Известие

Collapse
No announcement yet.

За или против АЕЦ - Белене

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• За или против АЕЦ - Белене

Моля, за мнения относно построяването на втора ядрена площадка в Белене. Моля за аргументирани изказвания! Искам да разбера какви са настоенията на хората в страната.
    Темата ме интерсува по разбираеми причини
    4
    За
    100.00%
    4
    Против
    0.00%
    0
    Mitsubishi Outlander
    Mitsubishi Space Star
    Daihatsu Terios

аз съм ЗА
    аргументите ми са чисто икономически, ще се създаде заетост, доход, етц благини
    в последствие ще има прехрана за много хора, както е сега в АЕЦ козлодуй, където дават едни от най-добрите заплати в БГ

capisci ?
    '04 Alfa Romeo GT 1.9 JTDm Q2 150cv heavily tunned
    '02 Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 150cv, remapped by Bobo
    '99 Alfa Romeo 145 1.6 TS 120cv - ex

Comment

аз съм ЗА
      аргументите ми са чисто икономически, ще се създаде заетост, доход, етц благини
      в последствие ще има прехрана за много хора
      И аз съм на това мнение......дори си спомням, че навремето дядо ми беше геодезист и като ходели там местните много им се радвали точно поради тази причина......
      98` Alfa Romeo 145 1.4i 16V Twin Spark 103 mad italian horses...

Comment

ЗА!

-вече казаха колегите за социалните ползи.
        -използване на натрупания мозъчен потенциал (един специалист в областта на атомната енергетика струва на държавата поне 1млн.Евро).
        -всяка уважаваща себе си нация и държава, за да се развива използва високи технологии (не че с атомната технология се изчерпват де).
        -за сега няма по-евтина енергия от атомната.
        -икономическите ползи от производство и респективно износа на ток.
        -стабилност на пазара и цените на енергията.
        -не на последно място това си е чисто стратегически обект.....

Comment

По принцип съм "ЗА" - тъй като съм родом от Свищов и това неминуемо би имало положителен ефект върху икономиката на региона. Но има някои факти над които се замислям.
          Не съм сигурен дали ще е достатъчно ефективно да се вложи 1.5 млрд.(цифрата може и да е грешна-може и повече да е )
          Та след като съм сравнявал чистия положителен ефект от износ на електроенергия - ето малко цифри:
          За да се направи износ на ел.енергия за 100 евро се прави внос на технологии и суровини за 95 евро-чистия ефект за икониомиката е 5 евро
          За да се направи приход от 100 евро в туризма - внасят се суровини за 9-10 еври и чистия ефект за икономиката е 90 евро
          За да се направи приход от 100 евро от лека промишленост - внасят се суровини и материали за 55 евро - чист приход 45 евро
          Съоветно кога търговското салдо ще е по добро:
          Ако продадем ток за 100 000 000 - печелим 5 000 000
          Туристически услуги за 10 пъти по малко 10 милиона - печелим 9 500 000
          Та мисълта ми е че трябва да се вложи огромен капитал - който ще реализира много малка полза за България. та ако този огромен капитал се вложи в нещо което би било от по-голяма полза за нарастване на общото богатство на нацията.
          Струва си да се замислим и върху факта - защо всичко друго в Козлодуй не е развито - търговията не е на високо ниво, замряла е всякаква друга икономическа дейност и т.н.т Ако сте ходили в района ще ме разберете.
          Та мисълта ми е че е необходимо да се направи точна сметка на ползите и разходите от един такъв проект за нацията като цяло - защото по един или друг тези пари ще бъдат взети в заем и всички ние ще го плащаме. Като казвам заем имам впредвид - дори и да бъде изградено от чуждестранен инвеститор, той ще прибира част от печалбата или ще бъде акционер-което значи че пак ще получи повечеот колкото е вложил и средствата рано или късно ще излязат от страната. Като в това дори не включвам възможни злоупотреби при изграждането на АЕЦ Белене. Знам какви далавери се правеха навремето като го започнаха АЕЦ Белене и колко се крадеше на всяко едно ниво - от горе , до долу-дори и най дребния шофьор крадеше-бетон, материяли,желязо и каквото се сетите, за по нагоре - поръчки доставки, дори и не смея да помислям.
          Та си струва да се замислим дали не е по-добре да продаваме нещо от което ще имаме по голяма печалба, а да си внасяме ток(ако го произведем ние ще ни струва онези 95 евро, а као го внесем 100 евро.
          Да не говорим че докато се строи този обект, няма да произвежда нищо, а ще се влоши външнотърговското салдо с още 1 млрд - нали трябва да се внесат повечето неща- и още повече ще ни натискат че имаме отрижателно търговско салдо. То вярно че и сега е доста обаче до голяма степен се дължи на внос на инвестционни стоки които увеличават капацитета на икономиката(вноса за АЕЦ е също инвестиционен) обаче МВФ не отчита това и ни натиска ппостоянно(може да ги отбичим МВФ като Румънците-ама при сегашното управление по-добре не)
          Абе не съм сигурен - има доста неща които ми казват "ЗА" но от друга страна има и много доводи за "НЕ"
          А на тези които си мислят че трябва задължително да имаме втора атомна щото да сме велики, щото са с някакъв крив национализъм-да им припомням ли какво стана с изкуствено създадената тежка промишленост по времето на социализма.
          Не знам - ще трябва да се поинтересувам повече от цифрите около втората атомна. Просто не искам да съм като чези които казват - нека има - без да са отчели разходите за това "нека има"
          Иначе съм убеден че ако се направи анкета "ЗА" или "Против" - 90% от хората ще бъдат "ЗА", те и затова политиците се заиграват като обещават че ще строим втора атомна, за да извлекът дивидент и да замажат очите на обществото с това и така да мине по-безболезнено затварянето на реактори на АЕЦ Козлодуй. Убеден съм че доскоро именно с политическа цел се обещаваше че ще я строим, а не на база икономическа обосновка или с някаква ясна идея за бъдещето, ползите и разходите.
          2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
          CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф

Comment

@batVas

ти си баси човека .... трябва да пишеш по вестниците
            '04 Alfa Romeo GT 1.9 JTDm Q2 150cv heavily tunned
            '02 Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 150cv, remapped by Bobo
            '99 Alfa Romeo 145 1.6 TS 120cv - ex

Comment

васе прави си

но ти оценяваш ползата от аец-а чисто икономически

а една такава мегалитна да не кажа мегаломанска структура като аец-а има и псхологически ефект - видите ли ние даваме ток - СВЕТЛИНА - на балканския полуостров и не само - което никак не е за пренебрегване

иначе съм 100% съгласен че на българия промишленост не й трябва - чудесни сме да развиваме туризъм
              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Аз също съм ЗА /по разбираеми причини/ , но дайте поне един отговор против де , че резултата от анкетата, ще го ползвам на друго място и ще кажат че съм го нагласил
                А на Bat Vas - много добре аргументирано изказване. Надявам се скоро да имам данни с които да го оборя.
                Тия дни ще поровя в нета, но не ми се вярва правителството да няма икономическа обосновка на решението за строителство.
                Mitsubishi Outlander
                Mitsubishi Space Star
                Daihatsu Terios

Comment

Не аз не съм сигурен дори и за себе си - дали съм "За" или "Против"
                  Едно съм съгурен - няма да сбъркаме ако инвестираме в магистралните си електропроводи - така или иначе Руминия е много по напред от нас в изграждането на тяхната Атомна централа (поне 2 години пред нас - при условие че почнем веднага АЕЦ Белене)а ние може да си печелим прилично като им вземаме такса за пренос на ел.енергия до Турция и Гърция. В Турция ще има нужда от внос на ток и то само след 4-5 години - около 20% ще се увеличи потреблението им(като се има впредвид темповете им на икономическо развитие-може и повече, щото петрола е скъп)Румъния ще ни изпревари с договорите за доставка , защото ще е готова, а на нас нищо не ни пречи да си прибираме таксите за пренос и да печелим. А докато направим нашата за да продаваме ние (ще можем ама само около две години да продаваме) Турция ще построи атомна до 8-10 години - решението е взето - даже маи почват вече и няма да имат нужда от нашия ток.
                  2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX

Comment

Първоначално публикувано от търтей
                    васе прави си

а една такава мегалитна да не кажа мегаломанска структура като аец-а има и псхологически ефект - видите ли ние даваме ток - СВЕТЛИНА - на балканския полуостров и не само - което никак не е за пренебрегване

иначе съм 100% съгласен че на българия промишленост не й трябва - чудесни сме да развиваме туризъм
                    Само да вметна, че за да се развива туризъм има доста отрасли които са свързани с него като селско стопанство, земедели транспорт и т.н.
                    98` Alfa Romeo 145 1.4i 16V Twin Spark 103 mad italian horses...

Comment

Първоначално публикувано от MONI
                      васе прави си

Само да вметна, че за да се развива туризъм има доста отрасли които са свързани с него като селско стопанство, земедели транспорт и т.н.
                      Мони прав си - е те точно там може да насочи средства държавата, или още по добре да създаде условия и адекватна политика да се инвестира там - от държавата само инфраструктура и правилата

Comment

Първоначално публикувано от BatVas
                        Първоначално публикувано от MONI
                        васе прави си

Мони прав си - е те точно там може да насочи средства държавата, или още по добре да създаде условия и адекватна политика да се инвестира там - от държавата само инфраструктура и правилата
                        а ! "от държавата правилата" намирисва на една друга икономичека теория
                        трябва инфраструктура + реклама - а търсенето само ще развие земеделието и животновъдството и т.н. отрасли

Comment

Някой замисли ли се над въпроса, че АЕЦ Беляне може да не е държавна собственост

Не знам за какъв износ на ток ми говорите, след като вече се налага и ние самите да внасяме ток...веднага щом някоя от по-важните мощности спре в БГто...като например някой блок на Козлодуй за планов ремонт.

Иначе схемата е ясна...

държавния АЕЦ се свежда до минумим...за да може частния АЕЦ Белене да ни продава скъп ток на нас.
                          sigpic
                          Най-бързата Българска Алфа на писта 147QVD, 159 2.4QVDm, Crosswagon Edition Nero, Aprilia SR 50 Tetsuya Harada Replica
                          " Marco Cavigioli champion IRC 2WD with Fiat Grande Punto DIESEL"
                          "Seat Leon TDI champion WTCC 2008"

Comment

Първоначално публикувано от KGB
                            Някой замисли ли се над въпроса, че АЕЦ Беляне може да не е държавна собственост
                            и много правилно
                            държавната собственост не води до нищо хубаво

Comment

Първоначално публикувано от KGB
                              и много правилно
                              държавната собственост не води до нищо хубаво

ДА защо ли пък да не им плащаме на Канадците или Франсетата за нещото в което до тук сме вложили милиарди...ма нали трябва да целуваме гъза на някой

Относно това за държавната собственост в енергииния сектор не ми се спори...

Спокойно от АЕЦ Белене държавата ни ще е само на загуба, а ние на двойна загуба.
                              sigpic
                              Най-бързата Българска Алфа на писта 147QVD, 159 2.4QVDm, Crosswagon Edition Nero, Aprilia SR 50 Tetsuya Harada Replica
                              " Marco Cavigioli champion IRC 2WD with Fiat Grande Punto DIESEL"
                              "Seat Leon TDI champion WTCC 2008"

Comment

Working...
                              X