Известие

Collapse
No announcement yet.

Измерване на вторичната намотка на бобина

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Измерване на вторичната намотка на бобина

Здравейте,
    взех нова бобина за алфата BOSCH от официален представител. Обаче не мога да измеря съпротивление на вторичната намотка, по -точно измервам, но е много високо - 15 Мегаома ?!? Има ли нещо по-особено в схемотехниката или и новата бобина е проблемна? На старите също ми дава такова съпротивление.
    Меря между извода за свещта и маса (средното краче от купулнга) Пробвах и спрямо корпуса на бобината (магнитопровода) но спрямо него съпротивлението е безкрайно и в 200мегаомовия обхват.
    '05 166 V6
    '98 156 2.0 TS ex ...

Нормално е. Можеш и да я тестваш, като свържеш свещ на изхода на бобината и подадеш 12V на входа и. В момента в който прекъснеш захранването на първичната страна, трябва да се произведе искра.

Не подавай напрежение на входа за повече от 1 - 2 секунди.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

мен ми се върти, че се мери между двата електрода за свещите
      alfa romeo 145 1.3 boxer K&N replacement MOMO GT2 WHEELS OMP Lowering Springs kit now on GPL rest in peace
      alfa romeo 147 2.0 ts DISTINCTIVE MY07 powered by Landi Renzo GPL

Comment

Аха, т.е. вторичната намотка има някакво реле ли що ли, което затваря контакта при подадени 12волта? Защото въпросът е не дали работи, а как работи.

Проблемът при мен е доста особен - колата уж работи нормално, но на тъмно се виждат искри и светения директно от бобината. Те са много слаби и не могат да се хванат с камерата на телефона, но ги има. Има ги не само на една или две бобини, а на всичките 3 от предния ред. Тогава реших да проверя свещите: оказа се че свещите (NGK BKR6EIX) които съм ги взимал специално за моя двигател са с междуелетродно разстояние 1.1мм вместо 0.7. Извадих всички свещи, направих ги на 0.7мм даже малко по-малко и сложих обратно нови бобини отпред. Колата почна да пали от четвърт оборот и почна да върви много по-мазно. Искри не се появиха в разтояние на 1 час работа на празен ход. Обаче щастието трая един следобед. Следващата вечер пак я гледах на тъмно и пак искряха трите предни бобини, включително и новата (пак казвам съвсем леко, не може да се видят на снимка или видео).

ПП: сигурен съм, че това е често срещан проблем при алфите и въпреки че много хора биха казали това е нормално, аз съм сигурен че не е.

---------- Post added at 15:54 ---------- Previous post was at 15:39 ----------

Първоначално публикувано от marian2784 Покажи съобщение
        мен ми се върти, че се мери между двата електрода за свещите
        Зависи, при ТС-а има два електрода, там се мери между тях, но при арезето има един електрод и маса. Повечето бобини са така, и би трябвало да и тук да е същото, но или не е, или имам проблем с бобините вкл. и новата.
        '05 166 V6
        '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Няма никакво реле. Просто така работи импулсен трансформатор, какъвто е бобината. При подаване на напрежение на първичната страна, протичащият през нея постоянен ток поражда магнитно поле, което намагнитва сърцевината (магнитопровода). Когато се прекъсне напрежението на първичната страна, запасената в магнитопровода магнитна енергия се трансформира отново в електрическа, като във вторичната намотка се индуцира високо напрежение.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
            Няма никакво реле. Просто така работи импулсен трансформатор, какъвто е бобината. При подаване на напрежение на първичната страна, протичащият през нея постоянен ток поражда магнитно поле, което намагнитва сърцевината (магнитопровода). Когато се прекъсне напрежението на първичната страна, запасената в магнитопровода магнитна енергия се трансформира отново в електрическа, като във вторичната намотка се индуцира високо напрежение.
            Това ми е ясно, но съпротивлението на вторичната намотка би трябвало да бъде лесно измерено с омметър и да има стойност от някололко десетки килоома, нали така? При мен странното е, че дава 15 МЕГАома, което грубо значи че трябва да има няколко дестки милиона навивки, което е абсурдно. Все пак, в аутодатата пишеше така:
            Код:
            Checking secondary resistance - Direct Ignition: 
            Note: secondary resistance cannot be measured
            , което ме усъмни, да не би да има някаква нова схемотехника, която на мен да не ми е известна... Също така ми е странно как ще изгори толкова лесно нова бобина - само за 1 ден.
            '05 166 V6
            '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Първоначално публикувано от 156 Покажи съобщение
              Това ми е ясно, но съпротивлението на вторичната намотка би трябвало да бъде лесно измерено с омметър и да има стойност от някололко десетки килоома, нали така? При мен странното е, че дава 15 МЕГАома, което грубо значи че трябва да има няколко дестки милиона навивки, което е абсурдно. Все пак, в аутодатата пишеше така:
              Код:
              Checking secondary resistance - Direct Ignition: 
              Note: secondary resistance cannot be measured
              , което ме усъмни, да не би да има някаква нова схемотехника, която на мен да не ми е известна... Също така ми е странно как ще изгори толкова лесно нова бобина - само за 1 ден.
              Не забравяй, че активното съпротивление на вторичната намотка, което всъщност мериш е право пропорционално на дължината на проводника и обратно пропорционално на сечението му. А то (сечението му) е много малко и поради това е нормално да се получи съпротивление от 15 мегаома и без да има десетки милиони навивки.

Това, че бобината искри вършно зависи от качеството на изолацията, дори и от влажността на въздуха.

Това, че искри, не означава, че е изгоряла.

PS:

Това, че съпротивлението на вторичната намотка не могло да бъде измерено не е вярно. Винаги може да бъде измерено с подходящия уред. Ако се ползва омметър, който мери максимално съпротивление от 2 мегаома, е естествено с такъв да не може да се премери.
              Last edited by ecotronic; d.m.y г., 17:59.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

Мисля, че разбрах защо не може да се измери съпротивлението директно,
                на картинката в следната статия се показва вътрешното свързване - вторичната е вързана към първичната през диод (и оттам към маса) Направо шах с пешката. Напрежението, което използва мултицета е явно недостатъчно да отпуши диода и да покаже коректно съпротивление.
                Иначе сега намерих една стара бобина от старата алфа, там си показва нормално съпротивление, около 7.5 килоома, но там принципът е по-различен, там бобината е проста, а тук има вградена и система за запалване директно в тялото й и тоя диод, който не знам защо е сложен.
                '05 166 V6
                '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Диод се поставя с цел предотвратяване на нежелана искра в момент в който става намагнитването на магниторовода при захранване на първичната страна. Не че произведената искра в нежелан момент от времето ще обърка работата на мотора, но това ще отнеме от енергията на основната искра.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Мала, мале, мале. Я научи за какво се слага диод

Comment

Първоначално публикувано от Alex_26 Покажи съобщение
                      Мала, мале, мале. Я научи за какво се слага диод
                      А ти вземи се ограмоти малко повече и спри да бълваш глупости срещу колегата. Той е написал абсолютно вярно целта на диода на вторичната страна за какво се поставя!
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Само ще ви кажа, че аналоговата схемотехника не е никак просто нещо и дори най-елементарния диод може да се слага по много причини и в най-различни конфигурации и не винаги е очевидно какъв е смисълът му. За мен тази схема на свързваме ми изглежда доста странна и не мога да схвана как точно работи, ако диодът не е ценеров или някакъв друг с по-специална характеристика.

Важното е, че при такова свързване не може да се измери директно съпротивлението с мултицет, което мен ме интересуваше.
                        '05 166 V6
                        '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Само ще ви кажа, че аналоговата схемотехника не е никак просто нещо и дори най-елементарния диод може да се слага по много причини и в най-различни конфигурации и не винаги е очевидно какъв е смисълът му. За мен тази схема на свързваме ми изглежда доста странна и не мога да схвана как точно работи, ако диодът не е ценеров или някакъв друг с по-специална характеристика.

Важното е, че при такова свързване не може да се измери директно съпротивлението с мултицет, което мен ме интересуваше.
                          Явно ще трябва да навлезем малко по-надълбоко в електротехниката за да обясним механизма по който се подтискат нежеланите разряди на вторичната страна.

Без да навлизам в трузноразбираеми подробности, ще кажа най-важното:

Индуцираното във вторичната намотка напрежение е право пропорционално на скоростта с която се променя магнитното поле на магнитопровода.

Когато се приложи напрежение от 12V на първичната страна, започва да се променя (увеличава) магнитния поток през сърцевината. Тази скорост на нарастване е относително малка, но пак води до индуциране на напрежение във вторичната страна. В този момент поляритетът на това напрежение е такъв, че въпросният диод не позволява да протече ток през вторичната намотка.

Когато се прекъсне напрежението на първичната страна, магнитният поток започва да намалява доста по-бързо и поради това вторичното напрежение е и доста по-високо. В този момент вторичното напрежение е с полярност, която позволява през диода да протече ток и да се произведе искра.

Накратко - диодът е най-обикновен изправителен високоволтов диод, който не пропуска вторичния ток, когато магнитопроводът се намагнитва и го пропуска, когато той се размагнитва.

Надявам се да е станало ясно.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

И няма да имаш искра, щото бобината ще се разтовари през диода. Къде си видял бобина с диод на кола?

---------- Post added at 13:29 ---------- Previous post was at 13:25 ----------

Явно ще трябва да навлезем малко по-надълбоко в електротехниката за да обясним механизма по който се подтискат нежеланите разряди на вторичната страна.

Без да навлизам в трузноразбираеми подробности, ще кажа най-важното:

Индуцираното във вторичната намотка напрежение е право пропорционално на скоростта с която се променя магнитното поле на магнитопровода.

Когато се приложи напрежение от 12V на първичната страна, започва да се променя (увеличава) магнитния поток през сърцевината. Тази скорост на нарастване е относително малка, но пак води до индуциране на напрежение във вторичната страна. В този момент поляритетът на това напрежение е такъв, че въпросният диод не позволява да протече ток през вторичната намотка.

Когато се прекъсне напрежението на първичната страна, магнитният поток започва да намалява доста по-бързо и поради това вторичното напрежение е и доста по-високо. В този момент вторичното напрежение е с полярност, която позволява през диода да протече ток и да се произведе искра.

Накратко - диодът е най-обикновен изправителен високоволтов диод, който не пропуска вторичния ток, когато магнитопроводът се намагнитва и го пропуска, когато той се размагнитва.

Надявам се да е станало ясно.
                            Пълни глупости, колега. На една бобина кое изпреварва - токът или напрежението?
                            Ох, вземи една електротехника и прочети. Това при колата е повече като блокинг генератор

---------- Post added at 13:32 ---------- Previous post was at 13:29 ----------

Не забравяй, че активното съпротивление на вторичната намотка, което всъщност мериш е право пропорционално на дължината на проводника и обратно пропорционално на сечението му. А то (сечението му) е много малко и поради това е нормално да се получи съпротивление от 15 мегаома и без да има десетки милиони навивки.

Това, че бобината искри вършно зависи от качеството на изолацията, дори и от влажността на въздуха.

Това, че искри, не означава, че е изгоряла.

PS:

Това, че съпротивлението на вторичната намотка не могло да бъде измерено не е вярно. Винаги може да бъде измерено с подходящия уред. Ако се ползва омметър, който мери максимално съпротивление от 2 мегаома, е естествено с такъв да не може да се премери.
                            отново глупости - ти знаеш ли колко медна тел ти трябва за да получиш 15 мегаома съпротиление??? Я смятай - R= RoxL/S

---------- Post added at 13:33 ---------- Previous post was at 13:32 ----------

Ако една бобина искри значи е пробила и е за буклука!

Comment

Първоначално публикувано от Alex_26 Покажи съобщение
                              Пълни глупости, колега. На една бобина кое изпреварва - токът или напрежението?
                              Ох, вземи една електротехника и прочети. Това при колата е повече като блокинг генератор

---------- Post added at 13:32 ---------- Previous post was at 13:29 ----------

отново глупости - ти знаеш ли колко медна тел ти трябва за да получиш 15 мегаома съпротиление??? Я смятай - R= RoxL/S

---------- Post added at 13:33 ---------- Previous post was at 13:32 ----------

Ако една бобина искри значи е пробила и е за буклука!
                              Водя технически дискусии с хора, които са ми на равнището на познание.

Обяснявам технически постановки на хора, които проявяват елементарно възпитание.

Хора, които не проявяват нито първото, нито второто и се държат като пълни селяндури, спрямо мен персонално, отиват в черния ми списък.

Сбогом.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                              X