Известие

Collapse
No announcement yet.

Казус относно решение на КАТ

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Казус относно решение на КАТ

Случката е с мой приятел, но мисля че това потенциално може да се случи на всеки, докато шофира.Затова ви моля за мнения по въпроса, как да действа от тук на там.
    А ето и самия случай :
    "В дъждовен ден, привечер около 18.20 ч., 5.10.2008 г. на спускането на прохода Шипка откъм страна на гр. Габрово в средата на остър десен завой, при достигне на почти връхната точка на виража, двигателят на управлявания от мен автомобил при движение с 30 км/ч и на 3-та скорост, загасна. В резултат на това, загубих рязко хидравлично налягане в кормилната и спирачната системи на автомобила и продължих към отсрещния бордюр, където се ударих, въпреки моите опити да променя траекторията на управлявания от мен автомобил. Поради специфичните условия на даденото място, а именно:

- остър завой
    - мокро време
    - сложен знак преди това, че пътя е хлъзгав (заради което и бях намалил до 30 км/ч при максимално разрешени за прохода 40 км/ч и спускайки се на скорост - в случая 3-та)
    - особеностите на виража
    - невъзможността да управлявам своя автомобил,

реших да не предприемам резки маневри с волана или да не опитвам спиране, използвайки ръчната спирачка.
    Резултатът беше спиране в левия бордюр на пътя.

След идването на КАТ, ми беше написан акт за движение с несъобразена скорост, който аз обжалвах писмено в оставеното за целта място в него, но днес е пристигнало наказателно постановление, издадено от РПУ-Габрово, в което съм признат за виновен за ПТП при движение с несъобразена скорост (нарушил съм според тях чл. 20 ал. 2 предл. 1 от ЗДвП), като наказанието ми на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 179 ал. 2 предвр. 1 от ЗДвП е глоба в размер от 100 лв. и отнемането на 4 контролни точки.
    С аргументите на КАТ-Габрово съм крайно несъгласен, защото съм предприел всички изискуеми и предвидими действия, за да намаля всеки възможен риск за възникване на ПТП, но е нямало как да знам, че в завоя ще възникне евентуален технически проблем в моя автомобил и двигателят му ще загасне.

Заради това искам да обжалвам решението на КАТ-Габрово по законовия ред в 7-дневния срок определен за това, който изтича на 17-ти декември този месец.

В случая се интересувам: имам ли основание да извърша това при така описаните от мен обстоятелства и ако да - то какви да са моите аргументи?"

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
    Втора национална среща на 155

30 км/ч - 3та - спускане - мокър път?
    ми несъобразено е

ПП
    на угаснал автомобил, но движещ се на скорост, налягане в хидравликата НЕ се губи
    Last edited by търтей; d.m.y г., 19:37.
    Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Не може да си на скорост и колата да се движи и да останеш без хидравлика. Сигурно колата се е спускала по инерция.
      Fiat Punto 1.9 JTD
      Alfa Romeo 156 2.4 JTD
      sigpic

Comment

Нормално да изгасне Но ненормално да изгуби хидравликата аз се слускам винаги на 2ра нзм...
        ex AlfaRomeo 145 2,0 QV -> Голямата ЛюбоФ
        Nissan Qashqai 2,0 140hp
        Renault Megane III Coupe 1,6 16V 110hp
        ShineRay XY350ST-2 StreetKiller

Comment

Дори и да е угаснала, сервото на спирачките има 1-2 натискания преди да се втвърди. Дори и да се е втвърдило сервото, спирачките не спират да работят, а просто е необходимо доста по-голямо усилие върху педала. Сервото УСИЛВА, а не включва/изключва спирачната система Хидравликата и тя е слънце при зацепена предавка.
          Спускане на 3-та с 30...отделно причините да угасне двигателят на скорост са толкова малко, а и дори и да угасне, стига да е на скорост, колата по-скоро ще тръгне сама да спира и ще е в пъти по-управляема, отколкото ако се скочи на спирачките при мокър и потенциално хлъзгав участък примерно
          Бе като цяло звучи нагласена историята
          _______
          146 JTD - ex
          Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
            Дори и да е угаснала, сервото на спирачките има 1-2 натискания преди да се втвърди. Дори и да се е втвърдило сервото, спирачките не спират да работят, а просто е необходимо доста по-голямо усилие върху педала. Сервото УСИЛВА, а не включва/изключва спирачната система Хидравликата и тя е слънце при зацепена предавка.
            Спускане на 3-та с 30...отделно причините да угасне двигателят на скорост са толкова малко, а и дори и да угасне, стига да е на скорост, колата по-скоро ще тръгне сама да спира и ще е в пъти по-управляема, отколкото ако се скочи на спирачките при мокър и потенциално хлъзгав участък примерно
            Бе като цяло звучи нагласена историята
            Ама не е нагласена история, точно самата ситуация е описана.
            Само забравих да спомена ,че става въпрос за Рено 19 (двигател 1.7) ,а не за Алфа.
            Нямам причини да ви представям нагласени ситуации,савсем автентично е всичко.Незнам защо се нахвърлихте срещу човека , че си ги фантазира нещата като това не е така.

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91

Comment

хуу де
              не е награсена
              но дриваре з анищо не става
              скоростта 30 на тре Е несъобразена
              демек като никога са му писали смислен акт

абе той като не знае как да си пази хидравликата ръчни ше дърпа ...

изобщо добре че няма жертви
              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Може да обжалва пред районния съд по местосъставяне на акта. Но доказването вече е доста трудно. Всичко зависи от това колко убедителен пред съда ще бъде. Ако не му е прекалено далече, по-добре да отиде лично или с адвокат, да не разчита само на писмена защита.
                П.С. Може да даде акта на адвокат да провери за формални нарушения.
                Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

кофти

веднъж (дваж-триж) имах и аз таквиз казуси..ама 200 лева адвокат-питбул...даже КаТ не ми дадоха протокол. Оправят се нещата. Написаха го с избягал втори участник...застрахователя плати 100% ремонт... Българиюооо...
                  блаженни са низшите духом...

Comment

И как при спускане на скорос някой може да разбере, че двигателя е изгаснал???
                    Веднага се разбира и хидравликата се вдървява, само ако колата е АВТОМАТИК, и си на положение D, ако си на 3 пак си действат нещата нормално, както и при ръчните на 3-та
                    Alfa 155 2.0TS 8V '93
                    sigpic
                    VW LADAVAGEN '81
                    CHRYSLER 3.3L V6 - БИВШ

Comment

разбира се, че може да обжалва

но за да спечели, ще трябва да докаже, че се е движил със съобразена скорост

а как ще стане това, може да му каже според мен само адвокат, който е тясно специализиран в тези дела

и накрая съда ще прецени дали се е движил със съобразена или не скорост

Comment

За лека кола няма докзаване. Едва ли са му мерили спирачния път. Най-важна в случая е убедителността.
                        Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                        AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                        Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Колеги , вие май забравяте ,че това не е високооборотна кола като Алфата,(рено 19 е ) така че за нея е доста нормално на 3та да кара с 30
                          Недейте да сравнявате с ваште коли, защото аз ако гледам по себе си ,карам по схема
                          1-ва -40
                          2-ра -60
                          3-та -90
                          и така
                          Но случая е различен

Comment

Миленче, нас няма смисъл да ни убеждаваш

за да спечели твоят човек трябва да убеди съда и толкова
                            а за целта си трябва адвокат, който да знае как да тълкува закона в негова полза

Comment

case closed

Comment

Working...
                              X