Известие

Collapse
No announcement yet.

Разлики между различните модификации - 75

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Разлики между различните модификации - 75

Здравейте,
    от повече от 2-3 години искам да си купя 75-ца и вече почнах да се оглеждам сериозно за покупката на такъв олд таймер. Зная, че най-важното при покупка на подобен автомобил е купето, т.е. да няма ръжда.

Интересува ме също какво е най-важното при оглед на такъв автомобил по техническата част?

По същината на темата:
    1. Какви са разликите между произвежданите автомобили в годините като каросерия?
    2. Какви са разликите между двигателите 1.6 1.8 карбуратор и инжекцион? Плюсове и минуси на двете? Това старите двигатели т.нар. Nord ли са?
    3. Имат ли разлики в оборудването по спирачки/окачване различните модификации? Например 1.6 от 2.0TS?
    4. Има ли някоя модификация вграден диференциал с ограничено приплъзване?
    5. Какво включва модификацията INDY?

Колата която ще купя, целта е да се използва за уикенд разходки, като имам намерение и да я изкарам на писта, но не нещо професионално.

Надявам се да получа отговори от хора достатъчно запознати с модела и съвсем скоро и аз да се присъединя към клуба на 75ците

Поздрави!
    Now: 156 2.5 V6 24V
    Ex: 147 Ti, GT V6, 147 1.6, 145QV, 155 TS, Gtv Cup pack, 75 1.6 I.E.

Не мога да отговоря на всички въпроси, но ще се опитам на някои
    Всъщност, когато реших, че искам стара Алфа започнах да търся 75ца и даже изпуснах 2-3 бройки....

Колата като техника е изключително сходна с Алфета, Жулиера,90, ГТВ и дори RZ/SZ.

1. Каросерията на 75 не се променя през годините. Разликите са в брони, вежди, огледала, спойлери, малка разлика в предния капак, оборудване. Даже мисля, че вратите от Жулиета са взаимозаменяеми с тези на 75.

2. Четирицилиндровите мотори са NORD, да.
    Инжекционните мотори са с други бутала и глава. За мен минус на инжекционните мотори е факта, че ако дебитомера ти е заминал или е пипан от башмайстори, трудно ще накараш колата да работи като нова. При инжекционния мотор отсъства и легендарният звук на хоризонталните карбуратори. Недостатък на карбураторите (всъщност не е техен недостатък де...) е ограничената бройка сервизи, които биха могли да ти ги настроят правилно. С четене и малко техника можеш и сам да си ги настроиш карбовете.

3. Спирачките на 2.0 Т.Спарк, V6 и 1.8 Турбо са Brembo, двубутално като стандартните АТЕ на по-малките мотори. Брембото, за разлика от АТЕ са алуминиеви. Предните дискове са вентилирани, за разлика 1.6, 1.8, 2.0 атмосферни. На 2.0 атмосферен, дисковете май бяха с малко по-голям диаметър от на 1.6 и 1.8, но не съм 100% сигурен.

4. LSD има само 2.0 Т.Спарк, 3.0 V6 и 1.8 Turbo. 2.5 V6 няма LSD.

За мен, 2.0 Т.Спарк е върховата модификация като оборудване, поддръжка, ежедневна и тракдей приложимост.
    3.0, 2.5 и 1.8 Турбо са вече доста скъпи и са сигурна инвестиция за в бъдеще. Няма да поевтинеят никога повече.
    В България е може би най-реално да се намери някоя карбураторна 1.6, 1.8 или 2.0 Т.Спарк модификация.
    Почти със сигурност ще са съсипани.
    Не прави компромис с купето заради техника! Ръждата е най-гнусното и трудно нещо за правене.

Ако искаш да се радваш на хубава 75ца и да я подобряваш технически, гледай обяви в Гърция, Италия.
    Все още има достъпни и добри бройки.

В момента има една Алфа 90 V6 за продан у нас.
    Реално е същата кола, но с противоречив дизайн и малко повече килограми.

Какъв бюджет си отделил за закупуване?

П.П. Тук има хора с много сериозен опит в 75ците като Бисер и Венци. Надявам се от тях да получиш по-конкретни отговори.
    145 1.6 Boxer - Alfetta GT - Sprint Veloce 16v - Lada 1500S - GTV 3.0 24v

www.ClassicCar-bg.com

Comment

Първоначално публикувано от Speeder Покажи съобщение
      ...
      Благодаря за отговорите!

Следя чуждите сайтове постоянно, но в момента бюджета ми не достига за добър екземпляр от вън! А именно в момента съм отделил около 2500лв, като до началото на лятото ще са най-много двойно. Все пак няма да е основен автомобил
      Никога няма да направя компромис с ръждата, за мен най-важното е автомобилът да има оригинален вид и да е без тежки удари.
      Ходих да гледам сивата 75ца, която се продава, но вчера беше -7 и по някаква причина не успяхме да я запалим. Беше всичко в сняг около нея и не успях и добре да я огледам. Не знам дали съм готов да направя обаче такъв компромис с двигателят, понеже искам все пак да има някакъв по-спортен характер
      Алфа 90 не е по моят вкус, наистина дизайна е доста противоречив, а и това електронно табло ми идва в повече ...
      Надявам се хората, които имат опит да ударят едно рамо с избора при покупката или с някой не публикуван екземпляр

Червената не обозначена лампа която е в горния десен ъгъл на централната конзола, за какво е?

Comment

допълнителна лампа за внимание при чека на бордкомпютура, който винаги има проблем

---------- Post added at 19:01 ---------- Previous post was at 19:00 ----------

аз все още се двоума , дали па да не взема да я дам моята
        алфа 75 1.8 карбове

Comment

Ръжда, ръжда, ръжда

Най-големият проблем. Правилно си се ориентирал към здраво купе.

Имах удоволствието да пробвам различни мотори в купе от 75, и потвърждавам че за целите които търсиш ТС е най-доброто решение.

При покупка на читав ТС получаваш - сравнително пъргав мотор, икономичен при нормално каране, Шпер кутия, добро разпределение на тежестта (писта).

Бюджета за читава 75ца е далеч от евтин.
          На скоро ми се наложи да си купя термостат за ТС и в крайна сметка го внасям от чужбина за около 100лв... С някои части ситуацията е подобно (карета за кардан, метални части за ремонт на купето и тн.)

Car.gr е добър източник на 75ци, с бюджет 2000-3000 евро ще намериш нещо читаво. Вариант е и да се вземе доста здраво купе от 1.6, 1.8 и да се надгради със спарк. Имай в предвид, че покупка на шперова кутия от ТС е доста трудно и цените (когато за последно чух че се продава) бяха около 400-500лв.

В Холандия имат доста и то читави, но цените са от 4-5к евро нагоре.

И все пак - Мисля, че казаното от Митака има резон - Модела 75 със здраво купе и хубав мотор ще поддържа цената си от тук нататък...

Като се пооправи времето ако имаш желание може да се видим да ти покажа/разкажа за най-честите болежки
          2 x 75TS / 75TS / 75 1.8ie / Berlina 1750 / 90v6 / 75v6 / 75 1.8carb

Comment

75

Здрасти колега,ще вметна и аз някой неща който знам и съм изпитал в годините.
            Първо по твойте питанки

1.Има разлика в купетата на 4 цилиндровите
            и някой от шестаците.
            Разликата е че някой от
            шестаците имат усилени места по каросерията,
            отпред между носачите и отзад където задната
            броня се хваща към купето,също така тунела на кардана и други който съм забравил
            Задницата на 75-цата е супер рехава и от лек удар
            се мачка сериозно,освен че и по дефолт е изгнила.

2.Тоя въпрос ще го оставя без коментар,
            защото аз не ги харесвам.

3.Колегата Speeder е описал важните неща.

4.И там колегата е описал добре нещата.

5.indy-е произвеждана в три цвята,червен ,сив ,черен.
            Има задното спарково крило на багажника, също така спарковия салон,и други вътрешни оборудвания
            от спарк серията.
            Двуцветната броня и боядисаните цвета на колата странични огледала.
            Единственото идентично за indy е джантите.

Почвам и аз със свободните съчинения и безкрайни повторения -ЛИЧНО МОЙ МНЕНИЯ.
            Спарка е най добрия мотор, вървеж ,разход,обслужване.
            Карам го вече 13г. ежедневно.
            2.5 V6 12V е с най добрия звук от всички шестаци на алфа ромео.Но и най неоправдания разход,вървеж,обслужване.
            3.0 V6 12V e топ мотора в 75 -цата, но аз не харесвам тяхната допотопна L-jetronic
            За добро или лошо цените им нарастнаха доволно, навънка читава 75-ца за под 10к лв няма.
            Тука читава 75-ца по сайтовете за продаване няма.
            75-ца без ръжда аз не съм виждал,имам впредвид оригинална без намеса на майстори.
            Навънка може и да има но едва ли под 20к лв
            Действително в гръцко има доста 75-ци,може би е най добре (близо) да се огледаш там.
            Моя съвет е ако неискаш да се занимаваш с майстори
            и безкрайна реставрация вложи повече пари в покупката.
            Другия вариянт е старт с 1000лв и неясен финал с минимум 5000лв
            Поздрави,дано съм ти бил полезен.
            75 TwinSpark -син- ex,75ts зелен
            75 ТУИНСКРАП-сив,+75 2.5 V6 черен
            75 2.5 V6 Milano Argento-червен,75 2.5v6 сив.164 3.0 12v
            75 ТУИНСКРАП-червен, + 75TwinSpark-бял,164 3.0 24v

Comment

Колко е хубаво някой да изяви желание ,да си купи класика ! Успех !
              ALFA ROMEO 75 2.0 ts
              sigpic
              Нещо което работи - не се пипа!

Comment

Не очаквах такова сериозно включване

Ще се съобразя с препоръките ви за 2.0TS варианта. Наистина той ще ми пасне най-добре. Още повече ме спечели с това, че излиза серийно с LSD.

От друга страна тези цени, които написа колегата tuxgt, ми се струват съвсем нормални предвид малкото останали 75-ци така, че не мисля, че ще имам проблем с поддръжката на автомобила.

Някой запознат ли е с внасянето на автомобил от Гърция? Ако може да даде някаква информация(необходими документи, такси, транзитни номера евентуално) или да сподели опит...

Ако излезе екземпляр с добро купе, мога да поема риска да надградя мотор, кутия и спирачки. В тази връзка ще отида днес все пак да огледам добре тази сивата, че снощи съм ги сънувал тези 75ци и искам пак да се докосна до някоя

@tuxgt супер, дано по-бързо се оправи времето
                Last edited by italfen; d.m.y г., 08:34.

Comment

@italfen,

Днес теб ли мернах в ИВАС Ауто да оглеждах ония скрапове там? Бях с черна Е класа 211

Черна 147 със СуперТуризмо

Харесаха ли ти двете 75ци там?
                  '05 E-class 3.0 24v LPG, '05 C-class 1.8 16v Kompressor Sportcoupe, '09 A-class 1.5 8v
                  Ex:'07 147 1.6, '07 159 1.9 JTDm, '00 Lybra 1.9 JTD, '86 Delta GT 1.6, '04 C2 1.6, '97 Vectra 1.8, '97 Dedra 1.6

Comment

Здравей, да аз бях и наистина само скрапове там
                    Вие за 147 ли се оглеждахте?

Имам интерес само за сивата, но за втори път не успяхме да я запалим. Иначе колата ми харесва и е доста запазена от към купе. Продължавам да се оглеждам за други като силно се надявам тези от Ивас да ми се обадят и да ми кажат, че са оправили проблема.

Comment

Аз търсех една 150коньова 147ца фейслифт която беше с много лек удар и за съединител (така пишеше в обявата) Обаче точно нея вече я нямаше. Може би не бяха махнали обявата.

Иначе за тази сивата не можеш ли евентуално с някой форумен майстор да се разбереш да я погледне на място? Върти ли поне?
                      '05 E-class 3.0 24v LPG, '05 C-class 1.8 16v Kompressor Sportcoupe, '09 A-class 1.5 8v
                      Ex:'07 147 1.6, '07 159 1.9 JTDm, '00 Lybra 1.9 JTD, '86 Delta GT 1.6, '04 C2 1.6, '97 Vectra 1.8, '97 Dedra 1.6

Comment

Аз съм за карбураторните версии!

Comment

Аз също! Благодаря ви за информацията!

Comment

Въпрос към знаещите.

Върти ми се из главата, че Т.Спарк на 75ците имаха и пръскалки за масло към долната страна на буталата.

Вярно ли е или се бъркам?
                            145 1.6 Boxer - Alfetta GT - Sprint Veloce 16v - Lada 1500S - GTV 3.0 24v

www.ClassicCar-bg.com

Comment

Първоначално публикувано от Speeder Покажи съобщение
                              Въпрос към знаещите.

Върти ми се из главата, че Т.Спарк на 75ците имаха и пръскалки за масло към долната страна на буталата.

Вярно ли е или се бъркам?
                              Вярно е за TS в 155 и 164 Super. Но блоковете са различни не само заради пръскалките, а главата е тотално различна.
                              Alfa 33 1.7 16V QV `85г. карбураторен бензинояд

Comment

Working...
                              X