искам да попитам по вещите от мен колеги чух че след основен ремонт след няколко стотин километра трябвало да се натегне главата или нещо от сорта някой да е чувал подобно нещо???това го чух от един майстор дали е вярно??? ще съм ви благодарен ако си дадете мнението
Известие
Collapse
No announcement yet.
Трябва ли да се притяга главата след основен ремонт?
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от dimo Покажи съобщениеПравилния подход е :след като веднъж е сглобена и стегната по правилата след определен пробег да се проверява и ако има нужда се притяга с нужното усилие с динамометричен ключ
Я поясни, как точно се разбира дали има нужда от дозатягане и как определяш с колко точно, след като на повечето от съвременните автомобили последните притягания се измерват в градуси а не в нютони?sigpic
Защо ти е манекенка, след като си имаш АЛФА 156
156 JTD-110-EX, /147 JTD.EX, /156 JTD 115 EX
147 JTDm 140-Малката манекенка
GT- JTDm 150
Comment
-
Първоначално публикувано от haljscho Покажи съобщениеЗа москвич, жигула или волга става въпрос!!!!!
Я поясни, как точно се разбира дали има нужда от дозатягане и как определяш с колко точно, след като на повечето от съвременните автомобили последните притягания се измерват в градуси а не в нютони?
Ако се стегне по схема няма нужда от следващи интервенции.sigpicРемонт на ГНП със електронно управление, механични и комънреал.Ремонт на дюзи,комънреал и по-старо поколение.
Comment
-
Явно до като не измреме всички майстори от моето поколение и нагоре, тоя проблем ще си стои!
Старо магаре не знае да върви направо, а и нищо ново не ще да научи!
Практиката за стягане на главите само с динамом етричен ключ е отдавна отречена.В съвременната практика е заложено главите да се стягат до някъде с дино-ключ, а пълното затягане да е в градуси. Това позволява гарнитурата да се смачка равномерно и главата да легне права.Мерил съм за сведение при такова затягане как са нютоните и се получават най-разнообразни резултати,но притягането е без забележки!
Има няколко важни условия,които трява да са спазени!!!
Главата да е права, да се спази точно първоначалното притягане,а за някои модели е от порядъка на 2.5-3 кг/м(те такива ключове в БГ не се въдят) и болтовете да не са разтегнати.По принцип и последното никой не го гледа, а от това, понякога болта просто не притяга главата, а се законтря в леглото.
Малко са хората, които си вярват на очите и за това накрая( - абе аз да съм си сигурен), притягат допълнително главата и точно тогава се получават гафовете.
Тука не включвам някои модели, за които изрично е упоменато, че след притягането, мотора се пали и трябва да загрее до 80 гр. , след което се охлабват болтовете и се притягат на ново по схемата.
Така, че да се твърди, че няма повторно притягане не е много коректно.Няма , но за нашите.Съществуват мотори, които се притягат повторно!На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Comment
-
В упътването за ремонт и експлоатация на АЛФА 75 пише,че при смяна на гарнитурата на главата след 1000 км. или 600 мили главата трябва да се притегне отново с определено усилие с динамометричен ключ.Същото го пише и в инструкцията за монтаж,придружаваща гарнитурата на фирма GLASER.Така,че има двигатели за които се препоръчва повторно притягане след определен пробег.
Comment
-
Всъщност начина за стягане донякъде се определя и от болтовете, освен от гарнитурата. На почти всички стари двигатели се слагаха болтове, които се стягаха само с определено усилие. Обикновено бяха с шестограмни глави. След това навлязоха масово болтове с торкс, започна да се прилага стягане на градуси и отпадна последващото затягане.
За болтове за глави става дума още.Last edited by didod; d.m.y г., 19:08.
Comment
-
В упътването за ремонт и експлоатация на АЛФА 75 пише,че при смяна на гарнитурата на главата след 1000 км. или 600 мили главата трябва да се притегне отново с определено усилие с динамометричен ключ.Същото го пише и в инструкцията за монтаж,придружаваща гарнитурата на фирма GLASER.Така,че има двигатели за които се препоръчва повторно притягане след определен пробег.
така че колегата да се поинтересува какво пише 3а неговия мотор75 TwinSpark -син- ex,75ts зелен
75 ТУИНСКРАП-сив,+75 2.5 V6 черен
75 2.5 V6 Milano Argento-червен,75 2.5v6 сив.164 3.0 12v
75 ТУИНСКРАП-червен, + 75TwinSpark-бял,164 3.0 24v
Comment
-
Търси справка от някое ръководство за твоя модел автомобил.Виж какво конкретно пише там .Не се доверявай на общи твърдения.Фирмите,които произвеждат гарнитурите за определените модели коли,мисля че също се съобразяват с предписанията на производителите на автомобилите.Всяка марка имодел си имат специфични особености.Например: при едни се препоръчва смяна на болтовете или шпилките а при други -не и т.н.
Comment
-
Първоначално публикувано от stefoo Покажи съобщениезначи след още няколкостотин километра трябва да ми донатегнат главата така ли да го разбирам защото не съм мн вещ в тия неща??Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine
Comment
-
Първоначално публикувано от oem Покажи съобщениеЗа 156-цата няма нужда от повторно притягане.
Само да добавя. за да не се бъркате излишно. за някои по-стари модели има както указано стягане с нютони. така и с по-новия метод с ъглово завиване!
Зависи на каква гарнитура ще попаднеш!На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Comment
-
Първоначално публикувано от stefoo Покажи съобщениезначи след още няколкостотин километра трябва да ми донатегнат главата така ли да го разбирам защото не съм мн вещ в тия неща??Аlfa 164 Super 2.5TD
Comment
Comment