Здравейте колеги. След закупуване на автомобила (преди по-малко от месец), колата ми беше напълно обслужена в сервиз. Днес един колега ми проверява маслото в двигателя и ме хвърли в ужас. Маслото ми е 5 мм над максимума на щеката за проверка. Според него това си е сериозен проблем и може да ми повреди двигателя и трябва малко да се източи. Според майстора, който ми обслужва колата това не е никакъв проблем. Моля за вашето мнение. Колата е alfa Romeo 147, 1.9 JTDM 16V, 2005 г.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Повече масло в двигателя
Collapse
X
-
-
-
Не е вярно това, че ниво на масло се проверява на студен мотор. Достатъчно е да изминат 1 - 2 минути след гасене за да се отчете нивото.
В случай не неизправен възвратен клапан във филтъра, докато изстине моторът, доста голяма част от маслото в магистралата се стича в картера и тогава нивото се покачва а когато бъде подкачено, пада. Ниво малко над максимума не е фаталтно, но е по-добре да не го надвишава.
Добре е ситуацията да се следи, защото високото ниво на маслото може и да е симптом за по-неприятни неща.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Да вмъкна още малко смут в темата.Понякога в маслото влиза дизелово гориво. Колата има ли ДПФ ?AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
sigpic
Comment
-
-
Ъъъъ - Гайдаров, а как точно се отваря капака на мотора, че от инструкцията, която си посочил това не става много ясно. Натискам ръчката, ма не се отваря.....
Полей цветята и постой малко до тях мирно и кротко, без да пишеш глупости по форумите.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
-
Първоначално публикувано от nickgaidarov Покажи съобщениеЕх, алфисте-идеалист, пиле софийско шарено....
Ела до Пловдив и ще ти покажа как се отваря капака.
И колко пъти трябва да ти повтарям, че отглеждам декоративни растения, а не цветя. Разликата между двете е огромна.
А "глупости" по форумите ще пиша дотогава, докато искам.
Маслената магистрала се нарича участъка от пътя на маслото в който то се намира под налягане, когато работи моторът. Тази магистрала никога не трябва да е празна. За това се грижи възвратният клапан във филтъра, който пропуска маслото само в посока "нагоре" но не и обратно.
Веднъж преминало през въпросната магистрала, маслото се връща в картера през дренажни отвори, през които то тече на самотек.
При мерене на нивото се изчаква малко време за да се стече маслото от въпросните дренажни отвори, но не и от магистралата.Last edited by ecotronic; d.m.y г., 15:53.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
-
Първоначално публикувано от nickgaidarov Покажи съобщениеБлагодаря за обясненията. Но защо не обясниш всичко това и на тези - професионалистите, на които това им е работата да правят подобни инструкции? А със сигурност няма да е и безплатно. Както знаеш, за новости, да се говорим за "гениални" нововъведения, хората плащат скъпо.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
-
Първоначално публикувано от nickgaidarov Покажи съобщениеИдеалисте, ами нали точно ти казваш да се провери нивото на маслото по път, когато е топло, само да се изчака 1-2 минути. Аз гледам, че в инструкциите пише да се проверява, когато маслото е студено, т.е. преди път.
Пак се обърка нещо. Май не си си пил още ежедневната порция ракийка, от която ти се оправя главоболието...
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Comment