Известие

Collapse
No announcement yet.

Митове и легенди за размера на гумите.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Митове и легенди за размера на гумите.

Здравейте колеги,

Реших да пусна тази тема тъйкато чух доста изказвания от рода на,че 195/65/15 щяло да дава разлика в км/ч или по точно ако си на тези гуми ако кмтража ти показва 100 то реално се движиш с 102-3 да ама не, днеска си сложих зимните 15ки или по точно 195/65/15 и теста на лице с навигацията 60км/ч по километраж навито показва 57.5 , да допълня , че с 215/45/17 ми показва 59 почти 60 дори, доста по точно, та така 156цата я дават или 185/65/15 или 205/60/15 ако е двойка ТС като моята ако се използват така извесните сайтове ще се разбере , че найстина ако си с 195/65/15 трябва да ти показва по малко километра кмтража , ама не е така , просто митове и легенди , досега на толкова много коли съм тествал колко им е верен километража и никоя досега не е давали по малко километри спрямо навито... Такаче, се надявам да се спрът изрази от рода амааа видиш ли мойте 150 км/ч са 160 твои айдее поздрави и който не вярва да си засече колата .

П.П. гумите са 195/65/15 мишелин алпин А4 ако има някакво значение...
    Alfa Romeo 156 2.0 TS `99 V3 | BN RICH/DISTINTIVE | Remapped by O.E.Motorsport., Eibach Black Springs, 17'' Rims, V6 Intake mod, Denso Iridium spark plugs, Lighten pulley crank

Първоначално публикувано от CrazyElement Покажи съобщение
    Здравейте колеги,

Реших да пусна тази тема тъйкато чух доста изказвания от рода на,че 195/65/15 щяло да дава разлика в км/ч или по точно ако си на тези гуми ако кмтража ти показва 100 то реално се движиш с 102-3 да ама не, днеска си сложих зимните 15ки или по точно 195/65/15 и теста на лице с навигацията 60км/ч по километраж навито показва 57.5 , да допълня , че с 215/45/17 ми показва 59 почти 60 дори, доста по точно, та така 156цата я дават или 185/65/15 или 205/60/15 ако е двойка ТС като моята ако се използват така извесните сайтове ще се разбере , че найстина ако си с 195/65/15 трябва да ти показва по малко километра кмтража , ама не е така , просто митове и легенди , досега на толкова много коли съм тествал колко им е верен километража и никоя досега не е давали по малко километри спрямо навито... Такаче, се надявам да се спрът изрази от рода амааа видиш ли мойте 150 км/ч са 160 твои айдее поздрави и който не вярва да си засече колата .

има физични закони, май диър, които гпс-а ти не може да отмени.
    точка

Comment

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
      има физични закони, май диър, които гпс-а ти не може да отмени.
      Не е физика а елементарна геометрия. Когато променяш радиуса на една окръжност променяш и обиколката. Между 205/50/15 и 195/60/15 разликата е около 15 мм. Което прави около 95 мм разлика в изминатия път на всеки оборот на колелото. Съвсем грубо естествено без да се отчита смачквания и еластичност на гумата естествено
      Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
      Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
      Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщение
        Не е физика а елементарна геометрия. Когато променяш радиуса на една окръжност променяш и обиколката. Между 205/50/15 и 195/60/15 разликата е около 15 мм. Което прави около 95 мм разлика в изминатия път на всеки оборот на колелото. Съвсем грубо естествено без да се отчита смачквания и еластичност на гумата естествено
        СЕГА ВЕЧЕ СИ ГОВОРИМ , само че в примера който си дал, числата не са верни
        точка

Comment

Здравейте колеги,

Приятна тема за неделя сутрин Така както си описал нещата около 20-25мин. се чудя какво точно искаш да напишеш. Само ще ти кажа че ни теста ти е тест, ни гумите са подходящи за тест. Гумите са толкова близки размери че едва ли има нави която да фане със скорост 60км. верните показания. Сложи едни 195/50/15 засили се с 110км по километраж и виж какво ще покаже навигацията за да спреш да търсиш под вола теле.
          Fiat Punto 1.4GT 1996
          Hyundai Tucson 2.0 2007
          Renault Clio 1.5 2019

Comment

Аз тая тема нали знаеш , че я пускам точно зарад тебе, не търся никакво под вола теле , ти го търсише, и ако бяхте така любезни да ме поканите в мега скрития раздел щях там да ти го напиша, просто реших да видя колко си бил прав и се оказа , че не си, закотвих колата на 60 км/ч навито дава 57.5, която си е доста по точна от километража. Няма нищо не подходящо в теста чистачо , точно ти каза , че с тия гуми неговите 150 ще са мои 160 , а се оказва , че неговите 150 са мои 140 , айде сега поздрави

П.П. Физични закони тралала изглежда просто алфата не е оригинално с тези гуми който я дават или смисъл дава разлика в километрите дори и по заводски гуми и от там идва разликите дори и като миниш към друг размер. Просто никой не може да ме обеди , че 195/65/15 ще дава по-малко километра по километраж, отколкото в действителност е, тествано е и е факт, че ако дигна 120 разликата ще е още повече там вероятно 120 на кмтража ще е примерно 112-3 по нави, ако формулата за промяната расте с километрите , ама не съм учил "ПРОСТА" физика и не знам
            Alfa Romeo 156 2.0 TS `99 V3 | BN RICH/DISTINTIVE | Remapped by O.E.Motorsport., Eibach Black Springs, 17'' Rims, V6 Intake mod, Denso Iridium spark plugs, Lighten pulley crank

Comment

П.П. Физични закони тралала изглежда просто алфата не е оригинално с тези гуми който я дават или смисъл дава разлика в километрите дори и по заводски гуми и от там идва разликите дори и като миниш към друг размер. Просто никой не може да ме обеди , че 195/65/15 ще дава по-малко километра по километраж, отколкото в действителност е, тествано е и е факт, че ако дигна 120 разликата ще е още повече там вероятно 120 на кмтража ще е примерно 112-3 по нави, ако формулата за промяната расте с километрите , ама не съм учил "ПРОСТА" физика и не знам
              Е - то по тая логика ако не си убеден, че 2+2=4 едва ли някой ще може да го стори.

Хубавото на математиката и на физиката е в това, че не са нужни убеждения.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

размера ми е 195/65/15 фабрично,карам с 205/60/16 доста по голяма гума,на около 200 км ми показва че съм минал с 2 км по малко по километраж засичал съм София-Лом как и да е,не вярвайте на навигация винаги мърда с от 2 до 5 км на зад за мене де,то кво значение има всъщност извънградско би трябвало да ти падне разхода от големият диаметър на гумата а в града да ти качи,аз не усещам разлика в извънградско да свали.

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                  Е - то по тая логика ако не си убеден, че 2+2=4 едва ли някой ще може да го стори.

Хубавото на математиката и на физиката е в това, че не са нужни убеждения.
                  Виж сега колега кой прав кой крив , физика и т,н, веряотно е така проблема , че това което смятаме излиза грешно и то си е факт, то извинявай ама ако ГПС не е верен кой да е верен? Ми освен да помоля познат катаджия да ме засече с радар не знам и аз, главно постнах темата тъйкато имаше спор с Чистача , че на тези гуми 195/65/15 ако караш с 100 по километраж действително ще е 103-4 примерно , но се оказа обратното. Навито си е доста точно, най-лесно се тества като седнеш на предната седалка в автобуса и го сравняваш с неговия километраж , тъйкато на тях са калибровани и са с тахограф.

Comment

Първоначално публикувано от RUNNING WILD Покажи съобщение
                    размера ми е 195/65/15 фабрично,карам с 205/60/16 доста по голяма гума,на около 200 км ми показва че съм минал с 2 км по малко по километраж засичал съм София-Лом как и да е,не вярвайте на навигация винаги мърда с от 2 до 5 км на зад за мене де,то кво значение има всъщност извънградско би трябвало да ти падне разхода от големият диаметър на гумата а в града да ти качи,аз не усещам разлика в извънградско да свали.
                    Караш с по-големи гуми и затова километражът ти показва по-малко от реалното. Ако си смяташ разхода на базата на показанието на грешно отчетеното разстояние по километраж как очакваш той да е паднал?

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Направи теста по следния начин:
                      1во със старите гуми правиш 100 по километраж и гледаш гпс-а.
                      2ро с новите гуми правиш 100 по километраж и гледаш гпс-а.

След, което виждаш, че физиката си е физика. Килмотрежа почти винаги с каквито и гуми да си ще ти показва повече от реалната скорост.

Ти правиш тест без да имаш база, от там ти идва грешката.

Comment

Ми на 100 е тествано много пъти с 215/45/17 дава 99 и варира половин нагоре или надолу, на 1 милиметър след 100 рацехроното хваща резултат от 0 -100 в момента ще е малко повече сигурен съм , мисълта ми е , че 215/45/17 са по-точно отколкото 195/65/15

Comment

Виж сега колега кой прав кой крив , физика и т,н, веряотно е така проблема , че това което смятаме излиза грешно и то си е факт, то извинявай ама ако ГПС не е верен кой да е верен? Ми освен да помоля познат катаджия да ме засече с радар не знам и аз, главно постнах темата тъйкато имаше спор с Чистача , че на тези гуми 195/65/15 ако караш с 100 по километраж действително ще е 103-4 примерно , но се оказа обратното. Навито си е доста точно, най-лесно се тества като седнеш на предната седалка в автобуса и го сравняваш с неговия километраж , тъйкато на тях са калибровани и са с тахограф.
                          GPS ите за масова употреба дават понякога съществени грешки при измерването на скорост.
                          Ако се замислите относно това, как GPS изчислява скоростта, ще разберете и причината.
                          А именно GPS ът през определено време определя координатите си с точност да речем 10 м. Като определи координатите на две подледователни точки, той приема, че двете точки са свързани с права линия, разделя това разстояние на времето, което е изминало между двата отчета и така смята скоростта. Какво се случва обаче ако докато изминеш разстоянието между тези 2 точки не си се движил по права линия а да речем в завой? Реалната скорост ще е по-висока от отчетената от GPS-а.
                          Last edited by ecotronic; d.m.y г., 15:14.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

Има и друго нещо, което често пъри води до объркване. А именно това, че 2 гуми с един и същи размер на различни производители не водят до еднакви показания на километража. Поради простата причина, че в зависимост от конструкцията на гумата и профила на балона, при тези 2 гуми може да се окаже че центърът на въртене на колелото не отстои на едно и също разстояние от настилката (което единствено е важно и определящо за точната работа на километража).
                            Нали се сещате, че ако карате едни и същи гуми по-твърди или по-меки, това също ще даде разлика.

PS разбира се става въпрос за гумите на водещите колела

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Отговарям ти за пореден път въпреки че си един объркан млад човек Ставаше въпрос за конкретно ето тези автомобила http://clubalfaromeo.com/forum/showp...postcount=3802 Сори че ми ги няма мненията но гумите на колегата бяха 195/65/16 а не 15цола. Тва едно на ръка айде да кажем не помниш, другото е че на Светко колата в момента на заснемането на клипа е с 195/50/15 ако не се лъжа. Та ти показвам снимки коя кола реално с колко е вървяла след като ти не искаш, не схващаш или не ти се иска да е така. С по-големите гуми е 156цата с по-малките е Светлин. Друг казус кола която дига от 30-160 за 14,5 сек. колко ли е на 400м. като време и оттам ще разбереш че не е актуално времето на 47цата.

Пояснение: стари гуми на калкулатора съм сложил фабричните размери които дава производителя.
                              Attached Files
                              Last edited by thecleaner; d.m.y г., 16:12.
                              Fiat Punto 1.4GT 1996
                              Hyundai Tucson 2.0 2007
                              Renault Clio 1.5 2019

Comment

Working...
                              X