Известие

Collapse
No announcement yet.

Странен проблем с алтернатор - 166 3.2

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Странен проблем с алтернатор - 166 3.2

Лятото, докато си карах стабилно по магистралата към Бургас, ми светна лампата с акумулаторчето. Оставих я в един сервиз в Поморие - оправиха я - реле-регулаторът бил изгорял. Не след дълго обаче, почна да ми примигва таблото, когато колата е на празен ход- викам си то някоя маса сигурно се губи някъде в клъстера и си карах така. Оказа се, обаче че всички консуматори (без ксеноновите фарове) примигват по същия начин - габарити, светлини под вратата и т.н. Оборотите са бетон, макар че се усещат едни леки тласъци на празен ход. Сега обаче пак я поизрязах съботата и като мине 4500 об /мин лампата с акумулаторчето светва, като намаля оборотите -веднага изгасва. Мерих напрежение: твърдо 14 волта - и на празен ход и при форсиране. Разбира се, при меренето лампата не светна
    Дали пак е реле регулатора и ако да, какво го кара да изгаря? Напича ли се прекалено, какво ли? То реално в момента ту работи, ту не, странното е че при високи обороти се шашка, много ток ли му идва. Ето че и аз съм във филма на " тоци бегали", баси гадния филм
    '05 166 V6
    '98 156 2.0 TS ex ...

Колектора на ротора дали е бил добре? Т.е. там където опират четките на регулатора?
    Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
    Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

От пробил диод също може да прави фокуси със зареждането, при това разнообразни.
      Alfa 33 1.7 16V QV `85г. карбураторен бензинояд

Comment

Първоначално публикувано от didod Покажи съобщение
        Колектора на ротора дали е бил добре? Т.е. там където опират четките на регулатора?
        Не знам, не са ми казвали, че е зле. Колата е на под 100к км (почти сигурно) и затова не ми се вярва да се е износил, но знае ли човек...
        Първоначално публикувано от Bobi_33 Покажи съобщение
        От пробил диод също може да прави фокуси със зареждането, при това разнообразни.
        От това се опасявам, да не е пробил за втори път, че ако е така, значи има нещо друго, което да предизвиква пробив. Те (диодите) нали са в едно блокче заедно с реле -регулатора и четките за ротора?
        Явно ще трябва да се влиза в бокса пак...
        '05 166 V6
        '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Или ни са стегнаи добре клемите на алтернатора или има проблем с диодния блок!
          Диодния блок е отделно от реле регулатора.
          sigpic
          Автосервиз, Варна, ул.Наум 8, 0888757558
          Alfa Romeo GT 1.9 16v 05'

Comment

Първоначално публикувано от pininfarina Покажи съобщение
            Или ни са стегнаи добре клемите на алтернатора или има проблем с диодния блок!
            Диодния блок е отделно от реле регулатора.
            Аз съм имал същия случаи от калпав релерегулатор, работи около месец и после същите аномалии!!
            sigpic155 2.0 +белия голф +Киви-то...

Comment

Регулаторът може и да е здрав, но да има проблем с изправителя, осигуряващ тока за него (трите диода за възбудителната намотка).

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

С една дума, първо си виж ремъка да не ти приплъзва! После виж, дали няма отделна маса за динамото. Понякога се къса, клеясва....
                После сваляне на динамото и мерене на диоден блок, статорна намотка, роторна намотка, оглеждане на пръстените на ротора, малките диоди и то друго май няма!
                Успех!
                На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                  С една дума, първо си виж ремъка да не ти приплъзва!
                  Голям си симпатяга обаче
                  sigpic
                  Автосервиз, Варна, ул.Наум 8, 0888757558
                  Alfa Romeo GT 1.9 16v 05'

Comment

Ми той освен 33 друго неще и да си помисли че има.
                    Alfa Romeo 156 3.0v6,Bmw E61 535d.

Comment

Не приплъзва, обаче сега замерих напрежението с цифров мултицет и се оказа, че пулсира в рамките на 14.1- 14.9 даже един път отчете 15.05 волта. Това на празен ход. При форсиране, картинката е подобна. Успях да накарам лампата да светне за няколко стотни, при което мултицетът не отчете пад. Това не е ли доста високо напрежение?
                      Така или иначе ще я карам на майстор, но ми се иска да съм макс подготвен предварително.
                      '05 166 V6
                      '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Първоначално публикувано от 156 Покажи съобщение
                        Не приплъзва, обаче сега замерих напрежението с цифров мултицет и се оказа, че пулсира в рамките на 14.1- 14.9 даже един път отчете 15.05 волта. Това на празен ход. При форсиране, картинката е подобна. Успях да накарам лампата да светне за няколко стотни, при което мултицетът не отчете пад. Това не е ли доста високо напрежение?
                        Така или иначе ще я карам на майстор, но ми се иска да съм макс подготвен предварително.
                        Ако е верен мултицетът, ситуацията е притеснителна. Изглежда, че регулаторът на напрежение не работи коректно. Това е опасно за всичката електроника по колата.
                        Моят съвет е да си потърсиш читав алтернатор - втора употреба. А този след задълбочена ревизия и ремонт, ще имаш като резерва или ще продадеш.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Това е от кофти маса маса виж си кабелните обувки на кабелите които се закрепят към генератора,при беше се появил абсолютно същото нещо както при тебе,пулсиране на напрежението и всички светлини по колата,проблема беше точно във това кабелните обувки след ремонт на генератора,хлабава връзка,карай я обратно при този дето ти е правил колата да си оправи мизерията,и друг път да работи по внимателно,и после напиши какъв е бил точния проблем.
                          Last edited by BillyBoy`; d.m.y г., 14:28.
                          АлфаРомео 146 1.4 16V 103hp skype name billyboy2203/ ICQ: bili`- 166537162

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                            Ако е верен мултицетът, ситуацията е притеснителна. Изглежда, че регулаторът на напрежение не работи коректно. Това е опасно за всичката електроника по колата.
                            Моят съвет е да си потърсиш читав алтернатор - втора употреба. А този след задълбочена ревизия и ремонт, ще имаш като резерва или ще продадеш.
                            Дали не е по-добре тогава временно да разкача кабела, който идва към алтернатора и да карам само на акумулатор докато я оправят? Защото видях една кутийка (в коша към волана) с два дебели кабела и предполагам че единият отива към акумулатора, другият към алтернатора, а плочката към останалата електроника? Така ли е?
                            Първоначално публикувано от BillyBoy` Покажи съобщение
                            ...карай я обратно при този дето ти е правил колата да си оправи мизерията,и друг път да работи по внимателно,и после напиши какъв е бил точния проблем.
                            Лошото е, че е на другия край на БГ. Чак лятото ще имам път натам.
                            '05 166 V6
                            '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Първоначално публикувано от 156 Покажи съобщение
                              Дали не е по-добре тогава временно да разкача кабела, който идва към алтернатора и да карам само на акумулатор докато я оправят? Защото видях една кутийка (в коша към волана) с два дебели кабела и предполагам че единият отива към акумулатора, другият към алтернатора, а плочката към останалата електроника? Така ли е?

.
                              Определено ще е по-безопасно, но ще трябва да откачиш дебелия кабел от алтернатора, тъй като той отива до стартера и оттам до въпросната клема (A5). Ако откачиш кабела от клемата, няма да ти работи стартерът.

PS:

Ако откачаш този кабел, изолирай добре висящия край за да не допре до шаси.
                              Last edited by ecotronic; d.m.y г., 16:29.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                              X