Известие

Collapse
No announcement yet.

Обичате ли да мръзнете и да стържете замръзнали стъкла?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Обичате ли да мръзнете и да стържете замръзнали стъкла?

Поради големия интерес, който предизвиква моята нафтова отоплителна печка у всеки, на който разкажа за нея, ще споделя и с вас.

Начи, моята Алфа е от Австрия и имаше монтирана нафтова отоплителна печка Webasto с часовник.

Обаче - не беше пускана поне 1 година и беше клеясала, освен това имаше някаква повреда в електронния блок – някой се беше упражнявал с поялника върху него ( за съжаление се сменя цялата електроника - 1000 и кусур лева). Все пак е на почти 8 години. Освен това аз не съм чиновник с работно време от 9 до 17 часа и часовника не ме устройваше. Исках дистанционно. И то новия модел Telestart Т100 НТМ (Heating Time Management) - то има обратна връзка с автомобила, казва ти колко градуса е в момента в купето, през лятото може да си пускаш вентилатора на макс, за да "изгони" горещия въздух от купето. Вие и казвате в колко часа ви трябва колата, а тя, в зависимост от околната температура, температурата в купето и т.н. пали печката 10 минути, 40 минути или 1 час по-рано.

За щастие Webasto има представителство и сервиз в България. Свързах се с тях, обадиха ми цените (доста се стреснах, близо 2000 лева, ама...кеф цена няма) и оставих колата при тях.

Вечерта си я взех, всичко беше точно, изключително грамотен монтаж и добро отношение.

Печката представлява отделно нафтово котле с циркулационна помпа, която върти антифриза при неработещ двигател. Електрониката управлява и вентилатора на отоплението на климатика/климатроника.

Ми тва е, още няма сериозни студове, но аз съм карал кола с такава печка в Германия и е неописуем кеф. Докато сутринта при -5 гр. всички на паркинга псуват, мръзнат и чегъртат замръзналите си стъкла, а двигателите работят на празян ход и не могат да се стоплят, аз се меткам в моята – вътре е 23 градуса, антифриза е на ~80 градуса, а маслото – на около 35-40 градуса. Врътвам ключа, паля топлия двигател и заминавам. Не мръзна първите десетина минути, стъклата са чисти и сухи.

Няма студен старт, а два студени старта на ден се равняват на 20 000 км пробег на година.

То затова двигателита на такситата изкарват по 1 милион километра - щото никога не изстиват

И защото всички ще питате колко струва тоя кеф - печката е 2200 лева с ДДТ, дистанционното е 890 лева с ДДТ.

Ама си струва де.

Цените са с монтаж и 2 години гаранция. Цените и на дизеловата, и на бензиновата версия са еднакви.

В базовата комплектация е включен и часовник, с който да задавате час на тръгване. Ама аз не съм чиновник и никога не излизам от къщи в точен час.

П.П. И още нещо се сетих - като ми монтираха разните джаджи, попитах колко пари ще ми излезе да я демонтират и да я монтират на следващата ми кола, щото няма цял живот да я карам тая 166. А едва ли като я продавам на старо, некой ще иска да си плати горница от 3000 лева - колкото всъщност струва цялата инсталация.

Според сложността цената на демонтаж и последващ нов монтаж в друг автомобил е 200-240 лева.

Ето ви и малко снимки

Така изглежда часовничето

Това е дистанционното - в момента ми показва колко градуса е температурата в купето.

Така изглежда самата печка

Една анимацийка на принципа на работа

Има си даже и малко ауспухче и гърненце и като пали, фучи като изтребител

Това е сайта на фирмата

http://rheamp.com/index.html

А това е един общообразувателен пидиеф по темата

http://rheamp.com/el/webasto/Webasto_prospect.pdf

Ето малко инфо и на английски

http://www.standheizung.de/en-int/produ ... top-e.html
    Volvo XC90 D5 '06
    Alfa Romeo Spider 2.0 '90
    Lancia Ypsilon 1.2 '00

ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Distinctive '02
    ex Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '00
    ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 '99

мммм ....

баси ти трябвало да станеш рекламен агент
    вкара ми ебаси мисълта.....
    '04 Alfa Romeo GT 1.9 JTDm Q2 150cv heavily tunned
    '02 Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 150cv, remapped by Bobo
    '99 Alfa Romeo 145 1.6 TS 120cv - ex

Comment

Гляма гезотийка е това чудо
      Алфа Ромео 147-2.0 16V 2002g-ГИ
      The pleasure of driving Alfa Romeo!

Comment

супер джаджа е

скоро ще има 145-ца с нафтова отоплителна печка
        Alfa Romeo 145 1.6 16V TSpark '98

Comment

Хехехе Да идваме при тебе да се возим като стане -10 градуса Басии кефа слизаш,си топличко нема да тракаш зъбии...
          Луд Съм МаМо пАрИтЕ нЕпоЗнаВаМ...

EX`146 2.0 TD
          EX`146 2.0 16v TS

Comment

Подхвърлят ми се две печки на Вебасто но за съжаление не са за автономна работа. При запалване на двигателя при темеператури близки до нулата се запалва и помага антифриза да стигне бързо до работна температура това донякъде си е пак далаверка но за съжаление са нафтови а аз карам бензинова кола

Comment

Първоначално публикувано от stenli
              Подхвърлят ми се две печки на Вебасто но за съжаление не са за авономна работа. При запалване на двигателя при темеператури близки до нулата се запалва и помага антифриза да стигне бързо до работна температура това донякъде си е пак далаверка но за съжаление са нафтови а аз карам бензинова кола
              Ми давай едната на Вальо, него идеално ще му пасне.

Само трябва да се монтира електрониката и евентуално дистанционно. В тоя сервиз предлагат такава услуга - преработка на неавтономни в автономни отоплители. Имат готови комплекти за преоборудване. Пише го и в пидиефа, на 5-та страница долу.
              Volvo XC90 D5 '06
              Lancia Ypsilon 1.2 '00

Comment

Първоначално публикувано от valjo
                мммм ....

баси ти трябвало да станеш рекламен агент
                вкара ми ебаси мисълта.....
                Ще ти се дигне още разходът, бат

Първоначално публикувано от pent
                супер джаджа е

скоро ще има 145-ца с нафтова отоплителна печка
                И тоБЕНЗИНОВА 145-ца, нали обаче тая печка май няма отделен резервоар

Аз лично най-много оценявам това, че облекчава до голяма степен студения старт, което е огромен плюс. На мене ми се къса сърцето като паля сутрин в студовете , хем на под -7-8 градуса не ми се е налагало да паля. Ама на сложиш котел за 3к на кола за 5к лв не ми се вързва нещо...поне на мен Ама за 166-ца е ок
                _______
                146 JTD - ex
                Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Вие па открихте топлата вода - Мерцедеси на 20 години ги имат тея печки стандартно

Comment

Първоначално публикувано от EvgeniiM
                    Вие па открихте топлата вода - Мерцедеси на 20 години ги имат тея печки стандартно
                    Не сме я открили баш сега. Просто сега за пръв път ми попадна Алфа с монтирана печка.

Иначе още през 1984 г., докато живеех в Бон, карах едно бензиново БМВ 7-ца с такава печка. И оттогава съм яко зарибен. В Авенсиса и жипката Волво също имаме печки.
                    Volvo XC90 D5 '06
                    Lancia Ypsilon 1.2 '00

Comment

абе на 166 по обяви съм чел че има , точно в немските , ма чак некво чудо на чудесата не е . На ЗИЛ-а в казармата правех 70 градуса в каросерията с нафтовата горелка

Comment

e затова колата ми седи в гараж, иначе това е полезно, но много скъпо поне за мен, но всяко удоволствие си има цена
                        sigpic
                        ex Аlfa Romeo 156 2.0 16V TWIN SPARK mod '99 замина...
                        0889 636 093

Comment

Първоначално публикувано от EvgeniiM
                          абе на 166 по обяви съм чел че има , точно в немските , ма чак некво чудо на чудесата не е . На ЗИЛ-а в казармата правех 70 градуса в каросерията с нафтовата горелка
                          Те са му падали ламарините на ЗИЛ-а е Това е супер яко за зимата Но найстина е много скъпо
                          Луд Съм МаМо пАрИтЕ нЕпоЗнаВаМ...

EX`146 2.0 TD
                          EX`146 2.0 16v TS

Comment

Първоначално публикувано от pinko

Ми давай едната на Вальо, него идеално ще му пасне.

Само трябва да се монтира електрониката и евентуално дистанционно. В тоя сервиз предлагат такава услуга - преработка на неавтономни в автономни отоплители. Имат готови комплекти за преоборудване. Пише го и в пидиефа, на 5-та страница долу.
                            Двете са от Вектра В - 2000 дтл, ще погледна какво пише като модел на тях. Ако съдя по аспусите им едната изобщо не беше палила /двете коли са карани на топло в Италия/. Вальо да провери колко ще му струва преработката, че да измислим една разумна цена

Comment

...
                              Last edited by piqnica; d.m.y г., 09:52. Основание: тъпо изказване
                              Алфа Ромео 156 1.8 TS `99

Comment

Working...
                              X