Results 1 to 1 of 1

Thread: Почистване дросел клапата на двигател TwinSpark

 1. #1
  Малкото рибарче от Бургас b_angelov's Avatar
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  Бургас
  Age
  36
  Posts
  1,814

  Default Почистване дросел клапата на двигател TwinSpark

  Колеги, ще ви покажа вчера каква я свърших. Отдавна исках да си почистя дросел клапата и всички мазни пътища на масления сепаратор. Бая си поиграх и едва ли някой майстор ще се хване да си троши нервите с това. Все пак не е никак трудно и споделям тук. Много от снимките съм ги пропуснал този път, защото бях поомазан, но ще ползвам и стари снимки. Който реши да се го прави ще ми схване идеята

  1. Развиваме всички големи скоби (4 бр.) на въздуховода и резонаторната кутия, до дросел клапата:

  2. Развиваме гайката, която държи резонаторната кутия към кутията на въздушния филтър с ключ 10:  3. Откачаме кабела на температурния датчик (GTV Фаза 1).

  4. Развиваме скобата, която държи маркуча на масления сепаратор към въздуховода:  5. Изваждаме тръбите на въздуховода и резонаторната кутия:

  6. С торкс развиваме 2-та болта, които държат МПХ-то, откачаме му буксата и го вадим:  При мен гарнитурката му този път се скъса и си изрязох нова от тънък клингерит, предоставен любезно от колегата Христо (Code). За жалост снимки от рязането и стъгранего нямам. Всичко беше в бял азбестов прашец, но стана абсолютно 1:1 с оригинала, с помощта на дремел и подходящи накрайници.  7. Развиваме скобите на маркучите за входящия антифриз и масления сепаратор. Тази снимка е правена след почистването и не се вижда колко мръсно беше всичко:

  8. Поне при мен е по-лесно да измуша маркуча на антифриза директно от казанчето и да го изкарам заедно с дросел клапата.  9. Отваряме на ръка леко дросел клапата и откачаме жилото на газта от нея.  10. Лашкаме леко външната гайка, която държи жилото на газта към планката на дросела с ключ 17, и развиваме вътрешната.  Изваждаме жилото на страна:

  11. Откачаме маркучите на масления сепаратор и антифриза към дросел клапата, развиваме й четерите болта с шестограм, откачаме и кабела на ТПС-а, който се намира от вътрешната страна на клапата и я изваждаме. Да отбележа, че тя си излезе с гарнитурата, залепнала за нея, и така си я върнах после, без да се мъча да я отлепям.:  12. Развиваме и болта на отдушника с ключе 10 и изваждаме и него с дърпане:

  13. Започва здравото почистване на дросела и на отдушника и прилежащите му тръбички с Меглио и четка за зъби. Снимки от процедурата почти нямам. В началото изглеждаше доста по-зле от това, което ще видите надолу:  МПХ-то го обръщате с "ноздрите" нагоре и го пълните с меглио, да си престои 20-30 мин. След това добре се изплаква и почиства с клечки за уши. Много мизерия изпада от моето.

  Ето и новата гарнитурка, която изрязах от клингерита.

  14. Следва почистване на отдушника на маслените пари, както и тръбичките му към въздуховода и към дросел клапата:  Това беше всичко. Следва сглобяване в обратен ред. И да споделя един трик. След като всичко беше изсъхнало добре, напръсхах гумените маркучи и гумираните тръби на въздуховода със спрей за гуми. Идеята е да ги съхраня, понеже гумата с времето старее и се нацепва. Пластмасовата кутия на резонатора я напръсках и нея със спрей за табло, да не се чувства ощетена.  Last edited by b_angelov; 13-09-2010 at 07:56.
  Alfa Romeo GTV 2.0 16V Twin Spark 150hp
  Alfa Romeo 159 2.4 20V JTDm Q-Tronic 200hp

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •