Първоначално публикувано от trustworthy
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
За чуджиците и хората...(от темата за Crosswagon-a)
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеКолега знаеш ли какво е клиренс._______
146 JTD - ex
Renault Megane II 1.5 dci - ex
Nissan Qashkai 2.0 CVT - current
-
Първоначално публикувано от ne0 Покажи съобщениеморски дизелар, ти и без това се возиш в тоалетна без сифон.... е пт кросссаа е е баси кенефа без сифон
Вместо да спамиш, обясни какво е клиренс, че да го знам и аз оттук нататък_______
146 JTD - ex
Comment
-
Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщениеКак без сифон, бе?!? Оня ден сменях сифон, че ми държеше лееко по-ниска температура на извънградско като стане по-студено
Вместо да спамиш, обясни какво е клиренс, че да го знам и аз оттук нататък
http://www.facebook.com/VenturaGarage
Sotiris Rokkos: "Neno you gave me scary feelings I did not ever feel before in my 30 years experience of racing... you know..."
Comment
-
Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщениеНямам си представа. Някаква чужда дума сигурно е, но обичам да говоря наизуст просто
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение..не знам някои другари явно мислят че много оригинално звучи по този начин или пък искат да се докарат пред американските събратя или пък ги мързи да превеждат.166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеАз преди няколко дена бях много изненадан като разбрах от офицялния саит на здравното осигуряване , че вече нямаме зъболекарска помощ ами дентална помощ. Тка че не знам някои другари явно мислят че много оригинално звучи по този начин или пък искат да се докарат пред американските събратя или пък ги мързи да превеждат.
Специално за клирънса, който толкова много те е впечатлил, нали имаш предвид, че това е все пак авто-форум, а не място за срещи на радетелите за книжовен език, необременен от чуждициТук се използва предимно ЖАРГОН. Не говоря за неграмотните писания в случая, а за ЖАРГОН
А в съвременния български авто-жаргон от доста време са използват масово термини като буус, овърбуус, колд еър интейк, блоу-оф клапан, уейст-гейт, пърформънс и много, много други, на които не, че не могат да се намерят или няма подходящи заместители, принципноПричината е, че това са термини, които са ПРОИЗЛЕЗЛИ на чужд език и са доста по-описателни от евентуалните им техни аналози, съставени от български книжовни думи
А за IT-езика няма какво да отваряме дума въобще
Аз лично също не харесвам неоправданото използване на чуждици в официален стил на изказ. ПОследният ярък пример, който ми дращи тъпанчето е 'класифицираната информация', която бе толкова спрягана напоследък.
Ако някога дойде време, когато изчезнат от форумите граматическите, пункуационни и други видове грешки, може да се позамислим и върху поограничаването на чуждиците_______
146 JTD - ex
Comment
-
Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение...ПОследният ярък пример, който ми дращи тъпанчето е 'класифицираната информация', която бе толкова спрягана напоследък.
Мразя да пиша толкова често , но това с "класифицираната информация" ми е типичен пример за неграмотен превод.166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена
Comment
-
Да ти кажа честно звучи ми смешно и то ако не на всеки от нас започне да му прави впечатление не знам от кого да очакваме на ни изчисти езика ни от чуждици. Наскоро се смеехме на македонците че са въвели закон за защита на измисленият им език ама май ние имаме нужда от такъв закон.
Comment
-
Кое ти звучи смешно? Кажи ми кои са българските аналози на авто-чуждиците, които споменах по-горе, да видим дали няма да позвучат смешно на българскиКажи ми българския еквивалент за който и да се сетиш IT-термин, че да се посмеем още малко
П.С. Отделих спама в отделна тема, че онази за кросвагона заслужава да я бъде_______
146 JTD - ex
Comment
-
а я да ви задам въпрос - на булгаристански как се казва класификация ?
клас ако не се бъркам си е официално възприета дума в българския език - както и нейните производни
между секретен и класифициран има разлика - много е тънка , но я има - от там има и класифицирана и секретна информацияsigpic
днес съм в почивка ---
Comment
-
Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщениеа я да ви задам въпрос - на булгаристански как се казва класификация ?
клас ако не се бъркам си е официално възприета дума в българския език - както и нейните производни
между секретен и класифициран има разлика - много е тънка , но я има - от там има и класифицирана и секретна информацияsigpic
"Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate"
Comment
Comment