Известие

Collapse
No announcement yet.

Зимни гуми - скоростен индекс

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Зимни гуми - скоростен индекс

Здравейте колеги!

Нов съм във форума но от 2 години карам Alfa 156 1.9JTD 105 к.с. `99
    Миналата зима карах с летни гуми но тази зима реших да не рискувам и си купих зимни гуми GoodYear UltraGrip 8 със стандартния, препоръчителен размер за моята кола - 185/65 R15 (с оригиналните джанти съм). Много съм доволен, но малко ме притесни скоростния индекс който имат новите ми гуми - Т: до 190 км/ч, а производителят препоръчва индекс Н в ръководството на колата - до 210 км/ч. Факт е, че максималната скорост за 159 1.9JTD 105 кс. я дават 188 км/ч (и в големия талон го пише). Имайки в предвид обаче написаното в правилника за прилагане на ЗДП:

Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
    9. по колелата и гумите: а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката и модела на моторното превозно средство;

Значи ли това, че автомобилът ми е технически "неизправен", защото производителят пропоръчва индекс H? Забелязах че масово зимните гуми 185/65 15 са с индекс Т. Дали съм сбъркал някъде? Иначе летните ми гуми са 205/60 R15 91V, но и те ще се сменят скоро доста са износени
    Last edited by rdveu; d.m.y г., 16:46.

Те някои полицаи изобщо не могат да ти разчетат тези данни по гумата, ти си тръгнал да се притесняваш за това... карай смело.
    Две черни перли...

Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93

Comment

А в книжката видя ли онзи дребния текст най-отдолу дето гласи:
      "Winter tyres: winter tyres with "Q" min. speed index can be used"
      Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTDm Q4 Lusso, Alfa 166 2.4 JTD 20V, Alfa 159 2.0 JTDm, Piaggio NRJ Power DT; EX: Alfa Romeo Giulietta MA; Alfa Romeo 166 JTD; Alfa Romeo 156 SW 1.9 16v JTD; Alfa Romeo 156 2.4 jtd, Alfa 147 TS, Chrysler Grand Voyager 2.8

Comment

Мога само да те поздравя за тези ти разсъждения. За да се успокоиш и да не ги мислиш чак толкова много, поразгледай темите за гуми във форума за да видиш как се кара с изпокъсани странично гуми, слагат се вътрешни и т.н. и почти никой не се притеснява дали колата му е "изправна"...

Comment

Първоначално публикувано от gorang Покажи съобщение
          А в книжката видя ли онзи дребния текст най-отдолу дето гласи:
          "Winter tyres: winter tyres with "Q" min. speed index can be used"
          @gorang, Внимателно прегледах оригиналният manual който е на италиански и сравнявах с този на английски изтеглен от тук но не намерих никаква информация и препоръки за зимни гуми. Само пише Standart fittings: 6Jx15 185/65 88H и кратък списък с подходящи гуми от които всичките са летни, проверих ги една по една... Изглежда ползваш различна книжка.

@badmadafaka, съгласен съм, май преувеличавам, само исках да съм си спокоен че всичко е наред, да знам за какво съм си дал парите. Този размер само с такъв индекс ги продават - T, и зимните Michlen Alpin са така, и Bridgestone и много други. Рядко се срещат 185/65 зимни с индекс H.
          Last edited by rdveu; d.m.y г., 20:51.

Comment

виж тук най-отдолу
            Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTDm Q4 Lusso, Alfa 166 2.4 JTD 20V, Alfa 159 2.0 JTDm, Piaggio NRJ Power DT; EX: Alfa Romeo Giulietta MA; Alfa Romeo 166 JTD; Alfa Romeo 156 SW 1.9 16v JTD; Alfa Romeo 156 2.4 jtd, Alfa 147 TS, Chrysler Grand Voyager 2.8

Comment

Първоначално публикувано от gorang Покажи съобщение
              виж тук най-отдолу
              Мерси за линка! В по-новите ръководства си го пише значи. Моето си е старичко от `98 година, а в него въобще не се споменава за зимни гуми.

Благодаря на всички за бързите отговори!

Comment

Евала за разсъжденията, ако всички хората мислеха като теб, онзи ден в Меден Рудник нямаше 2 малоумни кифли '93 да ми потрошат задната броня, щото бяха с летни гуми
                Ако човек види всички оферти, събрани на едно място, това добре ли е? Или по-скоро ще му повлияе негативно?

Comment

Първоначално публикувано от sadulako Покажи съобщение
                  Евала за разсъжденията, ако всички хората мислеха като теб, онзи ден в Меден Рудник нямаше 2 малоумни кифли '93 да ми потрошат задната броня, щото бяха с летни гуми
                  Така е, в никакъв случай не трябва да се рискува! Миналата зима карах с летни гуми, няколко пъти ми се размина можеше да се пребия някъде и то на прав, частично заледен път. Колата просто започна да "танцува".

Comment

Колега, по принцип всички производители допускат за зимни гуми да се слагат такива с по-нисък скоростен индекс. На 166 й дават индекс Y, но за зимни дават Н.
                    Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                    Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Относно индекса ясно, ама заместителя на 205/60/15 не е ли 195/65/15? Колегата е писал 185.
                      Alfa 75- Ex
                      Lancia Lybra 1.8

Comment

Първоначално публикувано от mikizh Покажи съобщение
                        Относно индекса ясно, ама заместителя на 205/60/15 не е ли 195/65/15? Колегата е писал 185.
                        Да, сервизите които обиколих първо ми препоръчаха 195/65, но аз предпочетох 185/65 защото в книжката препоръчват този размер като стандартен за 159 1,9JTD имайки в предвид че съм с оригиналните джанти. В сервиза от който закупих гумите направиха кратка справка в интернет и накрая консултанта каза да, това е размера за тази Алфа - 185/65 15 и аз си ги поръчах. Сервиза е официален дилър на GoodYear за България.
                        Last edited by rdveu; d.m.y г., 22:48.

Comment

185/65/15 и 205/60/15 са взаимозаменяемите и по книга, и от гледна точка гумите като гуми - разликата им в диаметъра е под 1%. 195/65/15 са с малко по-голям диаметър (малко над 2%, сравнение със 185). Не че това е проблем - в арката на калника на 156 си заспива перфектно, а и всяка гума с отклонение до 3% от оригинално посочения размер, се приема. По принцип и производители на коли така оформят калниците, че да може това отклонение от 3% да се покрива.
                          Две черни перли...

Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93

Comment

По повод скоростните индекси, ще споделя какво ми казаха в един сервиз за гуми - скоростният индекс означава, че със съответната гума може да се кара с максималната скорост на гумата продължително време, а не, че това е максималната скорост на движение с тази гума. Сиреч може да се вдига по висока скорост но за кратко...
                            Аlfa 75 - 1.8 Turbo 155hp '87
                            Lancia Dedra 2.0 Turbo Integrale 180hp '92

България от векове за векове - НАД ВСИЧКО!

Comment

Първоначално публикувано от Da_Fuse Покажи съобщение
                              По повод скоростните индекси, ще споделя какво ми казаха в един сервиз за гуми - скоростният индекс означава, че със съответната гума може да се кара с максималната скорост на гумата продължително време, а не, че това е максималната скорост на движение с тази гума. Сиреч може да се вдига по висока скорост но за кратко...
                              Е те това е истината!
                              Alfa 156 1.9 JTD 16V M-Jet SW (07.2003)
                              156 1.8TS 16V (01.2001)
                              147 1.6TS 16V 120hp (11.2001)
                              0879369082

Comment

Working...
                              X