Известие

Collapse
No announcement yet.

95 или 100 октана ?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

На мен ми се струва, че много зависи от колата .Примерно на някои колите са ни доста капризни и с 95 не искат да вървят .Аз си карам само със ОМВ 100 + добавка и засега съм доволен и от разхода и от вървенето .

nuvolari, я дай малко повече инфо за тоя OKTAN BOOSTER
    155 1.8 8v TS & FZR 600

Comment

Випауъра е най - доброто в БГ за мене, в ОМВ стъпвам ако те станат единствената бенз. у нас........
      "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
      F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Дали 95 или 100, зависи от степента на компресия и възможността за промяна на ъгъла на запалване. Ако ДВГ е с <1:10 компресия тогава 95, ако не, може 100. За да се усети 100 трябва всичко по запалителната да е наред + промяна на ъгъла на запалване. Дали е 100 или 5000 кубика няма значение
        Всеки 100 октанов безоловен е 95+добавки, даже може да е 80+добавки. Дори бензина за Ф1 е "обикновен" + до 5% добавки

Comment

Ами кажи тогава какви точно добавки да слагаме и да не се набутваме за 100 октана
          155 1.8 8v TS & FZR 600

Comment

Re: 95 или 100 октана ?

Първоначално публикувано от FreeStyler
            Здравейте колеги утре ми предстой пътуване около 1000 км и се чудя какъв бензин да заредя 95 или 100 октановия ... някой хора казват ,че с 100 окатана разхода е по-нисък така че се компенсира разликата в цените (до сега съм карал само на 95) ... таа какво ще ми препоръчате вие
            Попринцип колата ми е карана с 95 предимно от бензиностанции лукойл или лукойл петрол, но миналата година като пътувах към морето на петолъчката в ОМВ заредих 100 октановия и се почувства разлика. Колата стана по-пъргава.

Сега в момента карам с 98 защото разликата в цената с 95 не е голяма, а все пак с този бензин се движи колата по добре.

Така че моя съвет е зареди 98...
            Това е лично мое мнение и не ангажирам никой с него
            Не става само с Алфа, требе и акъл...
            Alfa 33 SW 89г. 1.7 IE 8V,
            Alfa 33 91г. 1.3 RIP,

Hyundai Santamo 2000г. 2.0 16v

Comment

тука колко теории са се родили, ма нищо верно. октаните немат нищо общо с калоричността на бензина, а само с неговата склонност за детонационно горене при високи температири и налягане. по-високо октановия бензин е по малко склонен към детонационно горене. това е причината за коли с висока степен на сгъстяване да се препоръчва използването на високооктанов бензин... та това е много набързо за октаните
              Alfa Romeo Corsswagon
              Aprilia Tuono RSV

Comment

Не трябва да се свързва качеството на бензина в БГ с октана, а с добавките, които се слагат на по-високооктановите в смисъл, че като заредиш 100 октана колата не върви по добре заради числото, ама просто това са им търговските наименования
                Виж Алфата ...

Comment

Ами аз сипвам само 100 октана от ЕКО и мога да кажа, че за едни и същи пари /95 или 100 октана/ минавам едни и същи километри, следователно със 100 октановия колата ми дава по-никък разход което главно го усещам на дълъг път. Разлика във вървенето също се усеща, просто е по пъргъва, по-добре ускорява... За това според мен ми се вижда безмислено да сипвам 95, мое мнение.
                  Аlfa Romeo 156 16V 1.6 Twin Spark...

Comment

SONAX, STP,LIQUI MOLLY ,SNAP,която и да избереш ще знаеш,че колата се движи с нещо ,което си сипал ти,а иначе от колонките в бензиностанциите пише едно,но какво сипваме не е ясно.......
                    sigpicSelenia 20K for Alfa Romeo

Comment

За мен 100 октановия на екото е най добър, с V powera на мен лично не върви както със 100те октана. 95 отдавна не слагам
                      156 1.8 TS

Comment

Моята върви по-добре с Еко 95 (обикновения) отколкото с Еко 98 (или 100 се водеше). За разход незнам, защото малко съм карал със 100 октановия. Преди съм правил подобен експеримент и с OMV 95 и OMV Super 100 и пак никаква разлика.
                        Една забележка - с позаминал дебитомер съм
                        Втора забележка - експериментите със смяна на горивото си ги правя, като остана почти без бензин... даже се моля да стигна до бензиностанцията, преди да сменя бензина с друг (друга бензиностанция, или друго октаново число)
                        Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDm '07
                        EX' Alfa Romeo 145 1.4TS '98

Comment

Първоначално публикувано от bushiDO
                          тука колко теории са се родили, ма нищо верно. октаните немат нищо общо с калоричността на бензина, а само с неговата склонност за детонационно горене при високи температири и налягане. по-високо октановия бензин е по малко склонен към детонационно горене. това е причината за коли с висока степен на сгъстяване да се препоръчва използването на високооктанов бензин... та това е много набързо за октаните
                          Така де но имат общо с аванса с който работи двигателя което означава че с високооктанов бензин компа ще деде оптимален аванс и ще хвърка колата .
                          А за автора на темата ако оборотомера му отива да 8к оборота не прави експерименти с 95 само 100 октана.
                          156 1,8 ТS 99
                          Nissan Murano 2005

Comment

Аз усещам разлика със 100 октана...от ЕКО...със 95, пръхти грухти....
                            Alfa Romeo 146 1.6 TS '00 Черната Сянка
                            Fiat Brava 1.6 16V ELX '97

Fiat Brava 1.4 12V SX '98 - ex

Comment

Бас ловя, че ако се замери на 400м една и съща коал със 100 и 95 октанов нема да има разлика
                              Виж Алфата ...

Comment

НЕ бъди сигурен с 100 октана ще е по бърза дори и с малко.
                                156 1,8 ТS 99
                                Nissan Murano 2005

Comment

Working...
                                X