Известие

Collapse
No announcement yet.

Доказателство за EURO стандарт

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Доказателство за EURO стандарт

Здравейте,
    тъй като в талона на колата по неизвестни причини не пише евростандарта (поле V.9 е попълнено със звездички) от данъчното ми са ми начислили данък все едно съм без еврокатегория и изискват да се свържа с официалния представител (т.е. Аутоиталия, нали така? ) Откъдето да издадат удостоверение, с което в КАТ да ми преиздадат талона с нанесения евростандарт и оттам обратно в данъчното за да ми коригират сумата Някой правил ли го е това упражнение? Предплолагам в КАТ ще отнеме доста време...
    '05 166 V6
    '98 156 2.0 TS ex ...

За съжаление не си само ти така. При мен е същата работа, като разправията в КАТ и данъчното е около 2 дни, за аутоиталия ме е страх дори да си помисля колко ще е. При мен разликата е 14 лв на година и като го сметна май не си заслужава загубата на толкова много време.
    Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
    Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02

Comment

Моята по талон е ЕВРО 3, данъкът от 111,74 лв. спадна до 88,52 лв., т.е. плащам с 20% по-малко. ��
      Hennessey Venom GT, 2009 - ex, тоталка,
      Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport 2011 - ex, за скрап,
      Pagani Huayra 2014 - ex, за части,
      Alfa Romeo 156 1.9JTD, 150 коня.

Comment

Вече два репортажа имаше по телевизията за въпросния проблем и в крайна сметка МВР/КАТ не са виновни за нищо (не думай...) и собствениците на автомобили са оставени да се оправят сами, но! имат опции, разбираш ли....
        1. Да си плащат по-високия данък (!);
        2. Да си вземат удостоверение от официалния вносител на марката и с него:
        2а) да пробват (!) в общината дали ще го приемат като достатъчно доказателство и ще добавят съответната евро категория към данните на автомобила, съответно ще преизчислят данъка;
        До колко това е възможно изглежда зависи изцяло от общината и чиновника, така че резултатите вероятно ще варират.
        2б) да си сменят талона в КАТ с проложено въпросното удостоверение.
        Уж ставало срещу 20лв. (по информация от МВР в репортажа), но след това не е ясно как ще се задейства процеса по преизчисляването на данъка, т.е. може и да е догодина.

Та, осовното питане е някой минавал ли е по този път и някое от разклоненията му да сподели с повече детайли как е минало?
        2010 Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm 154kW, затапен EGR, премахнати "пеперуди"

Comment

Първоначално публикувано от imbecile Покажи съобщение
          Вече два репортажа имаше по телевизията за въпросния проблем и в крайна сметка МВР/КАТ не са виновни за нищо (не думай...) и собствениците на автомобили са оставени да се оправят сами, но! имат опции, разбираш ли....
          1. Да си плащат по-високия данък (!);
          2. Да си вземат удостоверение от официалния вносител на марката и с него:
          2а) да пробват (!) в общината дали ще го приемат като достатъчно доказателство и ще добавят съответната евро категория към данните на автомобила, съответно ще преизчислят данъка;
          До колко това е възможно изглежда зависи изцяло от общината и чиновника, така че резултатите вероятно ще варират.
          2б) да си сменят талона в КАТ с проложено въпросното удостоверение.
          Уж ставало срещу 20лв. (по информация от МВР в репортажа), но след това не е ясно как ще се задейства процеса по преизчисляването на данъка, т.е. може и да е догодина.

Та, осовното питане е някой минавал ли е по този път и някое от разклоненията му да сподели с повече детайли как е минало?
          Вероятно до датата на издаване ще е калкулиран без евро категория, и след издаването на новия талон - със. Както когато регистрираш кола, дължиш пропорционален данък за оставащите дни от годината.
          За коли, произведени на територията на ЕС, би било напълно достатъчно да вземат датата на производство и да го сметнат за всички, но защо да е просто като може да е сложно?

Comment

На мен в община "Средец" ми казаха да изпълня вариант "2б" и като получа новия талон щели да ми върнат разликата. Но още не съм тръгнал да го изпълнявам. Преди 2-3 седмици звънях на "Ауто Италия", окъдето уж щяха да ми се обаждат, за да ми кажат какво трябва да направя и колко ще струва издаването на удостоверението, но досега не са ме потърсили.
            '05 166 V6
            '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Тия в КАТ в кой век мишкуват? Що правят хората на маймуни?
              Има си бази данни от които, ако искат и кътните зъби на колата ще научат.

Като не могат, да не ядат повече от данъците ни и да оставят, някой друг да върши това.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от 156 Покажи съобщение
                На мен в община "Средец" ми казаха да изпълня вариант "2б" и като получа новия талон щели да ми върнат разликата. Но още не съм тръгнал да го изпълнявам. Преди 2-3 седмици звънях на "Ауто Италия", окъдето уж щяха да ми се обаждат, за да ми кажат какво трябва да направя и колко ще струва издаването на удостоверението, но досега не са ме потърсили.
                60 лв е удостоверението.
                Alfa Romeo 156 SELESPEED 09.99-EX, Alfa Romeo 166 06.01 & BMW E39 525tds Touring

Comment

Упражнението не е задължително.Алфата е Евро 3, отразено е в талона и платих 6-7 лв по-висок данък, фиата е 95-а и на него платихме пак толкова отгоре.Зетя за опела плати към 50 и няколко лева по-малко ма неговата е евро 5 или 6, 2014 е.Така че правете си сметката заслужава ли си за по стари еврота.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Европе...?_газове
                  По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                  конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                  Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                  Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

При мен разликата е 11 лв. Няма да се занимавам.
                    Alfa Romeo 156 SELESPEED 09.99-EX, Alfa Romeo 166 06.01 & BMW E39 525tds Touring

Comment

При мен си пише Евро 4 и падна с 130лв. Направо чудо невярвано. Чак неудобно ми стана
                      Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 06
                      Alfa Romeo 33 1.5 90hp 85
                      Ex: Alfa Romeo 156 1.8TS

Comment

Понеже се счупихте да отговаряте "по темата" (а съм сигурен, че има хора минали по тоя път, ама на...важно е да се хвалим на офтопик колко ни е нисък данъка), да взема да напиша каква точно е процедурата.

Забележка: става дума за Ауто-Италия София, КАТ София и ПАМДТ Панчарево, при други условия резултатите може да варират!

1. Издаване на служебна бележка за ЕВРО категория:
                        . Звъните на Ауто-Италия в сервиза (0879009369) след 9:30 за справка по VIN дали го имат в "системата", обяснението беше, че за по-старите коли има вероятност да трябва да пуснат запитване към Алфа Ромео и ще се забави. При мен всичко беше ОК, а почти съм убеден че "системата" е ePER...
                        . Отивате на място на Христофор Колумб 43 при приемчика на сервиза и ви издават бележката, в която буквално пише, че този модел автомобил с този VIN и този номер двигател покрива тази ЕВРО категория (сверете си внимателно VIN-a и номера на двигателя!). Плащате на каса 60лв. и сте готови.
                        2. Смяна на рег. талон в КАТ.
                        . С голям и малък талон, служебната бележка и полицата за гражданска отговорност отивате на опашката пред КАТ София, започнали са да ги редят по Лъчезар Станчев надолу към Г.М. Димитров, преди входа за получаване на СУМПС и смяна на собственост. В 7:30 започват да пускат автомобилите през бариерата навътре към каналите.
                        . Разпределят ви пред регистратура къде да паркирате автомобила и с документите влизате вътре да си получите билет с пореден номер.
                        . Като ви дойде редът давате документите на съответното гише, плащате 23лв. такса на касата (пазете квитанцията!) и отивате при бялата будка срещу регистратурата да ви кажат на кой канал да се наредите (дръжте под ръка пожарогасител, аптечка и т.н., че има вероятност да ги проверят на канала!)
                        . "Съвестните" работници на канала (именно заради които сте в цялата тая схема!) се припотяват няколко пъти докато ви сверят VIN и номер двигател и ви изпращат по живо по здраво.
                        . Паркирате след канала и отивате да си отвисите в чакалнята за получаване на новите талони (вдясно от каналите като излезете от халето). Там ви викат по име и срещу квитанцията за платена такса си получавате заветните нови талони (хвърлете едно око все пак дали я има вече ЕВРО катеорията).
                        3. Подаване на данъчна декларация в ПАМДТ по местоживеене.
                        . Отивате в общината с талоните и копие на големия. И да, прочетохте правилно - при първа регистрация на авомобила в милата ни рОдина всичко става автоматично и само си плащате на каса в общината като му дойде времето. Сега обаче, за разнообразие си попълвате декларацията. Отварям скоба - това вероятно се дължи на факта, че веднага след смяната на талона отидох в общината. Има вероятност всичко да стане по каналния ред и данните да се обновят в базата на общината, но.....на който му се чака, да тества.
                        . Като ви заведат декларацията отивате на касата и си плащате новия по-нисък данък, като разликата вече сте я похарчили в Ауто-Италия и КАТ...да живее малоумната ни държавна администрация!

Comment

Само ще ти кажа, че ако не сменяш номера, колата не минава канал. Можеш да отидеш до КАТ и с метро, за да не се чудиш къде да паркираш.

Comment

Да разбирам, че си минал процедурата - смяна на талон с вписване на липсваща евро категория - без канал в КАТ София и говориш от опит, така ли? Защото аз пиша от опит и проверих на място всички възможни "разклонения" и опции и описаното в поста ми по-горе е официалната процедура в КАТ София към дата 20.3.2019г.
                            Last edited by imbecile; d.m.y г., 08:55.

Comment

Минал съм смяна на талон за вписване на газова без колата да минава канал. Само с талона и документите на газовата.

Comment

Working...
                              X