If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мое мнение - никога не създават налягане. Дори самолетите използват подемна сила на принципа на разреждане.
Моля колеги - интересно ми е именно оформление на "дифузор", всякакви задкрилки, плосък равен под и прочие - който знае, да пише.
Мое мнение - никога не създават налягане. Дори самолетите използват подемна сила на принципа на разреждане.
Моля колеги - интересно ми е именно оформление на "дифузор", всякакви задкрилки, плосък равен под и прочие - който знае, да пише.
Може би под налягане се има в предвид силата , която е създавана от разреждането от другата страна , т.е. подналягане / отнесено към атмосферното / , но за целта си има крила и анти-крила ...
Ако около един обект се оптича въздух, то от страната на която скоростта на въздуха е по-висока, там налягането е по-ниско.
На крилата на самолетите гърбицата е от горе, ето защо като ускори скоростта на самолета е една, тази на въздуха под крилото друга и тази над крилото трета(по-висока). Така е променя налягането.
Примери
Ако минава вклак и си мн на близо, то налягането между тебе и него е малко и може да се допелите.
Ако огънете карта за игра да стане на мост и я поставите на масата, колкото и да духате под нея не може да я обърнете, защото колкото по-силно духате толкова повече се залепва от налягане.
Опит
Именно поради тази причина си правя дифузорите на карбуратора като крила с цел завихряне, само че тога имам проблем с скоростта във вътрешността на дифузора и се боря с капки.
Обща теория с картинки. http://electron4.phys.utk.edu/141/oct20 ... %2020.html
Не знам дали ще ми остане време да илюстрирам аналогията между профилите на автомобил и крило.
Ако много опростим нещата, целта е формата на автомобила да е като на самолетно крило, обърнато надолу с главата. Ясно е, че автомобил с такава форма няма да става за ползване по предназначение. Затва към съществуващата форма се добавят елементи, които "подлъгват" въздушната струя да минава по такъв път, че отгоре да върви възможно най-бавно (пътят около купето да е най-къс), а отдолу под колата - най-бързо. Специално при колите, за разлика от самолетите, има и един момент, че въздушният поток отдолу е ограничен от клиренса. Тоест, колкото по-ниско е колата, толкова по-малко въздух минава под нея и с по-висока скорост (ако помните учебникарския пример с тръбите от теорията на флуидите, не помня как се казваше закона ).
Загледайте по-претенциозните коли - забита в земята предница и вирнато дупе. Май Ламборгинитата са добра илюстрация на модела с обърнатото крило (с ред уговорки, разбира се). Трябва да се има предвид, че самия пррофил на тия коли може да не е съвсем криловиден, но каналите, образувани в средната част от дизфузор ли е, кво е, следват въпросната линия.
p.s. От схемите с топката за голф от линка следва, че е по-добре да не се поправят последствията от градушка по колата, щото създават по-качествени завихряния :P
Тва с топката за мен беше много интересен и крайно НЕочевиден факт
Най-ефективния дифузьор според мен е използван във Формула 1 от Лотус през 1979г. Аеро динамично оформен под и "завеси" от страни на колата ,които падат до земята и образуват "засмукване" на колата към пътя така наречения "ground effect" http://www.ddavid.com/formula1/lotus79.htm
Търтей, туй би било чудесно - но само на теория. Колегите са пуснали чудни линкове - все пак ни интересува как на практика да го постигнем без при това да караме Ф1. Ако може да се постигне с прагове/предна/задна престилки - още по-добре, няма да има гадни смешни крилца - само повишено внимание по бордщрите и "спащите полицаи"
ама аз си мисля че на практика нема да стане - е освен с много пари
Е то кола, дето фабрично излиза с форма на аквариум, май само с флекса моеш да й докараш перфектна форма
Затва там само лесното - крилца, сплитерчета, сваляне на окачването...
Иначе на 155 кората под багажника си е вирната плавно нагоре, а напоследък се загледах в снимките на 145 и новопридобити 146 , че задницата отдолу е яко вирната, поне бронята такова впечатление създава.
Търтей, туй би било чудесно - но само на теория. Колегите са пуснали чудни линкове - все пак ни интересува как на практика да го постигнем без при това да караме Ф1. Ако може да се постигне с прагове/предна/задна престилки - още по-добре, няма да има гадни смешни крилца - само повишено внимание по бордщрите и "спащите полицаи"
Оптически е лесно да се постигне
Практически За да върши работа трябва да отидеш до тунела zа аеродинамика, За настройки, но предполагам , че ще искат пари, освен ако членовете на клуба не се полЗват с отстъпки там
Най-ефективния дифузьор според мен е използван във Формула 1 от Лотус през 1979г. Аеро динамично оформен под и "завеси" от страни на колата ,които падат до земята и образуват "засмукване" на колата към пътя така наречения "ground effect" http://www.ddavid.com/formula1/lotus79.htm
и е било голям ташак ако болида подскокне на шикан примерно при което автоматично губи ground efect-а и се разбива зрелищно в мантинелите също е имало и доста случай на заяждане на механизма на т нар sliding skirts и пак здравей бетонова стена това е и била основната причина ФИА да банне "плъзгащите прагове"
не толкова заради техническото преимущество а заради безопасноста ...друга интересна хава от ерата на граунд ефект карс е
chaparral 2j на една хитра чичка colin chapman уникално грозен болид който със първото си излизане печели и веднага е баннат от ФИА
друг интересен факт е че формула 1 болидите имат ужасен коефициент на драг близо 1 ... но и уникален коефициент на лифт
Comment