroidAuto/Carplay
Цвят Verde Visconti
Сега за колата - действително се кара като седан, а не като микробус - изключително приятна и лесна за каране. Жена ми първоначално се страхуваше да се качи да я подкара, сета немога да я сваля. Първоначално имах усещането, че е много по-широка отколкото е в действителност. Спирачката БрейкБайУайър е действително странна, както много пише из разните тестове в мрежата, трябва малко време за да се свикне да се спира плавно, но не е чак толкова зле, колкото се пише. Въпреки, че е с 18-ки, колата вози малко твърдо, може би защото са напомпали гумите на 2.7 отпред и 2.9 отзад. Сега ги намалих и ще видя как е. При скорост над 130 се усеща че е по-висок автомобил с по-голямо челно съпротивление. Ако духа вятър също се чува шума от него една идея повече от нужното. Двигателят е тих, въпреки че се твърди обратното. Поне като го сравнявам с другите дизели на Алфа, а не с Мерцедес например. На Динамик колата върви прилично, но ми е трудно да преценя дали тези 6.6 сек. за 0-100 са възможни. Просто не се усеща скоростта и трябва да се замери.
Като разход - много е добре. След като я напълних първоначално до горе - следващия резервоар отново - разход 7.9/100 при пробег 300 км магистрала, 300 км градско на къси разстояния по 7-8 км. сутрин и вечер.
Старт-стоп системата заработи на втората седмица, след като се посъбуди акумулатора и в големите задръствания и дълги светофари има смисъл, но в много ситуации е досадно. Направо трябва да си променя стила на шофиране (или да го изключвам всеки път като запаля). Например изчаквам на светофар, за да завия - изнасям се леко напред, но спирам да пропусна пешеходец или автомобил с предимство, буквално за секунда, но колата се гаси. Предполагам можеше да се направи да изчаква повече време преди да гаси. На ръчната кутия, ако си задържал съединителя - не се гаси, но при автомата няма как. Надявам се с някой ъпдейт да го пооправят - от Ауто Италия (Еспас Ауто) ми я дадоха със версия .55, а сега има .84 - въобще не са си направили труда да пуснат наличните ъпдейти преди да ми я дадат. Ще ги тормозя при първото посещение при тях. Като стабилност - уникална е - много стабилно поведение и най-вече усещане, позволява ти да настъпваш и доставя голямо удоволствие. Предполагам, че при Джулията ще е още по-уникално. Не съм я пробвал на сняг, за да кажа как се представя 4х4, но при потегляне с пълна газ няма превъртане на колелата, задействане на ASR, ESP и т.н.
Кутията е превъзходна, особено като загрее колата, не се усеща превключването и е много бърза.
Покрай работата ми имам досег с много нови модели на БМВ - Х4, Мерцедес GLC и т.н. и мога да кажа, че според мен Алфа са направили страхотен автомобил с превъзходен интериор, според мен по-добър от Мерцедеса с неговия пластмасов таблет.
Инфотеймънта първоначално ми изглаждаше сложен, но само за около 30 минути. Бързо се свиква и действително не е кой-знае какво, но на мен ми е напълно достатъчно. Все пак е автомобил за каране. Освен това Андроид Ауто дава възможност за допълнителни функции, особено ако ти е руут-нат телефона. 8.8 инча са предостатъчни, особено ако не се "сплитне" екрана, за да показва две неща едновременно. Моята е с 5 УСБ порта, два от тях са само за зареждане на задните седалки, което е супер за децата на дълъг път, а другите три за медия. Хендсфрий-то работи невероятно добре, микрофоните са на тавана и ме чуват все едно говоря през самия телефон. Багажника е много удобен, защото няма праг. Не съм пътувал още с много багаж, за да преценя дали като обем е достатъчен, но предвид 3-те деца ще е интересно.
В общи линии мога да кажа, че колата е невероятна и въобще не съжалявам, въпреки че предварително имах притеснения. Сега нямам търпение да се кача да я покарам.
Жалко, че лошият имидж на марката е в повече и липсата на модели през последните години не помага.
С Джулия и Стелвио Алфа има шанс, но ще трябва време и средства, а със слабите продажби, едва ли ще се случат нещата.
Вчера пред един магазин изскочил собственика, защото видял колата на камерите и питал жена ми - това нов модел на Ауди ли е - Q4............
Снимките са "сбирщайн", но може да се добие представа.
Задължително и пред сервиза на Любо....
Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTDm Q4 Lusso, Alfa Giulietta 1.6 JTDm, Alfa 166 2.4 JTD 20V, Piaggio NRJ Power DT; EX: Alfa 159 2.0 JTDm, Alfa Romeo Giulietta MA; Alfa Romeo 166 JTD; Alfa Romeo 156 SW 1.9 16v JTD; Alfa Romeo 156 2.4 jtd, Alfa 147 TS.
Честито.
Много е хубава и интериора е хубав.
Със здраве даси я ползвате ти и цялото семейство безаварийно.
Не казвам дълго, защото и други модели АР ще има след този![]()
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня
Честито и със здраве!Ще ви носи много радост и усмивки.
Alfa Giulia Veloce Q4
Благодаря колеги, да ви се връща на всички...
Действително на живо цветът е по-хубав отколкото на снимки.
Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTDm Q4 Lusso, Alfa Giulietta 1.6 JTDm, Alfa 166 2.4 JTD 20V, Piaggio NRJ Power DT; EX: Alfa 159 2.0 JTDm, Alfa Romeo Giulietta MA; Alfa Romeo 166 JTD; Alfa Romeo 156 SW 1.9 16v JTD; Alfa Romeo 156 2.4 jtd, Alfa 147 TS.
Честито и единствено щастливи моменти да ви носи на теб и семейството ти!
Имам една забележка - да я миеш по често![]()
Now: 145QV, Gtv 1.8, 147 Q2, Doblo Cargo 1.9 multijet
Хаха, на снимката където е мръсна е на 2 дни след мивка.... Просто пътувах в дъжда до София предния ден.
Изпратено от моят BLA-L09 с помощта на Tapatalk
Натискай газта и не се коркай.
Колицата е екстра.
В тази скапана и мизерна държава трудно остава чиста кола която се кара особено пък зимата.
И моята се е случвало да съм я мил през 3 дни, ама каква полза...
Сега гледам най много по веднъж в седмицата, а ако дават да вали няколко поредни дни я мия само ако е много мръсна.
Най-чиста се задържа зимата при сух студ - тогава и праха и мизерията във въздуха са най-малко, полепват за асфалта и не се вдигат във въздуха...
Лятото при сухо време и есен,зима, пролет при мокро време пътищата са най- мръсни и колите вдигат и хвърлят с гумите всичко във въздуха- и през 3 дни да я миеш все тая...
Всъщност можеш да и сложиш калобрани - на Стелвио ще му отиват, а и няма да си хвърляш сам мизерии при влажно време върху колата.
За Джулия калобрани не отиват, но за джип/СЮВ ще са екстра.
Last edited by alfa racer GTA; 06-02-2019 at 10:01.
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня
Една година и 21 хиляди км по-късно, мога да споделя още впечатления:
Минуси:
- От време на време се появява едно много леко скърцане от централната конзола, което се чува много слабо и само при определени външни температури. Не е кой знае какво, но го има;
- При дъждовно време и силен вятър се усеща не много добре обезшумен автомобил;
- Старт-стоп на автоматик и каране в колона и задръстване е доста досадно нещо, добре че зимата при включени консуматори не се налага да го изключвам ръчно;
- Задната чистачка при мен няма интервали, а работи постоянно; При по-новите модели вече е оправено.
Плюсове:
- Много приличен разход на гориво за моите представи за 4х4 - за целия период от нов е 8.34 л./100 км. Най-нисък с един резервоар - 6.8 л./100 км., най-висок 9.96 л./100 км. Това е статистика от програма за телефон, а не по борд компютър, при положение, че градското е 70%, а извънградското е предимно с 5-члено семейство и багаж;
- Окачването не е мръднало;
- Обслужването (първото) в Официален сервиз е 500 лв. труд и части. За сравнение на БМВ Х5 само филтъра за купето е 460 лв.
- Отопляемият волан е супер;
- Кутията е много добра и бърза, което обезсмисля ръчното превключване;
- Системите за безопасност също се намесват адекватно;
- За 2.2 дизел и 4х4 е доста пъргава, поне до 120-130 км/ч. След това челното съпротивление си казва думата, както за вървежа, така и за разхода на гориво.
Искай да ти ъпдейтнат софтуерите най-вече на борда, задната чистачка почва да работи само на интервал след ъпдейта.
Alfa Romeo Stelvio 2.0T
Toyota RAV4.4 2.2 D-CAT