Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за спирачки.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Въпрос за спирачки.

Чудех се дали да задам този въпрос, ама по-добре да се изложа тука.Колата е 156 1.8, имам я от 2 г.,минавал съм прегледите без връзки и забележки,скоро ходих на диагностика и между другото попитах за ABS-а как е.Добре.Обаче ме притеснява едно нещо.Наскоро ме изненада един колоездач,та трябваше да скоча на педала.Че спира - спира,но спирачния път ми се стори дълъг за скорост около 70км.Чуваше се нещо като - хърт,хърт,хърт/ако мога така да го имитирам/, очевидно че сработва системата но така и не изсвириха гумите.Със Ладата или Бравата щях да спра два пъти.И тъй като откак съм я купил не ми се е налагало да спирам екстрено, пък ми е и първата кола с ABS, се чудя нормално ли е, или да ходя в сервиза.Все пак под носа ми има кръстовище и през ден свирят гуми на коли които сигурно имат такива екстри.Притесняваме щото приложих всичкото усилие на което съм способен, и си мисля дали в някакъв момент колелата все пак не трябва да блокират.
    По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
    конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
    Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
    Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

То името на системата си е такова - анти блокираща. Колелата не трябва да блокират.
    Проблема за дългия спирачен път може да се крие на няколко места. Започни с гумите. Те са главен фактор.
    Ако си без анти блокиращата система, спирачният ти път е твърде вероятно да бъде още по голям.
    AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
    Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
    sigpic

Comment

Ако си с АБС и всеки път скачаш на спирачката до долу е нормално да спира съвсем малко по-бавно отколкото ако спираш с достатъчно усилие но без включване на АБС или подхлъзване на гумите.
      Най-добрия тест е да се качиш на друга 156ца и да видиш има ли осезаема разлика спрямо твоята....
      Alfa Romeo 147 1,9 JTD 8v 115 cv + STEINHOF SPORT

Comment

Това, което си усетил - "хъркане" или вибриране в педала си е точно задействания ABS. А, за дългия спирачен път... какво да ти кажа... И аз имам чувството, че моята красавица има по-дълъг спирачен път, но съм сигурен, че е от твърдите накладки. Сега съм си взел нови на textar, те са сравнително меки. Като ги сложа ще пробвам и с тях как е и... ще видим.
        bella italiana 156 SW 2.4 JTD 150 елитни жребчета

Comment

абс-а позволява да запазиш управлението на колата докато спираш точно защото не ти блокират колелата. иначе се носиш като шейна право напред.
          точка

Comment

Да, благодаря.Нямам идея какви са накладките,но са нови,гумите са ОК, на някоя среща ще помоля някой колега да направим сравнение.Знам за какво е АВS, просто имах чувството че няма да спре.

п.п.Между другото ако някой е слагал по-големи дискове,може ли да каже какъв е ефекта и евентуално какво да си купя.Пречи ли нещо ако на първо време само отпред се сложат.
            Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 12:24.
            По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
            конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
            Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
            Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Спирачките на автомобила са оразмерени добре, ако не караш екстремно е безмислено да се прави някакъв ъпгрейд по тях.
              Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
                Да, благодаря.Нямам идея какви са накладките,но са нови,гумите са ОК, на някоя среща ще помоля някой колега да направим сравнение.Знам за какво е АВS, просто имах чувството че няма да спре.

п.п.Между другото ако някой е слагал по-големи дискове,може ли да каже какъв е ефекта и евентуално какво да си купя.Пречи ли нещо ако на първо време само отпред се сложат.
                Ти с кои фабрични дискове си на 284 мм вентилирани или
                281 - плътен.
                Все пак с които и да си принципно колата спира зверски,но макар че съм със спортни дискове когато някой ми скокне на пътя и имам малко време и път за спиране - винаги чувствам че няма да спре - всичко е в главата спрямо екстремната ситуация.

Comment

...отделно е казуса, че ако ще и с 8 бутално брембо да си - ще спираш за отрицателно време, ама заплеса зад тебе може да те отнесе като стой та гледай

Тоест не си хвърляй парите да купуваш по-големи дискове и апарати, а по-добре си вземи хубави нови гуми + дискове и накладки за твоята кола (ако вече не си го сторил)
                  Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                  Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

Това дето си го въобразяваш, че ако си бил с ладата си щял да спреш с по-малък спирачен път най-вероятно е измамно (подобно на това, че една кола като е с генерация и реве на дзвер ти си въобразяваш, че тя много върви, а ако е с 5 гърнета и върви по точно същия начин, на теб ти се струва много умрЕла)... Това както си го описал и както вече отговориха преди мен е точно активирането на АБС-а... Тоест с ладата (или еквивалентна кола без АБС) и с точно тези гуми с които си в това тяхно състояние/възраст, практически няма как да спреш с по-малък спирачен път без АБС... Свиренето на гуми се получава когато колелата са блокирали и в този момент практически нямаш абсолютно никакъв контрол върху посоката на движение на колата и именно това е най-важната роля на АБС-а - да ти даде контрол и да подобри сцеплението на гумата с настилката (оттам да намали спирачния път)... Когато гумите ти са зле, АБС-а се включва по-често, защото те по-често губят сцепление с настилката...

Това дето го е казал Дигиталния също е факт - колкото повече ъпгрейдваш колата и спирачната и система, толкова повече гледаш в огледалото а не напред при екстремно спиране... За съжаление колите на останалите участници в движението не са под твой контрол обаче...
                    Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 14:17.

Comment

Тези АБС-и и други системи за сигурност на автомобилите са голяма работа. Не искам да си представям колко повече смърт щеше да има, ако нямахме подобни системи.
                      sigpic

Comment

Както ти казват колегите,ABS-а ти си бачка и само страхът от предстоящ сблъсък създава измамното чувство за бавно спиране.Предният месец ми докара цяла серия от подобни инфарктни моменти,заради разни олигофрени и благодарение на качествата на автомобила се измъкнах от безобразни ситуации читав,а и за късмет,без увреди по автомобила.За нещастие гледам,че доста от колегите са пострадали
                        Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Както ти казаха колегите, ABS-а работи.

Тук, обаче, аз ще се застъпя (малко) за това, че може с него да спира по-зле. Конкретно в нашите коли, дори ако само едно от колелетата започне да блокира (стъпил си на пясък с него, например), ABS-а ти "рита" педала, с което (може би) намалява спирачното усилие върху останалите. По-новите коли имат EBD (Electronic brakeforce distribution), което се справя точно с този проблем, но за съжаление в 156-цата (поне не и преди 2003 година, за след това незнам) няма.

Незнам дали тези мои наблюдения са на 100% верни, но съм го пробвал зимата да оставя ръчната леко опъната - ABS-а се обърква тотално и колата не спира грам.

---

Допълнение: според още малко прочетено в най-добрия случай ABS е 4-канален - по 1 на всяко колело и ги управлява като хората. В някой има 3-канален - задните са на 1 канал. Незнам в нашите какъв е.
                          Last edited by vladev; d.m.y г., 17:28.
                          Subaru Legacy 3.0R
                          Ex: Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD 140+bhp
                          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от vladev Покажи съобщение
                            Както ти казаха колегите, ABS-а работи.

Тук, обаче, аз ще се застъпя (малко) за това, че може с него да спира по-зле. Конкретно в нашите коли, дори ако само едно от колелетата започне да блокира (стъпил си на пясък с него, например), ABS-а ти "рита" педала, с което (може би) намалява спирачното усилие върху останалите. По-новите коли имат EBD (Electronic brakeforce distribution), което се справя точно с този проблем, но за съжаление в 156-цата (поне не и преди 2003 година, за след това незнам) няма.

Незнам дали тези мои наблюдения са на 100% верни, но съм го пробвал зимата да оставя ръчната леко опъната - ABS-а се обърква тотално и колата не спира грам.

---

Допълнение: според още малко прочетено в най-добрия случай ABS е 4-канален - по 1 на всяко колело и ги управлява като хората. В някой има 3-канален - задните са на 1 канал. Незнам в нашите какъв е.
                            Прав си с АБС спира една идея по бавно отколкото с оптимално натискане без вклване на абс или суркане на гуми,ама човек трябва много добре да си познава колата за да улавя точното спирачно усилие и пак такова върховно съвършенство няма.
                            И все пак дори да сте с АБС никога не ковете до долу!

Comment

Първоначално публикувано от AR147 Покажи съобщение
                              Прав си с АБС спира една идея по бавно отколкото с оптимално натискане без вклване на абс или суркане на гуми,ама човек трябва много добре да си познава колата за да улавя точното спирачно усилие и пак такова върховно съвършенство няма.
                              И все пак дори да сте с АБС никога не ковете до долу!
                              Грешиш!
                              Именно с АБС ако усетиш да се пуска и искаш да спреш бързо, трябва да натиснеш педала още по-силно.
                              На няколко места съм чел, че това е силно препоръчително.
                              Last edited by Walker; d.m.y г., 20:36.
                              --Alfa Romeo 147 1.9JTD -- Keep walking! --
                              sigpic

Comment

Working...
                              X