Известие

Collapse
No announcement yet.

Размисли и страсти за МЕТАНА!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от RPWWD Покажи съобщение
    Ако ще караш метановият Пасат от Троян до Ловеч или Плевен е ОК, но имай предвид, че метановата уредба предполага големи ограничения при по-далечни разстояния.

п.п. И е с 8 алуминеви носача отпред
    Това че съм от Троян не значи че не излизам извън табелата . Живея в София , и все пак тези ограничения ако са единствено метан станциите добре - защото до мен има метан..

Първоначално публикувано от 688757 Покажи съобщение
    Колега,метана е най евтин но цената му се вдигна доста а и ще продължава да се вдига.Понеже има много митове и легенди за разхода ще ти кажа реално как е при мене.Fiat Marea 1.6/16 в с обикновена уредба с аванспроцесор.Значи разхода ми се движи при нормално каране извън града около 4,2 кг/100 което при цената във Варна ми прави 7,1 лв/100 км.Градско не карам много но разхода е около 6,5-7 кг/100 което в пари ми е 11-12 лв.Имам една бутилка 95 литра която събира около 15 кг и съответно стига за около 350 км извън града и около 200 в града.Тежи 85 кг празна и 100 кг пълна.За вървенето като си оправих и бензиновата система,няма нищо общо метан със бензин.Като максимална скорост и поддържане на скорост по равно е добре,вдига 180 км колата няма проблеми.Но на ускорение и натоварена по баир е трагедия.Ако един наклон се качва на метан на 4 та с пълна газ ,то на бензин е на 5 та с леко газ.На ускорение и с климатик също е доста по тромава.Ако се сметне цената че същата кола би горяла на бензин около 7/100 и на газ около 8,5-9 /100 все още си струва метана,като е имало периоди когато е било доста по евтино както и когато е било равно на пропан бутана.Аз имам колата от 4 год. и съм минал 100 000 км с нея.
    Хм от много други места чувам за по евтини суми на 100 км. Не че твоите са високи но обикновено знам че е някъде около 5лева на 100км... (като някаква средна цена)
    Last edited by reloading; d.m.y г., 23:55.
    155 1.8 8v SUPER MY95

Comment

Първоначално публикувано от reloading Покажи съобщение
      Това че съм от Троян не значи че не излизам извън табелата . Живея в София , и все пак тези ограничения ако са единствено метан станциите добре - защото до мен има метан..
      Значи ще качваш Витиня на трета, като си ходиш на село в почивните дни, а с бурканите обратно ще си като самолет
      Giulietta 1,6 JTDm 2013
      156 SW 1,9 JTD 2003

Comment

не мисля че това може да го считаме за проблем...
        155 1.8 8v SUPER MY95

Comment

Хм от много други места чувам за по евтини суми на 100 км. Не че твоите са високи но обикновено знам че е някъде около 5лева на 100км... (като някаква средна цена)[/QUOTE]

Затова и написах за митовете за метана.Това с 5 лв/100 беше от едно време преди 3-4 години ,ама тогава цената на метана беше 0,8-0,9 лв за кг сега е 1,72 лв /кг а някои хора продължават да говорят за 5 лв/100 ,е това няма как да стане вече да имаш предвид.Най общо минимума разход за кола 1,6-1,8 е 4 кг/100 вече си го смятай според това колко ти е кг в града.А за чисто градско вече си говорим за 6,5-7 кг.Ако някой ти се хвали за по малко не му се връзвай .

Comment

Подкрепям поста на колегата 688757! Митовете за 5 лв. на 100 км са нереални и смешни при цена на метана 1.57 за кг. И аз като теб от около година се вманячих по метанизиране на някаква кола за ежедневка! Резултата беше закупуването на старо фауве голф3 (това си е ерес за този форум) с двигател 1.4 моноинжекцион и поставена 95 литрова бутилка и обикновенна уредба, като на колегата с мареата преди около 10 месеца! Искаше ми се да си купя фиат мултипла с фабричен метан ,но не изпадна добра оферта! И резултата "о боже" имало начин да се изминават повече от 200 км градско с 20 лв. Отначалото с 17 лева изминавах 230-240 км. със същите пари извън градско около 340 км! Да не върви, да свалям по две предавки надоло, да изпрееварвам с прекръстване, но има едно голямо "но" Едно ходене и връщане от София до Калояново ми излизаше 17 пари(някаде около 320 км.)! Сега с новите цени всичко това е за около 23 лв. С толкова се пълни тази 95 литрова бутилка! А за сапостафка ще ти кажа как е с Фиата ми който е само на бензин 2.0 16в Купе ! Нито е някаква бърза кола нито е нещо особенно с 20 лв сипвам около 7 литра бензин и с тях минавам 60 км с каране до 2000 оборота! Разликата и изводите си прави сам! Към момента единственото което ме спира да поставя метан на фиата е цената на хубав метанов инжекцион, просто защото струва колкото колата с бутилките иначе не бих се замислял (все пак не е алфата)
            90 2.5 V6
            Croma 1.9 multijet

Comment

Хич не се замисляй, особено за ежедневка. Това със загубата на мощност е бял кахър - винаги можеш да превключиш на бензин и да я "изстреляш", разбира се - при изправна бензинова с-ма. Мойта ежедневка е метанизирана преди 7г. Киа - най-сигурният и евтин автомобил в семейството, няма ТАП-мап - най-обикновена уредба, но просто "железна", всъщност това са ми домашните пантофки

Вечно я паля на метан, освен в големите студове, тя и тогава си пали де. А бе забравям за бензина, та веднъж в годината нарочно я превключвам, за да изгоря застоялия и стар бензин. Двигателят мърка, износване никакво, количката е на почти 300к, от които към 200 вече на метан, взех я 2000г. нова.

Разход в момента - от 7лв. до 11лв. /100км. Метан-станции - под път и над път, пък в края на краищата винаги имаш в резервоара 10-20л. бензин.
              Alfa Romeo 147 JTD 115hp+
              Fiat Croma 2.4 Mjet 200hp

Comment

Първоначално публикувано от Zarini Покажи съобщение
                Хич не се замисляй, особено за ежедневка. Това със загубата на мощност е бял кахър - винаги можеш да превключиш на бензин и да я "изстреляш", разбира се - при изправна бензинова с-ма. Мойта ежедневка е метанизирана преди 7г. Киа - най-сигурният и евтин автомобил в семейството, няма ТАП-мап - най-обикновена уредба, но просто "железна", всъщност това са ми домашните пантофки

Вечно я паля на метан, освен в големите студове, тя и тогава си пали де. А бе забравям за бензина, та веднъж в годината нарочно я превключвам, за да изгоря застоялия и стар бензин. Двигателят мърка, износване никакво, количката е на почти 300к, от които към 200 вече на метан, взех я 2000г. нова.

Разход в момента - от 7лв. до 11лв. /100км. Метан-станции - под път и над път, пък в края на краищата винаги имаш в резервоара 10-20л. бензин.
                А защо не сложиш ТАП? Теорията гласи, че хем ще е по-добре за двигателя (за изпускателните клапани) хем ще стане по-ефективно изгарянето. Т.e. ще ти се вдигне малко мощността и ще падне разходът.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                  А защо не сложиш ТАП? .....
                  Ми тя временно е така - без ТАП, вече 6-7 години

Comment

Ми тя временно е така - без ТАП, вече 6-7 години
                    Слагай ТАП и ще видиш, че ще има положителен ефект.
                    Аз дори на пропан бутан съм усещал разликата.
                    А за метана си е направо задължително. А и не е кой-знае какви пари. За нула време ще си го избиеш.
                    Слагай - по-добре късно отколкото никога.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Колеги привет , последно съм се насочил към Бора комби , двигателя или 1.8 или 1.8Т другото което се колебая е дали да си взема Метанов инжекцион или чист метан.
                      155 1.8 8v SUPER MY95

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                        Слагай ТАП и ще видиш, че ще има положителен ефект.
                        Аз дори на пропан бутан съм усещал разликата.
                        А за метана си е направо задължително. А и не е кой-знае какви пари. За нула време ще си го избиеш.
                        Слагай - по-добре късно отколкото никога.
                        Никога не пипай нещо работещо! По- хубавото е враг на хубавото.
                        Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                          Никога не пипай нещо работещо! По- хубавото е враг на хубавото.
                          В този принцип има голяма доза истина, но в конкретния случай не е верен.
                          Всеки, който си има поне малко понятие от метанови уредби, ще потвърди това. А именно, че трябва по някакъв начин да бъде реализирано нужното за метана предварение на запалването. В противен случай резултатът е неефективна работа на двигателя и голяма вероятност да се сдухат изпускателните клапани.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

В моя случай - с Киа-та, необходимото изпреварване е осъществено с врътване на делкото, щото навремето нямаше в момента подходящ ТАП. Когато се появи, вече не ми се даваха 120лв. за нещо толкова необходимо, колкото сливиците и апендикса при човека, количката и без него си вървеше (а и продължава да върви) доволно.

Вярно, случвало се е при кофти бензин да се разцъка свръхавансът, ма кво от тва - бензинът за нея е деликатес - дава й се веднъж в годината и по малко, та да не свиква

Уви, това е невъзможно при капризните и насвяткани с електроника хай-тек италианки!
                            Last edited by Zarini; d.m.y г., 00:47.

Comment

В моя случай - с Киа-та, необходимото изпреварване е осъществено с врътване на делкото, щото навремето нямаше в момента подходящ ТАП. Когато се появи, вече не ми се даваха 120лв. за нещо толкова необходимо, колкото сливиците и апендикса при човека, количката и без него си вървеше (а и продължава да върви) доволно.

Вярно, случвало се е при кофти бензин да се разцъка свръхавансът, ма кво от тва - бензинът за нея е деликатес - дава й се веднъж в годината и по малко, та да не свиква

Уви, това е невъзможно при капризните и насвяткани с електроника хай-тек италианки!
                              Щом си реализирал предварението с въртене на делкото, значи няма нужда от ТАП.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                              X