Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем с разпределителен вал на 2.0V6 Turbo

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Проблем с разпределителен вал на 2.0V6 Turbo

Проблема е следния:

Когато взех колата от предната глава че чуваше цъкане като на хлабав клапан. Реших, че проблема ще се реши с регулиране. Отворих капака и се оказа, че гърбицата и повдигача на клапана на изпускателния клапан на 6-ти цилиндър са изядени и то много. Взех вал втора употреба и няколко повдигача. Вала и повдигачите бяха перфектни. Смених всичко и регулирах всички клапани.
    Карах около 25000 без да отварям капака и пак се появи същото цъкане! Отворих капак и пак повдигача на същия клапан беше издълбан, а вала имаше съвсем леки надирания! Смених пак повдигача, полирах вала и този път оставих по-голям луфт на клапана. Трябва да е м/у 0,27-0,30. Аз го регулирах м/у 0,30-0,35. Реших, че или седлото на клапана потъва в главата или е имало нагар по клапана и сега се е изчистил! Затворих всичко и днес след 3000км отворих пак контролно да проверя.
    Повдигача пак е целия на язви и подбит и вала пак има леки наранявания и вече не знам какво да правя! Явно не потъва клапана в главата, а има друг проблем!

Луфта е същия както съм го регулирал - м/у 0,30-0,35!

Всичко е в масло и има мазане!

Повдигача се върти свободно в главата!

Запалих я без капак и веднага качи масло и почна да хвърля вала на 3-те клапана еднакво масло!

Натисках пружините и на 3-те клапана с идеята да има по-корава пружина на този клапан, но поне по усет и 3-те се натискат с еднаква сила!

Мотора работи много добре, няма прекъсване, притрисане нито студен нито топъл! Въобще не се усеща, че работи. След газ до дупка и яко ускоряване, съм го оставял на празен ход и пак няма тресене, прекъсване или загуба на мощност. Ако блокира клапана от прегряване би-следвало да почне да тресе на празен ход.

Няма никакви проблеми с другите клапани. Вече ще сменя 4-ти повдигач на този клапан и 2-ри разпреденителен вал!

Дайте идеи защото вече не знам какво да гледам и какво да правя! Направих и няколко снимки да придобиете представа.

Last edited by Boby; d.m.y г., 14:52.
    Alfa Romeo 166 2.0 V6Turbo
    Opel Astra J
    ex:
    Alfa Romeo 164 2.5TD
    Alfa Romeo 166 2.0 Т.S. CF3 LPG
    Alfa Romeo 164 2.0T.S.

Ами дай да видим де Значи ако имаш проблем с налягането на маслото, той ще се появява в работна температура. Аз бих го измерил с манометър в работна температура на празен ход. Другото което ми идва на ум е недобро движение на клапана при някаква температура, някакво минимално изкривяване на клапана или нещо от сорта, т.е. главата долу. Може да се пробва и с някаква промивка на двг и евентуално по-гъсто масло като превенция срещу пад на налягането. 10W60 ще му хареса, то и такова си му дават.
    sigpic
    156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
    "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Снимките не се ли виждат?

Лятото я карам с 10В60 а зимата с 5В50. Тези 25000 ги измина с 10В60.

Мазането не би трябвало да е проблем. При гърбиците на вала се образува като вана в главата която винаги е пълна с масло. И 5 години да не е палена там винаги е пълно с масло. Изключвам мазането и заради останалите 5 клапана. С тях няма проблем. Проблема е единствено на 6-ти клапан.
      Attached Files
      Last edited by Boby; d.m.y г., 15:53.
      Opel Astra J
      ex:
      Alfa Romeo 164 2.5TD
      Alfa Romeo 164 2.0T.S.

Comment

Първоначално публикувано от Boby Покажи съобщение
        Снимките не се ли виждат?
        Не. Избързах
        sigpic

Comment

Та така...

Давайте идеи щото съм решил да и правя пълно каско и после тоталка...
          Opel Astra J
          ex:
          Alfa Romeo 164 2.5TD
          Alfa Romeo 164 2.0T.S.

Comment

Първоначално публикувано от Boby Покажи съобщение
            Та така...

Давайте идеи щото съм решил да и правя пълно каско и после тоталка...
            Е, ти пък като толкова си и набрал на тая глава сваляй я и виж какво може да се направи, в краен случай мятай я в кофата и слагай една друга. Малко ли са по моргите, части има
            sigpic

Comment

Има ли начин да свалиш пружината на клапана и да провериш дали има луфт между стеблото на клапана и водача в главата. Ако не се води там нормално, може това да е причина за проблема.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

Мога да сваля пружините и това мисля да направя хем да видя луфта, хем да прегледам пружините, а може и гумичката на клапана да сменя.

Сега правих замервания на топъл мотор.

Луфта на клапана се е увеличил на 0,40, но толкова е луфта и на другите два клапана. Повдигача се движи свободно в главата. Клапана се натиска със същата сила както и останалите два клапана. Кобилицата се движи свободно на оста, масло колкото искаш.

Ето и няколко снимки на повдигача с много лошо качество.
                Attached Files
                Last edited by Boby; d.m.y г., 10:30.
                Opel Astra J
                ex:
                Alfa Romeo 164 2.5TD
                Alfa Romeo 164 2.0T.S.

Comment

Като гледаш за луфт, завърти стеблото и виж да не би случайно да е криво.

PS:

И още нещо - на снимката на която се виждат и трите повдигача, ми се струва, че въпросният повдигач е по-къс от останалите 2.
                  Може и да е зрителна измама, но не е зле да ги премериш дали са еднакви трите.
                  Last edited by ecotronic; d.m.y г., 21:11.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                    Като гледаш за луфт, завърти стеблото и виж да не би случайно да е криво.

PS:

И още нещо - на снимката на която се виждат и трите повдигача, ми се струва, че въпросният повдигач е по-дълъг от останалите 2.
                    Може и да е зрителна измама, но не е зле да ги премериш дали са еднакви трите.
                    Не видиш ли,че едната гърбица е натиснала повдигача и единия клапан е отворен? К
                    Аlfa 164 Super 2.5TD

Comment

Първоначално публикувано от virusalfa Покажи съобщение
                      Не видиш ли,че едната гърбица е натиснала повдигача и единия клапан е отворен? К

Сега разбираш ли за какво говоря?

159 1.8 MPI
                      166 2.0 TS (ex)

Comment

Няма разлика в размерите на повдигачите. Всички са еднакви. Явно е визуална измама от снимката. Дори и да има разлика луфта м/у вала и клапана пак е еднакъв на всички клапани и на студен и на загрял мотор.
                        Opel Astra J
                        ex:
                        Alfa Romeo 164 2.5TD
                        Alfa Romeo 164 2.0T.S.

Comment

Не ти давам акъл, ама си мисля, че в Сф има къде да я закараш да я видят хора, дето чуват шестаци Аз също правя всичко, за да си отстранявам сам повредите, ама като запецна, пък и "майсторите" в сервиза почнат да ми обикалят колата като голям камък и да се чешат тук-там, пиша едни ЛС и дрънкам телефони до колеги със сервизи в Сф и никога не са отказали да ми помогнат. Особено един от тях ми е поставил повече вярни диагнози на ЛС отколкото всички сервизи, дето съм ходил(за което съм безкрайно благодарен). Та ти си решаваш, ама и това е вариант
                          ...
                          155 1,6 TS 16V `96
                          166 2,4 JTD `99
                          147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

Хубаво си се сетил за пружините на клапаните, но защо търсиш по корава? Обикновено пружините се умарят и деформират - т.е. намалява им коравината и височината в свободно състояние.
                            Според мен това би могло да е евентуална причина. Не изключвам също и проблеми със самия клапан, които споменава ecotronic.
                            Alfa Romeo 156 2.0 TS `99

Comment

Първоначално публикувано от ksf Покажи съобщение
                              Хубаво си се сетил за пружините на клапаните, но защо търсиш по корава? Обикновено пружините се умарят и деформират - т.е. намалява им коравината и височината в свободно състояние.
                              Според мен това би могло да е евентуална причина. Не изключвам също и проблеми със самия клапан, които споменава ecotronic.
                              Търся по-корава пружина с идеята да има прекалено голямо усилие на вала и съответно голямо триене от това да се получава износването.
                              Last edited by Boby; d.m.y г., 12:49.
                              Opel Astra J
                              ex:
                              Alfa Romeo 164 2.5TD
                              Alfa Romeo 164 2.0T.S.

Comment

Working...
                              X