Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем с нивомер

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Проблем с нивомер

Здравейте колеги !

Наскоро ми монтираха Фобос-1 с 60 литрова бутилка и нивомер Feroni-2 315/30 - Euro (така е отразено в сервизната книжка).

Бутилката е монтирана така, че оста на отвора за арматурата сключва 0 градуса с хоризонталата. Аз мислех, че според типа на сондата, би трябвало да сключва 30 градуса (Вие ще кажете дали греша).

Проблемът е следният:

Напълних догоре бутилката и тя събра около 49 литра. Дотук добре. Като минах 120 км ми изгасна 4 - тия диод от индикацията. Стрелката на сондата също показваше приблизително 70 - 80 % пълно.
    3 - тият диод изгасна на 200 км, 2 - рият на 250 а на 260 първият започна да мига.

Естествено ще изчакам да свърши газта за да се ориентирам за разхода, но мисля, че такава нелинейност в показанията не са нормални. Едва ли се дължи на рязко завишаване в разхода.
    Въпросът ми към Вас е дали това с градусите за които говорих по-горе може да е причината?

Уредбата е гаранционна и ще ходя след празниците в сервиза, но бих искал преди това да събера повече информация по въпроса.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

здравей колега,
    на сондата някъде по видимата част пише ъгъла под който трябва да е завъртяна бутилката.
    нивомера е малко относителна работа и по скоро служи за ориентация само. може да видиш ушите на сензора как са и ако позволяват някаква регулация - да го бутнеш леко.
    на стрелката може повече да вярваш.
    точка

Comment

Не знам за Фобоса, но повечето софтуери позволяват да се прави реглаж на светването на диодите. Имам предвид, че това е датчик от 0 до 90 ома и от софта може да му се зададе кога да пали съответния диод.
      Относно градусите за тая сонда са 30, сиреч малко над хоризонтала ,но ако я вдигнеш ще започне да зарежда примерно 45-43л. Остави си я така. 49 л. си е супер за 60л. бутилка.
      Това с регулирането на диодите е много пипкава работа и трябва да се следи горивото в бутилката и да се настройват. По-добре си я остави така или ги помоли да ти променят само отношението на първия диод.
      0887 26 38 78 - "Robygas"- Роби
      Автогаз сервиз-
      http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=71727

Comment

Преди няколко месеца монтирах полски ГИ (на приятел) и там се оказа ,че трябва да се калибрира софтуерно въпросния датчик.. Пълни се догоре бутилката и при това положение се указва през софтуера...
        Ако при теб стрелката показва адекватно а се бъркат диодите ,има вариант и това да е...
        Естествено това е само предположение! Почнете наистина от това дали е завъртяна бутилката правилно

Докато го напиша и някои ме изпреварил
        sigpic155 2.0 +белия голф +Киви-то...

Comment

Благодаря Ви за отговорите. Това със софтуерното калибриране не го знаех.
          Точно както колегата Roby казва, така ми казаха и хората, които монтираха уредбата. А именно, че когато е завъртяна така ще побира максимално.
          В тази връзка моля за още малко разяснение:

Ако правилно съм разбрал, когато бутилката е монтирана както е сега (оста на фланеца съвпада с хоризонталата), смукателят се намира във възмоно най-ниското положение а поплавъкът изключва при 80% и поради това едно зареждане е 48 литра. Ако се завърти на 30 градуса, смукателят не е вече в най-ниската точка, респективно и положението при което поплавъка изключва става по-ниско. А това означава, че винаги ще остава на дъното известно количаство течна фаза, която ще е под нивото на смукателя. Респективно едно зареждане става по-малко от 80% от обема.
          Ако са верни горните ми разсъждения, се питам, защо е направено така.

Относно калибрирането - в момента има доста добро съвпадение между показанието на стрелката и това на светодиодната индикация. Поради това, вероятно такова калибриране на този етап не се налага.
          Това, което ми е трудно да си обясня е защо има такова разминаване между показанието на стрелката и реалното количество течност в бутилката.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Колега, с преместване на 30гр. нищо няма да се промени освен да зареждаш по-молко и то с 3-4л.
            Не се вкарвай в размисли
            Карай си колата и тва е.
            0887 26 38 78 - "Robygas"- Роби
            Автогаз сервиз-
            http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=71727

Comment

На 320 км пробег (градско) устойчиво ми мигаше първият светодиод. Напълних догоре и събра 39 л. Което означава, че съм имал още около 10 л.
              Та първото засичане на разхода даде 12/100 градско. Вижда ми се нормално. Но това с индикацията ще търся начин да го оправя.
              В тази връзка се сещам за още неща (плод на размисъл):

1 - Излиза, че когато сондата е завъртяна на правилния градус производителят се презастрахова и едно пълнене става по-малко от 80% от обема.
              2 - Ако при ориентирането на предписания ъгъл смукателят се намира в максимално ниско положение, означава, че при нестпазване на въпросните 30 градуса, въпросният смукател няма да е в най-ниско положение. От това следва, че когато нивото на течната фаза падне под нивото на смукателя, реално изпарението ще става в бутилката а не в изпарителя (изпарителят ще работи само като редуктор на налягане). А това, че изпаряването става в бутилката, може да е проблем при по-ниски околни температури.
              3 - Неориентиран на предписания ъгъл, поплавъкът ще се движи нe във вертикална равнина (както би трябвало да е) а в равнина, наклонена под 30 градуса спрямо вертикалната. От това пък следва, че пълният ход на поплавъка ще се извърши при по-малка промяна в нивото на течната фаза.

Накратко - смятам, че бутилката трябва да бъде монтирана така, че да бъде спазен ъгъла на сондата. А ако трябва да се постигнат 80 % то това може да стане чрез огъване (юстиране) на рамото на поплавъка.
              Last edited by ecotronic; d.m.y г., 18:37.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

засечи и колко ти е чисто извънградското, че градския разход си е силно относителен.
                с бутилката няма никакъв смисъл да се занимаваш, само ще си изгубиш времето.
                точка

Comment

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
                  засечи и колко ти е чисто извънградското, че градския разход си е силно относителен.
                  с бутилката няма никакъв смисъл да се занимаваш, само ще си изгубиш времето.
                  В момента ситуацията със стрелката е следната:

- при налични 10 л стрелката стои на 0
                  - при около 25 л стрелката стои на "пълно"

Това ще го оправя, защото има смисъл да се оправи и защото съм сигурен, че не е кой знае каква философия да се регулира така, че да отчита малко от малко по-точно.

Иначе знам това, че тези магнитни връзки не работят добре, но поне ще догодя двете крайни положения да са що-годе реални.

Тези дни ще я засека на извънградско.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                  X