Известие

Collapse
No announcement yet.

катастрофата на магистрала тракия !16+!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Чл. 139. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който при непосредствена опасност за живота на другиго не се притече на помощ, която е могъл да му даде без опасност за себе си или за другиго, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.

Чл. 139 от Наказателния кодекс на РБ. Както се вижда санкцията в случая е меко казано смешна.... Но това да даваш помощ на пострадал според мен не трябва да се определя със закон - трябва да е вътрешно убеждение и човек да го прави без да се замисля!!!
    1983 Alfa Romeo 6 2.5 VMTD 10V 105hp
    1984 Alfa Romeo Giulietta 2.0 8V 130 hp
    2001 Lancia Zeta 2.0 JTD 16V LX 110 hp

Comment

На времето имахме една чисто нова Самара, това май е било 1991година или около не помня.

Та бащата я дава на един негов приятел, който е супер принципен шофьор...кара си той по булеварда от Студенски към кръговото на 4ти КМ и както си кара в дясната лента с около 50-60 ...тогава ограничението беше 60км/ч се заглежда нещо в радио или някъде другаде...в този момент някаква кола минава близо до него и го стряска....той завива на дясно в момент на стрес и се удря в единия бордюв...от там колата тръгва на ляво и се удря и в другия, от там колата излита във въздуха превърта се и пада по капак в насрещното....Всичко това става с първоначална скорост около 50км/ч....за негов късмет в насрещното не е имало никой...то тогава помните колко коли имаше де...с купоните за бензина...

Та колата тотална щета, на него нищо му нямаше...ако някой беше видял без да знае какво се е случило щеше да каже тоя е карал като луд. В случея обаче е било 1секунда невнимание, цял живот страдание...но той извади късмет. На Куку случката на Италфеста на магистрала Тракия бе подобна...

Така, че независимо с каква скорост карате не изпускайте от очи пътя...

Малко офф-топик;

тая вечер за малко да пребия едни младежи ( да не пиша друго) на по 18години с някъв пистов мотор...карам си аз по новия булевард в Люлин посока центъра...малко след технополис...карам с 50-60км/ч коли движение колкото искаш...давам десен мигач и тръгвам да се престроявам в средната лента...в последната стотна от секундата виждам някъв фар и прекратявам маневрата, един мотор мина на см. от мен с около 150 ако и повече, защото не можа да спре на следващия светофар преди Опет....това става въпрос за около 200метра....мина на червено.

На другия светофар ги настигам тия и спирам до тях, късмет извадиха, че бях с жената....две )*@%Ш*@ на 18....питам го дривера:

-абре )У*@%*@) ти видя ли че преди 20 секунди щеше да си пътник или в по-тежкия случей инвалид???

-ми бате ти нали имаш огледала?

-тука с 200 ли се кара бре И(%)@*И^@*И^?

-тия се хилят....

Ако не бях с жената не знам как щях да реагирам, дали само да ги сваля от мотора с шутове или да му зема ключовете и да ги хвърля в близкия канал.

Днеска в София, всички караха като луди....да не е имало изригвания?

пс: За опреснителен курс в БЧК колко хора са навити???
      sigpic
      Най-бързата Българска Алфа на писта 147QVD, 159 2.4QVDm, Crosswagon Edition Nero, Aprilia SR 50 Tetsuya Harada Replica
      " Marco Cavigioli champion IRC 2WD with Fiat Grande Punto DIESEL"
      "Seat Leon TDI champion WTCC 2008"

Comment

Това за БЧК-то и аз съм навит. Мисля си го от половин година
        Alfa Romeo 75 24V

Comment

Ето една статия по темата

Убиец на пътя
          Стоян НИКОЛОВ, Агенция „Кросс"
          „На пътя има убиец; умът му се гърчи като гадина" (Джим Морисън, „Ездачи В бурята")
          „Войната на пътя се засилва", „войната на пътя взема нови жертви"... Странно колко гостоприемно и безкритично сме готови да вкараме нови думи и изрази в речниците си.
          Но каква война на пътя? Няма никаква война. За да има война, трябва да има причина и повод, интереси, гръмки лозунги. Дори и най-несправедливата война се крие зад някакво основание: „ще ги нападнем, защото..."
          За каква война на пътя става въпрос тогава? Кой кого напада и защо го прави? Зад какви лозунги и каузи се крият подбудителите на тази война? Може би „И двете платна за движение са мои!" или „Да докажем, че законите на физиката не важат за нас!"...
          Не. Няма никаква война по пътищата! Има просто една поразяващо жестока, разрастваща се и излизаща от какъвто и да било контрол поредица от убийства.
          Убиецът на пътя е многолик, безсмъртен и не изпитва никаква жалост. Той е изобретателен, едновременно е на много места и приема разнообразни форми. Най-опасен е с това, че за да убие, е готов да загуби собствения си живот. Най-странното и специфичното при този убиец е, че той невинаги осъзнава, че иска да извърши убийство. Това обаче не го прави непредумишлен убиец. Ни най-малко.
          ФАТАЛНИ ПЪТИЩА
          Непредумишлено ли е, когато някой автомобил завърши пътуването си върху собствения си покрив , в канавката, защото е бил изхвърлен от шосето от дупка? Не, не е. Защото, ако това да си си платил всички пътни такси и без да си пил или карал с превишена скорост, да изхвърчиш в някоя пропаст заради заледен участък не е убийство, то тогава не е убийство и да ти продадат бързовар без каквато и да било изолация.
          Единственият смисъл хората да се разделят с част от свободите (и парите) си и да се
          оставят във властта на държавата е, за да се чувстват по-сигурни. Е, в такъв случай, не е ли убийство, когато държавата събира всевъзможни такси, данъци и винетки от няколко милиона души, като (индиректно) срещу това им обещава да осигури пътища, конто са най-малкото нормални. Защо в страната си сме принудени с автомобилите си да танцуваме върху лед, да се друсаме и подскачаме, докато ни заболи главата и... да умираме?
          Но, за да има някакъв реален резултат от противопоставянето срещу убиеца на пътя, не трябва да се спира до простичкото „държавата е виновна". Държавата, тази ефимерия, се състои от министерства, агенции, пътни управления, и най-сетне - от хора. Виновник винаги има и ако се тръгне стъпало по стъпало надолу по йерархията, винаги ще се разбере къде са се спрели парите за нужния ремонт или поддръжка. И там трябва да се съди строго и безкомпромисно. Не с „порицание", „строго мъмрене" или „отстраняване от длъжност". Отнемането на човешки живот си е достатъчно сериозно престъпление, макар ръката на убиеца да не е нанесла директно удара или да не е дръпнала спусъка.
          УБИЙСТВЕН КОНТРОЛ
          Какво да кажем за КАТ? Някой виждал ли е катаджия, който да предупреждава за
          опасен участък от пътя и да помага на пешеходците при „зебрите"? Може и да има такива донкихотовци, но те са единици и най-вероятно са обект на присмех от страна на колегите си. Да си пътен полицай, у нас по-скоро означава да намериш прав и сравнително в добро състояние участък от пътя, да застанеш зад някой храст и да дебнеш кой ще превиши скоростта, за да го помолиш после да те почерпи едно „кафе" от 10-20 лева. Да не говорим, че дори липсата на книжка и наличието на промили алкохол в кръвта могат да се загърбят с цената на малко по-скъпо „кафе". Може би и това не е убийство? Все пак оръжието се дава в ръцете на друг, бил той и неадекватен. Добре, но няма как да не го наречем съучастие.
          „ЛИЦЕНЗ ДА УБИВАШ"
          И нали се прехвърлихме директно от първите редици на строителите на комунизма в мейнстриминга на капиталистическата джунгла, това се отрази и на качеството на обучението на шофьорите ни. фирмите, интересуващи се от по-бърза печалба, изкарват на пътя камикадзета, обучени само как да завъртят ключа, да натиснат газта и да дават подкупи. Даже когато надигат глас за повече учебни часове, това винаги е с уточнението, че автоматично ще се повиши и цената на шофьорските курсове. Важното е да се вземат бързо парите и да се пусне новата партида убийци и самоубийци по пътищата.
          РЕЦИДИВИСТИТЕ
          И ето че стигнахме до негово величество шофьора. Задъхан от бързане, оцъклен от недоспиване, на прага на истерията от работа, безпаричие, семейни проблеми или всичко накуп, той стиска волана и надува клаксона с треперещи длани. Човек не може да бъде един в живота и друг зад волана. С мрачно безразличие и маниакална решителност българският шофьор не си доспива месеци наред, пие няколко ракии и сядайки в автомобила, натиска педала на газта до ламарината. Пък каквото ще да стане. И все пак човек, който прегази друг човек, защото се е напил, заспал е зад волана, не е спрял на червено или просто е решил да изпробва на градския булевард колко може да вдигне новият му джип, не е ли убиец?
          Всички тези убийци трябва да бъдат преследвани и съдени безмилостно именно като такива. И то бързо, ефективно и строго. Докато пияни полицаи премазват семейства на пешеходни пътеки и си стоят с години на свобода, а делото им се протака, на никого няма да му пука от призиви, предупреждения и закани. Докато джиповете са с предимство пред автомобилите, а автомобилите - пред пешеходците, нищо няма да се промени. Докато държавните служители се грижат само как да вдигнат някой данък или такса, а не поправят маркировките, знаците и дупките, новините ще продължават да са пълни с кръв и купчини ламарина.
          Може би по друг начин ще стоят нещата, ако си спокоен, че шосето няма да ти изиграе лоша шега, че маркировката няма да изчезне, че за всяка специфика на пътя ще те предупреждават своевременно съответните знаци. И ако не си правиш илюзии, че като се издъниш, ще напъхаш в джоба на катаджията някой лев и всичко ще ти се размине.
          Разбира се, нищо няма да стане и без прословутото съзнание: да не си намираш НИКОГА извинение за това да седнеш зад волана даже и след една ракия, нито да минеш на червено, защото няма коли, или да изпревариш без видимост; защото знаеш, че в този участък по принцип движението е слабо.
          Аз съм последният човек, който ще държи лекция за това, че нормите в обществото трябва да се спазват. Но ето че има правила, чието неспазване причинява 1000 смъртни случая годишно. Ако ги заобиколите, един от тези случаи може да е свързан с вас или ваш близък. Защото, ако не спазваш правилата, ти си убиец на пътя.
          стр. 14
          Земя
          Alfa Romeo 75 24V

Comment

И в тая връзка една препечатка със съкращения от новините на Нетинфо :

Ватикана издаде 10 "божи заповеди" за шофьорите, съобщиха световните агенции.
            Автомобилистите са призовани да спазват пътните норми, да карат с чувство за морална отговорност и да се молят зад волана. Светият престол апелира към шофьорите да се прекръстват преди пътуване.
            В препоръките се осъждат липсата на учтивост, неприличните жестове, ругатните, богохулствата, които си позволяват някои автомобилисти. Затова пък се подчертава, че ползването на транспортни средства дава възможност да се проявят християнските добродетели, благоразумието, търпеливостта и милосърдието.
            Ето и 10-те насоки на Ватикана:
            1. Не убивай.
            2. Нека пътят да бъде място за общение между хората вместо за смъртоносна вреда.
            3. Благовъзпитаността, почтеността и предпазливостта са най-добрата защита срещу непредвидени обстоятелства.
            4. Бъди милостив и помагай на ближния си в беда, особено на пострадалия в катастрофа.
            5. Колата да не е символ на сила и власт, нито да става причина за грях.
            6. С благост вразумявай младите и по-възрастните от тях да не шофират, когато не са в състояние.
            7. Подкрепяй семействата на загиналите в катастрофа.
            8. Срещай виновните шофьори и техните жертви, за да изпитат освобождаващата сила на прошката.
            9. На пътя защитавай по-слабия.
            10. Бъди отговорен към другите.
            ...
            155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
            Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Първоначално публикувано от DJraceman
              Съгласен съм с колегата ние сме си виновни помислете малко ВСЕКИ ДЕН ОТ 19:30 ПО БТВ Е ПЪЛЕН УЖАС ЗЛОВЕЩИ КАТАСТРОФИ ЕДИ КОЛКО СИ УБИТИ тва е всеки ден трябва мисъл, а за пътищата нямам думи.
              Нали се сещаш, че още не е почнал морския сезон в разгара си......тогава може и само това да показват новините.

Първоначално публикувано от KGB
              Днеска в София, всички караха като луди....да не е имало изригвания?
              Не, просто като стане 30 градуса и нагоре и всичко живо пощурява.
              98` Alfa Romeo 145 1.4i 16V Twin Spark 103 mad italian horses...

Comment

Но ето че има правила, чието неспазване причинява 1000 смъртни случая годишно. Ако ги заобиколите, един от тези случаи може да е свързан с вас или ваш близък. Защото, ако не спазваш правилата, ти си убиец на пътя.
                Няма нужда от повече думи. Казано е точно и ясно.
                Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Добре бе сабудете се !

Помните катастрофата на "Хемус" с автобуса и многото коли ? Е, заради тая катастрофа щехме да спретнем още една подобна 20км по-надолу по магистралата. Познайте що ? Щото единствения начин да ни отклонят от магистралата е, една кука да застане в крайна лява лента като поредния самоубиец на пътя и евентуално ако го наближиш без да спреш (за което трябва да се досетиш сам), ти вдига палка... е аз спрях, нооо един човечец с "Ровър" зад мен си изкара ангелите и едва спря (то не беше пушек от гумите занасяне и още нещо, а разстоянието беше дооста голямо между нас... ) !

То явно и автобуса затова ги е помел. Блъснали са се 2 коли и никой не се е опитал да сигнализира... полицаи
                  Настоящий альфист "крепок духом и слаб на голову".

Comment

и това е така щото аз щях да отнеса огромен триъгълник със знаци на Цариградско с НЕпревишена скорост навлизайки от 2ра в 3та лента изпреварвайки идващ Орлов мост на горе, та добре че успях да мина между мантинелата и знаците (точно толко беше разстоянието) . Лошото беше че в колата бяха майка ми, жена ми и майка и та нема да ви казвам кво настана вътре щото те се панираха яко . Може би в тези случай АБСто много помага. После обаче с кеф им разбутах колчетата

П.с. Извода е че тия дето ги слагат тия знаци са олигофрени взети заедно с КАТ. Защо нямаше предупреждение още от Орлов мост или поне от там където почва мантинелата??
                    98` Alfa Romeo 145 1.4i 16V Twin Spark 103 mad italian horses...

Comment

Първоначално публикувано от pr_00f
                      Но ето че има правила, чието неспазване причинява 1000 смъртни случая годишно. Ако ги заобиколите, един от тези случаи може да е свързан с вас или ваш близък. Защото, ако не спазваш правилата, ти си убиец на пътя.
                      Няма нужда от повече думи. Казано е точно и ясно.
                      Не е казано грам ясно !!! трябва да ви кажа че на страшно много места из страната има СТРАШНО безмислена маркировка! Аз лично съм бил свидетел как коли се разминават на по огледало разстояние точно поради недомислицата на тоя дето проектира пътната маркировка... иначе казано, на участък където привидно има видимист (а дефакто никаква(леко възвишение)) хората са решили да сложат прекъсната линия.. и си представете един млад шофиор.. тръгнал за морето.. 30 градуса жега... два камиона пред него... 1 час му лазят по нервите и карат с 70.. и в един момент ЧУДО... отсреща няма коли, маркировката позволява изпреварване... и ГАССС... изпреварва 1-вия камион.. - маркировката е все същата.. привидно видимост има... защо да не изпревари и втория?! И в един момент отсреща се задава или някои с "Мерцедес" последен модел караики с приблизително 160-180... или някои луд турски тираджия(всички знаем как карат.. но това сега да не го коментирам) Таааа... въпросното младо момче дето минава за 1-ви път по този път как да знае всичките тези очастъци където НЕТРЯБВА да изпреварва въпреки всичките подлъгващи знаци и маркировка... оофф изгубих си мисълта...
                      аиде със здраве... и помислете по въпроса, преди да изтъквате спазването на закона !!!!
                      http://luchi.bg/ Парапети

Comment

Снимка от вестник Телеграф и 24 часа:

Alfa Romeo 75 24V

Comment

трябва да ви кажа че на страшно много места из страната има СТРАШНО безмислена маркировка!
                          И подвеждаща да добавя... Пътят Асеновград-Пампорово-Смолян е типичен пример според мен. Много и остри при това завои, липсват или почти никакви знаци за забранено изпреварване и съответно на всеки 40-50-метров прав участък - прекъсната линия. То не знам с каква кола трябва да си за да успееш да изпревариш кола, камо ли камион, на такъв къс участък и дори и по чудо да успееш, сред това да не изправиш завоя...
                          75 2.5 QV 08.86 г. - Ех...
                          155 1.7 07.93 г. - Сиромашки тунинг + JR filter + ниска - замина за скрап...
                          FIAT Tipo 1.6 12.93 г. 835С1.000 - вече 2.0 TS 8V Turbo с екстрите от горната...
                          Мненията са като задниците - всеки си има!

Comment

Аз съм съгласен с всичко,което казахте до тук.

Организацията на движението е под всякаква критика,а за пътищата не искам да говоря!Не може една Европейска магистрала,каквата е магистрала Тракия да е в такова окаяно състояние-цялата е в кръпки и неравности,което си е чиста предпоставка за произшествия.

Също така и несъобразено високите скорости стават масово срещана практика.За пример ще добавя,че миналата седмица пътувах от Бургас до Пазарджик със скорост в диапазона 120-140 км/h и единствените превозни средства,които съм изпреварил бяха автобуси и товарни камиони,даже понякога и те ме изпреварваха! Това според мен не е нормално!

Вчера пак имаше тежка катастрофа по маг. Тракия,естествено пак беше заради несъобразена скорост!

Не на последно място искам и аз да подкрепя казаното от КGB и да ви апелирам да бъдете съпричастни и винаги,когато сте свидетел на ПТП или друг инцидент,да не го отминавате просто така!Нека си помагаме,защото никой не е застрахован и това може да се случи на всеки!
                            Alfa Romeo 159 SW Q-Tronic JTDm 150hp '09
                            ex Alfa Romeo 147 JTDm 120hp '05
                            ex Alfa Romeo 145 TS 103hp '97

Comment

Първоначално публикувано от Gogata
                              Също така и несъобразено високите скорости стават масово срещана практика.За пример ще добавя,че миналата седмица пътувах от Бургас до Пазарджик със скорост в диапазона 120-140 км/h и единствените превозни средства,които съм изпреварил бяха автобуси и товарни камиони,даже понякога и те ме изпреварваха! Това според мен не е нормално!
                              Ти ги изкара тея автобуси и камиони да карат с 160
                              Alfa Romeo 75 1.8

Comment

Първоначално публикувано от Lame_0ne
                                Ти ги изкара тея автобуси и камиони да карат с 160
                                Точно с толкова си карат малоумниците и не е никак смешно

== Lancia Delta == 1.6 ІІ i.e. - тоталка
                                == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

Comment

Working...
                                X