Известие

Collapse
No announcement yet.

Охлаждаща течност

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Охлаждаща течност

Не знаех дали съм с антифриз и долях в разширителния съд около половин литър концентрат (-60 градуса).След това оставих двигателя да работи 20 мин докато загрее. Измерих после течността в разширителния съд и показа -20 градуса.Ако приемем,че съб бил с вода дали след работата на двигателя концентрата се е смеси с водата в двигателя и сега имам защита против замръзване поне до -5 градуса.Или антифриза който долях не е достигнал до двигателя,а само се е разредил с водата в разщирителния съд и маркучите му.Колата е нов внос от Италия.След няколко дни влиза в сервиз за смяна на всички течности и консумативи и искам да не се изненадам преди това.
    Благодаря.

Такова нещо като градуси на концентрат няма, щом има посочени градуси значи това не е концентрат. Концентрата сам по себе си няма свойствата на антифриз, трябва да му се долее вода! Обикновено на концентрата си пише примерно - 1:1 се получава антифриз на -40гр.
    А иначе ако си го мерил с колбичките за акумулатори - не са точен ориентир. На 8 литра трябва да сложиш поне 3л конц. да ти е мирна главата
    sigpic
    156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
    "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Концентрата сам по себе си няма свойствата на антифриз, трябва да му се долее вода!

Концентрата сам по себе си си е чудесен антифриз само че е малко по-скъпо да си налееш 10 литра концентриран антифриз в колата
      Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
      Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
      Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Първоначално публикувано от Alexanderbb
        Концентрата сам по себе си няма свойствата на антифриз, трябва да му се долее вода!

Концентрата сам по себе си си е чудесен антифриз само че е малко по-скъпо да си налееш 10 литра концентриран антифриз в колата
        Сигурен ли си защото антифриза се произвеждас от моноетилен гликол към който се добавя химикал които химикал и дава цвета на концентрата и температурата му на кристализация е около -30.
        156 1,8 ТS 99
        Nissan Murano 2005

Comment

Може да е и от пропиленгликол. Общо взето единия е син а другия розов и не е препоръчително да се смесват помежду си. А и като добавиш вода към нещо няма как да го направиш по-устойчиво на замръзване
          Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Наливай си само концентрат тогава, няма да си първия направил тази простотия Ето едно писание от клуб Фиат:
            Bubis

Кара Фиатче 126

Местожителство: Русе
            Пуснато на: Сря Яну 25, 2006 5:33 pm

Извинете за офтопика... но онзи ден при -16 градуса, антифриза ми беше замръзнал.
            Антифриза е Шел само концентрат,като 1:1 го дават до -38 градуса

Ето и едно линкче:
            http://66.102.9.104/search?q=cache:m...=bg&lr=lang_bg където ще прочетеш това:
            Първия тип представлява концентрат, който се разрежда от шофьорът (или разбира се в сервиз) в зависимост от условията, в които се използва колата. Тук трябва да се отбележи аномалията, че
            висококонцентраната течност замръзва при по-висока температура,
            отколкото разредената с вода в определени граници. С други думи, ако се налее цялото количество от разтвора, без да се добавя вода, антифризът ще загуби функциите си.
            sigpic

Comment

Re:

Може да е и от пропиленгликол. Общо взето единия е син а другия розов и не е препоръчително да се смесват помежду си. А и като добавиш вода към нещо няма как да го направиш по-устойчиво на замръзване
              Червен или син става в зависимист от химикала който се прибавя даже ако стои на слънце се обезцветява а това за пропиленгликола сигурен ли си защто нещо си мисля че си го объркал съединението да не е полиетиленгликоли което всъщност е една гадна чернокафява гняс
              А за температурата на кристализация не мисля че си прав ако мислиш обратното подкрепи го с данни
              156 1,8 ТS 99
              Nissan Murano 2005

Comment

Ето го червения антифриз от какво е направен:
                http://www.prista-oil.com/technical/...ad&pid=88&l=bg
                аз съм със същия на 166-цата, виж пак какво съотношение препоръчва производителя!
                sigpic

Comment

Ами добре аз вече 16 години все неразреден си го наливам по колите и досега проблеми с ражди, котлени камъни и мръсотия не съм имал. пък ако стане - 40 и вземе да замръзне ще се надявам да са били верни учебниците по физика в които пише че единствената течност която се разширява при замръзване е водата.
                  А иначе машините които получаваме от щатите и япония са с розов антифриз а европейските са със син. и пише с червено да не се смесват двата вида
                  Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Working...
                  X