Известие

Collapse
No announcement yet.

Смяна на радиатора на охладителната система

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Смяна на радиатора на охладителната система

От известно време, някъде от радиатора ми сълзи антифриз (губи по около 100-150мл/15 дни). Дзверих се няколко пъти за да локализирам мястото на теча, но не можах да го установя. Мислех си, дали да използвам някоя добавка за спиране на теча, но май ще се откажа от идеята, защото си мисля, че същите влияят отрицателно в/у процеса на топлоотдаване на радиатора... и без това, лятно време в градски условия колата ми стига температури до 94-95 градуса. Та, питането ми е, при свалянето на въпросния радиатор, дали се сваля заедно с радиатора(кондензатора) на климатика или може и самостоятелно? Ако не може самостоятелно, вероятно ще се наложи източването на фреона от климатичната инсталация... прав ли съм?
    И втората ми молба - препоръчайте ми някоя марка радиатори... Съществуват ли варианти за радиатори с по-голяма активна площ, при същите габаритни размери?
    (по данни на производителя, стандартно вградения радиатор е с активна площ от 18.28 кв.дм.
    Благодаря предварително на отзовалите се!
    AR 155 1,7TS 8v, modified - http://www.clubalfaromeo.com/forum/s...ad.php?t=29433
    Здравословно общество е това, в което почтено и с уважение към мнението на другите и към човечността, несъгласните могат да изразят своето несъгласие.

Щом ще го сменяш, нищо не ти пречи първо да пробваш с добавка, няма какво да губиш освен да спестиш 200лв. А и твоето губене е незначително ако си отваряш капака поне веднъж месечно
    Alfa Romeo 155 1.8TS
    Alfa Romeo 156 1.9 16V m-jet

Comment

Първоначално публикувано от ALFA CORSE
      Щом ще го сменяш, нищо не ти пречи първо да пробваш с добавка
      Както споменах в по-горния си пост - притеснява ме загряването на двигателя лятно време при температура на външната среда 40гр + включен климатик. Не ми се ще да прегрявам двигател (изкривени глави, избили гарнитури и Бог знае още какво...)

Първоначално публикувано от ALFA CORSE
      А и твоето губене е незначително ако си отваряш капака поне веднъж месечно
      ...а то засега е незначително, но след седмица-две... или месец?
      Бе 200лв са си пара, но спокойствоето не знам с какво се купува
      AR 155 1,7TS 8v, modified - http://www.clubalfaromeo.com/forum/s...ad.php?t=29433
      Здравословно общество е това, в което почтено и с уважение към мнението на другите и към човечността, несъгласните могат да изразят своето несъгласие.

Comment

При мен подейства (при това не за месец-два, а над две години), затова ти го предложих, лятото си държи температура, но пък няма климатик при мен...
        Alfa Romeo 155 1.8TS
        Alfa Romeo 156 1.9 16V m-jet

Comment

При мен се получи запушване на радиатора на старата кола (суха добавка за теч). На Алфата с течна добавка (Лики Моли) - ефект - 0%. За запушване не знам, защото след месец си трансплантирах от Самара чистак-бърсак за 75 пари (бтв 70 лв взимах 2-ра употреба от италянеца миналата година алфов). За размера - принципно могат да се сложат 3 размера радиатори (според мен). Този, с който купих колата беше най-големия вариант. Вторият от "Италиано" беше по-малък, но на колата си имаше къде да се захване и той. Тогава видях, че има възможност и за още по-малък радиатор. Как ги дават по размери не знам, но Самаровият клони към размер към най-малкия вариант и нямам проблеми с прегряване или подобни. Просто колата загрява по-бързо и може би перката върти малко по-често, но това и е работата. Бтв също съм без клима и не знам, но 2-та радиатора (охлаждане и климатик) са захванати 1 за друг с 1 тон рапидки м/у тях и си мисля, че се свалят заедно.
          75 2.5 QV 08.86 г. - Ех...
          155 1.7 07.93 г. - Сиромашки тунинг + JR filter + ниска - замина за скрап...
          FIAT Tipo 1.6 12.93 г. 835С1.000 - вече 2.0 TS 8V Turbo с екстрите от горната...
          Мненията са като задниците - всеки си има!

Comment

Здравей,позна ме нали.Сега и аз да кажа нещо може ли Работата ми е свързана с монтажи и демонтажи на радиатори и брони.
            И така:
            1/Никога не ползвай сухи добавки
            2/Втора употреба не е решение(най-малкото на години е колкото твоя)
            3/Не си слагай по-малък,по-голям или друг някакъв,а само този който производителят е решил за най-удачен
            4/С добавките може да запушиш и парното(а то как се сменя маллии)
            5/Климатичният радиатор не се демонтира(за твое успокоение),но бронята може и да пречи
            6/Ако тече при краищата на тръбичките е за боклука,а на другите места подлежи на ремонт
            7/Има болчета които са наврени на кучето в г..за,но с търпение и някоя раничка по ръцете се развиват
            Тук до нас в един магазин има някаква течна добавка(Руска),която съм ползвал 2 пъти и съм много доволен.Струваше 4/5лв.Ако решиш да правиш нещо свиркай,ще помагам.Нали за това е този форум

Alfa33 1.3 90г.Alfa33 1.5 93г.Alfa33 1.4 94г.Alfa146 1.4TS 97г.Alfa146 1.8TS 99г.Sprint 1.5 78г.Аlfa33 1.7 4x4 91г Sprint 1.7 16V 83г.Alfa145 1.3 96г.Alfa156 2.0 99г.147 1.6 03г.145 2.0 Alfa159 1,9 JTD Ti

Comment

Да споделя и аз моя опит. Есента открих ,че вече не сълзи , а започва да се образува и локвичка под колата. И аз се дзверих доста ,докато не прочетох тук , че има сглобка на питата и казанчетата в 2-та края на радиятора. Явно беше от там. Реших преди да го свалям и да сменявам гарнитури (на сглобките) да пробвам с течна добавка. Купих от ОМВ -имат поне 3 вида- не помня марката. Тубичка с течност като рядка боза с примеси. Имаше упътване - изсипваш половината- ако има нужда после още. Вече няма течове ,само дето в разширителния съд се събира нещо като пяна -може да съм сипал повече . Успех.
              166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

Първоначално публикувано от JORDANGT
                Здравей,позна ме нали.Сега и аз да кажа нещо може ли Работата ми е свързана с монтажи и демонтажи на радиатори и брони.
                И така:
                1/Никога не ползвай сухи добавки
                2/Втора употреба не е решение(най-малкото на години е колкото твоя)
                3/Не си слагай по-малък,по-голям или друг някакъв,а само този който производителят е решил за най-удачен
                4/С добавките може да запушиш и парното(а то как се сменя маллии)
                5/Климатичният радиатор не се демонтира(за твое успокоение),но бронята може и да пречи
                6/Ако тече при краищата на тръбичките е за боклука,а на другите места подлежи на ремонт
                7/Има болчета които са наврени на кучето в г..за,но с търпение и някоя раничка по ръцете се развиват
                Тук до нас в един магазин има някаква течна добавка(Руска),която съм ползвал 2 пъти и съм много доволен.Струваше 4/5лв.Ако решиш да правиш нещо свиркай,ще помагам.Нали за това е този форум
                Здрасти!
                ...да, познахте!
                Определено ще взема под внимание твоето мнение и го смятам за достатъчно меродавно, имайки предвид с какво си "изкарваш" насъщния.
                Определено не ми се ще да пробвам с добавка за спиране на теч, защото мой колега, преди 2-3 месеца си сложи ТЕЧНА добавка и като резултат - запушено радиаторче на парното... От там насетне всеки знае за какъв "шит" иде реч.
                Май ще се спра на нов. Само да спомена, че някъде, преди време бях срещнал един пост в който се споменаваше за медни радиатори.
                Знае ли някой откъде могат да се намерят, какви са цените и качеството на изработка на ниво ли е?

П.П.
                някои хора ми дадоха съвет да разхлабя капачката на разширителния съд, така, че в системата да не се вдига налягане => няма да има теч. Това (липсата на налягане в с-мата) няма ли да доведе да някакви др проблеми?

Comment

тоя колега дето му се е зяпишол парното с ква кола е?
                  да не е на ваг?

а и оня с налягането пак бърка марките
                  Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

в Овча купел има един сервиз на който съм виждала да пише, че лепят радиатори
                    в ниския край на Житница, до метан-станцията в кривата уличка, продължение на Житница, не я знам как се казва
                    Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
                    AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

Първоначално публикувано от търтей
                      тоя колега дето му се е зяпишол парното с ква кола е?
                      да не е на ваг?
                      ...тук позна - WV Jetta

Първоначално публикувано от търтей
                      а и оня с налягането пак бърка марките
                      ...тоя обаче кара FIAT Uno Каза, че от доста време се движи така и засега няма грижи... ма Я съм подозрителен

Comment

Първоначално публикувано от mim
                        в Овча купел има един сервиз на който съм виждала да пише, че лепят радиатори
                        в ниския край на Житница, до метан-станцията в кривата уличка, продължение на Житница, не я знам как се казва
                        ...ахам... може... ма мене малко ми е неудобно там, че живея на има-нема 300 км от въпросното място
                        10х, все пак

Comment

кажи му на този с парното да си шунтира термостата на самото парно - 99% е от това дефекта
                          Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Working...
                          X